Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 1. februára 2019

O tajomnom mieste zvanom Lev a veľkom sne maličkého tvora

Blchy. Otravné malé stvorenia. Nikto ich nemá rád a detská kniha s blchou v hlavnej úlohe tiež nikdy nevznikne! Počkať, taká kniha už vlastne existuje. Jej autorkou je Katarína Macurová, ktorú som už na blogu niekoľkokrát spomínala (tu, tu a tu). Príbeh o maličkom tvorovi s veľkým snom. Blcha Teo.

 

Život na opičom chrbte


Teo, roztomilá malá blška s modrými okuliarmi, žil pokojný život so svojím dedom Albertom na vykosenom kúsku chrbta nič netušiacej opice (alebo jej malí "podnájomníci" nevadili?, to vie iba autorka...). Dedo bol veľkým bádateľom a Teo s nadšením počúval jeho rozprávanie o dobrodružných výpravách, ktoré zažil, najmä o výprave na polárneho zajaca a ceste okolo zebrieho chvosta, ktorú zvládol za osem minút! Teo veľmi obdivoval svojho deda a tiež sa túžil stať veľkým bádateľom.



 

Tajomné miesto zvané Lev


Čas splniť si sen nastal, keď sa dozvedel o tajomnom mieste zvanom Lev. "Lev je miesto, na ktorom rastú chlpy dlhé ako milión bĺch vedľa seba," vysvetlil dedo Albert." Ako to tam asi vyzerá?, rozmýšľal Teo a zaumienil si, že to miesto navštívi. Na druhý deň ráno si do batôžka pobalil všetky potrebné veci, poriadne si cez slamku odcucol z opičej krvi, rozlúčil sa s dedom a urobil dlhokánsky skok z opičieho chrbta...


Čitateľovi sa potvrdí, čo už (asi) vedel - tajomné miesto je v skutočnosti lev. Sledovať Tea, ktorý leva vníma ako záhadné miesto, je zábavné. Počas výpravy objavil nové miesta, ochutnal tamojšiu krv, stretol kliešťa a komára a po dlhom putovaní si všimol, že chlpy okolo neho sú čoraz dlhšie a dlhšie... Také dlhé ako milión bĺch vedľa seba! Našiel miesto zvané Lev. Poriadne ho preskúmal, premeral, všetko si zapísal a po návrate domov dedovi všetko porozprával.



 

Typicky "macurovský" príbeh


Knihu Blcha Teo môžem opísať rovnako ako Macurovej knihy Prečo nekvitneš?, Kde je tá pravá lopta?, Ako naučiť Eda lietať? a Lily a Momo. Aj tento príbeh obsahuje málo textu. Až na pár výnimiek sa na každej strane nachádza jedna či dve vety. Text je jednoduchý a stručný, ilustrácie sú prepracované a roztomilé. Pri ich prezeraní vidíme napredovanie deja, ale i rôzne milé či vtipné detaily. Blší hrdinovia sedia pri šálke krvi, "záhradku" pred obydlím dedo Albert kosí kosačkou... Práve vďaka ilustráciám kniha zabaví čitateľov dlhšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Príbeh sa vyznačuje originalitou, humorom a tiež príjemnou dávnou absurdnosti, ktorá je v podarí Kataríny Macurovej jednoducho neodolateľná! 

Pokiaľ vás tvorba Kataríny Macurovej zaujala, odporúčam vám prečítať si aj môj rozhovor s touto ilustrátorkou, ktorý vyšiel vo februárovom Magazíne o knihách. Nájdete v ňom otázky (a Katkine odpovede) týkajúce sa Katkiných picture bookov (Prečo nekvitneš?, Lily a Momo, Blcha Teo atď.) i kníh, na ktorých pracovala spolu s Petrou Bartíkovou.

Bibliografické údaje knihy a jej oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára