Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. júna 2020

Júlové knižné novinky (2020)

Názov: Muzeum nesplněných slibů
Autorka: Elizabeth Buchan 
Vydavateľ: Domino

Oficiálna anotácia: Paříž, současnost. Muzeum nesplněných slibů je místem naděje i zklamání. Každý vystavený předmět byl kýmsi darován – plechovka od sušenek, svatební závoj, dětská botička. Každý exponát se stal zhmotněním trpké zrady. Muzeum je místem, kam si chodí lidé promluvit s přízraky své vlastní minulosti. Laure, majitelka a kurátorka, do muzejních sbírek také přispěla upomínkou na bolavé vzpomínky ze svého mládí... Praha, 1986. Laure se snaží usebrat z náhlé smrti svého otce a odlétá do Prahy. Za železnou oponou ji čeká šedivý svět protkaný netušeným nebezpečím. Snaží se pochopit temné politické proudy, které ovlivňují život ve městě, ale její svobodné mysli se to moc nedaří. To se změní, teprve když potká mladého muzikanta, disidenta. Zamiluje se do něj. A vůbec netuší, jaké to pro ni bude mít důsledky. Teprve po mnoha letech se dokáže Laure opravdu ohlédnout za svou minulostí a vnímat bez bolesti vášnivý vztah, který ovlivnil celý její následný život.

zdroj: Knihcentrum

Názov: Komunita
Autor: Ragnar Jónasson
Vydavateľ: XYZ

Oficiálna anotácia: Skutečně chceš znát pravdu?

Rok 1985, na okraji civilizace. Třicetiletá Una pracuje jako učitelka v Reykjavíku, než se rozhodne přestěhovat do malé vesnice Skálar, kde má učit dvě dívky. Otec Uny spáchal kdysi sebevraždu. Una dost pije a bojí se, aby neskončila jako on. Krátce poté, co se Una nastěhuje ve Skálaru do horního patra starého domu, slyší v době podivné zvuky, připomínající dívčí zpěv. Zjistí, že před půl stoletím žila v domě dívka, která zemřela za nejasných okolností. A ví, že bude muset odhalit pravdu. I když hranice mezi realitou a fantazií jsou nejasné – možná i kvůli jejímu pití. Una začíná zjišťovat, že tady není vítána a že lidé zde mají spoustu podivných tajemství… 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Nejsem z ledu
Autorka: Anne Frasier
Vydavateľ: Ikar CZ

Oficiálna anotácia: Pod hladinou minneapoliského jezera je nalezeno tělo chlapce zamrzlé v ledu. Děsivý nález však není ojedinělý. Ba co hůř. Nalezená těla patří dvanáctiletým chlapcům, kteří zmizeli před dvaceti lety. Detektiv Jude Fontaineová a její partner Uriah Ashby se potýkají nejenom s neobvyklým případem, ale i s nástrahami kruté zimy, která komplikuje vyšetřování. Na město udeří nejhorší sněhová bouře v historii, a právě uprostřed ní najde Jude na prahu domu, kde žije, opuštěného čtyřletého chlapce. Dítě není schopné říct, odkud se vzalo, kdo jsou jeho rodiče, ani kde bydlí. Dokonce ani neví, jak se jmenuje. Jeho neobvyklé chování vede Jude k přesvědčení, že za svůj krátký život nepoznalo nic než týrání. Jude není jeho osud lhostejný a pokouší se mu porozumět. Což se jí podaří natolik, aby si uvědomila, že čtyřleté dítě beze jména je možná jediným klíčem ke dvacet let starému, nikdy nevyřešenému, zato dokonale vychladlému případu. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Mesto dievčat
Autorka: Elizabeth Gilbert
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Nemusíme žiť nudne ako slušné dievčatá, aby sa z nás stali dobrí ľudia. 

Nový román autorky bestsellerov Podstata všetkých vecí a Jedz, modli sa a miluj. Elizabeth Gilbert sa vracia s podmanivým ľúbostným príbehom zo vzrušujúceho sveta newyorských divadiel v štyridsiatych rokoch 20 storočia.
 
Keď devätnásťročnú Vivian Morrisovú vyhodia z Vassarovej univerzity za slabý výkon v prvom ročníku, zámožní rodičia ju pošlú na Manhattan k tete Peggy, majiteľke spustnutého divadla Lily Playhouse. Vivian sa u tety zoznámi so svetom nekonvenčných a charizmatických ľudí, od revuálnych tanečníc, ktoré snívajú iba o zábave, až po sexi herca či prestížnu herečku. Dievča sa však dopustí chyby, ktorá vyvolá profesionálny škandál a obráti jej krásny nový svet naruby. 

zdroj: Slovart

Názov: Osvobození
Autor: Imogen Kealey
Vydavateľ: Ikar CZ

Oficiálna anotácia: V šestnácti letech Nancy opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ovšem během nacistické okupace nedokázala stát stranou a jako čím dál slavnější a hlavně nepolapitelnější Bílá myš se stala německým silám trnem v oku. Když byla odhalena, musela uprchnout do Anglie, zatímco jejího manžela Henriho zadrželo gestapo. Nancy se však nevzdává – po tvrdém výcviku se vrací do esesáky a gestapáky zamořené Francie, aby pomohla osvobodit svůj nový domov i milovaného Henriho... Strhující příběh, založený na skutečných událostech, přibližuje osudy jedné z nejodvážnějších žen minulého století. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Biografika: Marilyn Monroe
Autor: -
Vydavateľ: CPRESS

Oficiálna anotácia: Neotřelý, komplexní a srozumitelný pohled na život, dílo i odkaz nezaměnitelné hvězdy stříbrného plátna.

Většina lidí zná Marilyn Monroe (1926–1962) jako ikonu Hollywoodu a jednu z nejslavnějších hereček této planety. S postavou nezapomenutelné blondýnky se však pojí spousta zajímavých faktů, které vám její osud a životní cestu představí ve zcela novém světle. Věděli jste například, že během svého nedlouhého života vystřídala až 43 různých bydlišť? Že v Koreji zpívala před publikem čítajícím 100 000 vojáků? Že byla vášnivou čtenářkou a v době své smrti měla rozečtenou kultovní knihu Jako zabít ptáčka od Harper Lee? Nebo že se vzepřela tlaku hollywoodských studií a založila si vlastní produkční společnost, díky níž se stala první ženou filmového průmyslu, která vlastnila majoritní podíl takto velké firmy?

Titul Biografika: Marilyn Monroe vám zprostředkuje neotřelý, avšak komplexní a srozumitelný pohled na život, dílo i odkaz nezaměnitelné hvězdy stříbrného plátna a dá vám pomocí bohaté grafiky nahlédnout do jejího osobního i pracovního světa.

zdroj: Knihcentrum

Názov: Temné zítřky: Technologie a konec budoucnosti
Autor: James Bridle
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Osvícenská víra v rozum a vědu slibovala odtajnit svět a udělat z něj lepší místo pro život. Zkušenosti dvacátého století ukázaly, že racionální a technicistní přístup vede sice k efektivitě, ale už nikoli ke spravedlnosti či štěstí. Zkušenosti jednadvacátého století pak odhalují ještě něco jiného: technologie — satelity, neuronové sítě či algoritmy — nejenže nepomáhají uspořádávat realitu, ale naopak ji činí ještě nepřehlednější. Před zraky zmateného lidstva se tak kupí hromada velkých dat, kvant informací a mediálních obsahů nejasného původu, na níž raší konspirační teorie, fundamentalismus a populistické spekulace. Přitom přestáváme tušit, jak algoritmy a umělá inteligence vlastně fungují. Brilantní studie Temné zítřky jsou příběhem o tom, jak jsme se odcizili vlastním technologiím a co to může znamenat pro svět zítřka. 

zdroj: Knihcemtrum


Knihy pre deti a mládež
 

Názov: Spoznávam zvieratká na farme
Autorka: Marie Vanderbender
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie: 2+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 7.  

Oficiálna anotácia: Hádanky o zvieratách z farmy v roztomilom leporele s posuvnými prvkami. Myslíš si, že vieš, čo vidíš? 

Čo je toto zvieratko? Je to naozaj kravička? Nie je na tej koze niečo zvláštne? Poď to zistiť! Stačí zľahka posunúť a nikto nemusí byť tým, čím sa na prvý pohľad môže zdať. Toto krásne a pôvabne ilustrované leporelo je pre deti nielen hravo náučné, ale aj zamerané na pozorovacie schopnosti. Pevný papier a malý formát sú ideálne do malých detských rúk a posunovacie prvky precvičia jemnú motoriku.

zdroj: Svojtka & Co.
 
Názov: Spoznávam zvieratká v lese  
Autorka: Marie Vanderbender
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie: 2+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 7.  

Oficiálna anotácia: Hádanky o zvieratách z lesa v roztomilom leporele s posuvnými prvkami. Myslíš si, že vieš, čo vidíš? 

Čo je toto zvieratko? Je tá líška naozaj líška? A nemá tá veverička nejako podozrivé ušká a chvostík? Poď to zistiť! Stačí zľahka posunúť a nikto nemusí byť tým, čím sa na prvý pohľad môže zdať. Toto krásne a pôvabne ilustrované leporelo je pre deti nielen hravo náučné, ale zamerané aj na pozorovacie schopnosti. Pevný papier a malý formát sú ideálne do malých detských rúk a posunovacie prvky precvičia jemnú motoriku.

zdroj: Svojtka & Co.
 
Názov: Dráčik má sestričku  
Autor: Robert Starling
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Rúfus je milý dráčik, no príchod sestričky v ňom prebudil hnev, žiarlivosť aj strach. Nie sú to pekné pocity, preto ich pred všetkými tají... nemal by?

zdroj: Bux.sk
 
Názov: Poď von! Príroda okolo nás  
Autorka: Andrea Pinnigton & Caz Buckingham
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: edícia Poď von!
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+ 

Oficiálna anotácia: Kresli! Vyfarbuj! Hraj sa! Som skvelý spoločník na letné potulky prírodou aj na skrátenie dlhej chvíle počas daždivých dní. Vnútri mám pre teba pripravenú originálnu zbierku úloh a hier, ktoré pomôžu prebudiť lásku k prírode, zvedavosť a precvičia pozornosť a premýšľanie. Od jari do zimy, s ceruzkou v ruke a s úsmevom.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Kapitán Bombarďák a bezbrehé besnenie bláznivej Bielizňovej bosorky 
Autor: Dav Pilkey
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: séria Kapitán Bombarďák, 5. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia: Kryte si chrbát – a najmä spodnú bielizeň! Prichádza totiž Bielizňová bosorka! Dokáže sa jej kapitán Bombarďák postaviť? 

George a Harold tentoraz naozaj prestrelili. Podarilo sa im totiž stvoriť… PRÍŠERU! Je rýchlejšia, múdrejšia a diabolskejšia než čokoľvek, čo svet doteraz zažil – je to Bielizňová bosorka! Spolu so svojimi nezastaviteľnými robotmi a s hrôzostrašným účesom sa chystá ovládnuť svet! A beda každému, kto by sa jej chcel postaviť do cesty – čakajú ho totiž zarezané spodky! Dokáže ju poraziť aspoň KAPITÁN BOMBARĎÁK?
 
zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Sherlock Junior a medveď v Londýne [-] Čítaj a uč sa angličtinu 
Autor: -
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Sherlock Junior, 1. diel

Oficiálna anotácia: V prvej časti novej kriminálnej série pre deti môžete záhadné detektívne prípady riešiť spolu s hlavnými hrdinami, a zároveň sa len tak mimochodom naučiť anglické slová a frázy, ktoré sa dajú ľahko pochopiť zo slovenského textu.

Sherlock Junior nie je len najmladší, ale aj najbystrejší detektív v Londýne. Nie div, je predsa priamym potomkom slávneho detektíva. Aspoň to tvrdí... Byt odcestovanej susedky prerobia spolu s Waltrom, alias Watsonom, na detektívnu kanceláriu a na prvý prípad nemusia dlho čakať. Najme si ich jedna staršia dáma, ktorej niekto v parku ukradol prsteň. Podľa všetkého to bol čierny medveď. Kradnú však medvede prstene? Sherlock a Watson sa pustia do pátrania po záhadnom zvierati.

Napínavý kriminálny príbeh, spletité hádanky a prvé slová a vety po anglicky, to všetko čaká len na vás. Všetky anglické texty si možno vypočuť v origináli na stránke www.duden-leseprofi.de/Sherlock-Bär 


zdroj: Slovart

Názov: Ako Štefan Drco vyhral kopu hnoja  
Autor: Branislav Jobus
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Štefan Drco bol nevídaný zjav z malej obce, pred ktorou sa aj vrany otáčali. V kolektíve nebol príliš obľúbený, pretože bol mimoriadne nerozhodný. Na dedinskej zábave vyhral v tombole kopu hnoja. A keďže sa nevedel rozhodnúť, či ju má obísť sprava alebo zľava, sadol si na stoličku a pozoroval, čo sa v tej kope hnoja deje. Zrazu vidí, že nie je sám, čo sa nevie rozhodnúť. Kohút Fifinbrus sa rozhoduje medzi pýchou a pokorou, pavúk Motaj medzi lakomstvom a štedrosťou, komáre Mirnix a Dirnix medzi zradou a vernosťou.

Ak chceš vedieť, ako to dopadne, keď sa rozhodnú pre cnosť, čítaj knihu z jednej strany, ak chceš vedieť, čo sa stane, ak zvíťazí neresť, knihu otoč a čítaj z druhej strany.


zdroj: Slovart

Názov: Apolónov pád: Tyranova hrobka  
Autor: Rick Riordan
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: séria Apolónov pád, 4. diel

Oficiálna anotácia: Apolón má pred sebou ďalšiu ťažkú skúšku! Dokáže zabrániť blížiacej sa katastrofe?

Bývalý olympský boh Apolón, zakliaty v tele pubertálneho smrteľníka Lestera Papadopoulosa, má pred sebou ďalšiu ťažkú skúšku! Na tábor rímskych polobohov v sanfranciskom zálive sa chystajú zaútočiť všetkého schopní rímski imperátori. Majú armádu obrov, netvorov a príšer, a vďaka svojim ničivým zbraniam môžu tábor Jupiter vymazať zo zemského povrchu. Navyše si našli mocného spojenca – ani živého, ani mŕtveho, no o to nebezpečnejšieho. Dokáže Apolóni zabrániť blížiacej sa katastrofe? 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Zajatie búrky  
Autorka: Leigh Bardugo
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Griša, 2. diel

Oficiálna anotácia: Temnota nezomiera. 

Alina sa po úteku cez Pravé more, prenasledovaná výčitkami kvôli životom, ktoré jej rukami vyhasli v Tieňovej trhline, pokúša začať nový život v cudzej krajine a udržať svoju identitu Svetlany v tajnosti. Pred minulosťou a osudom však nemôže utekať večne. Temnan sa vynoril z Tieňovej trhliny s novou, strašidelnou mocou a nebezpečným plánom, otriasajúcim hranicami prirodzeného sveta. Alina sa s pomocou neslávne známeho korzára vracia do krajiny, ktorú opustila, odhodlaná bojovať so silami, čo sa zhromažďujú proti Ravke. No čím je Alina mocnejšia, tým viac sa ponára do Temnanovej hry zakázanej mágie a vzďaľuje sa od Mala. Alina si musí vybrať medzi svojou krajinou, mocou a láskou, o ktorej vždy verila, že ju bude viesť – inak riskuje, že zajatiu prichádzajúcej búrky neunikne. 
 
zdroj: Slovart

Názov: Ostrov Tisíce hvězd  
Autorka: Emma Karinsdotter
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Ostrov Tisíce hvězd odjakživa spočíval pod sametovou hvězdnatou oblohou. Jenže teď noc co noc přichází Stín a hvězdy jedna po druhé hasnou. 

Jedenáctiletá Tigris se s tatínkem stěhuje do nového bytu. Vůbec ji to ale netěší, v tom starém bylo tolik drobných památek na její mámu a ten nový je prostě jen prázdný. Jednoho dne Tigris objeví mezi stěhovacími krabicemi dřevěnou truhlu s nápisem „Lyřiny věci“. Lyra bylo jméno její maminky. Holčička si do truhly vleze a usne. Když se zase probudí, ocitne se na ostrově Tisíce hvězd. Setká se na něm s laskavou Ariann a klukem Leem. Jenže na ostrově žije také Stín – tvor, který zhasíná životodárné hvězdy. A je tam i hrozivý Zkamenělý les, v němž zmizela Tigridina maminka…

Ostrov Tisíce hvězd je dobrodružný příběh o přátelství, ztrátě někoho blízkého, o rodinném tajemství, které nakonec vyjde najevo, i o tom, že o pocitech je lépe hovořit než je skrývat.


zdroj: Knihcentrum

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára