Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 27. augusta 2020

Septembrové knižné novinky (2020)


Názov: Stroje ako ja
Autor: Ian McEwan
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Môže stroj porozumieť ľudskému srdcu, alebo sme to my ľudia, komu chýba porozumenie? 

Charlie, ktorý sa ešte aj ako tridsiatnik nezáväzne pretĺka životom a úspešne sa vyhýba pravidelnej práci, je zaľúbený do pôvabnej Mirandy. Tajomnú mladú študentku však ťaží hrozivé bremeno minulosti. Len čo Charlie nečakane príde k peniazom, neodolá kúpe Adama, jedného z prvých umelých ľudí a - s výdatnou Mirandinou pomocou - pracuje na zostavovaní jeho osobnosti. Výsledkom ich spolupráce je takmer ideálna bytosť - príťažlivý, silný a múdry mladý muž. Je iba otázkou času, kedy sa stane nevyhnutné a všetky tri strany budú musieť čeliť hlbokej morálnej dileme.


Názov: Čaropisci
Autor: Robert Jackson Bennett
Vydavateľ: Host
Poznámka: séria Čaropisci, 1. diel

Oficiálna anotácia: První díl nové výpravné fantasy série Roberta Jacksona Bennetta, autora úspěšné trilogie Božská města.

Ve městě poháněném industrializovanou magií vypukne válka, která změní realitu. Sancie Gradová je zlodějka, a setsakra dobrá. Vloupat se do přísně střeženého skladiště v docích města Tevanne je pro ni hračka. Sancie ovšem netuší, že artefakt, který má ukrást, v sobě skrývá nepředstavitelnou moc. Dokonce by mohl vyvolat revoluci v magické technice zvané skribování — tato metoda mění vlastnosti běžných předmětů pomocí kódovaných nápisů.

Soupeřivé korporace, které tuto magii ovládají, už díky ní přeměnily Tevanne v ohromný nemilosrdný stroj na peníze. Pokud se však zmocní ukradeného artefaktu, přepíšou samotný svět tak, aby sloužil jejich záměrům. Korporace teď jdou Sancii po krku. A ve městě Tevanne není síly, která by je dokázala zastavit. Má-li Sancie přežít — a má-li zastavit vražednou proměnu světa, k níž se schyluje —, musí shromáždit nepravděpodobné spojence, ovládnout moc artefaktu a projít svou vlastní proměnou, která ji přetvoří v cosi, o čem se jí nikdy dřív ani nesnilo. 


Host

 
Názov: Do posledních sil: Tři dokumentární povídky z konce protektorátu
Autor: Miloš Doležal
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Spojenci v Normandii, v protektorátu tma.

Čtyři dokumentární povídky vyprávějí čtyři české příběhy. Osudy neokázalých hrdinů, ale také jejich pronásledovatelů, trýznitelů a vrahů. První líčí příběh zatčení, plahočení se po koncentračních táborech a smrti malíře a spisovatele Josefa Čapka. Druhá povídka přibližuje dramatickou životní cestu československého parašutisty Vladimíra Hauptvogela, vysazeného do protektorátní jámy lvové v rámci paraskupiny CHALK o Velikonocích 1944. Doplňuje ji krátká povídka popisující poslední měsíce života poručíka Josefa Šandery, umírajícího šedesát dní v nemocnici, poté co se obklíčen gestapem pokusil spáchat sebevraždu. Aktérkou posledního příběhu je Josefina Napravilová, žena, která po válce hledala po Evropě lidické děti. Knihu doprovází množství archivních fotografií, často dosud nepublikovaných.

  

Názov: Archy života: Historie rodu Löw-Beer: Mezi vilou Tugendhat a Schindlerovým seznamem
Autor: Daniel Low-Beer
Vydavateľ: Books & Pipes Publishing

Oficiálna anotácia: Tato kniha je příběhem o nepravděpodobném přežití jednoho jména a lidí, kteří je nosí.

Před rokem 1938 byla Morava a Brno pro majetnou rodinu židovských průmyslníků Löw-Beerů nejen domovem, ale i místem, kde se mohli plně realizovat v podnikání, kultuře i společenském životě. Československo představovalo špičku evropského modernismu a oni mu udávali tón. A pak, roku 1938, se vše zbortilo, museli bojovat o holé životy, přišli o všechno. Ti, kteří dokázali utéci, se rozptýlili po celém světě. Šli kamkoli, kam je pustili, v Československu z nich nepřežil ani jeden. Po válce svitla naděje, ale majetky brzy přešly do rukou komunistického režimu a příběhy jejich původních majitelů byly odsouzeny k zapomnění. Mezi přeživšími však kolovaly dál, i díky nim rodina přežila. 
V roce 2010 začal jeden z jejích členů, Daniel Low-Beer, navštěvovat své příbuzné doslova po celém světě a sbírat střípky toho, co zbylo - příběhy o úniku z ghetta, o životě ve dvacátých a třicátých letech a útěku z Československa.

Daniel Low-Beer je lékař působící při Světové zdravotnické organizaci, žije v Ženevě. Je přímým potomkem Arnolda Löw-Beera, posledního majitele rozsáhlého textilního komplexu v Brně a Brněnci. 

Názov: História v kocke
Autor: -
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Rodinná encyklopédia vám ukáže minulosť, ako ste ju ešte nevideli. Preneste sa do najvzrušujúcejších okamihov ľudských dejín – od našich prvých predkov až po svet, v ktorom žijeme dnes. 

Vydajte sa do dávnych čias, zúčastnite sa na love mamutov, pochodujte s rímskym vojakom a leťte s bratmi Wrightovcami. Objavte každodenný život v stredovekých kultúrach a preskúmajte, ako vynálezy, napríklad tlačiarenský stroj, zmenili svet. Prostredníctvom nádherných počítačových ilustrácií kľúčových osobností, miest a udalostí zistite, ako vyzerali naše dejiny. 
Bux.sk
 

Názov: Veľké myšlienky: Psychológia
Autor: -
Vydavateľ: Lindeni
Poznámka: v septembri vyjde aj titul Veľké myšlienky: Filozofia

Oficiálna anotácia: Veľké myšlienky zrozumiteľne podané - pre odborníkov aj pre úplných začiatočníkov

Sme skutočne jedineční… alebo sa jeden na druhého podobáme? Ako si vybavujeme spomienky a prečo zabúdame? Dá sa inteligencia zmerať? Tieto a mnohé ďalšie otázky položili základy práce najvýznamnejších svetových mysliteľov vo fascinujúcej oblasti psychológie. Kniha Veľké myšlienky: Psychológia prináša zrozumiteľný prehľad vývoja psychologického bádania, oživený množstvom vtipných ilustrácií, nezabudnuteľných citátov veľkých osobností a prehľadných schém, ktoré jednoducho vysvetľujú zložité teórie. Či už so psychológiou začínate, alebo máte určité vedomosti, v tejto knihe nájdete množstvo inšpiratívnych myšlienok. 

Názov: Toto mali čítať naši rodičia (a naše deti sa potešia, ak si to prečítame my)
Autorka: Philipa Perry
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Všetci sme boli raz deťmi. A všetci sme si mysleli, že keď vyrastieme, budú z nás tí najlepší a najtolerantnejší rodičia. Ale naozaj sme sa poučili z vlastných skúseností? Táto kniha hovorí o tom, ako si vytvoriť plnohodnotný vzťah so svojím dieťaťom. Poradí, ako toto intímne puto posilniť, a poukáže na neviditeľné hrozby, ktoré ho môžu oslabiť. Autorka, skúsená psychoterapeutka, vysvetlí dôležitú spojitosť medzi našou vlastnou výchovou a našimi rodičovskými schopnosťami. Pretože aj keď si to neuvedomujeme, naučené vzorce správania máme v sebe hlboko zakorenené. 

Kniha je skvelým pomocníkom na ceste k lepšej komunikácii a porozumeniu vlastných detí. Pretože láska bez tých správnych slov v rodičovstve občas nestačí. 
Tatran

 
Názov: Neobyvatelná Země: Život po oteplení
Autor: David Wallace-Wells
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Je to mnohem horší, než jste si mysleli…

Možná nejzrádnější stránka klimatické krize je její nenápadnost a zdánlivá pomalost. Roční období se střídají, moře zůstává na svém místě, někdy prší méně, někdy více. To jen v médiích se míhá kaleidoskop apokalypsy: tající permafrost, hořící lesy, ubývající ledovce, města bez vody a tak dále. Zahřívání planety se z hlediska každodenního života zdá být nahodilým označením nespojitých katastrof. Mezinárodní bestseller Neobyvatelná Země tento dojem nemilosrdně bourá.

Novinář David Wallace-Wells přečetl stovky analýz a vyzpovídal desítky vědců, aby předložil obyvatelům Země drsný účet: nejenže všechno souvisí se vším, ale brzy se krize projeví i v oné zatím nedotčené každodennosti. Wallace-Wellsův cestopis po blízké budoucnosti tak lemují nedostatek potravin, pandemie, politický kolaps — a volání po změně, které už nelze ignorovat. 

Názov: Scivilizovaní na smrť: Cena, ktorú platíme za pokrok
Autor: Chris Ryan
Vydavateľ: Eastone Books

Oficiálna anotácia: V knihe Scivilizovaní na smrť skúma uznávaný autor Christopher Ryan negatívne vplyvy „pokroku“ na náš život – na to, čo jeme, čo a ako sa učíme, čo cítime, ako si hľadáme partnerov, vychovávame deti, komunikujeme, pracujeme a zomierame – a porovnáva ich s dávnou minulosťou, o ktorej sme sa doteraz učili skreslene. Podľa neho je načase položiť si zásadnú otázku: Žijú moderní ľudia podstatne lepší život než naši predkovia z čias pred civilizáciou? Prináša civilizácia ako celok jednotlivcovi nejaký čistý zisk? Žijeme v čase, keď je budúcnosť planéty a našej civilizácie z mnohých strán ohrozená. Možno práve teraz nastala chvíľa objektívne sa pozrieť do minulosti, aby sme našli cestu k lepšej budúcnosti. 
Knihy pre deti a mládež
 

Názov: Poď sa so mnou hrať
Autorky: Sophie Reitz & Nadine Schoenwald
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 0-2 roky

Oficiálna anotácia: -

Názov: Macko Bruško v Zoo  
Autor: Benji Davies 
Vydavateľ: Pro Solutions 
Poznámka: vekové odporúčanie = 0-2 roky 
Poznámka: v septembri vyjde aj titul Macko Bruško hasičom 

Oficiálna anotácia: Veršované leporelo s posuvnými a otáčacími časťami. Macko Bruško je veľmi starostlivý. Každý deň pomáha zvieratkám v ZOO, ktoré má veľmi rád. Deťom ukazuje, ako kŕmi slony a tučniaky, ako sa stará o čistotu na chodníkoch, umýva krokodílovi chrbátik a pomáha všetkým ostatným zvieratkám. Deti sa tak zoznámia aj s ťavou, levmi, zebrami, plameniakmi, lamou, chameleónom, koalou, pelikánom, pandou, žirafou a ešte s mnohými ďalšími zvieratkami... 
Bux.sk

 
Názov: Líška Eliška ide na čučoriedky
Autorka: Petra Bartíková 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Kamaráti z lesa
Poznámka: v septembri vyjde aj ďalší titul zo série Kamaráti z lesa (od rovnakej autorky) nazvaný Jazvec Maťo hľadá nový domov

Oficiálna anotácia: Červená jahoda, žltá púpava, zelený štvorlístok… Ale kde sú tie modré čučoriedky? Eliška ich nie a nie nájsť. Hľadaj ich spolu s ňou! Nielenže sa zabavíš, ale sa aj spolu s hlavnou hrdinkou naučíš spoznávať základné farby.
Názov: Pes, který spolkl svět   
Autorka: Sandra Dieckmann   
Vydavateľ: Práh

Oficiálna anotácia: Silný příběh, poetický text, okouzlující ilustrace.
Dole v údolí sedala vrána k vráně, medvěd rybařil s medvědem a lišák hrál na housle liškám. Jejich písně a smích se pokojně nesly korunami stromů dokud se jednoho dne neobjevil pes. Zvířata žijí pohromadě v údolí, sice v míru, ale ne tak docela spolu dokud se jednoho dne neobjeví pes. Spolyká, co může, a nikdo ho nedokáže zastavit. Celý jejich svět se ocitne ve tmě a zvířata nemají jinou možnost, než spojit síly a začít znovu.

Působivá obrázková kniha spisovatelky a ilustrátorky Sandry Dieckmann (v češtině dříve vyšla kniha Pady, 2018) hýří barvami a vzory a vypráví silný příběh o důležitosti přátelství a solidarity v těžkých časech.   
Názov: Ako sa stal Gusto pilotom
Autorka: Lucia Zednikovičová 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: Autorská obrázková kniha výtvarníčky Lucie Zednikovičovej.

Hlavná postava vrabčiak Gusto sa túži stať pilotom. Pochopenie nájde iba u svojej babky, ktorá ho vpustí do dedkovej pracovne plnej nákresov a plánov a venuje mu dedkovu leteckú prilbu. Dedko mal totiž rovnako hlavu v oblakoch ako Gusto. Vďaka túžbe lietať nakoniec zachráni Gusto mláďatko veveričky a splní si svoj sen. Príbeh je o vytrvalosti, o dôležitosti snívania, o podpore rodiny a aj o odvahe.

Názov: Jedna dvě v lese  
Autorka: Jana K. Kudrnová  
Vydavateľ: Host 
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+ 

Oficiálna anotácia: Knížka o matematice by byla pěkná nuda… kdyby ovšem nebyla tak zábavná! Vždyť čísla, pravidla, rytmy a geometrické tvary jsou všude kolem nás a jejich poznání nám v mnohém usnadňuje život. Nahlédněte s námi do jedné výjimečné lesní matematiky, která vás zvedne ze židle, provede lesem, protáhne korunami stromů, horami i rozvodněným potokem. Jste připraveni? Ježek Jarda a housenka Zuzka ano! Tato neobyčejná kniha rozvíjí předmatematické představy dětí a je určena všem zvídavým předškolákům, čerstvým školákům i jejich rodičům. Pokud si z protrpěných hodin matematiky pamatujete jen trojčlenku a upřímně se děsíte, s jakými matematickými úkoly dorazí domů vaši budoucí prvňáčci, nezoufejte! Nikdy totiž není pozdě dát si dohromady jedna a jedna. Po poli běží zajíc. Na hladině se zrcadlí stromy. Hladová housenka okusuje list. I tohle je matematika. Nevěříte? Tak alou ven na hodinu lesní matiky!    
Host

 
Názov: Etiketa: Pravidlá slušného správania  
Autorka: Marta Meszárosová  
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Medvede sú vo všeobecnosti známe ako neohrabané, huňaté cicavce, ktoré v zime spia. No náš Medveď rád pozoruje slušných ľudí a o svoje poznatky sa chce podeliť s malými čitateľmi. Naučí deti, ako slušne pozdraviť, ako sa správať v kine, ako sa vhodne obliecť na rôzne príležitosti, ako sa slušne správať pri stole aj ako si uviazať kravatu. Kniha je rozšírenou a upravenou verziou semestrálnej práce mladej ilustrátorky.  
Slovart

 
  
Názov: Škriatok Bertil a záhada strateného potoka
Autorka: Mária Lazárová 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Na povale starého domu býva škriatok Bertil s dvomi kamarátmi – Pipom a Olíviou.Pipo a Olívia sú myšky. Nosia Bertilovi jedlo z neďalekej továrne na piškóty a on im za to číta rozprávky. Bez myšiek by sa škriatkovi žilo naozaj ťažko, pretože nikdy nevychádza von. A načo aj? Mesto je prázdne a zarastá burinou. A zostalo by to tak navždy, keby sa zvedavá Olívia v jeden deň nerozhodla nájsť potok, ktorý tu voľakedy tiekol. 
Názov: Martinka - krátke príbehy na cestu do postieľky
Autori: Gilbert Delahaye & Marcel Marlier 
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Múdre a šikovné dievčatko... to je Martinka. Zoznámte sa! Na stránkach tejto krásne ilustrovanej knižky vás čaká šesť krátkych príbehov s Martinkou v hlavnej úlohe. Je to ideálne čítanie na cestu do postieľky. Dobrodružstvá z Martinkinho nevšedného života sú poučné a odohrávajú sa v pôvabnom detskom svete, kde nič nie je nemožné. Vydajte sa s Martinkou na cestu lietadlom do Ríma, skroťte divého poníka, pomocou neposednej fretky vyžente z dedkovej záhrady králiky a postrážte pojašené sesternice! To všetko a oveľa viac zažite v príbehoch, v ktorých na vás popri Martinke čakajú jej rodičia, starí rodičia, bračekovia Peter a Alex a veľa zvieratiek vrátane psíka Hektora, ktorý nikdy nesmie chýbať tam, kde je Martinka.     


Názov: Maľovaná príroda - Farby krajiny  
Autorky: Jana Sedláčková & Štěpánka Sekaninová  
Vydavateľ: B4U 
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Na každú krajinu v celom šírom svete použila príroda jedinečnú paletu farieb. Mrazivá polárna krajina sa trblieta modrobielymi tónmi, džungľa divoko tancuje vo farbách tropického ovocia a trávnatá savana sa ticho zahaľuje do béžovej a kaki. Vydaj sa na prechádzku ďalekými krajmi a spoznávaj farby, ktoré sú s nimi spojené. Po celý čas ťa na tvojej dobrodružnej výprave budú sprevádzať rôzne zvuky, chute a vône. A po prechádzke sa môžeš naučiť zladiť farby rovnako harmonicky, ako to vie sama príroda. 
Názov: Hmyz a pavúky
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Prieskumníci prírody
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Staň sa prieskumníkom prírody! Zoznám sa s hmyzom a pavúkmi zo všetkých kútov zemegule a zisti, ako vyzerá svet z ich pohľadu. Naučíš sa rozpoznávať rôzne druhy hmyzu a zistíš aj to, prečo pavúky nie sú hmyz. Táto knižka je plná informácií, zábavných aktivít a nápadov na projekty, ktoré sú ideálne pre mladých milovníkov prírody. 
Bux.sk

 
Názov: Po zotmení  
Autorka: Monika Utnik-Strugala & Malgosa Piatkowska  
Vydavateľ: Ikar 
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Krásne ilustrovaná knižka vás prevedie nočným svetom a prezradí vám, čo sa deje okolo vás, kým sladko spíte.

Keď zapadne slnko a na zemi zavládne noc, začnú sa nám zatvárať oči a chystáme sa do perín. No nie každý v noci spí. Chcete vedieť, čo sa deje okolo nás po zotmení? Dozviete sa, ako počas spánku funguje naše telo aj naša myseľ a komu sa hovorí nočná sova či ranné vtáča. Zistíte, že keď je u nás noc, na opačnej strane zemegule je deň. Viete, že existujú aj miesta, kde slnko vôbec nevyjde? Ako sa tam žije? Nielen medzi ľuďmi sa nájdu takí, čo ponocujú. Existujú aj v ríši zvierat a rastlín. A keď svet v noci ožíva, často sa bojíme... a všade vidíme strašidlá a duchov! Sú skutoční či vymyslení? Mnohí ľudia, čo v noci nespia, chodia do práce – v minulosti strážili majáky, zapaľovali pouličné lampy, pracovali v baniach. Dnes pre nás pečú chlieb, zachraňujú ľudské životy, starajú sa o poriadok a bezpečnosť, pripravujú správy aj predpovede počasia...

Bux.sk

 
Názov: Šikovníci  
Autori: Sabina Konečná & Tomáš Filipi  
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Prosíme o pozornosť! Nastražte uši, zbystrite zrak – rozdeľujú sa ocenenia. Poputujú do najrôznejších kútov sveta medzi najrozličnejšie živočíchy. Držitelia cien sú malí aj veľkí, chlpatí, štetinatí aj operení, a hlavne náramne šikovní: bystrí, usilovní, ochotní spolupracovať, neúnavní v produkcii vecí prvotriednej kvality. Poďte si otvoriť túto knižku a pozrieť sa, akí šikovníci nás obklopujú a prečo nám robí radosť, keď sa dostanú do našej blízkosti.  
Názov: Rodrigo Rabiát a jeho panoš Špunt
Autori: Michael Ende & Wieland Freund 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Posledný veľkolepý príbeh od svetoznámeho autora Nekonečného príbehu Michaela Endeho o odvahe a strachu.

Špunt je zvedavý a nebojácny chlapec. S rodičmi bábkarmi a bystrým papagájom Sokratom cestuje po krajine v drobnej maringotke. Kočovať s divadlom ho ani trochu nebaví a už vôbec nie s rodičmi, ktorí mu nerozumejú a ustavične ho poučujú. Túži zažiť vzrušujúce dobrodružstvo.
Len čo sa dozvie, že v okolí žije nebezpečný lúpežný rytier Rodrigo Rabiát, utečie za ním. Netuší však, že Rodrigo Rabiát je trochu zvláštny. Miesto páchania zločinov radšej pestuje kaktusy a stará sa o zeleninovú záhradku. Špunt nalieha, aby ho Rodrigo prijal do služby. A tak tvrdohlavému chlapčaťu vymyslí skúšku: musí spáchať ťažký a nebezpečný zločin…
Posledný veľkolepý príbeh od svetoznámeho autora Nekonečného príbehu Michaela Endeho o odvahe a strachu, ale rovnako aj o tom, že všetko nie je vždy tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Albatrosmedia.sk


Názov: Egypt pod lupou: Vezmi si lupu a prozkoumej s ní historii pěkně zblízka  
Autor: David Long 
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Díky téhle knížce procestuješ skutečná místa starověkého Egypta, nahlédneš do každodenního života tehdejších Egypťanů — od otroků až po faraony — a na vlastní kůži zažiješ velké okamžiky egyptských dějin zachycené do nejmenšího detailu. Seznámíš se s Tutanchamonem, který se stal králem už jako malý chlapec, i s jeho hrobkou plnou neuvěřitelných pokladů. Spolu s Kleopatrou se zúčastníš bitvy proti římskému vojevůdci. A zjistíš, jak a proč se dělaly mumie. Projdi s lupou stránku za stránkou a na každé dvoustraně zkus najít deset popsaných předmětů či postav. Objevíš zde tolik pokladů, až tě z toho bude přecházet zrak. Tak na co ještě čekáš? Odhal tajemství starého Egypta dřív, než tě předběhnou vykradači hrobek! 
Host
 
 

Názov: Efekt domina alebo neviditeľné pradivo prírody  
Autori: Serena Viola & Gianumberto Accinelli 
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Ako keď postrčíme kocku domina, aj každý ľudský zásah do prírody má nedozerné následky – pozitívne i negatívne. 
Kniha obsahuje 18 napínavých príbehov, ktoré opisujú pravdivé udalosti. Ako zachránil malý motýľ Austráliu? Prečo žili stovky žiab celkom oficiálne v hoteli? A ako došlo k tomu, že raz skutočne pršali z oblohy mačky? Táto knižka o prírode je nielen napínavá, autorov brilantný výskum navyše prispel k tomu, že mladý čitateľ sa dostane k vedeckým poznatkom a historickým faktom. Rozprávanie dopĺňajú umelecky náročné ilustrácie. Efekt domina rozpráva o zbytočných a nebezpečných krokoch človeka, ktoré prispeli k mnohým prírodným katastrofám. Jasne ukazuje, ako túžba po moci, naivita alebo klamné presvedčenie viedli k zásahom do prirodzeného vývoja alebo funkčného ekosystému, zmenili ich na nepoznanie alebo dokonca zničili.  



Názov: Bol raz jeden život: Srdce  
Autor: Jean-Charles Gaudin 
Vydavateľ: Fragment 
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+ 
Poznámka: edícia Bol raz jeden život 

Oficiálna anotácia: Vydajte sa spolu s Maestrom, Hemom, Globínkou a ich priateľmi do hlbín ľudského tela. Sledujte, ako bojujú s vírusmi a baktériami, aby udržali telo zdravé. Zistite, ako funguje najdokonalejší stroj na svete - ľudské srdce. Urobte si prechádzku riečiskom ciev, žíl a tepien, ktoré po tele rozvádzajú životodarnú tekutinu - krv. Zistite, ako a prečo srdce bije a čo všetko ho môže ohrozovať. Cesta do miniatúrneho, no nesmierne vzrušujúceho sveta sa práve začína!

Názov: Jediný Ivan svojho druhu   
Autorka: Katherine Applegateová  
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+ 

Oficiálna anotácia: Ivan je gorilí samec. Žije zavretý vo Veľkej nákupnej a zážitkovej pasáži pri výjazde 8. Dennodenne chodia okolo ľudia a pozorujú ho cez sklo. Džungľa by mu možno aj chýbala, no radšej už na ňu ani nemyslí. Našiel si tu priateľov, slonicu Stelu a psa Boba. Má rád umenie a premýšľa nad tým, ako farbami zachytiť chuť manga alebo šum lístia. Jedného dňa však dovezú slonie mláďatko Ruby a nič už nie je ako predtým. Prichádza zmena a je len na Ivanovi, či to bude zmena k lepšiemu.
  
Názov: Náš brat Hlavička  
Autor: Juraj Raýman 
Vydavateľ: Slovart 
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+ 

Oficiálna anotácia: Alica má desať rokov a staršieho brata, ktorý sa volá Milan. Keď bola Alica malá, dala mu vlastné meno – Hlavička, podľa ochrannej prilby, s ktorou pre vlastnú bezpečnosť chodí aj do postele. Kvôli bratovým záchvatom neboli Hlavičkovci v paneláku na sídlisku veľmi obľúbení. Preto keď sa rodina presťahuje do osamelého domu na vidieku, rozhodne sa Alica jeho existenciu pred deťmi z nového susedstva zatajiť. Ale darí sa jej to len dovtedy, kým situáciu neskomplikuje záhadné zmiznutie oboch rodičov. Aby ich Alica našla, musí prekonať rozpaky, priznať novým kamarátom pravdu, požiadať ich o pomoc a zapojiť do pátracej akcie aj svojho neobyčajného brata.

Dobrodružný príbeh o inakosti, akceptácii a priateľstve, v ktorom nechýba kriminálna zápletka, cvičené myši, šialený psychiater a náznaky prvej lásky. 

Názov: Variácie záhad  
Autor: André Aciman 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Je možné, že nevieme, čo chceme. Možno navždy zostaneme záhadou pre seba a pre iných. Skôr či neskôr však zistíme, kým sme celý čas skutočne boli.  

Variácie záhad sú súpisom veľkých lások jedného muža od mladíckeho vzplanutia k mladíkovi v talianskom rybárskom mestečku cez posadnutosť mužom, ktorého stretne na tenisovom kurte, až po nenaplnenú vášeň k jednej Newyorčanke. A hoci ho intenzívne túžby, straty a sklamania k ničomu jednoznačnému neprivedú, pochopí, že zlomené srdce je niečo, čo sa dá prežiť, tak ako láska či zvýšená teplota alebo túžba načiahnuť sa ponad stôl a chytiť niekoho za ruku.
                                                         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára