Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 2. augusta 2020

Prečítané leto 2020: O kuchyni

6. týždeň Prečítaného leta 2020 (3. 8. - 9. 8.) je venovaný téme - O kuchyni. Kuchyňa je miestom zrodu mnohých dobrôt a lákavých vôní. Kuchyne sa vyskytujú aj v detských knihách a často vyzerajú na nerozoznanie od tých skutočných. Nájdeme v nich nielen ľudských, ale aj zvieracích kuchárov a odohrávajú sa tu napínavé i zábavné situácie. Kuchyne sa nachádzajú aj v niektorých detských knihách ubytovaných u nás doma. 

Najslávnostnejšie jedlo


Zbožňujem 5-dielnu sériu kníh Malý Macko od Else Holmelund Minarik a ilustrátora Maurica Sendaka, ktorú vydalo Slniečkovo. Písala som o nej v júlovom Magazíne o knihách. Prvá kniha príbehov zo života Malého Macka - Malý Macko - ponúka príbeh Narodeninová polievka


Dnes Malý Macko oslavuje narodeniny. Tento deň patrí medzi výnimočné dni, ale spočiatku neprebiehal podľa Mackových predstáv. Macko plánoval osláviť narodeniny v spoločnosti svojich priateľov, lenže nikde nevedel nájsť Macko Mamku, a dokonca ani narodeninovú tortu. Macko rýchlo prekonal znepokojenie a našiel riešenie neutešenej situácie. Zbadal hrniec plný horúcej vody pri ohnisku a rozhodol sa improvizovať. Uvarí narodeninovú polievku! Polievka sa pozvoľna varila a postupne prichádzali hostia. Malý Macko naservíroval svojim kamarátom skvelú narodeninovú polievku, ale skôr, ako si Macko stihol vložiť prvú lyžičku do papuľky, sa vo dverách objavila mamička s prekvapením...

Narodeninová polievka Malého Macka - ingrediencie:
  • voda,
  • mrkva,
  • zemiaky,
  • hrášok,
  • paradajky. 





Najsmiešnejšie varenie


Poznáte medvedíka Ernesta, hrdinu niekoľkých kníh Katky Macurovej? Ak nie, odporúčam vám sa s ním zoznámiť tu. Knihu Medvedík v kuchyni vytvorila Katka spolu s Petrou Bartíkovou (o celej sérii som písala tu).


Medvedík vyhladol a rozhodol sa naplniť si bruško pizzou. Vlastnými labkami pripravenou pizzou. Pustil sa do prípravy cesta a bol natoľko sústredený na varenie, že si nevšimol myšiakov ponúkajúcich pomoc pri varení. Myšky pomáhali počas celého procesu varenia. Ich "pomoc" by vyvolala znepokojenie v každej poriadkumilovnej kuchárke. Myšky vysypali na zem múku, rozbili tanier, rozprskli po kuchyni paradajkovú omáčku a nastrúhali na zem syr. Medvedík upiekol lákavo vyzerajúcu pizzu a kuchyňa sa vrátila do pôvodného stavu, ale iba na chvíľočku... 

Kniha ponúka jednoduchý príbeh, milé ilustrácie a ťahadlá, vďaka ktorým sa dieťa podieľa na napredovaní príbehu.

Pizza podľa medvedíka Ernesta - ingrediencie:
  • cesto (voda, múka),
  • paradajková omáčka,  
  • paprika,
  • olivy,
  • cibuľa, 
  • syr. 





Najšpinavejšia kuchyňa


Pri rozmýšľaní o výbere knihy do tejto kategórie som sa rozhodovala medzi dvoma adeptmi - myškami z knihy Medvedík v kuchyni a Špinuškou. Nakoniec som došla k záveru, že zaslúženým "víťazom" je Špinuška.


Špinuška, hrdinka rovnomennej knihy (písala som o nej tu), sa ocitla v kuchyni v rámci príbehu Mama je chorá. Špinuškina mamina ochorela a toto milé dievčatko sa rozhodlo, že jej uvarí nejakú dobrotu, konkrétne paradajkovú polievku. Úspešne otvorila konzervu s paradajkovým pretlakom, preliala ho do hrnca, strčila do hrnca mixér a o pár sekúnd neskôr si už zaslúžila zmienku v tejto časti článku.

Polievka podľa Špinušky - ingrediencie:
  • paradajkový pretlak.




Nebezpečenstvá číhajúce v kuchyni


Kuchyňa je síce miestom uchovávajúcim rôzne dobroty, ale aj miestom, kde sa občas odohrajú rôzne nehody a dochádza k úrazom. Kniha Buď opatrný, drobček! - Pravidlá bezpečnosti s prekvapením obsahuje dvojstranu V kuchyni, ktorá pútavo ukazuje, čo sa deťom môže v kuchyni stať (napríklad sa popáliť na horúcom sporáku) a dáva rady, ako sa vyvarovať rôznym úrazom, nepríjemnostiam alebo neslušnému správaniu. Túto knihu plnú okienok som spomínala aj tu.






Nájdu sa aj vo vašej domácej knižnici knihy s "kuchynskou tematikou"? :)


Prečítané leto na FB: Prečítané leto - rodičovská skupinka



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára