Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 5. júla 2020

Prečítané leto 2020: O drakoch

2. týždeň tohtoročného Prečítaného leta (6. 7. - 12. 7.) je venovaný drakom. V Danielkovej knižnici sa nachádza niekoľko kníh obývaných drakmi. Okrem príslušnosti k mýtickým zvieratám ich spája iba neprehliadnuteľná farba kože. Líšia sa veľkosťou i povahou a odlišné sú aj situácie, v ktorých sa ocitli...

Drak s bezodným apetítom



Drak v úlohe záporáka vystupuje iba v knihe Všetci letia na metle. Hlavnou postavou príbehu je sympatická ježibabka, ktorá sa vybrala s mačkou preletieť na metle. Nevybrala si však ideálny deň na prelet po okolí. Vietor jej postupne odfúkol klobúk, mašľu z copu a kúzelnícku paličku. Nájsť stratené predmety jej pomohli zvieratká, ktoré sa za odmenu mohli s dobráckou ježibabkou preletieť na metle. Príjemné chvíle na palube neobvyklého dopravného prostriedku si však užívali iba do momentu keď sa metla zlomila. Zvieratká z metly popadali, udržala sa na nej iba ježibabka. Tá však čoskoro natrafila na draka, ktorý si rád spestruje stravu ľudským mäsom... O tejto knihe som na blogu písala v samostatnom článku.



Drak s ohnivým temperamentom



Rúfus, hlavný hrdina knihy Dráčik, nehnevaj sa!, je milé dračie mláďa. Dračie detstvo je veľmi podobné tomu ľudskému. Je plné objavovania, hier a priateľstiev, ale aj príkazov, zákazov a krívd. Vyskytujú sa v ňom nevábne vyzerajúce zeleninové pokrmy, neférové rozhodnutia dospelých, výzvy k trpezlivosti a nevyhovujúce pravidlá hry. Príkazy, zákazy a krivdy sú rôznorodé, Rúfusova reakcia je však vždy doslova plamenná. Rúfus sa síce následne ukľudní, ale jeho správanie sa nestretáva s vrelým prijatím ostatných. Pochopenie a dobrú radu našiel dráčik u svojej mamičky... Zábavný príbeh deťom ukazuje, že je normálne pociťovať hnev, ale nie je správne sa ním nechať ovládať a mali by sme sa pokúsiť nájsť spôsob, ako hnev dostať pod kontrolu. 

Kniha je vhodná pre deti od 18 mesiacov. Túto knihu som spomínala aj v článku venovanom emóciám v Magazíne o knihách - O emóciách v podaní rozprávkových hrdinov

PS  V júli plánuje Ikar vydať ďalší príbeh z Rúfusovho života s názvom Dráčik má sestričku.




Drak túžiaci po vzdelaní



Povinnosť školskej dochádzky existuje aj v dračom svete (Malý dráčik Kokosáčik ide do školy). Platí však iba pre dráčikov ohniváčikov. Dráčikovia mäsožrútikovia do školy nechodia, pretože medzi týmito drakmi sa vzdelaniu neprisudzuje dôležitosť. Predsudky sa však odstraňujú nielen v reálnom, ale aj v rozprávkovom svete. V tomto svete totiž existuje Oskar, dráčik mäsožrútik túžiaci po vedomostiach. Oskar našťastie natrafil na dračieho prváčika Kokosáčika. Kokosáčik sa pokúsi splniť jeho sen... Príbeh o priateľstve a túžbe po vedomostiach odohrávajúci sa v dračom svete je prvý zo série o dráčikovi Kokosáčikovi. O knihe som písala aj tu.





Býva u nás drak



Väčšina detí túži po zvieratku, o ktoré sa môže starať a tráviť s ním čas. Najčastejšie sa detská túžba orientuje na psov, mačky, morčatá, vtáčiky, kone, poníkov. Alexova túžba po zvieratku bola neskromná a neobvyklá (Dračia pošta). Túžil po drakovi. V rozprávkovom svete sa často plnia aj tie najnereálnejšie sny a stalo sa tak aj v Alexovom prípade. Jedného dňa našiel Alex doma priateľsky pôsobiaceho, velikánskeho draka. Sen sa stal skutočnosťou a chlapec pristupoval k nečakanej životnej situácii veľmi zodpovedne. Poslal list s prosbou o radu hasičom. Tento list bol prvým zo štyroch listov, ktoré chlapec poslal. Doručené odpovede mu pomohli dobre sa o draka starať a posledný list mu pomohol dospieť k správnemu rozhodnutiu ohľadne dračej budúcnosti... Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. O tejto knihe som písala aj tu.





Danielko má zo spomínaných kníh momentálne najradšej knihu Všetci letia na metle, pretože je zábavná, pútavá a je v nej ježibaba. Draky ho zatiaľ veľmi nezaujímajú. Majú vaše deti rady drakov a príbehy o drakoch? :) 

Prečítané leto na FB: Prečítané leto - rodičovská skupinka
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára