Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. júna 2020

Prečítané leto 2020: O mestách

Akcia Prečítané leto (FB: Prečítané leto - rodičovská skupinka) spríjemňuje a obohacuje leto (nielen) slovenským deťom a ich rodičom už piaty rok. O predchádzajúcich ročníkoch som mala prehľad iba čiastočne (poznala som témy a občas si prečítala články iných blogeriek), ale počas aktuálneho ročníka sa už nehodlám nečinne prizerať. Postupne budem na blogu Knihovníčkin svet zverejňovať tematické články. 

1. týždeň (29. 6. - 5. 7.) Prečítaného leta 2020 je o mestách.

Poznámka: o mnohých knihách, ktoré budem v článkoch o Prečítanom lete uvádzať, som už písala na blogu alebo v Magazíne o knihách. Nechcem písať pridlhé články, preto budem uvádzať aj odkazy na staršie relevantné články.

Pexeso na cesty - V meste



Knihy Eleny Rabčanovej mám veľmi rada. Táto autorka vymýšľa nápadité, hravé a poučné knihy, aké sa v rámci slovenskej knižnej scény často nevyskytujú. Vytvorila aj titul Pexeso na cesty - V meste, ktorý zodpovedá aktuálnej téme Prečítaného leta. Táto knižná verzia pexesa je vzhľadom na svoj "knižný charakter" vhodná na hravé chvíle (nielen) počas cestovania. Na stranách knihy nájdeme domy, garáže, autá, nemocnicu... Okrem pexesa má autorka pre deti prichystané aj rôzne úlohy. Originálne poňaté pexeso predstavuje overený zdroj zábavy a zároveň zaujímavý zdroj nových poznatkov. Viac o knihách Eleny Rabčanovej si môžete prečítať tu a tu a tu





Claude v meste

 
Elegantný psík Claude a jeho kamoška, ponožka Smraďoška, jedného dňa vykročili na výlet do mesta. Jednalo sa o Claudovu prvú návštevu a dočasný pobyt v meste využil naplno. Pozoroval holúbky, pochutil si na obrovskej horúcej čokoláde so šľahačkou, kúpil si kopu baretiek a zavítal i do galérie, kde sa v čase jeho návštevy udiala krádež umeleckého diela... Claude a Smraďoška zažili rušný deň v meste a nasledujúci deň im priniesol tiež veľkú dávku nových zážitkov, tentoraz v nemocničnom prostredí... 

Claude je môj najobľúbenejší psí hrdina. Zbožňujem jeho zábavné dobrodružstvá i jedinečnú Smraďošku (ešte sa k nej v budúcnosti vrátime...)! Danielko ho zbožňuje tiež a veľmi rád si v knihe listuje. Vydavateľstvo Ikar vydalo aj tituly Claude na vidieku a Claude na horách, ktoré sú rovnako skvelé ako Claude v meste.




Mestá sa ukrývajú aj v iných knihách, ktoré máme doma. Viaceré z nich si zaslúžia aspoň malú zmienku:


  • pre deti od jedného roka je ideálnou tematickou voľbou populárna knižná séria Potulky - ukáže im život malého mestečka v priebehu jednotlivých ročných období a tiež v noci (článok o sérii - Potulky naše každodenné



  • s nočným životom v meste sa môžu deti zoznámiť vďaka publikácii Mesto v noci - mňa zaujala najmä po vizuálnej stránke



  • navštíviť Bratislavu deťom umožnia hneď dve publikácie - Bratislava: hľadaj a nájdi (tvorbu autoriek tejto knihy spomínam tu), ktorá je vhodná pre deti od dvoch rokov a Bratislava: čarovná metropola, ktorá je vhodná pre trošku staršie deti; obidve knihy som už na blogu spomínala tu



  • detektívne príbehy zo série Detektívna kancelária č. 2 (v slovenčine momentálne štyri diely) nás prenesú do mestečka Riečany, kde môžeme sledovať pátranie šikovných detektívov - doposiaľ som čítala prvé dva diely a považujem ich za výborné detektívky pre detských čitateľov vo veku asi od 6 do 9 rokov (článok o prvých dvoch dieloch série - Záhadné udalosti v Riečanoch)



  • navštíviť Londýn, spoznať jeho málo známu tvár a zažiť skvelé dobrodružstvo v mačacej spoločnosti deťom ponúka kniha Toto je nindža mačka a obrí kobrí útek (článok o nej nájdete tu)




Detských kníh, v ktorých sa vyskytuje mesto je veľmi veľa, ale aj tak ma prekvapilo, koľko tematicky vhodných kníh som doma našla. Aké knihy o mestách máte doma vy? :)

4 komentáre:

  1. Moc krásný článek.:-) Já bohužel s politováním musím přiznat, že doma moc knížek o městech nevlastním. Na zeměpis jsem nikdy moc nebyla a teď to postrádám. Samozřejmě máme všechny obrázkové příběhy o ročních obdobích a pak Abecedu (z) měst. Děkuji za připomenutí Alexe T. Smithe, který u nás také vychází pod názvem Bruno a u dětí je oblíbený. Sama jsem ho ještě nečetla, ale ráda se s ním seznámím. Děkuji, že si všímáš i českých titulů. Zdraví Ivet (https://knizkyzpaloucku.blogspot.com/)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Diky Ivet za pekny komentar! Jo, spominam aj ceske knihy, aj v dalsich clankoch, resp. mnohe tituly vydane v slovencine vysli aj v cestine. Tak verim, ze zaujmu tieto clanky aj dalsich ludi z Ciech. :) PS Bruno sa ti urcite bude pacit.

      Odstrániť
    2. Děkuji.:-) Věřím, že zaujmou. Víš, co by mě zajímalo? Jestli máte na Slovensku v knihovnách sekci s českými knihami? U nás bohužel velmi málo. Díky za odpověď.

      Odstrániť
    3. môj názor bude čisto subjektívny, pretože to nemám zmapované. myslím, že samostatnú sekciu / oddelenie / či inak vyčlenený priestor česká knižná produkcia v slovenských knižniciach obvykle nemá. to skôr anglická a nemecká literatúra. no české knihy v našich knižniciach sú - kupujú sa, vymieňajú s českými knižnicami, dostávajú darom. ja každú chvíľu katalogizujem české knihy, u nás ich je fakt veľa - odbornej i beletrie, je to super. :)

      Odstrániť