Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 9. júna 2018

O spaní pod vodou, vo vzduchu a (takmer) celodennom šlofíku

Katarína Macurová vytvorila niekoľko vydarených kníh (písala som o nich tu a tu) a na tvorbe ďalších kníh sa podieľala ako ilustrátorka. Takou knihou je aj novinka Ako zvieratá spia (autorkou textu je Petra Bartíková), ktorú vám v tomto článku predstavím.


Majú zvieratá vankúše?


Keď si prečítate názov knihy a zadívate sa na jej obálku, určite si pomyslíte, že je plná ilustrácií a faktov o tom, ako zvieratá spia. Áno, to je pravda. ALE. Obsahuje aj ďalšie, nemenej zaujímavé informácie. Poďme ale postupne. Najprv sa bližšie pozrieme na spiace, zaspávajúce či prebúdzajúce sa zvieratá.

Na úvod sa dozvieme niekoľko zaujímavých informácií o spánku zvierat. Ktoré zviera má najkrkolomnejšiu polohu na spanie? Majú zvieratá vankúše? Snívajú sa im sny? V knihe sa uvádza, že áno. Aké? To vraj zatiaľ nikto nevie. Autorky tejto knihy to však neodradilo a svoju predstavu o snoch niektorých zvierat vložili do ilustrácií.



Pozor! Zo stromu padá koala! 


Po všeobecne orientovanom úvode dostávajú priestor jednotlivé zvieratá. Pieskomily, žirafy, koaly, hrochy, netopiere, kengury, tulene, plameniaky, ježkovia, albatrosy a mravce.

Spánok je obľúbená a veľmi dôležitá činnosť, ale zároveň aj do značnej miery individuálna. Zvieratá sa od seba líšia napríklad polohou, v ktorej spia a miestom, kde spia. Niektoré zvieratá spia v norách, iné pod lístím. Niektoré prespia takmer celý deň, iné spia dokonca stokrát za deň, ale vždy iba na chvíľku (tušíte, o aké zviera sa jedná?). Niektoré zvieratá spia na súši i vo vode. Albatros dokonca spí počas letu a tuleň dokáže spať aj pod vodou. Čítanie týchto informácií rozhodne nie je únavné.


Veľmi sa mi páči, že okrem rôznych pútavých informácií o spánku zvierat kniha obsahuje aj ďalšie informácie, ktoré nám umožnia lepšie tieto zvieratá spoznať. Čo robí pieskomil počas tých niekoľkých hodín, ktoré neprespí? Je koala leňoch alebo je to nesprávna informácia? Akým spôsobom sa netopier vyhýba prekážkam? Koľko minút vydrží tuleň spať pod vodou? Akej farby môže byť plameniak a čím je to dané? Naozaj jedia ježkovia jablká? Koľko mravcov môže žiť v jednom mravenisku?


Text nechce zostať v úzadí


Textu v knihe nie je veľa. Napriek tomu som presvedčená, že aj dospelí čitatelia natrafia na informácie, o ktorých doposiaľ nevedeli.

Zaujalo ma, že je v knihe použitých viacero typov písma (fontov), ale nájdeme tu aj informácie zvýraznené boldom či písané veľkými písmenami. Pôsobí to efektne, hravo a zároveň rôznym štýlom písané informácie výborne pasujú k ilustráciám. V niektorých prípadoch text vtipne komentuje obrázok, napríklad komentár na (a pod) nafukovacom kolese.


Pichľavý fanúšik Tolkiena


Ak ste čítali moje predchádzajúce články o knihách Kataríny Macurovej, určite si pamätáte, že jej ilustrácie sa mi veľmi páčia a nešetrila som preto chválou na ich adresu. Pri prezeraní knihy Ako zvieratá spia som najčastejšie hodnotila ilustrácie ako rozkošné.


Rada si pri prezeraní ilustrácií v detských knihách všímam detaily. Táto kniha mi v tomto smere vyšla v ústrety. Detailov je tu naozaj neúrekom! Vtipné detaily, ale i nápadité, prekvapivé či rozkošné detaily. Maličký pieskomil s cumlíkom v papuľke. Plyšové zvieratká. Sandále a papuče na labkách niektorých zvieratiek. Štýlové oblečenie ježkov. Pobavila ma námesačná koala. Najviac ma však zaujali zvieratká, ktoré čítali knihy. Ježko, čítajúci Hobita. Tuleň číta knihu o Arktíde a netopier Freudov Výklad snov. Super nápad a zaujímavý výber kníh.



 

Dám(e) si pauzu


Kníh, ktoré deťom sprostredkúvajú informácie o zvieratách, je na našom knižnom trhu neúrekom. Dokonca aj o spiacich zvieratách už v češtine vyšla kniha Jak zvířata spí. Táto kniha sa však medzi nimi nestratí. Napriek tomu, že nie je prvá, ktorá sa venuje tejto téme, vyniká zaujímavým spracovaním, detailne prepracovanými ilustráciami a vtipnými detailami.

Týmto článkom dočasne uzatváram sériu článkov o knihách Kataríny Macurovej. Teším sa na jej ďalšie knihy, ktoré sa určite stanú súčasťou Danielkovej knižnice.


Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu knihy nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára