Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 19. decembra 2019

Zábavná prevencia zubného kazu


Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.  

Čistenie zubov by určite väčšina detí neoznačila ako svoju obľúbenú aktivitu. Dobrou správou je, že aj táto z pohľadu dieťaťa nudná a otravná činnosť môže byť zábavná. Stačí sa započúvať do príbehov o zuboch a ich (ne)čistení, odohrávajúcich sa na stranách niekoľkých detských kníh. 

Veľké čistenie zubov v ZOO


Sophie Schoenwaldová, Günther Jakobs: Veľké čistenie zubov v ZOO 
(preklad Zuzana Dodoková, Ikar – Stonožka 2019)

Je tu jar! Vzduch je voňavý, dominuje svieža zelená farba a zvieratá sa prebúdzajú k životu. Riaditeľovi zoologickej záhrady sa však naskytol trošku iný pohľad. Zvieratá boli zalezené vo svojich ohradách a namiesto sviežeho vzduchu cítil zápach. Vedel, že niečo nie je v poriadku. Jeho kroky viedli k výbehu ježka Ignáca Mentolku. 


Ignác veru poznal odpoveď na otázku, prečo je v zoo taký smrad. Leňochod Laco totiž zvieratám poradil, aby si prestali čistiť zuby, pričom argumentoval namáhavosťou tejto činnosti. Po krátkom premýšľaní prišiel riaditeľ s riešením smradľavej situácie a Ignác bol jeho kľúčovou súčasťou. Poslúži ako zubná kefka. Jeho pichľavé telíčko, ba dokonca i meno je na to ako stvorené! 


Na ježkove pichliače naniesli zubnú pastu a ježko postupne za riaditeľovej asistencie vyčistil veľa zvieracích chrupov. Niekedy to šlo hladko, inokedy trošku ťažšie. Žirafa mala zuby veľmi vysoko, lev vzbudzoval strach a pri mravčiarovi vznikla dilema, čo má ježko vlastne čistiť. Ignác mal plné labky (i pichliače) práce, ale na konci dňa bola úloha splnená. 


Sympaticky bláznivý príbeh o čistení zubov živou zubnou kefkou je zdrojom zábavy i poučenia. Ku knihe je priložený plagát, ktorý deťom vysvetlí, ako sa správne čistia zuby. 

I příšery si čistí zoubky! 



Jessica Martinello, Grégoire Mabire: I příšery si čistí zoubky! 
(preklad Nela Knapová, Euromedia Group 2019)

Hlavná hrdinka knihy I příšery si čistí zoubky! má k čisteniu zubov vytvorený jednoznačný vzťah. Jednoznačne negatívny. Čistenie zubov je nuda! K zmene jej názoru viedlo až nečakané strašidelné zoznámenie. 


Jedného večera objavila vo vani obrovské strašidlo, čistiace si svoje špicaté zuby. Strašidlo tvrdilo, že všetky príšery si čistia zuby. Dokonca aj tie najškaredšie. Bubák z Podpostele má citlivé ďasná, a preto používa zubnú kefku z jemných detských vlasov. Strašiak pivničný má síce iba jeden zub, ale aj tak si ho čistí dvakrát denne! Vďaka umývaniu zubov sa im darí vyhnúť sa maličkému, ale príšernému ničiteľovi zubov, Strašiakovi Kazizubovi. 


Priateľské strašidlo poskytlo cenné rady, vďaka ktorým sa mu môže vyhnúť aj ona. Dievčatko uznalo všetky argumenty nového kamaráta príšerovského pôvodu, ale aj tak trvalo na tom, že čistenie zubov je obrovská nuda. Príšera jej preto poradila, ako si túto aktivitu môže spríjemniť. Stačí zapojiť fantáziu...

Neškodne strašidelný príbeh o nevyhnutnosti čistenia zubov môže byť tiež užitočný ako pomôcka pri prekonávaní strachu dieťaťa.


O Kazovi, ktorý si hľadal domček  



Zoya Ledecká: O Kazovi, ktorý si hľadal domček 
(ZOYA PRESS 2013)

Zubný kaz nie je vítaným obyvateľom ústnych dutín. Ťažko si predstaviť, že by mohol byť vykreslený pozitívne či dokonca roztomilo. A predsa sa tak stalo! Talentovaná Zoya Ledecká napísala vo veku ôsmich rokov príbeh o dobrodružstve zubného kazu Kaza. 


S Kazom sa zoznámime za dramatických okolností. Zo spokojného spánku ho vytrhla násilná zubná kefka a malý kaz bol nútený rýchlo opustiť ústnu dutinu, ktorá bola jeho domovom. Usmievavý kazík sa rozhodol hľadať nový domov a my sa s ním ocitneme v nejednom chrupe. Adeptov na nový domov bolo viac, ale vždy sa vyskytol nejaký problém. Psie tesáky boli nebezpečné, Emine zúbky boli príliš dokonalé, u Viktora už bolo tesno a vládol tam hrozivý Ivan Kazorovič, babkine zuby mali jednu chybu krásy. Boli totiž umelé. Kazovi sa nakoniec podarilo nájsť ozajstný domov a dobrou správou je, že následne nikoho neboleli zuby.


Povedané inak 


Príbehy o neobvyklých, ale sympatických hrdinoch deti zabavia i rozosmejú a hravou, pútavou formou im povedia to, čo im už rodičia určite povedali, len v ich verzii nevystupovala živá zubná kefka a zubný kaz s obľúbeným paplónikom. Práve ony môžu zohrať kľúčovú úlohu. S fantáziou a humorom totiž ide všetko ľahšie. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára