Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 27. decembra 2019

Čo sa dá stihnúť pred zimným spánkom?

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Sophie Schoenwaldová, Nadine Reitzová: Spinkaj, malý ježko 
(preklad Zuzana Dodoková, Ikar – Stonožka 2019)

Príbeh sa skončil dobre vďaka mne! Túto vetu túžia povedať mnohí knihomoli. Sophie Schoenwaldová a Nadine Reitzová takúto cennú možnosť ponúkajú najmenším knihomoľom (asi od 18 mesiacov), ktorí možno zmienenú vetu ešte nevedia sformulovať, ale nadšenie z výsledku majú rovnaké ako knihomoli s väčšou slovnou zásobou. Doviesť hrdinu do šťastného konca umožnili deťom dokonca dvakrát. Minulý rok vydalo vydavateľstvo Ikar knihu Pritúľ si ma (článok tu) a tento rok vyšla ďalšia interaktívna kniha Spinkaj, malý ježko. 

Blížiacu sa zimu je cítiť vo vzduchu a na malého ježka čaká prvý zimný spánok. Čitateľ ešte stihne v jeho pichľavej spoločnosti zažiť prechádzku v prírode a pomôcť mu pripraviť sa na zimný spánok. Stane sa jeho pomocníkom, ochrancom, učiteľom a starostlivým kamarátom. Pomôže mu bezpečne prejsť na druhú stranu cesty, zavinúť sa do klbka a následne pošteklením na nožičkách sa z klbka rozvinúť, zabubnovaním prstami na zem vyduriť chutné dážďovky. Ježko získa vďaka čitateľovi užitočné vedomosti a nájde útulný brlôžtek, ktorý sa stane jeho domovom počas dlhej zimy. Ježko na konci príbehu zavrel očká a spokojne zaspal, ale ešte predtým sa s ním čitateľ má rozlúčiť presne tak, ako je to zvykom v mnohých šťastných rodinách. Pohladkaním a pusou na dobrú noc.

Roztomilý príbeh dieťaťu umožňuje stráviť zábavné chvíle s pichľavým mláďatkom, aktívne pracovať s knihou a ukáže mu, že aj ono dokáže pomôcť, potešiť ostatných a byť užitočné.   




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára