Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 22. decembra 2019

Objavovanie vesmíru v líščej spoločnosti

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Róbert Farkas: Moja prvá kniha o vesmíre 
(preklad Alexandra Cighardová a Andrej Sebény, Perfekt 2019)

Minulý rok vydalo vydavateľstvo Perfekt dvojjazyčnú knihu Toto nie je džungľa! (článok tu), ktorá nadchla mnoho detí aj ich rodičov. Zaujala ich správaním sa hlavnej hrdinky, typickým pre deti v období vzdoru, humorom a dvojjazyčnosťou. 

Tento rok vydal Perfekt ďalšiu dvojjazyčnú knihu (opätovne slovensko-anglickú) s názvom Moja prvá kniha o vesmíre. Tentoraz majú deti možnosť sledovať dialóg otca a dcéry. Lišiaka a líštičky. Dialóg priam vesmírnych rozmerov v lese pod hviezdnou oblohou odštartovala líštička, ktorá je síce ešte mláďatko, ale vďaka bystrosti a dychtivej túžbe po odpovediach z nej určite vyrastie múdra líška. Debatu o vesmíre rozprúdila líštičkina otázka, odkiaľ vlastne som? Nasledovalo oteckove trpezlivé zasväcovanie do tajomstiev vesmíru a (nielen) líščej existencie. Lišiak vysvetľoval zložité veci jednoducho a často siahal po prirovnaniach. Galaxie sú akoby obrovské mestá hviezd, Slnko si predstav ako zimný táborák v lese... Jeho rozprávanie bolo prerušované líštičkinými otázkami, ktoré jej (a určite i ľudským mláďatám) umožnili lepšie pochopiť oteckove slová a vnímať súvislosti. 

Na ľavej strane každej dvojstrany sa nachádza okúzľujúca ilustrácia, na pravej strane nájdeme líščí dialóg v slovenčine a angličtine, ktorý je doplnený o ďalšie súvisiace zaujímavosti. 

Moja prvá kniha o vesmíre deti zabaví, umožní im precvičiť si angličtinu a tiež môže poslúžiť ako učebná pomôcka pri prehlbovaní poznatkov o vesmíre. 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára