Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 1. februára 2020

Podujatia/besedy/autogramiády v kníhkupectvách počas februára 2020

01. 02. 2020 

Názov: Fresh Burza kníh 18
Kde: Fresh Market - farmárska tržnica, Bratislava (Rožňavská 1A, 831 04 Bratislava)
Kedy: 9:00-16:00
Popis: Ďalšia knižná burza vo Fresh Markete! Opäť Vám prinášame tradičnú burzu kníh, možnosť obohatiť si tak svoju knižnicu o nové i staršie knižky, jedinečné prvé vydania či preklady. Chýbať nebude ani cudzojazyčná literatúra. Obohatením burzy budú už tradične aj LP platne rôznych žánrov ako rock, pop, folk, metal, country a mnohé ďalšie! Platne si budete môcť nielen kúpiť, ale si ich priamo na mieste aj vypočuť.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

03. 02. 2020 

Názov: Sviňa / Diskusia o knihe a filme
Kde: Panta Rhei, Bratislava (Poštová ulica)
Kedy: 17:30-19:00
Popis: Pozývame vás na diskusiu ku knihe a filmu Sviňa, ktorý momentálne prichádza do našich kín. Preberieme horúcu tému s autorom knihy Sviňa, Arpad Soltesz a tiež s moderátorom besedy, Dado Nagy. Zaujímavosti a pikošky z natáčania nám prezradí režisérka Mariana Čengel Solčanská. Tešíme sa na Vás v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

04. 02. 2020 

Názov: Toto nie je kuchárska kniha - stretnutie s Jozefom Kolejákom!
Kde: Artforum, Žilina (Mariánske námestie 11, 010 01 Žilina)
Kedy: 17:00-18:00
Popis: Pozývame Vás na stretnutie s Jozef Kolejákom, autorom čítanky pre hladných, gurmánov a maškrtných. Autor písal poučné a zábavné príbehy základných plodín a surovín pre časopis .týždeň. Moderovať bude Katarina Labudova.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

04. 02. 2020 

Názov: Slepé škvrny Novembra '89
Kde: Artforum, Bratislava (Kozia 20, 811 03 Bratislava)
Kedy: 19:00-20:00
Popis: Jedno z najzásadnejších období našej histórie - November ´89 - napísalo rôzne príbehy. Nežná revolúcia dodnes fascinuje aj slovenskú spisovateľku Noémi Bogyó, ktorá vo svojej debutovej knihe Slepé škvrny stvárnila rôzne osudy, ktoré ovplyvnili novembrové dni roku 1989. Fiktívne osudy štvorice ľudí sa prepletajú v prelomovom roku ´89. Na jednej strane majú na Nežnú svoj vlastný vplyv, na druhej revolúcia poznačí ich konanie aj osudy. Aké sú slepé škvrny v ich príbehoch? O revolúcii v knihe i knihách revolúcie sa budú rozprávať autorka Noémi Bogyó s líderkou študentského hnutia počas Nežnej revolúcie Zuzanou Mistríkovou. Moderuje Mário Gešvantner.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

04. 02. 2020 

Názov: Tomáš Forró v Artfore
Kde: Artforum, Košice (Hlavná 87, 040 01 Košice)
Kedy: 18:00-19:30
Popis: Je plná neuveriteľných, ale pravdivých príbehov, ktoré prežili - a naďalej prežívajú - ľudia v ukrajinskom Donbase, spustošenom vojnou. Tomáš Forró dokázal to, čo sa žiadnemu inému novinárovi nepodarilo: získal si dôveru ľudí z oboch bojujúcich strán, ktorí ho vzali k sebe, do zákopov aj do bytov, kde s nimi prežíval bombardovanie a kde mu rozprávali svoje osudy. 

Na počiatku bol autorov zámer pokúsiť sa porozumieť záhade, ako vzniká vojna, pochopiť korene zla. Túto záhadu sa mu podarilo rozlúštiť, ale podarilo sa mu ešte oveľa viac: napísať strhujúci ľudský príbeh, ktorý je natoľko nepravdepodobný, že môže byť len pravdivý. (Martin M. Šimečka)

Pozývame vás na prezentáciu knihy Donbas. Svadobný apartmán v hoteli vojna a diskusiu s jej autorom, reprtérom Tomášom Forróom v utorok 4. februára od 18:00 do košického kníhkupectva Artforum na Hlavnej 87. Debatu moderuje režisér a dokumentarista Palo Pekarcik.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

05. 02. 2020 

Názov: Diskusia o knihe a filme Sviňa
Kde: Panta Rhei Eperia Prešov
Kedy: 17:00-?
Popis: Nezabiješ. Nezosmilníš. Nepokradneš. Sviňa - knižný bestseller už aj vo filmovom spracovaní Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna. Pozývame vás na diskusiu ku knihe a filmu Sviňa, ktorý momentálne prichádza do našich kín. Preberieme horúcu tému s autorom knihy Sviňa, Arpád Soltész a tiež s moderátorom besedy, Dado Nagy. Zaujímavosti a pikošky z natáčania nám prezradí aj režisérka Mariana Čengel Solčanská. Tešíme sa na Vás v pondelok 5.2. o 17:00 v predajni Panta Rhei Eperia Prešov.  
Viac informácií: Informácie sú dostupné tu.

06. 02. 2020 

Názov: Knižná noc s Harrym Potterom
Kde: Panta Rhei, Bratislava (Poštová ulica)
Kedy: 18:00-23:59
Popis: Milí muklovia, čarodejníci a čarodejnice, s radosťou Ťa pozývame na oslavu šiesteho ročníka každoročne organizovanej KNIŽNEJ NOCI s HARRYM POTTEROM, ktorá sa koná po druhýkrát aj na Slovensku, 6. februára 2020. Téma tohto magického podujatia bude Trojčarodejnícky turnaj. Prosíme dostavte sa na stanicu King´s Cross (Panta Rhei, Poštová, Bratislava), ideálne v tematickom odeve.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

06. 02. 2020 

Názov: Dobré stránky v Artfore: Eva Urbanová a Radka Čábrádi Tvrdoňová
Kde: Artforum, Banská Bystrica (Horná Strieborná 10, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 18:00-20:00
Popis: Pozývame vás stráviť príjemný večer medzi knihami. Skvelé hostiteľky Paulína Šedíková Čuhová a Zuzana Bariaková spolu so svojimi hosťami v živej diskusii o tých lepších stránkach. Prvé vydanie nové svojou návštevou poctí autorka Eva Urbanová, ktorej len koncom minulého roka vyšla detská kniha Jeleňatý a kravatý a spolu s ňou aj ilustrátorka Radka Čabrádi Tvrdoňová. Dozviete sa, ako vznikli príbehy o dvoch jeleňoch a naše hostky prezradia, čo ich posledne zaujalo v svetovej i domácej literatúre a vyberieme aj artforácku knihu mesiaca. Tešíme sa na stretnutie, na dobré stránky!
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

06. 02. 2020 

Názov: SVIŇA | premiéra filmu s Arpádom Soltézsom
Kde: Kino Úsmev, Košice (Kasárenské námestie 1, 040 01 Košice)
Kedy: 19:00-21:00
Popis: Hosťom na premiére filmu SVIŇA v Kine Úsmev bude novinár a politický komentátor a zároveň aj autor knižnej predlohy Arpad Soltesz.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

07. 02. 2020

Názov: Izba čítania[:] Zachráň neznámeho tvora  
Kde: BIBIANA – Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY, Bratislava [Panská 41, 811 02 Staré Mesto]
Kedy: 7. 2. o 10:00 & 7. 2. o 11:15
Popis: Deti vstúpia do priestoru príbehu o Kráske a zvierati, do blízkosti známych a predsa tajomných postáv. Vyskúšajú si, aké to asi je - byť ako ony. V putovaní príbehom sa zamerajú na štúdium postáv, pričom nám pomôžu symbolické odkazy, kostýmové objekty, ale najmä citlivé srdce. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné tu.

08. 02. 2020 

Názov: Jakub Drábik: Fašizmus // diskusia
Kde: Diera do sveta, Liptovský Mikuláš (Námestie osloboditeľov 1, 031 01 Liptovský Mikuláš)
Kedy: 18:00-21:00
Popis: Za fašistov už boli označení takmer všetci. Termíny „fašizmus“ a „fašista“ patria k najpoužívanejším termínom druhej polovice 20. storočia a okrem iného v našom slovníku plnia funkciu univerzálnej nadávky. Historik Jakub Drábik vo svojej knihe objasňuje, čo fašizmus v skutočnosti je, ako ho definovať, koho možno za fašistu označiť, ako sa fašizmus navonok prejavuje i čo z toho všetkého vyplýva. Rôzne národné mutácie fašizmu sa objavili v každej európskej krajine, milióny ľudí fašistov volili v slobodných a demokratických voľbách. Mnohým sa zdala fašistická vízia a sľubovaný nový poriadok lákavé. Nedokázali rozkódovať nevyhnutne genocídnu podstatu fašizmu. Pozývame vás na predstavenie knihy Fašizmus s autorom Jakubom Drábikom, ktorý sa jej príprave venoval niekoľko rokov.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

08. 02. & 29. 02. 2020

Názov: Brána knihy otvorená I., II.   
Kde: BIBIANA – Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY, Bratislava [Panská 41, 811 02 Staré Mesto] 
Kedy: 08. 02. o 14:00 - I. cyklus & 29. 02. o 14:00 - II. cyklus 
Popis: Program pre rodičov, učiteľov predprimárneho vzdelávania a knihovníkov o čítaní s deťmi od najútlejšieho veku, kedy začať stimulovať záujem o knihu, ako budovať vnútornú motiváciu u bábätiek a čo všetko vplýva na rozvoj vnímania dieťaťa. Štyri nadväzujúce interaktívne semináre, 1x mesačne v sobotu v trvaní 90 minút.  
Viac informácií: Informácie sú dostupné tu.

08. 02. & 29. 02. 2020
  

Názov: Čítame v priestore knihy I., II.   
Kde: BIBIANA – Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY, Bratislava [Panská 41, 811 02 Staré Mesto] 
Kedy: 08. 02. o 16:00 - I. cyklus & 29. 02. o 16:00 - II. cyklus 
Popis: Program pre rodičov, učiteľov, knihovníkov a širokú verejnosť o tom, ako pracovať s deťmi mladšieho a staršieho školského veku so zámerom na rozvoj kultivovaného čítania a hlbšieho vnímania a porozumenia textu. Inovatívny program tvoria štyri nadväzujúce interaktívne semináre, 1x mesačne v sobotu v trvaní 90 minút.  
Viac informácií: Informácie sú dostupné tu.

09. 02. 2020 

Názov: Kupodivu výmena kníh / BOOK SWAP
Kde: Kupodivu, Bratislava (Žilinská 2, 811 06 Bratislava)
Kedy: 10:00-18:00
Popis: Príď si povymieňať knihy. Okrem toho si môžeš zahrať i spoločenské hry alebo sa občerstviť v našom nealko bare. Knižný SWAP je vhodný i pre deti. AKO TO FUNGUJE? Prinesieš min. 1 a max. 5 kníh a odnesieš si maximálne taký istý počet. Knihy musia byť v dobrom až výbornom stave = NIE roztrhané či popísané stránky alebo inak zničené. Čím lepšie a zaujímavejšie knihy prinesieš, tým si aj také super knihy odnesieš. Knihy, ktoré po SWAPe ostanú, budú tvoriť základ na ďalší SWAP + poputujú do knižnice.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

11. 02. 2020 

Názov: Prečítané: Rozhovory o knihách
Kde: Panta Rhei, Bratislava (Poštová ulica)
Kedy: 17:30-?
Popis: 1793 - Knihy, v ktorých pátrame po pravde. Pozývame vás na druhú besedu z cyklu rozhovorov o knihách Prečítané, ktorý pokračujeme knihou 1793 od švédskeho autora: Niklas Natt och Dag. Už 11.2. sa môžete prísť s nami podeliť o svoj čitateľský zážitok a názor na knihu 1793. Alebo možno poradiť knihy, v ktorých pátrame po pravde. 

Besedovať o knihe s vami bude literárna koučka a editorka Soňa Borušovičová, novinárka a blogerka Andawell by Andrea Hinková a spisovateľka Barbora Kardošová. Besedu povedie autorka a prekladateľka Katarína Mayer. Prečítané je book club v Panta Rhei, v príjemnej spoločnosti a možno budú aj odmeny pre usilovných čitateľov. Vidíme sa 11. februára v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici.  
Viac informácií: Informácie sú dostupné na tu.

11. 02. 2020 

Názov: Jan Němec v Martinuse
Kde: Martinus - Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Nový román Jana Němca je románom o láske. Na prvý pohľad príbeh veľkého milostného vzplanutia a peripetií šesťročného partnerského vztahu. Román o tom, prečo sme vlastne jeden s druhým. Ján Němec u nás Možnosti milostního románu predstaví v rozhovore s Rudim Rusom. Pozývame!
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

12. 02. 2020 

Názov: Krst knihy Meet the Heroes (+ LIVE rozhovor)
Kde: Martinus - Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:30
Popis: Už viac ako tri roky sa rozprávame so šikovnými Slovákmi, ktorým nie je ľahostajná naša spoločnosť. Rozhovory publikujeme v online magazíne heroes.sk, no uvedomili sme si, že ich slová často obsahujú originálne, nadčasové a univerzálne myšlienky na súčasné výzvy spoločnosti. Ich slová inšpirujú a nemajú tendenciu starnúť v čase. Preto sme sa rozhodli to najsilnejšie vydať v krásnej fyzickej forme. Kniha žije dlho, vytvára si iný vzťah s čitateľom a je viac ako len "feed" na sociálnej sieti. Môžete si ju kedykoľvek zobrať do rúk a premýšľať nad každou myšlienkou v kontexte oblasti, v ktorej sa pohybujete. V tejto knihe sú len tie najsilnejšie myšlienky, názory a komentáre z rozhovorov, ktoré vás prinútia konať. Je určená všetkým, ktorým záleží na slobode, zdravých hodnotách a ktorým nie je osud Slovenska a Slovákov doma aj v zahraničí ľahostajný. Pretože záleží na tom, v akej krajine budeme žiť.

Krstným otcom novej knihy sa stane dlhoročný novinár Karol Sudor. Od začiatku je našim veľkým fanúšikom, ale zároveň aj radcom a veľmi si ho vážime. V jeho novinárskej kariére má za sebou už viac ako 1000 rozhovorov a my sme šťastní, že práve v jeho réžii prebehne na krste rozhovor so speváčkou Katarínou Koščovou.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

13. 02. 2020 

Názov: 86. KPČ: Zostaň so mnou
Kde: Kabinet pomalosti, Bratislava (Nová Cvernovka, Račianska 78, 831 02 Bratislava)
Kedy: 19:00-21:00
Popis: Februárové stretnutie Klubu pomalých čitateľov prinesie diskusiu o románe Zostaň so mnou nigérijskej autorky Ayobami Adebayo. Preložila a vydala ho Aňa Ostrihoňová (Inaque, edícia Pandora, Bratislava 2019). Srdečne pozývame do nášho book clubu, vstúpte aj vy do voľnej debaty. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

13. 02. 2020 

Názov: Alena Mornštajnová v Martinuse
Kde: Martinus - Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Alena Mornštajnová je skvelá pozorovateľka. Dokazuje to aj svojím najnovším románom, v ktorom rozpráva príbeh jednej rodiny s veľkým tajomstvom. Autorka bestselleru Hana k nám príde prvýkrát, aby predstavila svoju najnovšiu knihu Tiché roky. Moderuje Marika B. Majorová.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

14. 02. 2020 

Názov: Diskusia Trojica: Weronika Gogola a Daniel Majling
Kde: Eleuzína, Banská Štiavnica (Horná ružová 1, 969 01 Banská Štiavnica)
Kedy: 18:30-19:30
Popis: TROJICA AIR sa stala rezidenciou pre prekladateľov slovenskej literatúry do cudzích jazykov. Prvou z nich je Weronika Gogola. Poľská spisovateľka a prekladateľka Weronika Gogola má za sebou úspešný debut Po troškách, ktorý čoskoro vyjde aj v slovenskom preklade a zatiaľ si ho môžme prečítať v čerstvom českom vydaní. Do poľštiny preložila knihy Jána Púčeka, Mareka Vadasa a Maroša Krajňaka. Slovenský spisovateľ a dramaturg Daniel Majling je autor úspešných komiksov a oceňovanej zbierky poviedok Ruzká klazika. Na poľskom preklade tejto knihy práve v Banskej Štiavnici pracuje Weronika Gogola.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

14. 02. 2020
  

Názov: Konferencia Jazyk ako priestor domova 
Kde: BIBIANA – Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY, Bratislava [Panská 41, 811 02 Staré Mesto] 
Kedy: 9:00-15:00
Popis: Slovenský jazyk je viac ako vyučovací predmet. Umožňuje nám prežívať radosť z toho, že v materinskom jazyku môžeme myslieť, tvoriť, hrať sa v ňom a s ním. Môžeme v ňom zažívať vlastnú osobnosť. Tvorivá konferencia prinesie pohľad na materinský jazyk z hľadiska jeho vplyvu na budovanie vnútorného bezpečia dieťaťa, predstaví ho ako konštruktívny prvok pri psychosociálnom vývine detí a poukáže na to, ako súvisí rozvíjanie vzťahu k materinskému jazyku s kultivovaním osobnosti. Vedie - T. Vráblová a hostia.
Viac informácií: Informácie sú dostupné tu.

17. 02. 2020 

Názov: Reportéri v prvej línii: Andrej Bán v Trnave
Kde: Malý Berlín, Trnava (Štefánikova 4, 917 01 Trnava)
Kedy: 19:00-21:00
Popis: Prekliaty reportér Andrej Bán príde diskutovať do Trnavy! Andrejovi Bánovi sme vydali už dve absyntovky. Po nečakanom bestselleri Slon na Zemplíne, v ktorom putujeme po Slovensku, sa v jeho druhej knihe Trochu oheň, trochu voda presunieme na juh Európy, do bývalej Juhoslávie.

Andrej Bán jazdí na Balkán už od roku 1993 ako reportér a fotograf, neskôr aj ako humanitárny pracovník. Nepridáva sa k žiadnej z bojujúcich strán – v centre jeho záujmu vždy stoja obyčajní ľudia, ľudia trpiaci, ľudia manipulovateľní, ľudia, ktorým bolo ublížené. V Srbsku, v Bosne a Hercegovine, v Chorvátsku i v Kosove. Sú to však aj migranti, ktorí sa cez Balkán len pokúšajú prejsť na ceste za lepším životom, no viaznu v ňom ako v pohyblivých pieskoch...
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

17. 02. 2020 

Názov: Margit Slimáková v Martinuse
Kde: Martinus - Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Ako dať telu to najlepšie v dnešnej uponáhľanej dobe? Velmi osobní kniha o zdraví ponúka tipy od rešpektovanej českej expertky v oblasti životného štýlu. Pozývame vás na besedu s Margitou Slimákovou, ktorá príde predstaviť svoju knihu aj slovenským čitateľom a fanúšikom.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

20. 02. 2020 

Názov: Literakvíz 02/2020
Kde: Artforum, Banská Bystrica (Horná Strieborná 10, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 20:00-22:00
Popis: Pozývame Vás na februárové vydanie kvízu pre všetkých milovníkov a milovníčky dobrej literatúry a kultúrnych fenoménov vôbec. Priestor, kde si môžete overiť svoj prehľad o knihách, hudbe a umení, poďte (sa) hrať spolu s nami!
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

20. 02. 2020 

Názov: Peter Gärtner a jeho Veľký Román!
Kde: Artforum, Žilina (Mariánske námestie 11, 010 01 Žilina)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Peter Gärtner je známy ako otec zakladateľ festivalu Festival Hviezdne noci Bytča. Peter je živel. Peter je zábavný. Peter je kamoš. Peter je divadelník. Peter je kníhkupec. Peter je spisovateľ. Peter je... Moderovať bude herec Mišo Németh. Bude to zábavné a bude to hlučné. Srdečne Vás pozývame.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára