Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 2. februára 2020

Vydarený návrat obľúbených súrodencov

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Juraj Raýman, Vanda Raýmanová: Drobci 2 (Slovart 2019)

Ben a Tom patria medzi najznámejších súrodencov na Slovensku. Deti sledovali ich dobrodružstvá vo večerníčkovom seriáli Drobci na RTVS a tiež na stranách knihy s rovnomenným názvom. Koncom roka 2019 Slovart vydal knihu Drobci 2, ktorá deťom prináša šesť príbehov zo života Bena a Toma.

Ben a Tom čitateľom ukážu, že za zábavou, silným zážitkom alebo napínavým dobrodružstvom netreba chodiť ďaleko alebo byť online. Niekedy stačí len vyjsť do záhrady. Presne tam objavil Ben velikánske vajce. Okamžite sa ujal roly starostlivého rodiča a po krátkej debate o potenciálnej praženici sa k nemu pridal aj Tom. Drobci sa o vajíčko starali ukážkovo a čakanie na vyliahnutie mláďatka sprevádzali rodičovské starosti. Čo sa z vajíčka vlastne vyliahne? Možno je v ňom krokodíl alebo dinosaurus. A bude ich mať rado? Starosti a povinnosti ich sprevádzali aj po narodení mláďatka...

Tom obľubuje ničnerobenie a Ben nevie robiť nič. Ak nerobí niečo, veľmi sa nudí. Našťastie pre Bena sa takmer vždy niečo nájde a Tom sa k nemu obvykle pridá. Pustili sa do cieľavedomého vymýšľania (a následnej stavby) niečoho, čo ešte nikto nevymyslel, spoločne vyrazili do boja so sychravým počasím a zažili napínavú honbu za pokladom. 

Občas sa medzi súrodencami vyskytol názorový nesúlad alebo súrodenecká rivalita, ktoré urobili príbehy napínavejšími, napríklad pri majstrovaní v dielni alebo počas športových pretekov. Nikdy však nepobudli medzi chlapcami dlho. Z príbehov vyžaruje súrodenecká láska, radosť zo spoločne strávených chvíľ a ochota spolupracovať. Kniha tiež deťom ukazuje, že napriek odlišnému veku a rozdielnej povahe môže byť medzi súrodencami vytvorené silné kamarátstvo. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára