Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 30. novembra 2020

Započúvajte sa do vtáčej reči

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Andrea Pinnigton, Caz Buckingham: Vtáky voľnej prírody 
(preklad Ľuba Nguyenová Anhová, Albatros 2020)

 
Zvukové knihy sú zvyčajne vhodné pre najmenších čitateľov. Albatros však postupne vydáva zvukové knihy, ktoré nielenže zaujmú aj deti staršie ako tri roky, ale majú aj potenciál stať sa pútavou učebnou pomôckou. Pozitívny čitateľský ohlas si získali zvukové knihy Vtáky našich lesovVtáky našich záhrad. Možnosť započúvať sa do vtáčích zvukov nám ponúka aj zvuková kniha Vtáky voľnej prírody.

Na obálke tróni labuť a tento vták knihu zároveň zakončuje. Kým sa s ním čitateľ opätovne stretne, natrafí na jedenásť iných zástupcov vtáčej ríše. Hvizdák veľký, kačica chrapka, trsteniarik bahenný, potáplica stredná, šabliarka modronohá, lastúrničiar strakatý... Každého si môžeme dôkladne poprezerať a všeličo sa o ňom dozvedieť. Kde sa vyskytuje, čím sa živí, kde si stavia hniezda, ako vyzerajú jeho vajcia atď.

Zvukové nahrávky, umožňujúce vypočuť si zvukový prejav operencov, sú realistické, primerane hlasité a dlhé a dokážu prekvapiť i vyvolať chuť vypočuť si daného vtáka znova.

Táto tematicky aj spracovaním výnimočná zvuková kniha ponúka deťom i dospelým príležitosť pobudnúť chvíľu vo vzácnej vtáčej spoločnosti, spoznať ju bližšie a učiť sa rozpoznávať fascinujúce vtáčie zvuky. 
 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára