Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 22. decembra 2019

Knižná nádielka lásky pre celú rodinu

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Soosh: S ockom sa nebojím 
(preklad Magdaléna Poppelková, Albatros 2019)

Niekedy sa ťažko hľadajú tie správne slová vystihujúce podstatu a odzrkadľujúce naše city. Napríklad pri opise, čo pre nás znamená milovaný človek a vzájomný vzťah. Dokázať vystihnúť niečo nehmatateľné a pritom také významné. Soosh v knihe s Ockom sa nebojím takýto opis, ba priam vyznanie ponúka. 

Drobné dievčatko rozpráva o svojom ockovi a ich jedinečnom vzťahu. Na každej dvojstrane sa nachádza jedna, maximálne dve pomerne krátke vety, z ktorých vyžaruje oddaná láska dieťaťa. Bezpodmienečná, nekritická, nekonečná. Vety vyzdvihujúce ockovu nenahraditeľnosť a opisujúce hĺbku ich vzťahu. S ockom po mojom boku nie je nič nemožné. S ockom sa dotknem aj hviezd. Je jedno, čo spolu robíme, hlavne, že sme spolu... 

Viet v knihe veľa nie je, pretože o vzťahu medzi dcérou a ockom nám najviac povedia láskyplné ilustrácie. Obrovská postava otca v porovnaní s drobulinkým dievčatkom vystihuje veľkosť, akú má ocko v očiach dcéry. Doslova očividná je aj láska ocka dcére. Pri listovaní v knihe sa vynárajú situácie v rodinách bežné a zároveň dôležité pre posilňovanie rodinných vzťahov a prežívanie šťastia. Spoločné hry, varenie, chvíle oddychu... 

Soosh vytvorila knižnú poctu vzťahu dieťaťa a rodiča. Toto je kniha, ktorá osloví nielen dcéry a ich otcov. Osloví celú rodinu. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára