Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 24. februára 2019

Marcové knižné novinky (2019)


Knihy pre dospelých



Názov: Nikdekoľvek
Autor: Neil Gaiman
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Pod ulicami Londýna sa rozprestiera svet, o ktorom väčšina z nás nikdy nepočula. Je to svet príšer, svätcov, vrahov a anjelov, rytierov v lesklej zbroji aj bledých diev v čiernom zamate. Svet tých, ktorí doň prepadli štrbinami z nášho, horného sveta. Richard Mayhew žil ako celkom obyčajný človek, až kým nezachránil dievča, čo sa pred ním zrazu objavilo zranené na ulici. Ani sa nenazdal a ocitol sa vo svete, o akom sa mu nesnívalo v najhorších – a ani najlepších – snoch.

zdroj: Slovart


Názov: Slnko a jeho kvety
Autorka: Rupi Kaur
Vydavateľ: Lindeni

Oficiálna anotácia: Už nezostalo nič, pre čo sa treba strachovať. Slnko a jeho kvety sú tu.

Po celosvetovo úspešnej básnickej zbierke Mlieko a med prichádza Rupi Kaur s ďalšou, rovnako fenomenálnou zbierkou Slnko a jeho kvety. Nájdete v nej básne o búrlivej a transcendentnej ceste rastu a zahojenia. O pocte predkom a vlastným koreňom. O opustení samej seba, násilnom vyhostení a znovuobjavení domova vo svojom vnútri. A oslavu lásky vo všetkých podobách. V piatich kapitolách, doplnených o autorkine ilustrácie, rozpráva slnko a jeho kvety príbeh vädnutia, opadávania, zakoreňovania, rastu a rozkvitania.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Vybledlá krajina s kopci
Autor: Kazuo Ishiguro
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Už v prvotině Vybledlá krajina s kopci držitel Nobelovy ceny za rok 2017 Kazuo Ishiguro noblesně, nevtíravě, a přece nesmlouvavě vykresluje zdánlivě prospěšnou, ba důstojnou uměřenost japonské a britské povahy a zjišťuje, že je jejím nositelům spíše na škodu, protože ve skutečnosti odtažitého člověka i jeho okolí drtí. Krátká návštěva jediné přeživší dcery přinutí stárnoucí Ecuko přenést se ve vzpomínkách zpět do horkého léta v rodném Nagasaki. Na sklonku druhé světové války se tu duše jejích spoluobčanů změnily k nepoznání. Po ulicích se ploužily mátohy někdejších známých a jen málokdo v sobě našel sílu posunout se dál. Ecuko si vybavuje zejména měsíce před porodem prvního dítěte, kdy byla nucena přitakávat jediným žijícím příbuzným: panovačnému prvnímu choti a jeho stejně manipulátorskému otci.

Poddajnou ženušku tehdy snad mohla posílit známost s nevyzpytatelnou sousedkou Sačiko a její neposlušnou dcerkou, které chtěly z města vypálených stínů za každou cenu pryč. Stupňující se neslyšný protest a všudypřítomné nagasacké trauma dovedly drama těhotné Ecuko ke kafkovskému vyvrcholení.

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Olga
Autor: Bernhard Schlink
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Příběh lásky na pozadí dramatických německých dějin od konce 19. století do sedmdesátých let 20. století. Olga je sirotek z chudých poměrů, Herbert syn venkovského statkáře, oba se vymykají venkovskému prostředí, v němž vyrůstají, a právě jejich jinakost je sblíží. Nadaná a cílevědomá Olga se stane učitelkou, Herbert vyráží do světa, aby přispěl k velikosti Německa. Bojuje v koloniálním vojsku v Africe a pro slávu Německa chce probádat Arktidu. Na polární expedici se po něm slehne zem. Olžina láska k Herbertovi však přetrvá až do její smrti, přestože vyznává opačné ideály než Herbert, velké Německo ji děsí. A když zemře, její láska a tajemství se promítají až do současnosti.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Výpadek systémů
Autorka: Martha Wells
Vydavateľ: Fobos

Oficiálna anotácia: V budoucnosti, která je ovládána technologickými korporacemi, musí být všechny vesmírné mise podpořeny a placeny všemocnou Společností. Výzkumné týmy jsou doprovázeny bezpečnostními androidy, které ovládá Společnost. Nicméně, pokud je svět budoucnosti založen na faktu, že vždy v soutěžích vyhrává nejnižší možná cena, bezpečnost nebude hlavní prioritou.

Na vzdálené planetě pracuje tým vědců na povrchových průzkumech za bedlivého dohledu Společnosti. Ta má na místě droida, který ovšem hackoval vlastní systém, nabyl vědomí a nyní se identifikuje jako Vrahokat, byť zatím relativně v tichosti. Zatím pouze pohrdá svými lidskými stvořiteli a jediné co si opravdu přeje, je tiché místo daleko od lidí, kde by mohl přemýšlet nad svou vlastní existencí. Nicméně jeho plány jsou narušeny, když zmizí druhá z probíhajících misích. Tým vědců a Vrahokat musí zjistit pravdu. Vydávají se tedy na cestu...

zdroj: Knihy Dobrovský.cz


Názov: Zločin v uliciach
Autor: Vojtech Beniczky
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia: Zločin v uliciach je kriminálny román z prostredia Bratislavy. Hlavná hrdinka 33-ročná bývalá policajtka, sa ako držiteľka licencie súkromného detektíva snaží pomáhať svojim priateľom, ktorí sa dostanú do problémov. Sama už dlho nedostala žiaden prípad a súrne potrebuje peniaze. Preto zoberie aj podradnú ponuku, ako je hľadanie strateného psa vplyvnej prominentky. A tým sa všetko začína. Neustále sa pletie do vyšetrovania Jednotke boja s organizovanou kriminalitou a neraz si poriadne zavarí. Lúpežné prepadnutie, vraždy, banková lúpež, to je len strohé zhrnutie toho, do čoho sa Paula Santorisová zapletie.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Potulný apatykář
Autor: Wolf Serno
Vydavateľ: Brána

Oficiálna anotácia: Je to dobrák od kosti a obr – zato mozek má příliš malý. Se speciální lékárnickou skříní na zádech musí poprvé od smrti svého otce táhnout sám od jedné vesnice k druhé a nabízet tinktury a léky – a lidé ho přitom často ošidí, neboť neumí číst, psát ani počítat. A pak se najednou objeví záchrana v podobě vykutáleného, všemi mastmi mazaného chlapíka, který sice nemá nohy, ale zato má bystrý a pohotový rozum...

zdroj: Knihy Dobrovský.cz


Názov: Pačinko
Autorka: Min Jin Lee
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Pačinko je hazardní hra, kterou všichni hrají, ale společnost jí opovrhuje. Pačinko jsou peníze a jakuza.

Sundža je negramotná dívka z malé jihokorejské vesnice, která za celý život pozná hodně dřiny a jen málo vlídnosti a pochopení. Těsně před válkou ji osud zavane do Japonska, kde se kromě bídy musí potýkat i s pohrdáním a diskriminací. Rodina je pro ni vším, požehnáním i prokletím. Svým dětem se ze všech sil snaží zajistit lepší život, ale vzdělání samo o sobě nestačí. Podnikat v pačinku je pro Korejce v Japonsku jediný způsob, jak zbohatnout, ale peníze nejsou zárukou štěstí.

Strhující příběh korejské rodiny se odehrává na pozadí dramatických událostí, které ve dvacátém století změnily tvář Koreje i Japonska.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Osud tažných ptáků
Autor: Maarten´t Hart
Vydavateľ: Prostor

Oficiálna anotácia: Autor ve svém autobiografickém románu vypráví o životě bezradného intelektuála Maartena, místy vážně a s psychologickým vhledem, místy s odlehčenou ironií a vtipem. Kniha se neustále pohybuje na rozhraní minulosti a přítomnosti. Minulost čtenáři odkrývá přísnou výchovu jedináčka Maartena na samotě rodinného zelinářství v padesátých letech, v přítomnosti zase sledujeme jeho genetický výzkum, pokusy o navázání kontaktů s ženami a výjezd do Švýcarska na vědeckou konferenci. Jak název napovídá, románem prolíná citlivé líčení přírody, sloužící jako paralela k psychickým stavům protagonisty, trpícího neurózami a vnitřními strachy. Před zrakem čtenáře se tak střídají obrazy vody, světla i švýcarských hor.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Hitlerova smrt: Z odtajněných archivů KGB
Autori: Jean-Christophe Brisard & Lana Paršina
Vydavateľ: Omega

Oficiálna anotácia: Francouzský novinář a rusko-americká žurnalistka odkrývají poslední závoje zahalující tajemství smrti vůdce tzv. třetí říše. Ve svém díle shrnují nejnovější bádání, opírající se o archivy tajné služby KGB, které byly ještě nedávno zcela nepřístupné. Téměř detektivní pátrání je zavádí do Státního archivu Ruské federace, kde zkoumají fyzické pozůstatky německého diktátora. Je fragment lebky, který zde leží, skutečně Hitlerův? Čtenář se seznamuje nejen s novátorskými výsledky jejich bádání, ale také s rekonstrukcí posledních dnů v Hitlerově bunkru na konci druhé světové války. Kniha zaujme nejen zájemce o historii, ale hlavně milovníky záhad spojených s druhou světovou válkou.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Už nejsme sami na světě
Autor: Bertrand Badie
Vydavateľ: Dauphin

Oficiálna anotácia: Studie francouzského politologa a geopolitika Bertranda Badieho Nejsme už sami na světě (Nous ne sommes plus seuls au monde. Un autre regard sur l'"ordre international", La découverte, Paříž, 2016) je výstižným a stručným shrnutím základních prvků diplomacie, pravidel zahraniční politiky, tak, jak se v průběhu dějin konstituovala, a charakteristikou současné situace v této oblasti.

V historickém přehledu, který tvoří první část knihy, Badie popisuje zrod rozhodujících pojmů státu, suverenity, hranic, moci, války, míru a mezistátních vztahů na úsvitu evropské modernity v kontextu westfálského míru, jehož role je pro danou oblast po velmi dlouhou dobu (až do r. 1918, respektive 1945-48) veskrze rozhodující. Westfálský mír znamená definitivní nahrazení reziduí mlhavého středověkého universalismu nikdy ve skutečnosti nerealizované představy jednotného křesťanského impéria pragmatickým uznáním statu quo pro skupinu stejně suverénních států, které mezi sebou navazují vztahy, uzavírají smlouvy a především bojují. Vytvoření moderních evropských států je tedy konkomitantní s uznáním (často pravda jen de facto) států jiných, tj. Druhého, který je více méně stejný jako Já. Rozhodujícím momentem pro takto umožněné mezinárodní (spíše mezistátní) vztahy je ovšem poměr sil, především pak sil vojenských. Konstrukce státu spadá v jedno s budováním vojska, odtud pak charakter hypermilitarizace evropských států v powestfálském období. Války se vedou mezi státy pomocí jejich vojenských sil. Tato militarizace přinesla pak evropským mocnostem rozhodující výhodu při expanzi do zbytku světa v 19. století, kdy se jim podařilo všude westfálský systém vnutit, samozřejmě v pro ně samé drtivě výhodném smyslu. 19. století vůbec představuje dle Badieho klasickou podobu systému, kdy se světovláda koncentruje v rukou oligarchického klubu rozhodujících mocností (Anglie, Francie, Rusko, Německo, Rakousko, později USA,), který diktuje svá rozhodnutí mocnostem sekundárním (Itálie, Turecko, skandinávské země, atd.), jež s plnoprávnými členy klubu nemohou soutěžit, nemluvě o koloniích, jež jsou jednoduše vlastnictvím členů klubu. Právě v tomto kontextu se vytvořila pravidla mezistáního styku, pravidla uzavírání smluv a rovněž implicitní pravidla válčení... [zvyšok anotácie nájdete po kliknutí na odkaz pod obrázkom]

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Obchodníci se strachem: Průvodce skeptika po klimatické apokalypse
Autor: Vítězslav Kremlík
Vydavateľ: Dokořán

Oficiálna anotácia: Nepropadejte panice. Mocní se odjakživa snaží udržovat v lidech pocity viny a strachu. Apokalyptické zprávy v médiích je proto třeba brát s nadhledem. Kniha Obchodníci se strachem odhaluje, jak se vyrábějí zprávy o katastrofách pomocí statistických triků. Ukazuje, proč selhávají snahy předpovídat budoucnost pomocí počítačů. Popisuje skandály kolem manipulací OSN s daty o globálním oteplování. Dočtete se, jak novodobá cenzura potlačuje nepohodlné názory. A proč na finanční zájmy klimaticko-průmyslového komplexu nejvíce doplatí ti nejchudší. Autor nepopírá změnu klimatu, ale vysvětluje, že klimatické změny provázely člověka odjakživa, stejně jako rozmary počasí. „Pro lidstvo vždy byl problém přežít chladná období. Teplým obdobím se naopak říkalo klimatické optimum. Tvrdit, že se máme bát oteplení, je popřením celé zkušenosti lidských dějin.“

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Pandořina skříňka: Nejvýznamnější psychologické experimenty 20. století 
Autorka: Lauren Slater 
Vydavateľ: Portál 

Oficiálna anotácia: Americká psycholožka Lauren Slater nás ve své knize na pomezí odborného a beletristického textu seznamuje se zásadními psychologickými experimenty 20. století. Snaží se vystihnout osobnost jednotlivých badatelů. Hledá účastníky studií, kontaktuje příbuzné a přátele slavných vědců. Také se některé pokusy snaží zopakovat nebo alespoň podrobně pochopit jejich průběh a okolnosti. Uvažuje o etice výzkumů a o jejich důsledcích pro vědu, praxi i chápání lidské mysli. Její reportážní styl pojímá dějiny psychologie jako soubor napínavých příběhů, které popisují, čeho všeho je člověk badatel i testovaný jedinec schopen.


zdroj: Panta Rhei



Názov: Veľká ilúzia: Alebo ako sa stavia filmový zázrak
Autor: Tomáš Berka
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Kniha Veľká ilúzia prináša odľahčenou a vtipnou formou pohľad do inak neprístupného zákulisia nakrúcania filmov s dôrazom na oblasť filmovej scénografie. Autor Tomáš Berka patrí medzi najskúsenejších slovenských filmových architektov – počas svojej kariéry mal popri Jurajovi Jakubiskovi či Jurajovi Herzovi možnosť spolupracovať i s takými velikánmi svetovej kinematografie ako napríklad Ridley Scott či Stanley Kubrick. V tejto publikácii chce prostredníctvom svojich textov a originálnych fotografií i kresieb verejnosti predstaviť pomerne neznámu, no mimoriadne zaujímavú výtvarnú profesiu, akou je navrhovanie a stavba filmových dekorácií.

zdroj: Slovart


Názov: Slovenská ornamentika
Autori: Jozef Lenhart & Anna Kostelničáková
Vydavateľ: Nitrava

Oficiálna anotácia: Slovenský ľudový ornament prešiel dlhým vývojom od svojich prvopočiatkov do dnešných dní. Vďaka naším predkom sa nám zachoval na celom území dnešného Slovenska. Ornament plnil súčasne viacero funkcií. Traduje sa, že hlavným účelom ornamentov používaných na šatách našich predkov nebolo len zdobenie, ale bola to hlavne ich ochranná funkcia. Ochraňovali človeka pred všetkými možnými formami zla a negatívnych vonkajších vplyvov.

Umiestnenie týchto ornamentov nebolo náhodné, ale boli umiestnené cielene na tých miestach odevu, kde sa odhaľovalo ľudské telo - kde vychádzalo spod šiat. Na hlave to bola vyšívaná šatka, čepiec alebo ozdobený klobúk. Okolo krku to bol vyšívaný golier chrániaci predovšetkým krčnú tepnu. Na zápästiach to boli vyšívané rukávniky a manžety, alebo okolo pásu vyšívané a tkané opasky. Ďalej to boli kožúšky, mužské košele, ženské blúzky, šaty a sukne, uteráky, obrusy, ručníky a rôzne iné doplnky. V týchto, najčastejšie vyšívaných ornamentoch, sú zakomponované staroslovienske symboly, ktoré plnia ako už bolo spomínané ochrannú funkciu. Okrem symbolov sú súčasťou ornamentu rôzne geometrické, rastlinné, zvieracie, predmetné a figurálne prvky, ktoré sa začali objavovať vo väčšej miere s príchodom kresťanstva a postupne prevažovali nad uvedenými staroslovienskými symbolmi, nazývanými neskoršie aj ako geometrické a merbné ornamenty alebo vzory.

Prevahu rastlinných motívov pozorujeme hlavne v nížinách a v oblastiach so silným vplyvom kresťanstva. Naopak v horských dolinách a kotlinách Karpatských hôr sa podarilo uchovať v ornamentálnej tvorbe tieto vyššie spomenuté staroslovienske symboly. Ide napríklad o tieto oblasti: Rajecká dolina (Čičmany), Tatranská kotlina (Važec), Poľana (Detva, Hriňová), Horehronie, Novohrad a Karpatská Rus.

zdroj: Slavia.biz


Názov: Mrkva ľúbi paradajky: Tajomstvá kombinovanej výsadby a dobrej úrody
Autorka: Louise Riotte
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Chcete vedieť či je vhodné zasadiť cibuľu medzi kapustu?

Táto kniha prvýkrát vyšla v roku 1975 a už celú generáciu záhradkárov naučila, ako využívať „kamarátstva“ rastlín a čo s čím pestovať v záujme bohatšej a kvalitnejšej úrody. Oboznamuje začínajúcich aj skúsených pestovateľov s prírodnými spojenectvami medzi jednotlivými druhmi rastlín, stromov, krov a hmyzu. Pomôže vám skvalitniť pôdu a zefektívni pracovné postupy. Záhrada sa stane oázou a práve vlastné pokusy vás povedú po vzrušujúcich chodníčkoch pestovateľských radostí.

zdroj: Bux.sk


Názov: Planetarium
Autorka: Jenny Broomová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: Račte vstoupit do muzea (rada)

Oficiálna anotácia: Působivé obrazy a poutavé informace z celého nekonečného vesmíru!

Vítejte v Planetariu. Tohle muzeum má otevřeno, kdykoli se vám zachce. Za jeho branami na vás čeká pozoruhodná sbírka vesmírných těles od drobných ledových měsíců po obrovité galaxie. Jak velký je vesmír? Jak vznikl a jaká tajemství ukrývá? Račte vstoupit a prozkoumejte vesmír ve vší jeho velkoleposti.

zdroj: Albatrosmedia.sk



Knihy pre deti a mládež



Názov: O žabke Mentolke
Autorka: Zuzana Randáková
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Na okraji hustého lesa sa ligotalo jazierko, kde mali žabky svoj raj. Medzi nimi žila aj Mentolka. Všetky žabky obdivovali jej nezvyčajné ružovo-zelené prúžky, ale žiadna nevidela jej dobré srdce. A tak si raz smutná zbalila batôžtek a vybrala sa hľadať nový domov. Po dlhom putovaní ju cestička zaviedla do malebnej dedinky. Ako skackala okolo domov, pri jednom začula žblnknutie. Vyliezla teda na najvyššiu ružu, z ktorej mala dobrý výhľad ponad plot, a nazrela do záhradky. Bolo tam jazierko!

Pôvabný príbeh o tom, že byť iný ako ostatní, nemusí byť pre nás nešťastím – práve naopak.

zdroj: Bux.sk


Názov: Domček plný kamarátov
Autor: Vojtěch Kubašta
Vydavateľ: Albatros

Oficiálna anotácia: Prečítajte si netradičnú trojrozmernú knihu českého výtvarníka Vojtěcha Kubaštu, ktorého prácu obdivuje celý svet.

Na kopčeku stojí domček zo samých kociek. Ktože v ňom asi býva? Predsa psíček Barnabáš s mačičkou Mickou. Ale nehospodária v ňom sami, spoločnosť im robia sýkorky štebotalky, nezbední opičiaci Žuch a Žak, cínoví vojačikovia v krásnych uniformách a starý trpaslík Múdrofúz. Niekedy je v ňom pekne veselo, a to to najlepšie ešte len príde... Vidíš? Už je tam aj medveď Jednozúbok.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Velké čištění zubů v ZOO
Autorka: Sophie Schoenwald 
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia: Veselý příběh, díky němuž se pasta a kartáček stanou oblíbenými kamarády vašich dětí!

Zvířátka se rozhodla, že si přestanou čistit zuby, a tak se kolem zoo šíří nepěkný puch. S tím se musí něco udělat – rozhodne ředitel Alfréd Prudký a vyšle ježka Ignáce na životní misi. S pastou na zádech a odvahou v srdci se Ignác vydává do výšky za paní žirafou, do hloubky ke žraločím zubům i do střežené klece ke králi zvířat lvovi. Během své mise zjišťuje, že čištění zubů je nejen zábava, ale taky pořádné dobrodružství.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Zvířecí cestovatelé: Jak se cestuje v přírodě
Autori: Quim Tomàs & Julio Antonio Blasco
Vydavateľ: CPRESS
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia: Objevte fascinující cestovatelské výkony ze zvířecí říše!

Rybák dlouhoocasý, který létá mezi póly, pouť lososů proti proudu řek nebo neuvěřitelné putování monarchy stěhovavého – daleké migrace zvířat jsou jedním z největších divů přírody. Některá zvířata používají důmyslné navigační systémy, jiná se rodí s mapami vtisknutými do svých genů nebo dokážou vypočítat vzdálenost podle výšky slunce. Tak či onak se všem daří najít správnou cestu. Abychom vám přiblížili, jak neuvěřitelná jejich putování jsou, 14 zvířecích cestovatelů vás vezme na cesty s sebou.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Dýchaj ako macko: 30 cvikov pre deti na upokojenie mysle, uvoľnenie tela a rozprúdenie energie
Autorka: Kira Willey
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+ 

Oficiálna anotácia: Cvičiť sa dá kedykoľvek a kdekoľvek. V aute, v obchode, na ihrisku, v škole či škôlke. Tak neváhajte a pustite sa do toho!

V dnešnej uponáhľanej dobe sa často stáva, že deti majú problémy s pozornosťou, upokojením sa či ovládaním svojich emócií. Ak si však osvoja jednoduché cviky vychádzajúce z jogy, môžu sa naučiť takéto situácie lepšie zvládať.

Vyskúšajte spolu s deťmi jednoduché cvičenia z tejto knihy zamerané na podporu správneho dýchania, ktoré upokojuje myseľ, uvoľní telo a rozprúdi v ňom pozitívnu energiu. Pomocou príbehov o zvieratkách sa deti naučia sústrediť a upokojiť. Môžu sa natiahnuť ako mačiatko alebo dýchať ako spiaci medvedík, stať sa na chvíľu stromom a sledovať, ako ich dych pomaly prestupuje celým telom.

zdroj: Albatrosmedia.sk
 


Názov: Kamaráti zo steny 
Autor: Martin Schwarz 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Rebeka jedného dňa objavila na paneláku zvláštny svet. Svet postavičiek zo steny. Nie sú úplne dokonalé, ale Rebeka im rada pomôže. Stačia jej k tomu farebné kriedy. Ešte nikdy nemala toľko kamarátov a teraz hrozí, že o nich príde. Panelákovú stenu sa totiž chystajú premaľovať. Zachránia ich Rebekine farbičky aj tentoraz? Dočítate sa v autorskej knihe mladého výtvarníka Martina Schwarza.

zdroj: Slovart


Názov: Povolání a řemesla
Autor: Agostino Traini
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: Ten dělá to a ta zase tohle. A co budeš dělat ty?

Už se tě někdo zeptal, čím chceš být, až vyrosteš? Na světě je spousta zajímavých povolání a řemesel, ze kterých můžeš vybírat. Průvodci touto knihou, učitelé Albert a Diana, ti o nich moc rádi povypráví. Dozvíš se, co dělají zahradníci nebo elektrikáři a jaké nástroje či pomůcky potřebují. Zjistíš, čím se zabývají truhláři, úředníci, veterináři nebo kadeřníci. Odhalíš, co mají na práci kosmonauti, potápěči nebo horští průvodci, a zjistíš, jestli je jejich práce opravdu tak dobrodružná, jak na první pohled vypadá.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Králik a medvedica 2: (Ne)priateľ ďateľ
Autor: Julian Gough
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: Nové príbehy dvojice nevšedných kamarátov.

Králik a medvedica prespali takmer celú zimu. Prichádza však jar a zdá sa, že králik vstal hore zadkom. Každá drobnosť ho vytáča až do vývrtky a ešte sa do lesa nasťahoval aj otravný sused, ktorý neustále robí randál! No to je škandál! Čo s ním budú robiť?! Veď králika načisto porazí. Našťastie má skvelú kamošku medvedicu, ktorú má vždy po boku. Hoci ani ona nie je dokonalá.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Nezvyčajné priateľstvá vo svete rastlín a zvierat 
Autorka: Emilia Dziubak
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: Kocúrovi Homérovi chýba ozajstný priateľ, a tak sa vydá do sveta hľadať ho. Najprv sa však musí zamyslieť, čo je v priateľstve najdôležitejšie. Vzájomná pomoc, nezištnosť alebo vernosť? Počas putovania stretáva pozoruhodné dvojice: mravca a vošku, štítovca a žraloka, opicu kapucína a figovník, vlka a krkavca, bociana a vrabca, korytnačku sloniu a Darwinowho ostrovčana a veľa ďalších. Podarí sa Homérovi nájsť spriaznenú dušu?

Emilia Dziubaková nádherným spôsobom spája príbeh o priateľstve so zaujímavosťami zo života zvierat, rastlín a húb.

zdroj: Bux.sk


Názov: Ilustrovaný atlas najčudesnejších prehistorických zvierat
Autorka: Maja Säfström
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Tie najčudesnejšie prehistorické zvieratá v novej knihe populárnej švédskej ilustrátorky!

Vedeli ste, že niekedy po tejto zemi kráčali neuveriteľne čudné tvory, ako napríklad šabľozubý tiger, mamut srstnatý, vakovlk tasmánsky alebo dokonca dront nelietavý? Spoznajte dávno zabudnuté zvieratá na fenomenálnych ilustráciách Maje Säfströmovej, ktorá si získala srdcia slovenských rodičov a ich detí už svojím debutom Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Aprílová brada a iné švihnuté básne
Autorka: Marta Hlušíková
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Švihnuté básne sú pojašené, trošku bláznivé a možno aj šibnuté. Je v nich nielen žirafa s prakom, kakaové prachuliaky, klobúky, čo nechcú sedieť na hlúpych hlavách, ale aj fontána, ktorá strieka bielu kávu. Dokonca sa medzi ne schovala aprílová brada. Ak chcete vedieť, čo je to dračie kino, ako sa dá jahodiť, čo robia makožrúti a kde zmizli poludníky, máte v rukách tú správnu knihu. Básničky doplnila švihnutými ilustráciami Eva Šimonová.

zdroj: Slovart


Názov: Příběhostroj
Autor: René Nekuda
Vydavateľ: Labyrint

Oficiálna anotácia: Příběhostroj dětem otevírá dveře do kouzelného světa příběhů, kde je možné úplně všechno. Vykouzlí setkání se zajímavými postavami v neobvyklých situacích, díky nimž mohou děti zkoumat hranice své fantazie. Součástí knihy je netradiční „generátor příběhů“ — během vyprávění se losují náhodné postavy, předměty či situace umístěné v rozích každé stránky.

Originálně zpracovaná kniha rozvíjí čtenářskou gramotnost, kreativitu, obrazotvornost a tříbí schopnosti vypravěče. Bohatě ilustrované zábavné úkoly a hry jsou rozděleny do čtyř úrovní od začátečníka až po mistra Příběhostroje. Psát, lepit i kreslit do knihy je dovoleno.

Určeno především malým čtenářům od 6 let do 12 let a jejich rodičům a prarodičům. Nová kniha od tvůrců časopisu Raketa.

zdroj: Knihy Dobrovský.cz


Názov: Dogman
Autor: Dav Pilkey
Vydavateľ: Pikola
Poznámka: séria Dogman, 1. diel

Oficiálna anotácia: Hrdina s psí hlavou se představuje ve světově proslulém komiksu!

Přichází nový obranář zákona a mstitel pes-práví. Má srdce hrdiny, silné paže, bystrý rozum…a hustou srst. Dokáže zatočit se zločinem ve svém rodném městě? Překoná nástrahy svých nepřátel i nelibost popudlivého velitele? Zvládne ovládnout svou nezkrocenou povahu? A blechy?

Slavný tvůrce komiksových příběhů Dav Pilkey přináší novou sérii o Pesodlakovi, která se usídlila na předních místech v žebříčcích nejprodávanějších knih.

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Július Zebra 3: Faraónova pomsta
Autor: Gary Northfield
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Július Zebra, 3. diel
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Hlúpy, prefíkaný a veľmi smiešny.

Myslíte si, že poznáte JÚLIUSA ZEBRU? Vážne?

Je to GLADIÁTORSKÝ ŠAMPIÓN!
OSLOBODITEĽ zotročených zverov!
Neúnavný ODPORCA Rímskej ríše!

Má aj veľkú hlavu...

Hej!

No keď Július stroskotá na brehu starovekého Egypta a omylom ho považujú za

KONSKÉHO BOHA,

jeho život sa zvrtne úplne novým smerom. Onedlho sa kúpe v oslom mlieku a spravia z neho egyptského faraóna.
Lenže ako dlho bude pri ňom stáť šťastena?

Užívam si, kým sa dá!

zdroj: Bux.sk


Názov: Sám doma s bohmi
Autorka: Maz Evans
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Elliotovi sa pomocou Panny a olympských bohov podarilo nájsť Zemekameň, jeden zo štyroch kameňov, ktoré ovládajú živly. Ten, kto bude vlastniť všetky, stane sa neobmedzeným pánom ľudskej ríše. Démon smrti Thanatos a jeho desivá matka Nyx sa zo všetkých síl snažia kamene získať, podľa proroctva to však dokáže iba Elliot. Odolá ich ponuke, že mu výmenou za ne splnia jeho najväčšie želanie – uzdravia jeho mamu? Elliota a Pannu čakajú ďalšie nebezpečné dobrodružstvá, a hoci im opäť prídu na pomoc priatelia z rodu nesmrteľných, musia sa sami stať hrdinami, aby dosiahli to, po čom túžia. Prečítajte si druhú časť príbehov dvanásťročného Elliota a jeho priateľov z Olympu.

zdroj: Slovart


Názov: Krajina príbehov: Autorova odysea
Autor: Chris Colfer
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia: Alex a Conner stoja pred rozhodujúcou bitkou o budúcnosť Krajiny príbehov...

Muž v maske spojil svoje sily s najväčšími zloduchmi zo známych kníh a s pomocou ich vojsk dobyl všetky kráľovstvá v Krajine príbehov! Alex a Conner vedia, že proti takejto presile sami nemajú šancu. A tak sa vydajú na strastiplnú odyseu do sveta Connerových príbehov a začnú zhromažďovať svoju armádu pirátov, kyborgov, múmií a superhrdinov. Blíži sa rozhodujúca bitka, ale aj niečo oveľa horšie. Plán, ktorý sa rodí v hlave Muža v maske, môže navždy zmeniť Krajinu príbehov aj celý Iný svet...

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Nimona
Autorka: Noelle Stevenson
Vydavateľ: CooBoo
Poznámka: vekové odporúčanie: 13+

Oficiálna anotácia: Komiksový román, ktorý spôsobil záchvaty smiechu a plaču miliónom čitateľom po celom svete.

Nimonu si musíte prečítať, či už holdujete tínedžerskym knihám, fantasy, komiksom, alebo všetkému dokopy!

Nimona má poriadne podrezaný jazyk, dvakrát reže a ani raz nemeria a ešte je aj tvaromenička. Jednoducho chodiaca katastrofa. Jedného krásneho dňa sa rozhodne, že najväčší zloduch v kráľovstve lord Ballister Blackheart potrebuje jej pomoc. A pohroma epických rozmerov je na svete. Nenechajte sa popliesť tým, že vyzerá milo, či možno trochu nevinne.

Pripravte sa na skvelý humor, vtipy o smrti a podobné brutality. Tento komiks je totiž naozaj božský a skvostný a musíte si ho prečítať aspoň stokrát!

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Zbohom monarchia, vitaj republika
Autor: Róbert Beutelhauser
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Ďalšie pokračovanie Našej hrôzyplnej histórie pripomína vznik spoločného štátu Čechov aj Slovákov, ktorého 100. výročie oslavujeme v roku 2018. Dozvieme sa, čo všetko predchádzalo rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie. Spoznáme život na slovenskej dedine, zistíme, ako sa na prelome storočí menili naše mestá a ako aj k nám dorazila priemyselná revolúcia. Budeme mať možnosť nazrieť do korešpondencie vojaka z východného frontu, v takmer školskom teste zistíme, kto sa najväčšou mierou zaslúžil o vznik Česko-Slovenska.

zdroj: Slovart
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára