Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 23. augusta 2020

Prečítané leto 2020: O knihách (čítaní)

...a žili spolu šťastne až do smrti. Týmito slovami sa končia mnohé klasické rozprávky. Čitateľ je uistený, že životom ťažko skúšaná/ý hrdinka/hrdina sa bude mať už iba dobre. Lenže hrdinovia sú väčšinou mladí, smrť si po nich asi tak skoro nepríde. Čo sa v ich životoch udialo v čase od zazvonenia zvonca ohlasujúceho koniec rozprávky až do ich smrti? Klasické rozprávky tieto informácie neposkytujú, Chris Colfer v knižnej sérii Krajina príbehov však áno. Poďte sa v rámci posledného tohtoročného týždňa Prečítaného leta, venovaného knihám a čítaniu, zoznámiť s prvým dielom série s názvom Čarovné zaklínadlo (Fragment 2016).


(Ne)rozprávkový život


Život dvojčiat Alex a Connera bol dlho príjemný a ničím neobvyklý. Nezabudnuteľné chvíle zažívali u starkej, ktorá im spolu s ich otcom čítavala z rozprávkovej knihy nazvanej Krajina príbehov. Dvojčatá zbožňovali svojho otca, ktorý im bol vždy k dispozícii a okrem porozumenia disponoval aj úžasnými príbehmi. Lenže tesne pred ich 11-tymi narodeninami otec zomrel a nasledovali ďalšie nepríjemné udalosti a zmeny. Strata milovaného domu, mamina enormná pracovná vyťaženosť... 
 
Starká väčšinu roka cestovala po svete, ale prišla dvojčatám zablahoželať k 12-tim narodeninám a dala im výnimočný dar – knihu Krajina príbehov. Súrodenci čoskoro zistili, že ich obľúbená kniha nie je obyčajná kniha. Obyčajné knihy nezvyknú žiariť, vydávať tichý bzukot a absorbovať predmety. Okrem rôznych predmetov padli do knihy aj súrodenci.

Vitajte v Krajine príbehov!


Po vpáde do knihy sa deti ocitli v rozprávkovom svete. Zoznámili sa s priateľským žabím mužom, ktorého Conner pomenoval Kvak. Kvak im porozprával o svete, v ktorom sa ocitli. Deti sa dozvedeli, že ho tvorí niekoľko častí:


Alex a Conner si vypočuli fascinujúce informácie, ale najviac ich zaujímalo, ako sa dostanú domov. Kvak im povedal o Čarovnom zaklínadle. Zaklínadlo si vyžaduje spojenie viacerých predmetov a po ich spojení splní prianie. Ukázal im nájdený denník napísaný mužom, ktorému sa podarilo zistiť o aké predmety sa jedná.

Čarovné zaklínadlo


Aké predmety majú deti vlastne nájsť? Pisateľovi denníka sa podarilo zistiť indície k tomuto zaklínadlu:

Sklo, čo nôžku smutnú kryje, až kým polnoc neodbije.
Šabľa z hlbín mora, aby smrteľná bola.
Kôra z košíka, čo ruka stíska. A za ňou cvak! Zubiská.
Koruna z kameňa, v dúpäti tajená.
Celkom malá tenká ihla, čo princeznú krásnu pichla.
Zlatistá kader namiesto lana, spustená z oblôčika zrána.
Drahokamy, čo žiaria jasne, keď zdanlivá smrť náhle zhasne.
                 Slzy z očí víly krásnej, kúziel znalej, no nešťastnej.

Zlá kráľovná na úteku!


Dvojčatá neboli jediní záujemcovia o Čarovné zaklínadlo. Chcela ho použiť aj Zlá kráľovná, Snehulienkina macocha, ktorej sa podarilo uniknúť z temnice. Povolala Lovca, ktorý prišiel aj so svojou dcérou. Čarovné zrkadlo Zlej kráľovnej prezradilo, že Čarovné zaklínadlo môže byť vyslovené iba dvakrát, pričom raz už vyslovené bolo a okrem nej majú o zaklínadlo záujem aj dve deti...



Putovanie rozprávkovým svetom


Cesta za hľadanými predmetmi deti zaviedla do rôznych častí Krajiny príbehov. Ocitli sa na kráľovskom plese u kráľovnej Popolušky, stretli kráľovnú Červenú čiapočku, zúčastnili sa súdneho procesu s nešťastnou vílou a ocitli sa aj na dne oceánu, kde spoznali Ducha morskej peny. Niektoré stretnutia boli príjemné, zažili však aj viacero nepríjemných stretnutí. Opakovane natrafili na vlčiu svorku vedenú Pazúrdrapom, synom samotného Zlého vlka z rozprávky o Červenej čiapočke, ocitli sa v otroctve trolov a goblinov a zoznámili sa aj so Zlou kráľovnou.




(Ne)zazvonil zvonec


Autor vytvoril fascinujúci, detailne prepracovaný rozprávkový svet. Svet, v ktorom sa udiali známe klasické rozprávky, ale životy hrdinov pokračovali ďalej. Rozprávkových hrdinov, ktorí sa v mnohých smeroch na nás podobajú. Majú svoje túžby, obavy, očakávania, plány. Lomcuje nimi hnev, pocit krivdy alebo láska. 

Rozprávky bývajú plné lásky a tá nechýba ani v Krajine príbehov, ale tu natrafíme aj na nenaplnenú lásku a nešťastnú lásku. Lásku Červenej čiapočky k Jackovi (hrdina rozprávky u nás známej viac pod názvom Janko a čarovná fazuľa/fazuľka), lásku Zlatovlásky k Jackovi, nehynúcu lásku Zlej kráľovnej (postavu Zlej kráľovnej považujem za najzaujímavejšiu postavu s najsilnejším príbehom tejto knihy)... Rozprávkový svet má s našim svetom veľa spoločného a jeho spoznávanie a nachádzanie zhody prináša pútavý čitateľský zážitok.

Fascinovalo ma spoznávať túto príbehmi prekypujúcu krajinu. Vstupovať do jednotlivých kráľovstiev, nakuknúť do jej všakovakých kútov. Sledovať myslenie postáv, postupné odkrývanie dôležitých skutočností. Predpokladala som, že príbeh skončí šťastne, ale veľmi ma bavilo sledovať, ako sa dvojčatá k nemu dopracovali.

Kniha obsahuje veľmi málo ilustrácií (ilustráciu nájdeme na začiatku každej kapitoly) a veľa textu. Podľa vydavateľa je kniha vhodná pre deti od deviatich rokov. Ja k tejto informácii dodávam, že je veľmi vhodná aj pre dospelých čitateľov milujúcich klasické rozprávky, fantazijné príbehy a šťastné konce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára