Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 2. februára 2020

O nezvyčajných povolaniach s nadšením a hrdosťou

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.


Julia Kolomoets, Alla Gutnichenko: Nezvyčajné povolania 
(preklad Marija Guliásová, Ikar – Stonožka 2019)



Nad voľbou povolania s obľubou deti hútajú už v škôlkarskom veku. Predstavu o svojej profesijnej budúcnosti má aj Andrej. Patrí medzi deti, ktoré pre inšpiráciu nemusia chodiť ďaleko. Zaujali ho totiž povolania členov rodiny. Možno ich označiť za nezvyčajné a Andrej nám ich postupne predstaví. Otca paleontológa a starých otcov, včelára a degustátora. Sestru veterinárku, ktorá v práci objíma pandy, sesternicu kynologičku alebo bratranca, ktorý pozerá na svet z teplovzdušného balóna. Chlapec nám jednotlivé povolania stručne, ale nadšene a pútavo opíše. 

Každej profesii venovali autorky tri dvojstrany. Najprv púšťajú ku slovu Andreja, na druhej a tretej dvojstrane čitateľom umožňujú dôkladnejšie preskúmať danú profesiu (potrebné pracovné nástroje alebo zručnosti, predmet profesie atď.). Spoznáme spôsob prípravy známych čajov a zoznámime sa so slovenskou prstovou abecedou. 

Po preskúmaní profesijného života členov Andrejovej rodiny sa nemožno čudovať, že chlapec inklinuje k povolaniam vyskytujúcim sa v tejto rodine. Je vysoko pravdepodobné, že po prečítaní knihy mnohé deti prehodnotia svoje vysnené povolania a viacerí rodičia určite s povzdychom skonštatujú, že by namiesto svojej aktuálnej práce radšej hladkali pandy. 





 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára