Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 8. augusta 2020

Prečítané leto 2020: O ostrovoch

7. týždeň Prečítaného leta 2020 (10. 8. - 16. 8.) je o ostrovoch. V tomto článku spomeniem dve tematicky vyhovujúce knihy - Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške a Artur a zlaté lano.

Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške

 


Kniha Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške od Jakoba Martina Strida patrí medzi neprehliadnuteľné detské knihy. Zaujala ma bláznivým príbehom a dlhokánskym podnázvom predstavujúcim malý spoiler (znie - alebo o tom, ako Jeremiáša Bartolomeja Severína Olsena znovu ustanovili právoplatným starostom Slniečkova, na radosť všetkých obyvateľov mestačka, okrem jedného). 

Predtým, ako sa s deťmi začítate do prvej kapitoly, venujte pozornosť dvom predchádzajúcim stranám. Predstavia vám postavy príbehu a v predslove nájdete informácie, ktoré je užitočné vedieť, pretože v prvej kapitole už rovno vhupnete do akčného deja. Predslov vám predstaví Slniečkovo a prezradí, že obľúbený starosta (familiárne prezývaný Bart) tohto milého mestečka záhadne zmizol a starostovských povinností sa ujal jeho nepríjemný zástupca Drúk. 


V prvej kapitole prichádzajú na scénu hlavní hrdinovia - kocúr Miško a sloník Sebastián (zaujalo ma, že zvieratká sú rovnako veľké). Pokojné chvíle oddychu skončili v momente, keď Miško vytiahol z mora nečakaný úlovok - fľašu s listom vnútri. List bol adresovaný práve im a pisateľ ich v ňom informoval o svojom pobyte na Tajomnom ostrove a o semienku odoslanom spolu s listom. List bol premočený, a preto sa im nepodarilo kompletne rozlúštiť jeho obsah. Dovtípili sa však, že odosielateľom listu môže byť stratený starosta Bart. 


Kamaráti zasadili semienko v záhradke. Z malého semienka vyrástla v priebehu niekoľkých hodín obrovitánska hruška. Privolaný vedec z Atómového inštitútu kamarátom prezradil, že takéto hrušky vraj rastú na Tajomnom ostrove, ale doplaviť sa k ostrovu je možné až po prekonaní niekoľkých nebezpečenstiev. Na plavbu vo vydlabanej obrovskej hruške v ústrety nebezpečenstvám a Tajomnému ostrovu sa Sebastián, Miško a profesor Glukóza nečakane vydali po agresívnom zásahu zastupujúceho starostu Drúka. 


Sympatická zostava natrafila na obávaných pirátov, desivého draka a doplavila sa do Čiernočierneho mora, no žiadne z týchto nebezpečenstiev nakoniec nebolo také desivé, ako sa o nich tradovalo. Obrovskej hruške sa nakoniec podarilo dostať k Tajomnému ostrovu, kde už na hrdinov príbehu čakal naradostený starosta Bart. Všetci štyria sa onedlho vybrali na plavbu do Slniečkova a spolu s nimi tam mieril aj Tajomný ostrov...


Príbeh ponúka napínavé dobrodružstvo plné bláznivých, zábavných aj absurdných okamihov. Kniha prekypuje pútavými ilustráciami, ktoré budú nadšene skúmať deti aj rodičia. Mňa veľmi bavilo prezerať "hruškový interiér", obzerať si mestečko a jeho obyvateľov a tiež ma zaujal nádherný hrozitánsky morský drak, ktorý by sa hodil aj do týždňa Prečítaného leta o drakoch

Artur a zlaté lano



Ďalšou "ostrovnou knihou" ubytovanou v našej knižnici je Artur a zlaté lano od Joa Todd-Stantona, o ktorej som písala v júnovom Magazíne o knihách. Článok o tejto knihe nájdete na blogu, konkrétne tu.




Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške je podľa môjho názoru vhodný už pre deti v škôlkarskom veku, kniha Artur a zlaté lano je vydavateľom odporúčaná pre deti od 8 rokov, ale myslím, že zaujme aj mladšie deti. Obidve knihy umožňujú zažiť netradičné dobrodružstvo, a preto si zaslúžia pozornosť (nielen) detských čitateľov.

Aké knihy o ostrovoch máte doma? :) 

Prečítané leto na Facebooku: Prečítané leto - rodičovská skupinka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára