Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 18. februára 2019

O flambovaných čučoriedkach, ragú z mäsitých červov a ďalších delikatesách zo zvieracej ríše

Pamätáte sa na medvedíka Ernesta, dievčatko Lily, čudesného Moma a na cieľavedomú blchu Tea? Autorkou kníh, v ktorých títo sympatickí hrdinovia vystupujú, je skvelá Katarína Macurová. Katka sa tiež podieľala na tvorbe niekoľkých kníh ako ilustrátorka. Ilustrovala napríklad knihu Ako zvieratá spia, ktorú som vám už na blogu ukázala a tiež knihu Jak zvířata jedí. Tú vám ukážem v tomto článku.   


AKO zvieratá jedia?


Ako zvieratá jedia? A vlastne, aké zvieratá? To zistíme hneď na prvej dvojstrane, kde sa nám spolu ukážu na jednom obrázku a na zvyšných dvojstranách knihy už dostanú priestor samostatne. Medvede, vtákopysky, slony, blchy, šimpanzy, losy, kolibríky, žaby, tučniaky, zajace a pelikány. 


Ako už názov knihy naznačuje, táto kniha nám (a deťom, samozrejme) prezradí, AKO zvieratá jedia. Vedeli ste napríklad, že vtákopysk nemá zuby ani žalúdok?


Autorky tejto knihy však nezostali iba pri opísaní telesných zvláštností a spôsobov, ktorými zvieratá získavajú potravu. Ponúkajú nám rozmanitejší súbor informácií, umožňujúci spomínané zvieratá lepšie spoznať. Dozvedieť sa napríklad...

KDE žijú?


Vidíme ich v prostredí, v ktorom žijú, či už dočasne alebo trvalo. Hodovanie medveďov sledujeme v listnatom lese, tučniakov navštívime na Antarktíde a dokonca sa nám naskytne príležitosť vidieť zblízka blchy (i rozčúleného kliešťa) a ťažko identifikovateľnú časť (pravdepodobne) človeka, predstavujúcu ich súčasný domov.


ČÍM sú výnimočné?


Môžeme ich lepšie spoznať a to nielen v súvislosti s hľadaním a konzumovaním potravy. Bližšie sa zoznámime s medvedími chlpmi, pričom sa následne nemusíme hrať na mŕtveho, utekať či liezť na strom (aj tak sú tieto metódy záchrany diskutabilné). Vedeli ste, že slony môžu byť ľaváci alebo praváci? Blcha môže mať rôznu farbu. Od čoho to závisí? Prečo musí zajac hrýzť vetvičky a kôru stromov?

ČO jedia?


Odpoveď na túto otázku sa nachádza na každej dvojstrane. Pri pohľade na niektoré zložky jedálnička zobrazených zvierat mám chuť dopriať si ich aj ja. Sladučký med divokých včiel, voňavá dužina kokosového orecha a zrelé ovocie... Mnohé "delikatesy" však rada prenechám zvieratám, napríklad krv, skvasené jablká, ktoré aj tak iba zamotajú hlavu a nohy (chudák los vie, o čom hovorím) alebo zajačí trus. Niektoré zložky zvieracích jedálničkov v nás vyvolajú hlad, iné mierne znechutenie a niektoré zase úžas nad fantáziou autoriek tejto knihy. Flambované čučoriedky s medom, posypané praženými mravcami, pečené hmyzie larvy s čakankovým dipom, ragú z mäsitých červov a nakladaný rak s citrónovou trávou. Jasné, že na týchto neobvyklých dobrotách si zvieratá v skutočnosti nepochutia, ale mňa prekvapili a pobavili. 

 

Zamerajme sa na... text


Túto knihu môžem vo viacerých smeroch opísať rovnako ako knihu Ako zvieratá spia od rovnakých autoriek. Ani v tejto knihe sa nenachádza veľa textu. Čo je v iných prípadoch (teoreticky) negatívne, je tentoraz pozitívne. Vďaka tomu, že kniha nie je plná textu, môžu lepšie vyniknúť ilustrácie, ale i samotný text, ktorý pôsobí rovnako hravo a pútavo ako ilustrácie. V knihe je použitých niekoľko typov písma (fontov) a nájdeme tu aj informácie zvýraznené boldom a písané veľkými písmenami. Efektne a zaujímavo prezentované informácie deti zaujmú a možno aj dospelí natrafia na informácie, o ktorých predtým nevedeli. Text, ktorého autorkou je Petra Bartíková a ilustrácie Katky Macurovej spolu vytvárajú skvelý, vzájomne sa doplňujúci celok. 



Zamerajme sa na... ilustrácie


Ilustrácie Katky Macurovej som doteraz vždy chválila a bude to tak aj v prípade knihy Jak zvířata jedí. Jej ilustrácie sú roztomilé, okúzľujúce, zábavné, detailne premyslené a plné nápaditých, vtipných i rozkošných detailov. Úbohá myška, ktorá sa vyskytne vždy tam, kde jej hrozí úraz alebo zožratie (na zemi pod sadajúcim si slonom, na dosah lepkavého jazyka hladnej žaby atď.). Rozčúlený kliešť so štyrmi bojovne zdvihnutými nožičkami alebo vtákopysk čítajúci si knihu Ako zvieratá spia v angličtine (tento detail ma zaujal najviac)... Katka si dala záležať aj na oblečení, ktoré na sebe majú niektoré zvieratá a tiež na ich mimike. Môžeme tak vidieť znechutenie fajnového medveďa, zdesenie ohrozenej myšky či sústredenosť zajaca, krájajúceho mrkvu na tenké pásiky.




Pár slov na záver... a pútavý rozhovor 


Petra Bartíková a Katarína Macurová spolu vytvorili ďalšiu vydarenú knihu o zvieratách. Páči sa mi, že kniha obsahuje známe (medveď, zajac, šimpanz, slon) i menej známe zvieratá (vtákopysk, los, pelikán) a aj pri tých zvieratách, ktoré už dieťa pozná, je pravdepodobné, že mu ponúkne pre neho doposiaľ neznáme informácie. Podľa vydavateľa je táto kniha vhodná pre deti od troch rokov.

Pokiaľ vás tvorba Kataríny Macurovej zaujala, odporúčam vám prečítať si aj môj rozhovor s touto ilustrátorkou, ktorý vyšiel vo februárovom Magazíne o knihách. Nájdete v ňom otázky (a Katkine odpovede) týkajúce sa Katkiných picture bookov (Prečo nekvitneš?, Lily a Momo, Blcha Teo atď.) i kníh, na ktorých pracovala spolu s Petrou Bartíkovou.

Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu tejto knihy nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára