Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 1. februára 2020

Februárové knižné novinky (2020)


Názov: Slnečnice
Autorka: Sarah Winman
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Ellis a Michael sa prvý raz stretnú, keď majú dvanásť. Ich neveselé zoznámenie prerastie do hlbokého priateľstva. Preháňajú sa na bicykloch po oxfordských uliciach, učia sa plávať, objavujú poéziu a spoločne čelia Ellisovmu neľútostnému otcovi. Spoznávajú svetlé aj tienisté stránky života. Jedného dňa ich blízky vzťah nadobudne nový, chúlostivý rozmer. Z chlapcov sa stanú muži. O desať rokov je však Ellis ženatý s Annie a po Michaelovi niet ani stopy. Kam sa podelo celé jedno desaťročie? A čo sa medzitým stalo? Bol by to príbeh o láske, keby to dopadlo inak. Ibaže všetko sa zmenilo... Alebo sa v skutočnosti nezmenilo nič? A tak to predsa len bude príbeh o láske. O láske vo všetkých jej podobách.

Román Slnečnice je obrazom dvoch ľudských životov, ktoré by sa naplnili, keby im okolnosti priali, keby boli spoločenské, kultúrne a rodinné pomery iné. Je to poetické, nádherne zdržanlivé rozprávanie o láske a osamelosti. Aj o žiali z bolestnej straty blízkych, znásobenom márnymi telesnými aj umeleckými túžbami, no najmä nenaplnenými túžbami srdca. 
 

zdroj: Bux.sk

Názov: Teplo domova
Autorka: Kamila Shamsie
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Úskalí věrnosti, lásky a víry na příběhu přistěhovalecké rodiny ve Velké Británii.

Isma je volná. Vyrostla v Londýně a po matčině smrti se roky starala o mladší sourozence, dvojčata Aneeku a Parvaize. Nyní přijala pozvání své profesorky do Ameriky, kde si konečně může splnit sen, který na dlouhou dobu odložila. Nedokáže se ale přestat strachovat o svou krásnou a tvrdohlavou sestru Aneeku, která studuje práva v Londýně, ani o bratra Parvaize, jenž se zničehonic rozhodl dokázat, že je právoplatným synem svého otce, džihádisty, kterého ovšem nikdy nepoznal. Parvaiz se dostal až do Sýrie a své nešťastné sestry nechal daleko za sebou. Co pro něj mohou udělat? Co by měly udělat? Vypovídá bratrovo rozhodnutí také něco o jejich vlastních životech? 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Ukradené světlo
Autor: Emanuele Altissimo 
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Jedině Olmo si uvědomuje, že Diego se ztrácí do světa, odkud není návratu… A udělal by cokoli, aby bratra zachránil.

Olmo a jeho starší bratr Diego tráví léto s dědečkem ve Val D’Aosta — na chatě, kterou před svou smrtí zakoupili jejich rodiče. Doufají, že kouzelná krajina a práce v kempu pomůže uklidnit Diegovu rozhněvanou a nepokojnou duši. Ovšem jakmile se zvedne vítr, lyžařské lanovky se rozhoupou a údolí zahalí temné stíny mraků. Odborníci hovoří o „přípustném napětí“, nejvyšší míře zatížení, jež budova snese, aniž se zřítí. Tak například Empire State Building přečkal náraz bombardéru B-25. Právě model tohoto mrakodrapu Olmo s nekonečnou trpělivostí během léta staví a přitom si uvědomuje, že síla budovy tkví v každé jednotlivé cihličce. Ovšem kdo stanoví přípustné napětí pro rodinu a pro lásku, která všechny drží pohromadě? 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Tvar noci
Autorka: Tess Gerritsen
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Ava Collettová trestá sama seba za jednu nepredstaviteľnú tragédiu. Nakoniec ujde z Bostonu do starého sídla Brodie’s Watch na odľahlom polostrove štátu Maine v nádeji, že tam dokončí knihu, s ktorou sa už trápi celé mesiace. V pustom dome konečne nájde pokoj – no len do chvíle, kým nezačuje divné zvuky. Podľa miestnych klebiet v dome už po desaťročia straší duch kapitána Brodieho. Ava sa raz v noci strhne zo sna a ocitne sa zoči-voči prízraku, až priveľmi hmotnému. Narazí aj na sériu zdanlivo náhodných úmrtí, na ktorých čosi nesedí. Ako si overuje záhadné zmiznutie predchádzajúcej nájomníčky, zisťuje, že vo vzduchu visí desivé tajomstvo, ktoré sa miestni zúfalo snažia utajiť. Avu cez deň zamestnáva vyšetrovanie, v noci zas pravidelné návštevy dávno mŕtveho kapitána. Nie je si ani istá, či sa nezbláznila, jedno však vie určite. Musí odhaliť pravdu, skôr ako vrah znova zaútočí. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Malá bubenice
Autor: John Le Carré 
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Krásná Holanďanka, pohledný Palestinec, mladá anglická herečka. Co mají společného s teroristickým útokem na izraelského úředníka v Německu? Děsivé důsledky. Charlie je najata izraelskou tajnou službou, aby se vydávala za propalestinskou aktivistku a milenku bratra nebezpečného teroristy. Počíná si ve své roli tak dobře, že nakonec už neví, komu být loajální a koho zradit. Čím víc se ponořuje do své role, tím víc jí hrozí, že z ní zcela vypadne. Přestože román vznikl v roce 1983, jeho výpověď je stále platná a veskrze současná. Autor se soustředí především na izraelskou výzvědnou službu a její metody, ale ty jsou kolikrát tak špinavé, že ho nelze podezřívat z toho, že by stranil některému z opozičních táborů tohoto blízkovýchodního konfliktu.

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Osvětimský orchestr
Autorka: Fania Fénélon
Vydavateľ: Garamond

Oficiálna anotácia: Sugestivní výpověď francouzské klavíristky, která strávila jedenáct měsíců v "dívčím orchestru" v koncentračním táboře Osvětim. Pod vedením rakouské houslistky Almy Rosé, neteře Gustava Mahlera, hrály vězeňkyně u bran tábora přicházejícím a odcházejícím pracovním četám nebo na koncertech pro dozorce a SS. Ve své knize popisuje jednu z mnoha absurdit života ve vyhlazovacím táboře s vědomím, že díky zvláštnímu režimu a hudbě byl její osud snesitelnější. Fania Fénelonová popisuje s ironií i černým humorem žárlivost a napětí mezi členkami souboru různých náboženství i národností, kterým i přes ochranu ze strany nejvýše postavené ženy v Osvětimi Marie Mandelové hrozil každým dnem přesun do bloku 25, odkud vedla jen jedna cesta.

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Najdi Rebeccu
Autor: Eoin Dempsey 
Vydavateľ: Ikar CZ

Oficiálna anotácia: Christophera a Rebeccu nemohlo nic rozdělit – ani její tyranští rodiče, ani snoubenec, kterého si našla po útěku do Anglie. Ale když vypukne druhá světová válka a nacisté obsadí ostrov Jersey, je Rebecca transportována do Evropy v rámci „konečného řešení“. Christopher mezitím vstoupí dobrovolně do SS – jen tak má šanci najít ženu, kterou miluje. Ženu, jejíž poslední stopy vedou do nechvalně známého tábora Osvětim. Najdi Rebeccu je strhující příběh obětavé lásky v nejtragičtější době lidských dějin z toho nejstrašlivějšího místa… 

zdroj: Bux.sk


Názov: Povídky a příhody ze zadního domu
Autorka: Anne Franková
Vydavateľ: Triáda

Oficiálna anotácia: K písemné pozůstalosti Anne Frankové patří také její takzvaná „Knížka povídek“, o níž 7. srpna 1943 ve svém deníku píše: „Před pár týdny jsem začala psát povídku, úplně vymyšlený příběh, a tak se mi to zalíbilo, že se má psaná rodina utěšeně rozrůstá.“ Ani ne o měsíc později začne „psanou rodinu“ přepisovat do zvláštního, velkého sešitu (vlastně do účetní knihy) v pevných deskách. Na první stránku nadepsala: „Povídky a příhody ze zadního domu, vylíčila Anne Franková“; na stejné stránce dole poznamenala: „zasvěcen: čtvrtek 2. září 1943“.

Jak titul napovídá, jde o dvě kategorie, totiž o „úplně vymyšlené“ povídky, a o vyprávění, která popisují příhody ze života v úkrytu. Anne Franková knihu na konci opatřila obsahem, v němž také označila, do které kategorie ten který text patří.

Většinu příběhů zřejmě Anne nejprve načrtla na jednotlivé listy papíru a pak teprve přepsala načisto do povídkové knížky, protože se v ní téměř nevyskytují škrtnuté pasáže nebo jiné opravy. Nejranější příběh má datum 8. prosince 1942, což je další příznak toho, že sešit obsahuje načisto přepsané dřívější verze; poslední příběh je datován 12. května 1944. Několik příběhů Anne převzala i do přepsané verze deníku (verze B), její otec Otto Frank jich pak po válce převzal ještě víc do knihy Het Achterhuis (Zadní dům), jejíž první vydání vyšlo roku 1947...


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Matematika zločinu
Autorka: Magdaléna Sodomková
Vydavateľ: CPress

Oficiálna anotácia: Napínavé reportážně-detektivní čtění, které se odehrává v českých soudních síních a vězeňských celách. A stále běží.

V roce 2012 napsal reportérce Magdaleně Sodomkové z Asie cizí muž, že prchá před českou spravedlností. Verdikt podle něj nebyl spravedlivý, a to kvůli chybě soudního znalce přezdívaného matematik zločinu. Zatímco po odsouzeném pátrají lovci lebek, reportérka spolu s dánskou dokumentaristkou Brit Jensen se snaží odhalit, kde se stala chyba. Zjišťují, že to zdaleka není poprvé, co se expert přepočítal. Stačí pár vzorečků a jste za mřížemi. 

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Řeka v temnotě: Útěk jednoho muže ze Severní Koreje
Autor: Masaji Ishikawa
Vydavateľ: Kniha Zlín

Oficiálna anotácia: Masadži Išikawa, po otci Korejec, po matce Japonec, strávil celý svůj život s pocitem, že nemá vlast. Když mu bylo třináct, celá rodina byla repatriována z Japonska do KLDR. Otce zlákaly sliby o řadě pracovních příležitostí, bezplatném vzdělání a lepším společenském postavení. Otevřeně líčí svou bouřlivou výchovu v dětství, třicet šest brutálních let strávených v totalitním režimu Severní Koreje, útěk, při němž málem přišel o život, a nakonec problémy, s nimiž se musel vypořádat po návratu do Japonska. 

Řeka v temnotě není jen šokujícím popisem života v zemi ovládané diktátorským režimem, vypovídá také o nezlomné vůli člověka po důstojném a smysluplném životě. Masadži Išikawa se narodil v roce 1947 v japonském městě Kawasaki, ale roku 1960 přesídlil se svými rodiči a třemi sestrami do Korejské lidově demokratické republiky, kde živořil až do svého útěku ze země v roce 1996. V současné době žije opět v Japonsku. 


Názov: Spomienka z detstva Leonarda Da Vinci
Autor: Sigmund Freud 
Vydavateľ: Slovenský Spisovateľ

Oficiálna anotácia: Aj keď nám psychoanalýza nevysvetlí, prečo sa stal Leonardo umelcom, aspoň nám umožní pochopiť prejavy a medze jeho umenia. Sigmund Freud

Vo svojom diele z roku 1910 sa významný neurológ, psychológ a psychiater Sigmund Freud pomocou psychoanalytickej metódy a na základe dostupných údajov pokúša pochopiť osobnosť a tvorbu Leonarda da Vinci. Jeho pohľad na detstvo renesančného génia a rekonštrukcia dramatického citového života slávneho umelca mu umožnili vysloviť zaujímavé hypotézy o zmenách a vývine jeho osobnosti v dospelosti, o záhade úsmevu Mony Lisy a iných obrazov a zároveň objasniť vnútorný konflikt umelca a vedca a jeho neskorší odklon od umenia. Hĺbkou pohľadu na človeka a originálnymi závermi skúmania sa Freudova práca zásadne odlišuje od všetkých kníh, ktoré boli o Leonardovi napísané, a poskytuje nevšedný čitateľský zážitok.

zdroj: Bux.sk

Názov: Řád času
Autor: Carlo Rovelli 
Vydavatelia: Argo & Dokořán

Oficiálna anotácia: Autor, přední teoretický fyzik, spolutvůrce smyčkové kvantové gravitace, ale také výtečný spisovatel, se ve své nejnovější knize zabývá tajemstvím času, možná vůbec největší záhadou světa. V první části srozumitelným způsobem shrnuje, co o čase zjistila moderní fyzika. Vysvětluje, že fyzikální čas vůbec není unikátní, všude stejný a stejně plynoucí, dokonce není ani spojitý, a na kvantové úrovni se úplně vytrácí. Do tohoto podivuhodného světa zbaveného vší časovosti nás Rovelli zavádí ve druhé části knihy, aby nás ve třetí části své dobrodružné výpravy dovedl zpátky k nám, k lidským bytostem. Je totiž nutné vysvětlit, odkud se vlastně bere náš intenzivní pocit plynoucího času. Během pátrání po pachateli Rovelli přichází s odvážnou myšlenkou, totiž že pachatelem může být sám detektiv. Neboť tajemství času možná ve své podstatě netkví v základech v kosmu, ale v nás samotných. 

Názov: Rostliny cestovatelky
Autorka: Émilie Vast
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Prý nemůžeme zažít žádné dobrodružství, když pořád trčíme na jednom místě.

Kdo? Přece my, rostliny. S kořeny uvízlými v zemi prý sedíme doma jako pecky. Jenže taková pecka je často větší dobrodruh než leckterý dvou-, čtyř-, šesti- či osminohý cestovatel. A to ani nemluvíme o statečných létajících semínkách či neohrožených poutnících z rodiny lopuchů! Ti se nezaleknou ani divých šelem — klidně jim skočí na hřbet a svezou se desítky metrů daleko. A to není všechno. Drobné bobule ostružin se nechají dobrovolně pozřít zvířetem, bez bázně se pustí labyrintem jeho trávicího systému, aby po čase vyšly ven jako holá semínka. V úplně neznámých končinách! Jestli toto není dobrodružství, pak už nevíme. 



Knihy pre deti a mládež


Názov: Guliočko - Poď von, sloník
Autorka: Jo Lodge
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 0+
Poznámka: vo februári vychádza aj Guliočko - Čas ísť spať, pandička

Oficiálna anotácia: Hraj sa so slonom a vyjdi si s ním na prechádzku do parku. Vďaka jednoduchým pohyblivým prvkom prináša táto knižka pre najmenších veľa zábavy. 

Malé zvedavé sloníča sa chystá na prechádzku. Aké je vonku počasie? A aké si má teda vziať oblečenie? Čo budeme vonku robiť? Hrať sa, alebo kŕmiť kačice? A keď už bude čas ísť domov, bez odvrávania urobíme pápá. Hlavný obrázok sloníka je ako živý vďaka výrazným pohyblivým očiam. Leporelo s interaktívnymi prvkami, rozvíjajúcimi jemnú motoriku, deti baví a zároveň nenásilne vzdeláva. Rozširuje ich slovnú zásobu a učí ich vnímať vonkajší svet. Je ideálny pre batoľatá svojou veľkosťou akurát pre ich malé ruky a pršteky. 

zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Kam si sa schovalo, šteniatko?
Autor: Sam Taplin
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 0+

Oficiálna anotácia: Hľadaj spoločne s nami šteniatko, ktoré sa stále niekde schováva. Otáčaj stránky s výrezmi a zabávaj sa hľadaním nezbedného milého šteňaťa. Nájdeš ho?  

Kniha pre najmenšie deti, ktorá im určite urobí radosť. Užite si spoločné chvíle pri listovaní knihou a hľadajte milé šteniatko. Čľapká sa v bublinách? Odkiaľ mu vykukuje uško? Kam sa schovalo tentoraz? Deti určite poteší, že môžu nakukovať cez výrezy na ďalšie stránky. Vtipne umiestnené výrezy navyše dávajú obrázkom nový rozmer možno nie je všetko na obrázku také, ako sa na prvý pohľad zdá. Kniha je vytvorená z pevného materiálu, ktorý vydrží aj neopatrné zaobchádzanie malých nezbedníkov. Tak hurá do objavovania!

zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Máš ma rada?
Autori: Eoin McLaughlin & Polly Dunbarová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Prenádherná kniha o potrebe objatia...

Ježko bol veľmi smutný. Taký smutný, ako len ježko dokáže byť. Aj korytnačka bola veľmi smutná. Taká smutná, ako len korytnačka dokáže byť. Potešilo by ich jediné… … keby ich mal niekto úprimne rád. Láskyplný príbeh o tom, že každý z nás potrebuje milovať a byť milovaný.


Názov: Veľký obrázkový slovník slovensko-anglicko-nemecký
Autor: Richard Scarry
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Veľký obrázkový slovník slovensko-anglicko-nemecký.

Tento obrázkový slovník desaťročia kraľuje medzi najobľúbenejšími knižkami na svete a patrí do každej rodiny s malými deťmi. Na jeho stránkach sa deti stretávajú so známymi situáciami v živote, či už bývajú v meste alebo na vidieku. Stovky milých obrázkov a postavičiek, ktoré malých čitateľov pobavia a rozosmejú, dopĺňa vyše tisíc slov v troch jazykoch. Nie je lepší spôsob, ako sa učiť hrou! 

zdroj: Bux.sk


Názov: Záhrada v oblakoch
Autorky: Linda Sarah & Fiona Lumbers
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Nezabudnuteľná obrázková kniha o dievčatku, ktoré premení staré parkovisko na čarovnú záhradu.

Dorotka vytvorí nádhernú záhradu na streche opusteného parkoviska. Rada tam trávi čas, no niečo jej chýba. Tobi z lietadla zazrie jej žiarivú záhradu v oblakoch a vie, že musí to čarovné miesto navštíviť. Keď sa tí dvaja stretnú, nerozkvitnú len kvety, ale aj jedno výnimočné priateľstvo. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Malý mýval Nemyjsa
Autorka: Britta Sabbagová
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: Motivační příběh pro nenapravitelné špindíry!

Každý správný mýval se s chutí umývá každý každičký den!" napomíná maminka Mývalová svého synka. Jenže malý mýval Nemyjsa se mýt nechce. Vodě se vyhýbá jako čert kříži a raději se schovává v bahně mezi čuníky, skáče do hromady hnoje nebo se přehrabuje v popelnici za lesem. Po pár dnech proto zavání tak, že ho tchoři začnou považovat za jednoho z nich. Uvědomí si malý špindíra, že něco není v pořádku? Dá na slova své maminky a začne se konečně mýt?


Názov: Kolik pater má strom
Autor: Jörg Hilbert
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: Projděte s veverčákem celým stromem a poznejte, kdo v něm bydlí.

Napadlo vás někdy, že strom je vlastně vysoký dům? V každém patře někdo bydlí, a kolik obyvatel strom má, tolik příběhů se tam odehrává. Poznejte spolu s veverčákem jeho sousedy a pomozte mu najít oříšky, které si schoval tak šikovně, že neví, kde teď jsou. Krásný příběh o přátelství, nezištné pomoci, ale i o tom, co vlastně veverky jedí.

Názov: Naj... lietadlá a letiská v pohybe
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Najväčšia a najvypracovanejšia kniha o dopravných prostriedkoch, akú sme doteraz vydali. Tešiť sa môžete z množstva pohyblivých prvkov. 

Ideálna kniha pre chlapcov, ktorí sa zaujímajú o dopravné prostriedky. Nazrite na stavenisko - aké prostriedky sú potrebné na to, aby sa starý dom zbúral a postavil sa nový? A aké stroje používajú poľnohospodári, aby zasiali a potom zožali úrodu? Aké dopravné prostriedky využívame na cestovanie? Je ich naozaj veľa! Či už jazdia po ceste, pohybujú sa po koľajniciach, plávajú po vode alebo lietajú. Pozrieme sa na prácu poľnohospodárov, smetiarov, hasičov, aj na lode určené na rybolov. Zabudnúť nesmieme ani na lietanie do vesmíru. Kniha je plná podrobných ilustrácií, okienok a pohyblivých prvkov, určených na šetrné zaobchádzanie, a zábavnou formou zoznámi so všetkými dopravnými prostriedkami. Spoznajte, čo všetko jazdí, pláva a lieta.

zdroj: Svojtka & Co.
 

Názov: Maľované čítanie - Tafiti a lev s boľavým zubom
Autorky: Julia Boehme & Julia Ginsbach
Vydavateľ: Pro Solutions
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je podľa viacerých zdrojov až 29. 2.

Oficiálna anotácia: "Aj veľký kráľ, lev Kofi , môže zažívať najväčšiu bolesť na svete. Stačí, keď sa zahryzne do nesprávnej pochúťky. Lev si brúsil zuby na prasiatko Štetinku, ale jeho odvážny priateľ Tafi ti zabránil tomu najhoršiemu. Kráľ Kofi si zranil pri potýčke svoj ostrý zúbok a teraz plače od bolesti. Tafiti má však dobré srdce a nedá mu nechať leva len tak nariekať. Akú pomoc vyhľadá Tafiti a ako sa mu podarí vyliečiť boľavý zub kráľa Kofi ho? Tak to sa už dozviete vo veselom príbehu s maľovaným čítaním, v ktorom malí čitatelia ocenia veľa pekných ilustrácií a veľké písmenká. Maľované čítanie je vhodné na: spoločné čítanie s predškolákmi, prvé čítanie malých školákov."

zdroj: Bux.sk


Názov: Chráňme našu planétu: Ako triediť a recyklovať odpad a šetriť prírodné zdroje
Autorka: Jess Frenchová 
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia: Každý môže prispieť k tomu, aby sa z našej planéty stalo čistejšie, krajšie a lepšie miesto pre život.

Pri každej ľudskej činnosti sa vytvára nejaký druh odpadu. Od smetí a zvyškov jedál cez továrenské splodiny až po staré stroje. Čo sa s týmito odpadkami deje, ako ovplyvňujú naše životné prostredie a ako riešiť problém s ich neustálym pribúdaním? Táto kniha je plná zaujímavých nápadov, ako môže každý z nás prispieť k tomu, aby sa z našej planéty stalo čistejšie, krajšie a lepšie miesto pre život. Aj malá zmena totiž môže zmeniť celý svet! 

zdroj: Albatrosmedia.sk



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára