Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 8. júna 2018

Poštou doručené priateľstvo

Pamätáte sa na medvedíka Ernesta? Ak nie, prečítajte si môj článok. S Ernestom sa totiž treba zoznámiť. Hľadá odpovede na náročné otázky a tiež tú pravú loptu. Katarína Macurová dala Ernestovi priestor v troch príbehoch. V tomto článku vám predstavím jej ďalšiu knihu, v ktorej vystupujú iné postavičky. Lily a Momo



...a v nej bol(a) bol(a) bol(a) bol(a)... Momo


Lily je roztomilé malé dievčatko s ryšavými vlasmi a s rôznofarebnými ponožkami na maličkých nôžkach. Pri pohľade na ilustráciu nám však  neujde Lilyn smutný výraz tváre. Lily túži mať kamaráta, s ktorým by sa mohla hrať. Jedného dňa Lily dostala veľký balík. A v ňom bola... Nie, Bambuľka to nebola. Bol to zvláštny tvor. Obrovský, ale roztomilý. Lily netuší, odkiaľ balík prišiel, ani čo je zač ten čudný tvor. Nedostatok informácií však Lily dlho netrápil. Toto stvorenie sa jej veľmi zapáčilo. Rozhodnutie vybrať mu meno je preto úplne logické. Lily sa rozhodla, že to sympatické stvorenie sa odteraz volá Momo. 



Lily si našla kamaráta. Aj meno už má. Konečne sa môže s niekým hrať. Lenže má to háčik! Hranie sa s Momom je veľmi náročné. Momo nevie, čo je lopta (ktorá vyzerá ako Ernestova ohrdnutá, málo zábavná lopta), ani ju chytiť. Kocky namiesto hrania sa s nimi ochutnáva (túto situáciu určite poznajú mnohé maminy malých detí). Stavanie hradov z piesku, hojdanie sa na hojdačke, hra na schovávačku, kúpanie sa. Nenáročné detské hry Momo vôbec nepozná a nerozumie im.



Lily je ale očividne veľmi trpezlivé a priateľské dievčatko. Na Moma sa nehnevá. Vie, že ak sa zamyslí, určite niečo vymyslí. Rozmýšľala tak sústredene, že si ani nevšimla, čo sa okolo nej deje. Nevnímala hustý dážď, ani postupne narastajúcu hladinu napršanej vody. Momo však áno. Postaral sa, aby Lily nebola vo vode a nepršalo na ňu. A zrazu sa (zase) stalo niečo nečakané! Ukázalo sa, že Momo je výborný plavec. Lily si uvedomila, že Momo nevedel, ako sa pláva s kolesom. Plávať ale vedel. Lily vďaka tomuto zážitku prišla na riešenie otázky, ako sa spolu hrať. Prispôsobila svoje obľúbené detské hry Momovým možnostiam a mysleniu. Vďaka tomu sa konečne mohli spolu reálne hrať a tiež zažiť veľa zábavy. Ukázalo sa, že Momo je úžasný parťák na hranie.



Iný príbeh, rovnaká kvalita


Táto kniha je vo viacerých smeroch rovnaká ako Macurovej príbehy, ktoré som spomínala v minulom článku. Aj tento príbeh obsahuje minimum textu (1-2 vety na strane) a je jednoduchý, stručný, ale pútavý. Kľúčovú úlohu znova zohrávajú nádherné, veselé a nežné ilustrácie. Obsahujú aj niekoľko milých detailov, ktoré určite upútajú pozornosť malých čitateľov a rozveselia ich. Rôznofarebné Lilyne ponožky. Momov vyplazený jazýček.


Návod na získanie kamaráta 


Veľmi sa mi páči, že Lily sa napriek niekoľkým neúspešným pokusom o hru nevzdáva a snaží sa nájsť riešenie. Nakoniec ho aj našla a fungovalo výborne. Rešpektovanie osobnosti Moma, jeho správania a možností pri hrách je úžasným, a pritom tak logickým riešením! Momo síce v reálnom svete neexistuje, ale "problém", ktorý Lily riešila, je bežnou súčasťou života malých detí. Túžba mať kamaráta. Hrať sa s inými deťmi. Deťmi, ktoré sú iné ("ako ja"), majú iný vkus, obľúbené hry. Lily a Momo sú krásnou ukážkou toho, že priateľstvo môže vzniknúť aj medzi veľmi odlišnými jedincami.

Dojímavý, nádherne ilustrovaný príbeh o nečakanom priateľstve medzi malým dievčatkom a čudesným tvorom ma nielen upútal, ale aj očaril a zabavil.

V ďalšom článku vám predstavím knihu, ktorú Katarína Macurová ilustrovala, ale text napísala iná autorka.

Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu tejto knihy nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára