Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 16. augusta 2020

Prečítané leto 2020: O ponožkách (prípadne topánkach)

Viem, že akcia Prečítané leto nešetrí originálnymi témami, ale téma ôsmeho týždňa -  O ponožkách, prípadne topánkach (17. 8. - 23. 8.) - ma nadchla. Hneď som vedela, aké knihy vám ukážem!

Ponožka - najlepšia kamoška



Pamätáte sa na elegantného psíka Clauda, ktorého som vám predstavila v prvom článku o Prečítanom lete? Teraz sa ku knihám o Claudovi opätovne vraciam, ale tentoraz chcem vašu pozornosť upriamiť na Smraďošku. 

Ponožku Smraďošku by ste si určite nepomýlili so žiadnou obyčajnou ponožkou. Jej telo zdobia sympatické pásiky a disponuje nevábnym pachom pripomínajúcim syr. Nepatrí síce medzi najčistejšie a najvoňavejšie ponožky, ale tie sa zase nemôžu popýšiť statusom najlepšia kamarátka. Smraďoška spáva s Claudom v jeho pelešteku a robieva mu spoločnosť aj mimo domova. Ich zážitky sú zdokumentované v troch knihách - Claude v meste, Claude na vidieku, Claude na horách


Čo by ste určite mali o Smraďoške vedieť?

  • občas simuluje chorobu,
  • má súťaživého ducha (prihlásila sa do súťaže o najväčšieho snehuliaka a vyhrala ju),
  • má talent na stavanie hradov z piesku,
  • bojí sa lyžovania (dôvod = vybočený palec),
  • píše memoáre,
  • vyzerá bledo na zelenom pozadí (napríklad na vidieku).





Ponožkový zdroj rozprávok

 


Slovenskú spisovateľku Jaroslavu Blažkovú som už spomínala v súvislosti s knihou Kozliatka v článku O dverách a oknách a nastal čas ju znova spomenúť. Je totiž autorkou knihy Rozprávky z červenej ponožky, ktorá výborne pasuje do aktuálnej ponožkovej témy. 

Červená ponožka, vystupujúca v tejto knihe, sa nachádza na nohe škôlkara Marka. Tento malý škôlkar nechce v škôlke poobede spávať. Jedného dňa sa počas nedobrovoľnej chvíle oddychu prihodilo Markovi čosi nezvyčajné. Z ponožky sa mu vyďubal palec, konkrétne čatár Palec. Čatár Palec je nielen činorodejší ako palce na iných nohách, ale dokáže aj rozprávať a dokonca pozná presne takú rozprávku, akú by si Marek rád vypočul. Deti si spolu s Markom môžu vypočuť rozprávku čatára Palca o dvoch maľovaných generáloch. Neobvyklý ponožkový zážitok však nebol jednorazová záležitosť. Počas nasledujúcich dní sa totiž z ponožky vyďubali ďalšie prsty a všetky ochotne porozprávali Markovi rozprávku. Pán učiteľ Prštek Ukazováčik porozprával rozprávku o kozliatkach, ale poslušných (spomínaná aj v článku O dverách a oknách), Prštek Prostredník zelený poľovník ponúkol rozprávku o veľkom boji trpaslíkov Makovníkov so zlými Piži, malá dvorná dáma Prstienka Palculienka prezradila rozprávku o kráľovi, kráľovnej a kráľovničkách a podarený šušľajúci Malíček ponúkol niekoľko malých rozprávočiek, napríklad o malom chlapcovi a malej farbičke... 

Táto kniha ma nadchla svojou bláznivosťou, veselosťou a nezbednosťou. Písala som o nej aj v Magazíne o knihách - Prázdninové dobrodružstvá s knižnými hrdinami.






Aké knihy o ponožkách (alebo topánkach) máte doma vy? :)


Prečítané leto na FB: Prečítané leto - rodičovská skupinka



1 komentár:

  1. Tak na Clauda (u nás v Česku Bruna) se stále víc těším.:-) Ještě jsem se k němu totiž pořád nedostala, ale vidím, že už kvůli přítelkyni ponožce se opravdu nebudu nudit.:-) Zdraví Ivet (https://knizkyzpaloucku.blogspot.com/)

    OdpovedaťOdstrániť