Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 5. júna 2018

O medvedíkovi, ktorý odpovede a ideálnu loptu hľadal

Katarína Macurová, talentovaná, veľmi milá a sympatická spisovateľka a ilustrátorka, vytvorila niekoľko nádherných kníh a na tvorbe ďalších sa podieľala ako ilustrátorka. Niektoré z nich sú súčasťou Danielkovej knižnice a ja vám ich v niekoľkých článkoch predstavím. V tomto článku vás zoznámim s príbehmi, v ktorých vystupuje medvedík Ernest.


Prečo nekvitneš?




Medvedík Ernest má záhradku. Je ohradená dreveným plôtikom a rastú v nej krásne kvety. Lenže jeden kvietok je iný ako ostatné. Má síce tiež zelené listy, ale vôbec nekvitne. Ernest skúšal všetko možné i nemožné, len aby rastlinka zakvitla. Polieval ju, chránil ju pred silným slnkom... Dokonca jej ponúkol svoj najlepší čaj. Nepomohla ani Ernestova prednáška na tému Ako kvitnúť. Rastlinka síce rastie, ale nekvitne. Ernest netuší, prečo je to tak. My však pri pohľade na ilustrácie veľmi rýchlo pochopíme, v čom je problém. Čudná rastlinka je vlastne mrkva. A teda riadne veľká mrkva! Nečudo, že medzi králikmi spôsobí hystériu. V králičej nore je boj o mrkvu, nad zemou zamyslený Ernest stále rieši otázku, prečo nekvitneš? Nakoniec však zistil odpoveď - nechal rastlinku rásť dole hlavou!







Pri čítaní tohto príbehu som sa stále usmievala a občas aj zachechtala. Bolo zábavné sledovať dianie v králičej nore a reakcie králikov na obrovskú mrkvu. Tie vyjavené a roztúžené pohľady! Rozosmialo ma Ernestove rozlúštenie záhady a tiež ma nadchol jeho starostlivý a nápaditý prístup ku rastlinke.


Kde je tá pravá lopta?




Ernest by chcel loptu. Možno si poviete, že veď to je skromná túžba. Lenže tá lopta nemôže byť hocijaká! Ernest vie, akými vlastnosťami by mala ideálna lopta disponovať a názorne nám ukáže, o aké lopty nemá záujem. Jeho prísnym výberom neprejde veľa lôpt. Málo zábavná. Príliš ľahká alebo príliš ťažká. Primalá alebo priveľká. Jedna "lopta" je príliš hravá, ďalšia mu chce zjesť hlavu! Nájsť tú pravú loptu je náročná úloha. Ernest sa preto rozhodol, že nám ju nakreslí. A vyšlo to! Má presne takú loptu, akú chcel. Je tá pravá! Dokonalá. Až na to... V čom je problém tentoraz? Prečítajte si knihu. :)







Proces výberu tej pravej lopty bol náročný, ale neskutočne zábavný. Macurová znova ukázala, akú má úžasnú fantáziu. Komu z nás by napadlo prezentovať ako loptu hrášok, planétu Zem či morskú rybu (pripomínajúcu pichľavú loptu)? A nielen vymyslieť rôzne verzie lopty, ale ich aj vtipne zakomponovať do príbehu? Macurová to zvládla perfektne.


Ako naučiť Eda lietať?




Ernest má kamaráta Eda. Edo je vták. Ernestovi preto nejde do hlavy, prečo Edo nelieta. Veď je predsa vták! Lenže Edo je pštros a tí predsa nelietajú. Túto informáciu však Ernestovi nikto nepovedal. Paradoxne, ani samotnému Edovi. Chvalabohu, inak by sme prišli o vtipno-absurdný príbeh.



Je úplne očividné, že Ernest nemá rád nevyriešené otázky. Zároveň je tiež dobrý kamarát. Je preto logické, že sa rozhodol vyriešiť túto záhadu a naučiť Eda lietať. Ernest síce lietať tiež nevie, ale tento (ne)podstatný detail ho predsa neodradí! Zaobstaral si relevantnú odbornú literatúru a predniesol Edovi lekciu o základoch lietania. Nezostal ale iba pri teórii. Trénovali aj lietanie v praxi. Spôsoby, ako naučiť Eda lietať boli rozmanité a nápadité. Znova sa naplno prejavila Macurovej kreativita. Žiaden spôsob však nebol účinný. Dokonca nepomohli ani kúzla a užitočné rady nedostali ani od iných vtákov. Ernest bol sklamaný. Cestou domov si však uvedomil dôležitú vec - Edo vie tak rýchlo behať, že ani nepotrebuje lietať. To by však nebol Ernest, aby neprišiel s novým cieľom. Akým? Prezradím len toľko, že ma veľmi pobavil a zároveň mi Eda bolo trošku ľúto. :)






Málo textu, veľa zábavy


Macurovej príbehy obsahujú minimum textu. Až na pár výnimiek sa na každej strane nachádza jedna či dve vety. Text je jednoduchý a stručný, ale ilustrácie sú detailne prepracované. Pri ich prezeraní vidíme napredovanie deja, ale i rôzne milé či vtipné detaily. Práve vďaka týmto prepracovaným ilustráciám kniha zabaví čitateľov dlhšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.


Zdroj dobrej nálady


Zbožňujem príbehy o medvedíkovi Ernestovi! Jednoduché, ale zároveň originálne, nápadité príbehy, založené na rozkošných, prepracovaných ilustráciách sú síce určené pre najmenších čitateľov (cca od dvoch rokov), ale nadchnú aj mnohých dospelých čitateľov. Tieto knihy sú pre mňa zaručeným zdrojom dobrej nálady a verím, že aj medzi vami by sa našli takí, na ktorých by tieto knihy účinkovali rovnako.

V ďalšom článku vám predstavím okúzľujúci príbeh Kataríny Macurovej, venovaný neobvyklému, ale silnému priateľstvu.

Bibliografické údaje a oficiálne anotácie týchto kníh nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára