Vyhľadávať v tomto blogu

streda 1. januára 2020

Januárové knižné novinky (2020)

Názov: Modrá
Autorka: Maja Lunde
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Nórska spisovateľka Maja Lunde, autorka úspešného románu Príbeh včiel, znova sugestívne vykresľuje dystopickú budúcnosť, ktorá sa môže začať oveľa skôr, ako sa nazdávame. Modrá je farba vody, ale aj meno plachetnice, ktorú Signe dostane k osemnástym narodeninám. V roku 2017 má Signe 67 rokov a na plachetnici smeruje zo západného pobrežia Nórska do francúzskeho Bordeaux, kde sa má stretnúť s mužom, ktorého kedysi ľúbila. Plaví sa sama, iba so svojimi spomienkami a veľmi zvláštnym nákladom. David si v roku 2041 myslí, že je primladý, aby bol otcom, a predsa sa o svoju dcérku musí starať sám. Juh Európy už päť rokov sužuje katastrofálne sucho a David s dcérkou hľadajú útočisko v utečeneckom tábore. Nedostatok vody vedie k vážnym konfliktom a situácia vyzerá čoraz beznádejnejšie. Prítomnosť aj budúcnosť sa stretávajú, keď David v opustenej záhrade ďaleko od pobrežia nájde starú plachetnicu.

zdroj: Slovart

Názov: Tetička Julie a zneuznaný génius
Autor: Mario Vargas Llosa
Vydavateľ: Argo
Poznámka: uvádzaný dátum vydania je až 31. 1. alebo 3. 2.

Oficiálna anotácia: V románu Tetička Julie a zneuznaný génius se autor po letech strávených v cizině a po řadě uměleckých úspěchů vrací k tomu, co bylo, když pracoval v redakci rozhlasové stanice v Limě a pokoušel se psát velkou literaturu a když se jako osmnáctiletý zamiloval do své mnohem starší vzdálené příbuzné a proti vůli rodičů se s ní potají oženil. Reálný příběh vypravěčovy lásky, líčený z ironického nadhledu, se prolíná s fiktivními příběhy rozhlasového génia Pedra Camacha, který se velice podobá jednomu scenáristovi, s nímž se autor v té době stýkal. Jsou to barvité historky a setkáváme se v nich se zločiny, nedovolenou láskou, šílenstvím a katastrofami všeho druhu. Zázračný psavec je chrlí z remingtonky jednu za druhou, sám je režíruje ve studiu, ale vlastní výtvory mu postupně začínají přerůstat přes hlavu.

zdroj: Argo

Názov: Kronika Pickwickova klubu 
Autor: Charles Dickens
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Slávny a nezabudnuteľný humoristický román z pera jedného z najväčších anglických románopiscov všetkých čias. Románovú kroniku tvoria „pozostalé zápisy“ členov Korešpondujúcej spoločnosti Pickwickovho klubu. Ako všestranných korešpondentov ich Dickens posiela na cestu a preniká s nimi do najrôznejších vrstiev spoločnosti. Ako bystrý pozorovateľ a majster realistického zachytenia charakterov a scén vykresľuje zákulisné praktiky miestnych volieb, žurnalistickej roztržky medzi predstaviteľmi dvoch súperiacich politických strán, nekalými advokátskymi a sudcovskými postupmi, snobizmom kúpeľnej spoločnosti a ďalšími aspektmi verejného života, ktoré nestratili nič na svojej aktuálnosti. Slávu získal román vďaka ústrednej dvojici protagonistov – idealistický a dobrácky pán Pickwick a jeho praktický náprotivok Sam Weller, ktorí v mnohom pripomínajú ich nesmrteľné predobrazy Dona Quijota a Sancha Panzu. 

zdroj: Slovart

Názov: Stínozem
Autor: Peter Straub
Vydavateľ: Fobos

Oficiálna anotácia: Jeden z nejpůsobivějších románů amerického autora Petera Strauba, vynikajícího vypravěče a jednoho z velmistrů hororového žánru, je příběhem o přátelství dvou chlapců, jejichž život navždy promění magie. Magie, která zpočátku vypadá jako neškodná zábava, se má brzy změnit v noční můru, před níž není úniku. Del Nightingale a Tom Flanagan se setkávají na soukromé střední škole v Nové Anglii - zkostnatělé instituci, kde se samotný jedinec může jen těžko bránit šikaně a ústrkům. Zvlášť když mají šikanátoři podporu z nejvyšších míst. Svět kouzelnických triků, do něhož společně začnou pronikat, se jeví jako jedna z cest, jak v tomto nepřátelském prostředí přežít. Stínozem, sídlo Delova strýce v lesích u jezera, kam se uchýlí na letní prázdniny, pak má být místem, kde si chlapci od prožitých hrůz odpočinou. A strýc, bývalý slavný kouzelník, se zdá být někým, od koho se mohou hodně naučit. Ale některá tajemství je lepší nechat neodhalená. Mohou totiž otevřít cestu nevypočitatelnému zlu - mnohem děsivějšímu, skutečnějšímu a staršímu než sama smrt. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Člověk nula
Autorka: Anna Starobinets
Vydavateľ: Kniha Zlín

Oficiálna anotácia: Dystopie oceňované ruské autorky pro čtenáře George Orwella a Aldouse Huxleyho.

Po celosvětové katastrofě se počet lidí na planetě ustálil na třech miliardách – a to doslova. Nikdo neumírá (slova jako umírat nebo smrt jsou zakázaná), pouze se po dokončení jednoho života reinkarnuje a začíná další. Každý člověk si sebou nese informace o všech svých předchozích životech. Rodina a vlast nic neznamenají, společnost je globalizovaná a centrální mozek řídí její bezchybný chod a udržuje ji ve stavu permanentního štěstí. Každý systém ale jednou selže, a tak se narodí Zero, tří miliardtý první člověk na planetě, člověk, který se nikdy narodit neměl. Kdo je to? A proč se svým charakterem tolik liší od ostatních obyvatel? A co když je celý systém reinkarnací založený jen na lži a podvodu?

Anna Starobiněcová stvořila ve svém románu vizi komplexního světa, zjevně inspirovaného díly George Orwella nebo Aldouse Huxleyho. Zvláště paralely s Huxleyho Koncem civilizace jsou v knize jasně patrné, například v podobě zákazu užívání některých pro nás běžných slov. Fyzický svět, takzvaná první úroveň, je vnímán jako primitivní, vše podstatné se děje v sociu, virtuální realitě, jež ovládá životy obyvatel a nutí jim množství banálního obsahu. Ti, kteří se systému vymykají, jsou zavřeni v nápravných ústavech. A vše řídí entita Živoucího, jehož mír a harmonie nesmí být za žádnou cenu ohrožena...

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Nezvyklý zájem o mrtvoly: Anglická detektivka
Autorka: Ann Granger
Vydavateľ: Moba
Poznámka: uvádzaný dátum vydania je až 29. 1.

Oficiálna anotácia: V roce 1864 přijme Lizzie Martinová místo společnice bohaté vdovy, majitelky domů v chudinské čtvrti. Lizzie zaujme zjištění, že její předchůdkyně zmizela, pravděpodobně na útěku s neznámým mužem. Když se ale tělo najde v troskách nedávno stržených domů v části chudinské čtvrti, jež přímo sousedí s novým prestižním nádražím na St Pancras, Lizzie začne vrtat hlavou, co se s dívkou doopravdy stalo. Spojí se s kamarádem z dětství, nyní policejním inspektorem Benjaminem Rossem, a s jeho pomocí začne případ vyšetřovat. Lizzie riskuje život, ale chce zjistit pravdu o smrti dívky, jejíž osud se zdá být spojený s tím jejím… 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Zatemnenie
Autor: Michael Ondaatje
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Známy kanadsko-srílanský spisovateľ, ktorý sa preslávil najmä románom Anglický pacient, sa vo svojej novej knihe vracia do čias krátko po druhej svetovej vojne.

Rodičia štrnásťročného Nathaniela a jeho sestry Ráchel nečakane odídu a nechajú svoje deti s ľuďmi, ktorí sú možno zločinci. V atmosfére povojnového Londýna sa odohráva príbeh bezstarostnej mladosti, prvej lásky a dobrodružstiev, ktoré sa jedného dňa náhle skončia. Až o niekoľko rokov neskôr si Nathaniel skladá čriepky svojej minulosti, odhaľuje pravdu o tom, čo predtým nevedel alebo nechápal, a tá cesta ho zavedie do morálne rozporuplného, tajomného sveta. 


zdroj: Slovart

Názov: Temnota nepomíjí 
Autor: Arthur Machen
Vydavateľ: Malvern

Oficiálna anotácia: Nový výbor z příběhů velškého vizionáře, který věřil, že „hmota je ve skutečnosti příšernější než duch“, přináší 13 dosud českému milovníkovi imaginativního hororu neznámých povídek a nový a úplný překlad legendární novely Bílý lid. Mezi povídkami jsou i novinářské skicy, které propojují (ne)obyčejný svět Machena novináře se snovým světem mistra makabrózní prózy, jehož tvorbu obdivoval i H. P. Lovecraft.

Vybrané prózy vznikaly mezi polovinou 90. let XIX. století a polovinou 30. let století následujícího a odehrávají se mezi „divadelně strašidelným“ Londýnem plným troglodytů a Walesem, kde za nocí zní řeč čarodějnic, Tylwyth Teg. Jak praví jedna z Machenových postav: „Zda to bylo děsivé, nebo jen zábavné, je věc názoru...“ 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Byla jednou jedna řeka: Temní příběh od řeky Temže 
Autorka: Diane Setterfield
Vydavateľ: Vyšehrad

Oficiálna anotácia: Strhující příběh plný emotivních rodinných tajemství

V zapadlém hostinci na břehu Temže se schyluje k výjimečným událostem. Štamgasti si nad pivem vypravují historky, když tu se rozrazí dveře a v nich stojí cizinec s tělíčkem mrtvé dívenky v náručí. O několik hodin později se dítko opět vrátí mezi živé. Je to zázrak? Kouzlo? Nebo lze vše racionálně vysvětlit? Dívky se chtějí ujmout tři rodiny. Nemůže však patřit všem – a proto dřív, než se ukáže její pravá totožnost, vyplavou na povrch mnohá další tajemství.

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Prodloužená sonáta života: Boženy Němcové
Autorka: Anna Strnadová
Vydavateľ: Moba
Poznámka: uvádzaný dátum vydania je až 28. 1. alebo 31. 1.

Oficiálna anotácia: Anna Strnadová, držitelka Literární ceny týdeníku Reflex, se ve své nové knize inspirovala životem nejproslulejší české autorky Boženy Němcové. S pomocí tajemného mecenáše prožívá Němcová konečně důstojný a šťastný život. V reminiscencích se autorka vrací k dětství a mládí Němcové, k osudovým láskám, ale také k jejímu pozdějšímu rodinnému životu s manželem Josefem a vztahu k jejím dětem. Celým příběhem se jako nit vine snaha české spisovatelky odhalit tajemství svého původu. 

zdroj: Knihy Dobrovský
 
Názov: Kámen a bolest 
Autor: Karel Schulz
Vydavateľ: Vyšehrad

Oficiálna anotácia: Román, který patří na samý vrchol české historické prózy

Kniha popisuje život slavného italského sochaře, malíře a architekta Michaela Buonarrotiho a také politickou a náboženskou atmosféru přelomu 15. a 16. století. Kromě italských renesančních osobností román vykresluje také dobové poměry v církvi, která je pevně spjata se šlechtou. Autor tento slavný životopis vytvořil na počátku 2. světové války. Na pozadí rozsáhlé fresky renesančního života v Itálii a jejího dramatického politického dění zachytil svrchovaný tvůrčí i lidský zápas o svobodu a důstojnost.

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Vedeli ste? Anatómia človeka: Otázky a odpovede, ktoré vás zaskočia
Autorka: Sophie Collinsová
Vydavateľ: Ikar  
Poznámka: uvádzaný dátum vydania je až 30. 1.

Oficiálna anotácia: Môže sa človek samovznietiť? Aké rýchle je kýchnutie? Bez koľkých orgánov môžete žiť?

Myslíte si, že o najprepracovanejšom stroji na svete – o ľudskom tele, už viete úplne všetko a nič vás neprekvapí? Táto kniha vás teda určite šokuje a posunie vpred odpoveďami na otázky, ktoré by ste si inak možno nikdy nepoložili. Ak vás zaujímajú hlavolamy a pýtate sa, či naozaj môžete zošedivieť od strachu, alebo či sa môže ľudský mozog kapacitne naplniť, začnite listovať. Na konci každej kapitoly nájdete kvíz, ktorý overí vaše vedomosti, takže kurióznymi znalosťami o ľudskom tele ohúrite priateľov i rodinu. 


zdroj: Bux.sk

Názov: Ako žiť vo vesmíre: Všetko, čo potrebuješ vedieť o blízkej budúcnosti
Autor: Colin Stuart
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: uvádzaný dátum vydania je až 31. 1.

Oficiálna anotácia: Ako sa spí v mikrogravitácii? Ako sa vo vesmíre upratuje? Ako ovplyvňuje pobyt vo vesmíre ľudské telo?

Fyzik a astronóm Colin Stuart zodpovie tieto aj mnohé ďalšie otázky, preskúma praktické stránky každodenného života vo vesmíre, prevedie ťa od výcviku po štart a nazrie do budúcnosti na vesmírny turizmus, základne na Mesiaci a medzihviezdne cestovanie. Knihu Ako žiť vo vesmíre dopĺňajú názorné grafy, schémy a fotografie, ktoré odhaľujú krásu aj výzvy života ďaleko od pevnej pôdy pod nohami. Ako žiť vo vesmíre je jedinečná publikácia, ktorá ťa pripraví na prichádzajúcu veľkolepú etapu dejín ľudstva. 


zdroj: Bux.sk


Knihy pre deti a mládež


Názov: Kubko sa učí rozprávať: Hravé napodobovanie zvukov pre najmenších
Autorka: Maria Galewska-Kustra 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+ 

Oficiálna anotácia: Spoznajte Kubka a jeho veselú rodinku! Tento malý huncút sa stane obľúbeným spoločníkom vášho dieťaťa v období, keď sa začne oboznamovať s rečou. Úvodná časť Kubkových príhod je určená najmenším, ale aj trochu starším deťom s oneskoreným vývinom reči. Publikácia sa zameriava predovšetkým na citoslovcia a samohlásky, ktoré by ročné deti už mali ovládať. Kniha má jednoduchú formu a obsahuje krásne ilustrácie, ktoré deti nabádajú, aby pomenúvali predmety a opakovali zvuky, vďaka čomu sa prirodzeným spôsobom zdokonaľuje ich reč. Kubko sa učí rozprávať - Hravé napodobovanie zvukov pre najmenších je prvá knižka zo série Učím sa rozprávať. 

zdroj: Bux.sk
 
Názov:
Rok na dedine
Autorka: Magdalena Koziel-Nowak 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 

Oficiálna anotácia: Zdravím vás! S celou mojou myšou rodinou bývame na dedine – na farme u Barbory a Petra Líškovcov. Pri každodennej práci na poli a v záhrade im pomáhajú deti Tomáš, Majka a Ferko, a aj babka Hela a strýc Ďuro. Máme tu i zvieratá: koňa, kravu, ovce, prasce, morky, husi, kačky, psíka Maxa, mačku a kocúra. Často nás navštevuje pani Malinová, ktorá všade chodí na bicykli, aj so svojou vnučkou Sašou. Po sladký med a ďalšie dobroty sem chodí majiteľka ekologického baru a dvakrát za rok sem zavítajú aj dovolenkári, ktorí si chcú oddýchnuť od mestského ruchu a nadýchať sa čerstvého vzduchu.

V Lehote udávajú rytmus života ročné obdobia. V zime strýc Ďuro povozí na sánkach hostí z mesta. Na jar treba poorať pole a zasiať. V lete vrcholí práca kosením lúk, hrabaním sena a žatvou. Na jeseň treba vykopať zemiaky, ktoré potom najlepšie chutia upečené v pahrebe.

Rok na dedine obsahuje dvanásť dvojstrán, ktoré vám priblížia život na vidieku. Dozviete sa, aké povinnosti majú deti a aké dospelí, čo sa robí na poli a ako sa starať o zvieratá. Na prvej dvojstránke sa zoznámite s hrdinami knihy a na poslednej si zahráte interaktívnu hru. Na detailných obrázkoch si deti precvičia vnímavosť a schopnosť rozprávať príbehy, ale predovšetkým sa výborne zabavia pri podrobnom skúmaní farebných ilustrácií. 


zdroj: Bux.sk

Názov: Dom plný zvieratiek
Autorka: Sabina Konečná
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 

Oficiálna anotácia: Podarí sa ti nájsť všetky skryté zvieratká? Stačí jedna malá diera v plote… a veľké zábavné dobrodružstvo je na svete! Zvedavé zvieratká zo zoologickej záhrady sa vyberú preskúmať neďaleký dom. Presnoria šesť miestností a poriadne si tú návštevu užijú! Ochutnajú všeličo dobré, vyspia sa, zalezú do skríň i poličiek a dokonca sa uvelebia aj vo vani. Nájdi všetkých 86 zvierat, ktoré utiekli zo zoo a poschovávali sa v tejto bohato ilustrovanej interaktívnej knižke pre najmenších! Dočítaš sa o nich mnoho zaujímavých vecí!

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov: Čakanie na Vlka
Autorka: Sandra Dieckmann 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+  
Poznámka: uvádzaný dátum vydania je až 30. 1. alebo 31. 1.

Oficiálna anotácia: Líška a Vlk sú nerozluční priatelia. Spolu behajú, plávajú v jazere, pozorujú hviezdy a obdivujú zázraky sveta. Až dovtedy, kým Vlk jedného dňa neodíde navždy preč...

Nádherná obrázková kniha s precíteným príbehom o priateľstve a strate a o tom, ako ju prekonať.
 

zdroj: Bux.sk

Názov: Smradi: Epizóda 5 - Intergalaktický plyn
Autor: Aaron Blabey
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+  
Poznámka: séria Smradi, 5. diel

Oficiálna anotácia: Smradi sú späť a svet má nádej! 

Máme zlú správu! Nadišiel koniec sveta. Dobrou správou však je, že Smradi sú späť a idú ho zachrániť! Budú si síce musieť „požičať“ raketu, v jednom skafandri nájdu čosi fakt nechutné a pán Piraňa možno zje priveľa fazuľových burrít, no bude to naozaj také zlé? Také zlé?! Bude to príšerné. Je to malý krok pre Tak trochu medzinárodnú hrdinskú ligu, ale veľký skok pre Smradov.

zdroj: Albatrosmedia.sk
  
Názov: Holubia agentúra bojuje proti zločinu
Autori: Andrew McDonald, Ben Wood
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+ 
Poznámka: séria Holubia agentúra, 1. diel

Oficiálna anotácia: POZNÁTE HOLUBIU AGENTÚRU? Je to jednotka neúnavných bojovníkov proti zločinu. V hlavnej úlohe VRKO, operený MAJSTER PRESTROJENÍ! Rozlúsknu každú ZÁHADU! Prečo z parku zmizli všetky omrvinky? Kto nastražil pasce na netopiere? Ako si Holubia agentúra poradí s fantómami Festivalu chutí a vôní? Zdá sa vám, že holuby sa občas správajú zvláštne? To preto, lebo sledujú rôzne záškodnícke živly. Vďaka nim si môžete žiť bezstarostný život. ZLOČINCI SI ANI NEVRKNÚ! 

zdroj: Bux.sk

Názov: Kocúr Krištof
Autorka: Katherine Applegate
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+ 
Poznámka: uvádzaný dátum vydania je až 31. 1. 

Oficiálna anotácia: Láskyplný príbeh o tom, aké nevyhnutné je mať priateľov, či už skutočných, alebo vymyslených. 

V Jacksonovom živote sa znenazdajky zjaví Kocúr Krištof, aby mu pomohol v ťažkých chvíľach. Je veľký, úprimný, no vymyslený. A myslíte si, že nejaký vyfantazírovaný kocúr dokáže vytrhnúť človeka z biedy?

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov:
Mortina a Tajomné jazero
Autorka: Barbara Cantini 
Vydavateľ: Egmont SK
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+  
Poznámka: séria Mortina, 4. diel

Oficiálna anotácia: Dobrodružstvá dievčatka - strašidla pokračujú! 

Konečne nastali prázdniny! Mortina odchádza do vily Ozdôbky tety Megery pri Tajomnom jazera. Pokojné dni naruší príchod úradníka, ktorý chce dať vilu do dražby. Podarí sa Mortine a jej rodine vilu zachrániť?

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Matematická dobrodružství: Vyřeš hádanku a zachraň svět!
Autor: William Potter
Vydavateľ: Edika
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+ 

Oficiálna anotácia: Poutavé příběhy pro milovníky dobrodružství a hádanek! 

Kniha obsahuje čtyři fantastické příběhy plné akčních úkolů, díky kterým si prověříte své matematické schopnosti. Na každé stránce najdete zadání, která musíte vyřešit. Jen tak pomůžete hrdinům prolomit tajné kódy, najít skrytá vodítka, vyluštit tajemné vzkazy, či dokonce zahnat meziplanetární krizi. Poutavé příběhy, ve kterých nechybí dovádění superhrdinů ani mystická tajemství, zabaví milovníky dobrodružství a hádanek na dlouhé hodiny!

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov:
Fimfárum
Autor: Jan Werich
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+ 

Oficiálna anotácia: Nově zpracované vydání půvabných pohádek plných humoru, jazykového vtipu i poučení. Jejich autor si v nich vzal na mušku některé lidské vlastnosti a zlořády. Knížka okouzluje krásou češtiny, hravostí a moudrostí vypravěče a potěší děti i dospělé. Mnohé z Werichových pohádek se dočkaly i filmové či televizní podoby (Tři veteráni, Lakomá Barka nebo Královna Koloběžka První).

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov:
Tajemství hotelu Winterhouse
Autor: Ben Guterson
Vydavateľ: CPress
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+ 
Poznámka: séria Hotel Winterhouse, 2. diel

Oficiálna anotácia: Druhý díl trilogie plný tajemna, magie a rébusů.

Alžběta se vrací zpět do hotelu Winterhouse a společně s Freddym se tentokrát pokusí přijít na kloub případu tajemného hosta a jeho magické knihy, jíž se kdysi chtěla zmocnit Gracella. Zatímco se věnují pátrání, neujdou pozornosti nové obyvatelky hotelu, která se možná pokouší oživit zlý přízrak. Čas je neúprosný a Alžběta s Freddym budou muset použít všechen svůj důvtip, aby vyřešili záhadu hotelu Winterhouse!

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov:
Deltora - Krajina netvorov a kúzel: Lesy hrôzovlády
Autorka: Emily Rodda 
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 11+ 
Poznámka: séria Deltora, 1. diel
Poznámka: druhý diel série - Deltora - Krajina netvorov a kúzel: Prekliate jazero vyjde tiež v januári 2020 

Oficiálna anotácia: Ukrutný Pán Tieňov sa chystá vtrhnúť do kráľovstva Deltora a podmaniť si jeho ľud. Jediné, čo mu v tom bráni, je Čarovný pás Deltory vysádzaný siedmimi drahými kameňmi, ktorý má zázračnú a tajomnú moc. Po tom, čo nepriateľ drahokamy ukradol a ukryl na najtemnejších a najdesivejších miestach celého kráľovstva, Deltora upadá pod nadvládu Tieňov. 

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov:
Krása, ktorá pretrvá
Autorka: Ashley Woodfolk 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+ 

Oficiálna anotácia: Smutne krásny román o vyrovnávaní sa so žiaľom a stratou blízkych, no i tom, čo navždy pretrvá. Autumn vždy presne vedela, kým je – talentovanou umelkyňou a vernou kamarátkou. Shay charakterizovali dve veci: puto s jej sestrou dvojičkou a láska k hudbe. A Logana zas ľúbostný život inšpiroval k skladaniu zamilovaných piesní. Keď však každého z nich zasiahne tragédia, hudba už akosi nestačí. Logan zrazu nevie prestať pozerať vlogy svojho exfrajera. Shay píše blogy o hudbe a snaží sa nezosypať. A Autumn posiela správy, hoci vie, že na ne už nikdy nikto neodpovie. Napriek smútku, ktorý prežívajú, je však práve hudba niečím, čo by ich mohlo opäť spojiť – tým krásnym, čo nám zostane. 

zdroj: Slovart

Názov: Môj brat sa volá Jessica
Autor: John Boyne
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+ 

Oficiálna anotácia: Nová kniha Johna Boyna, autora románu Chlapec v pásikavom pyžame nie je tentoraz pre deti, ale pre tínedžerov. Život Sama Wavera je pomerne pokojný. Cíti sa trochu osamelý, ťažko si získava kamarátov a často má pocit, že je pre svojich zaneprázdnených rodičov neviditeľný. Našťastie má staršieho brata Jasona, ktorý má naňho vždy čas. Sam si Jasona idealizuje, zdá sa mu, že Jason má svoj život úplne pod kontrolou – je milý, obľúbený, skvele hrá futbal a dievčatá sa predháňajú v tom, ktorá s ním bude randiť. Ale potom jeden večer Jason celej rodine oznámi, že už dlho s niečím zápasí. A to tajomstvo rodinu vydesí a rozdelí. Rodičia to nechcú pochopiť a Sam jednoducho nerozumie. Čo by ste spravili, keby vám brat povedal, že nie je váš brat? Že je v skutočnosti vaša sestra?  

zdroj: Slovart

Názov: Nájdi si ma
Autor: André Aciman
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: André Aciman je majstrom jemnocitu, intímnych detailov a citových nuáns, čo sú podstatou vášne. Autor svetoznámeho bestsellera Daj mi tvoje meno sa v tejto knihe k svojim zložitým a podmanivým postavám vracia niekoľko desaťročí po tom, čo sa zoznámili. V románe Nájdi si ma Aciman predstavuje Eliovho otca Samuela, ktorý cestuje z Florencie do Ríma, aby navštívil syna, nadaného klaviristu. Náhodné stretnutie s krásnou mladou ženou vo vlaku mu však navždy zmení život. Elio sa onedlho presťahuje do Paríža, prežije tam ľúbostný vzťah, a Oliver, teraz vysokoškolský profesor, ktorý žije s rodinou v Novom Anglicku, zrazu uvažuje o ceste späť za Atlantik. 

zdroj: Slovart



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára