Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 30. novembra 2020

Tichý oddych hlučných strojov

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Sherri Duskey Rinker, Tom Lichtenheld (ilustrátor): Spinkaj tíško, stavenisko 
(preklad Vlado Janček, Zelený kocúr 2020

Malí milovníci veľkých stavebných pomocníkov majú k dispozícii bohatú knižnú ponuku. Niektoré knihy vydávajú hlučné zvuky, iné ponúkajú poučné informácie, interaktívne prvky alebo príbehy. Väčšinou sa však vyznačujú akčnosťou alebo hlučnosťou, a preto nepredstavujú ideálnu knižnú voľbu na predspánkové čítanie. Výnimkou je titul Spinkaj tíško, stavenisko.

Čitateľ sa ocitne na stavenisku, kde usilovné stroje tvrdo pracujú až do západu slnka. Stroje čitateľovi ukážu, aká je ich úloha na stavenisku, ale aj to, že každý z nich potrebuje po dobre vykonanej práci načerpať silu. Autožeriav, domiešavač, sklápač, buldozér aj bager si doprajú potrebnú dávku nerušeného spánku. 

Hravý veršovaný príbeh a pútavé ilustrácie deťom ukazujú, že aj mocné stroje, schopné veľkého hluku a výkonov, potrebujú oddych. Presne tak ako ony, po celom dni plnom pohybu a zážitkov. 
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára