Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 26. februára 2021

Marcové knižné novinky (2021)

Názov: Aria
Autorka: Nazanine Hozar
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Historický román zachytáva tri búrlivé desaťročia, počas ktorých v Iráne zúrila revolúcia. Ústrednou postavou je Aria, opustené dieťa, ktorého osudy sledujeme od raného veku až po dospelosť. 
 
Jednej zimnej noci v Teheráne roku 1953 začuje vojenský šofér Behrúz na ceste domov zvláštny zvuk: v zastrčenej uličke kvíli opustené novorodeniatko. Vezme si ho domov, pomenuje ho podľa hudobnej skladby Aria a ani len netuší, ako hlboko táto bytosť ovplyvní celý jeho život. Do Ariinho života postupne vstupujú tri ženy - každá z nich je pre ňu svojím spôsobom matkou, no každej zároveň niečo chýba. V Teheráne sa medzitým schyľuje k veľkej zmene - krvavej revolúcii, ktorá navždy zmení osud celej krajiny...
 
Názov: Polovica žltého slnka
Autorka: Chimamanda Ngozi Adichie
Vydavateľ: Absynt
 
Oficiálna anotácia: Chimamanda Ngozi Adichie a jej najlepší román! Autorka obľúbenej Amerikánky a skvelých esejí o feminizme nás tentoraz zavedie do Nigérie šesťdesiatych rokov, aby sme zistili, čo majú spoločné láska a vojna.

Keď listujeme v dejinách, vidíme, že všetko je veľké. Veľké vojny, veľké víťazstvá. No ak sa prizrieme bližšie, všade uvidíme drobné ľudské osudy. A práve v tom spočíva bravúrnosť nigérijskej spisovateľky Chimamandy Ngozi Adichie. Jej strhujúci román Polovica žltého slnka nás prenesie do Nigérie šesťdesiatych rokov. Na pozadí prebiehajúcej občianskej vojny sa nám pred očami odvíjajú a preplietajú dramatické osudy troch hlavných postáv – chudobného dedinského chlapca Ugwua, dievčaťa z bohatej rodiny Olanny a anglického spisovateľa Richarda, milovníka tunajšieho ľudového umenia.

Román Polovica žltého slnka nám ukazuje, ako môže vyzerať zápas o oslobodenie spod nadvlády kolonializmu, ale aj to, ako fatálne zasahuje vojna do ľudských životov. Akákoľvek vojna.

Chimamanda Ngozi Adichie opäť otvára bolestivé témy a z hlbín minulosti vyvoláva príbehy, ktoré navždy zmenili tvár jednej krajiny. Jej majstrovský román Polovica žltého slnka, ktorý sa stál absolútnym víťazom štvrťstoročnice prestížnej Women Prize, vychádza v preklade Kristíny Karabovej vo vynovených šatách edície 100%.
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Lucrezia Borgia A1/A2
Autorka: Valeria De Tommaso
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Učte sa po taliansky s prekrásnou Lucreziou! 
 
O pápežovi Borgiovi a jeho deťoch sa veľa hovorilo, a to už v časoch, keď boli všetci z nich ešte nažive. Vravelo sa toho toľko, že aj ich súčasníci len s námahou rozlišovali skutočnosť od predstáv, realitu od fantázie. Príbeh, ktorý predstavujeme, je o Lucrezii, milovanej dcére pápeža, ktorá bola často len bábkou v hre mocného otca. Je napísaný zjednodušenou taliančinou tak, aby vyhovoval potrebám začínajúceho čitateľa. 
 
Názov: Velikán Michelangelo
Autor: Fabio Scaletti
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 31. 3.
 
Oficiálna anotácia: Michelangelo Buonarroti (1475 – 1564) je právom označovaný za najväčšieho umelca všetkých čias. Výtvarné umenie – sochárstvo a maliarstvo – priviedol na vrchol, pokiaľ ide o formálnu stránku aj duchovný obsah, silu zobrazovania a emocionálny náboj, pomocou ktorých znázorňoval prírodu aj ľudské city. A nemožno zabudnúť ani to, že bol plodným architektom. Vďaka tejto unikátnej, výpravnej publikácii, rozčlenenej na tri hlavné kapitoly – Sochár Michelangelo, Maliar Michelangelo a Architekt Michelangelo – máte jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s géniom, ktorého tvorbou vstupuje renesancia do svojej vrcholnej fázy a dátum umelcovej smrti býva považovaný za jej ukončenie. Sochárstvo a maľba ako výtvarné metafory reality nám umožňujú spoznať odlišný svet osobných a neopakovateľných zážitkov, talentu, metód, myšlienok, presvedčení, snov, pocitov, nadšenia, strachu, nepokoja, úsilia, vzrušenia a dokonca tajomstiev – a tak nám Michelangelove sochy a maľby otvárajú dvere do jeho vlastného sveta. Knihu uzatvára umelcov život v skratke. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vy asi žartujete!: Príhody neobyčajného fyzika
Autor: Richard P. Feynman
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Jedna z najslávnejších vedeckých kníh našich čias, fenomenálny bestseller, v ktorom „iskrí energia, zábavné príbehy a život. Skoro zatúžite stať sa fyzikom.“ (Science Digest)

Laureát Nobelovej ceny za fyziku Richard P. Feynman v kultovej autobiografii Vy asi žartujete! búra mýty o nudných vedcoch. Slávneho popularizátora vedy v bádaní odjakživa poháňala číra zvedavosť a radosť z objavovania. Nedal si ujsť jedinú príležitosť nahovoriť kolegov na bláznivé pokusy a pobaviť ich. Feynmanove vtipné príhody a anekdoty roky zbieral jeho kolega, priateľ a príležitostný spoluhráč na bubny Ralph Leighton. Spomína sa v nich, ako sa o atómovej fyzike radil s Einsteinom, ako sa dobýjal do nedobytných sejfov s prísne stráženými tajomstvami, ako dal americkej vláde za dolár patent na atómovú bombu a ešte na mnoho iného, z čoho sa čitateľovi dvíha obočie. Vo všetkých historkách sa snúbi Feynmanova brilantná myseľ, zvedavosť a nehorázna drzosť. Práve preto sa mnohé z nich stali legendárnymi ešte skôr, ako vyšli knižne.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 3.
 
Oficiálna anotácia: Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny je pútavý a podmanivý knižný sprievodca viac než osemdesiatimi z tých najslávnejších, najvzácnejších a najdôležitejších písomných diel sveta od Zvitkov od Mŕtveho mora po Denník Anny Frankovej, vrátane ručne iluminovaných rukopisov, zásadných tlačených kníh a niektorých z najlepších príkladov ilustrovanej literatúry. Prekrásne spracované kapitoly sledujú vývoj jednotlivých významných diel a dedičstvo, ktoré po sebe zanechali. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Doba horúca
Autor: Thomas Hylland Eriksen
Vydavateľ: Literárna bašta
 
Oficiálna anotácia: Planéta sa prehrieva a my žijeme v dobe globálnej krízy. Lepšie povedané: kríz, ktoré sa prekrývajú. Eriksen ponúka priekopnícky pohľad na problémy antropocénu, skúma problémy životného prostredia, ekonomiky a identity antropologickou optikou. Na podklade etnografických výskumov interpretuje vzťahy medzi lokálnymi udalosťami a globálnymi procesmi, ktoré neustále vznikajú v dôsledku ľudskej činnosti, a naopak. Dá sa ešte vystúpiť z tohto kolotoča, ak chceme žiť inak?
 
Názov: Tajomná reč stromov
Autorka: Gill Davies
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Ako sa nám stromy prihovárajú? K zaneprázdneným ľuďom stromy hovoria rečou pokoja a stíšenia. Už len samotný pobyt v lese môže utlmiť stres a navodiť mier v duši. Stromy majú pre nás blahodarné účinky. Pre umelcov, hudobníkov a spisovateľov sú stromy a lesy zdrojom inšpirácie a liečitelia celé stáročia nachádzali so stromami spoločnú reč, lebo ponúkali riešenia na liečenie vonkajších zranení i vnútorných ochorení. Mnohým rastlinám a druhom hmyzu, vtáctva a iných zvierat sa stromy prihovárajú ponukou potravy a domova. Stromy sa však rozprávajú aj medzi sebou, upozorňujú sa na blízkosť parazitov alebo komunikujú koreňmi, čo im umožňuje systém podhubia. Kniha Tajomná reč stromov objasňuje komunikáciu týchto vzácnych rastlín. 
 
zdroj: Slovart

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Jar
Autorka: Gerda Muller
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Ročné obdobia
 
Oficiálna anotácia: Jar – Leto – Jeseň – Zima. Štyri ročné obdobia v štyroch leporelách. Hravé leporelo zo série o ročných obdobiach holandskej ilustrátorky Gerdy Muller zoznámi malého čitateľa s prebúdzajúcou sa jarnou prírodou. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Katka a Maťo na cestách - Hľadaj na obrázkoch
Autorka: Eefje Kuijl
Vydavateľ: Rebo
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
Poznámka: pravdepodobný dátum vydania je 31. 3. 
 
Oficiálna anotácia: Katka a Maťko bývajú na rovnakej ulici a radi sa spolu hrávajú v parku. Vo fantázii však vyrážajú ďaleko za jeho hranice.
 
Svet je plný vecí, ktoré len čakajú na to, aby sme ich objavili. Pridaj sa k nim a zisti, ako sa žije na safari, na divokom západe či na neznámej planéte medzi ufónmi. Na každej stránke nájdeš zoznam vecí, ktoré môžeš na obrázku nájsť a spočítať.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Měsíční zrnko
Autorka: Katarína Macurová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nola a Tula jsou sestry a také nerozlučné kamarádky; je proto naprosto samozřejmé, že když Nola prozradí Tule své nejtajnější přání, udělá Tula všechno pro to, aby jí ho pomohla splnit. Tak začíná dojemný a křehký příběh o síle přátelství a cestě za vytouženým snem. Za snem, který objevuje jiné podoby světa, jenž nás běžně obklopuje, a nachází v něm nové obzory. Popusťte spolu s Nolou a Tulou uzdu fantazie a vydejte se s nimi na jejich čarovnou výpravu… na výpravu za snem. Na samém jejím konci zjistíte, že snít, klidně i ty nejneuvěřitelnější sny, stojí vážně za to.
 
Názov: Najkrajšia záhrada na svete
Autorka: Marsha Diane Arnold
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Citlivý príbeh, ktorý naučí deti, že aj keď niekedy nejde všetko presne podľa našich plánov, život nám môže priniesť skvelé príležitosti.

Je jar a Jazvec si už dokonale naplánoval svoju najkrajšiu záhradu. Mesiace strávil zbieraním a triedením semienok. Čaká ho množstvo práce, no jeho verní kamaráti Veverička, Pĺšik a Lasička mu pomôžu. Po namáhavom dni prichystajú oslavu. Jazvec si už predstavuje svoju záhradu, kde bude všetko rásť presne podľa jeho plánov. No neskôr príde búrka, ktorá zničí záhradku a odplaví všetky semienka. Jazvecova dokonalá záhrada je zničená. Alebo nie?

Táto milá, optimistická kniha v sebe nesie dôležité výchovné momenty – deti vďaka nej pochopia, že aj keď život či príroda zmenia naše plány, po daždi a smútku vždy vyjde slnko, ktoré prinesie radosť a množstvo jedinečných príležitostí. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako šli slony na návštevu
Autorka: Evelina Daciute
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Zábavný príbeh s hravými ilustráciami, vďaka ktorému sa deti naučia počítať do desať a späť.

V ďalekej džungli žije šťastne rodina desiatich slonov – starká, starký, mamička, otecko a šesť detí sloníčat. Jedného dňa sa všetci vyberú navštíviť priateľov. Ak má však rodina toľko členov, na ceste sa vždy môže niečo prihodiť. Slonov je desať. Koľko z nich nakoniec príde na návštevu?

Autorka medzinárodne úspešnej knihy Šťastie je líška tentoraz vymyslela vtipný príbeh pre malých čitateľov, vďaka ktorému sa ľahko a s pochopením naučia počítať od jedna do desať. Pri každej číslici sú vyobrazené slony, ktoré v určitej chvíli idú na návštevu. Dieťa si tak môže zrakom či dotykom kontrolovať, koľko ich je, a zapamätať si číslicu, ktorá daný počet označuje. Malého čitateľa pobavia aj rôzne charaktery slonej rodiny, ktoré vychádzajú z reálneho života. Napríklad, že stará mama zabudne na čas, keď stretne svojich priateľov z detstva, malé sloníča neodolá kúpeľu v jazierku alebo otecko chutným banánom, ktorých zje päťdesiatosem na posedenie.

Obrázky Ingy Dagile sú nápadité, často humorné, vystihujú nielen dej, ale aj náladu veľkých či malých slonov, čím si získavajú detské sympatie. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Čo sú to vírusy?
Autorka: Katie Daynes
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
Poznámka: Kuk pod okienko. Prvé otázky a odpovede
 
Oficiálna anotácia: Čo sú to vírusy? Ako sa rozširujú a ako sa pred nimi chrániť? Na tieto a ďalšie otázky o vírusoch nájdu zvedaví čitatelia odpovede pod odklápacími okienkami.

Vírusy sú úplne maličké veci, ktoré nám môžu spôsobiť chrípku, prechladnutie a aj iné škaredé choroby. D sa však pred nimi brániť? Môžu vírusy napadnúť počítač? Kto vírusy prenáša? A sú naozaj všetky vírusy zlé? To všetko a viac sa dozvieš v tejto knižke s odklápacími okienkami. Zistíš, aké je dôležité poriadne si umývať ruky, čo je to vakcína, ako sa vakcína objavila a ako sa získa nová. Pred vírusmi a chorobami sa treba sa mať iste na pozore, ale k nášmu životu patria a po prečítaní tejto knižky malí zvedavci zistia, že sa rozhodne niet čoho obávať, ak sa dostatočne chránime. 
 
zdroj: Svojtka & Co.

 
Názov: Vesmírni bádatelia - Zem
Autorka: Andrea Kaczmarek
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: séria Vesmírni bádatelia
Poznámka: v marci vyjde aj kniha Vesmírni bádatelia - Mesiac
 
Oficiálna anotácia: Dvojčatá Lea a Leo sa tešia na návštevu svojho dedka. Nevedia sa dočkať, kedy preskúmajú jeho novučičký teleskop! Pridaj sa k malým vesmírnym bádateľom a nauč sa veľa zaujímavostí o Zemi, Mesiaci, hviezdach a Slnku. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Magdaléna a psík terapeut
Autorka: Lisa Papp
Vydavateľ: Vnímavé deti
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 3.
 
Oficiálna anotácia: Aj malá láskavosť dokáže zmeniť svet.

Z malej Hviezdičky je už veľký psík. S pomocou Magdalénky sa vydá na cestu pomáhania ľuďom, chce sa stať terapeutickým psom. Spolu objavili miesto, kde na ich pomoc a láskavosť vždy s radosťou čakajú, domov pre dôchodcov. Magdaléna a jej Hviezdička sa veľmi snažia potešiť všetkých starčekov a starenky, s ktorými sa zoznámia. Za starkými sa pravidelne vracajú, úsmev na tvári jedného smutného osamelého starčeka však stále neprichádza. Podarí sa Hviezdičke zvládnuť skúšku terapeutického psíka a spolu s Magdalénou potešiť aj jeho?

Medzigeneračný príbeh lásky a empatie je dôležitým kúskom zbierky o Magdaléne a jej psíkovi.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dráčik Kokosáčik 2: Neboj sa!
Autor: Ingo Siegner
Vydavateľ: Vnímavé deti
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Dráčik Kokosáčik, 2. diel 
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 3.
 
Oficiálna anotácia: Ďalšie dobrodružstvá dráčika Kokosáčika!

Kokosáčik s kamarátkou dikobrazicou Matildou a dráčikom Oskarom spoznávajú na školskom výlete Korytnačí ostrov. Tu ich upúta príbeh o obávanom pirátovi Ryšavom Rudolfovi a jeho magickom amulete. Ten, kto ho vlastní, je odvážny a odhodlaný úplne na všetko. Amulet však leží niekde na morskom dne pri ostrove.
 
Kokosáčik s kamarátmi sa rozhodnú, že amulet musia nájsť! Namiesto amuletu ale natrafia na záhadnú ponorku a piráta Petra, ktorý už dlho hľadá stratený amulet, lebo len s ním môže získať veľkú odvahu.
 
Pomôže Kokosáčik pirátovi prekonať strach? Na nebezpečnej ceste v hlbinách mora na nich číha nebezpečenstvo. Rozhodne sa pirát Peter získať za každú cenu amulet, alebo nájde v sebe odvahu a pomôže priateľom?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tajomstvá hmyzu
Autorka: Jess French
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Tajomstvá prírody
 
Oficiálna anotácia: Vstúpte do sveta hmyzu, v ktorom tancujú svätojánske mušky a pavúky tkajú svoje siete. 
 
Hmyz a jeho príbuzní, zväčša drobné živočíchy, sú všade okolo nás. Vedia sa prispôsobiť rozmanitým prostrediam, takže obývajú takmer celú planétu od najvyšších končiarov hôr cez nehostinné púšte až po rušné veľkomestá. Hmyz je mimoriadne spoločenský. Niektoré druhy sú spokojné, keď žijú samotárskym životom, ale mnohé nájdeme v spoločenstvách. Spolupracujú pri hľadaní potravy, stavbe hniezda, odstrašovaní predátorov a starostlivosti o potomstvo.

Na stranách tejto nádherne ilustrovanej knihy zistíte, ako veľmi sú tieto drobné tvory dôležité. Ohromí vás čarovná premena motýľov a dozviete sa, prečo sú bezstavovce také dôležité pre budúcnosť našej planéty. Bez nich by bol náš svet úplne iný a mnohé druhy rastlín a živočíchov by celkom vymizli. Hmyz a jeho blízki príbuzní udržiavajú svet v chode tým, že recyklujú náš odpad, sú potravou pre iné živočíchy a opeľujú rastliny. 
 
zdroj: Bux.sk


Názov: Tri príbehy
Autori: Umberto Eco & Eugenio Carmi
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Podnetné a výnimočné stretnutie rozprávača s výtvarníkom prináša tri príbehy o nádeji a o vzájomnej úcte.

„Pochopili, že tak na zemi, ako aj na iných planétach má každý svoje vlastné chute a všetko je len otázkou vzájomného porozumenia.“

Atómy uzavreté v jadrovej bombe sa vzbúria proti generálovi, ktorý chce rozpútať vojnu, pričom plánuje použiť obrovský arzenál ukrytý na pôjde. Traja navzájom súperiaci kozmonauti, Američan, Rus a Číňan, prichádzajú na Mars a stretávajú šesťrukého Marťana, vďaka ktorému sa z nich stanú priatelia. Márnomyseľný cisár vysiela prieskumníka, aby na malú, šťastnú a nevinnú planétu priniesol civilizáciu.

Tri príbehy, ktoré porozprával Umberto Eco a ilustroval Eugenio Carmi, pre malých aj veľkých, čiže pre každého, kto potrebuje rozprávky.

Maliar EUGENIO CARMI sám seba označoval za výrobcu obrázkov. Pri Umbertovi Ecovi sa z neho stal ilustrátor. UMBERTO ECO bol filozof, odborník na stredovek, semiológ a spisovateľ. Sám seba označoval za výrobcu slov. Pri Eugeniovi Carmim sa z neho stal rozprávkar.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Bol raz jeden život - Mozog
Autor: Jean-Charles Gaudin
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: edícia Bol raz jeden život
 
Oficiálna anotácia: Komiksové spracovanie kultového animovaného seriálu!

Vydajte sa spolu s Maestrom, Hemom, Globínkou a ich priateľmi do hlbín ľudského tela. Sledujte, ako bojujú s vírusmi a baktériami, aby udržali telo zdravé. Zistite, ako funguje ľudský mozog. Zoznámte sa s neurónmi, ktoré plnia funkciu poslov a roznášajú pokyny z mozgu do celého tela. Viete, že keby sa všetky neuróny postavili do radu, dosiahli by zo Zeme až na Mesiac? Cesta do miniatúrneho, no nesmierne vzrušujúceho sveta sa práve začína!


zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Truhla času
Autor: Andri Snaer Magnason
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Se světem se stalo cosi divného. Lidé přebývají v truhlách, v nichž neplyne čas, a čekají na lepší budoucnost. Města zarostla lesem, ulicemi se potulují vlci a v obchodních domech řádí medvědi. Co se přihodilo? Odpověď zná jen stará paní, která se jediná nezavřela do truhly.

Místo toho pátrala po příčině toho všeho a objevila příběh o princezně a jejím otci králi Dimonovi, jenž kdysi dávno dobyl svět a pokusil se zvítězit nad časem. A teď tu legendu stařenka vypráví skupince dětí vysvobozených z truhel. Na nich je, aby zrušily dávnou kletbu a daly svět zase do pořádku.

Příběh, v němž se mísí scifi, fantasy a aktuální téma životního prostředí, je jednou z nejoceňovanějších islandských knih posledních let. Kniha byla přeložena do osmnácti jazyků. 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Cestovná agentúra Tajné svety
Autorka: L. D. Lapinski
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Tajné svety, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Zbaľte si veci, vyrážame za magickým dobrodružstvom! 
 
Vitajte v cestovnej agentúre Tajné svety, odkiaľ vás každý kufor prepraví do iného sveta. Stačí vkročiť dnu...
 
Keď dvanásťročná Flick Hudsonová dostane návrh, aby vstúpila do Tajnosvetského spolku, je od radosti celá bez seba. Rýchlo však zistí, že s magickým multiverzom niečo nie je v poriadku. Uprostred leta prichádzajú snehové búrky, miznú celé ulice a jeden kufor ju zavedie do sveta, ktorý zostal celkom opustený. Flick čoskoro poruší všemožné spoločenské pravidlá a posunie hranice mágie, aby prišla na to, čo sa vlastne deje. Dokáže však dať všetko do poriadku, skôr než všetky svety – vrátane jej vlastného – navždy zmiznú? 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dom z iného sveta
Autorka: Malgorzata Strekowska-Zaremba
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Citlivý príbeh o veciach, o ktorých je ťažké hovoriť aj mlčať.

Niektoré domy majú svoje tajomstvá. A spravia všetko pre to, aby sa o nich nikto nedozvedel. Keď Daniel spozná Marku, zvláštne dievčatko s očami svietiacimi ako baterka, odrazu cíti, že je to začiatok nejakého dobrodružstva. Jeho nová kamarátka, ukrytá v kríkoch, sleduje dom na druhej strane ulice. Mohlo by sa zdať, že je to obyčajná aj dosť nudná zábava, keby Marka nebrala svoju úlohu smrteľne vážne. A navyše je vyplašená. Keď chlapec začína pátrať, čo ju tak vystrašilo pri pozorovaní obyčajného domu, zisťuje nepochopiteľné až hrozné veci. Rozhodne sa pomôcť Marke vyriešiť hádanku. Ale dovolí im dom, ktorý nie je z tohto sveta, odhaliť svoje tajomstvo?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Černobylské dívky
Autorka: Anne Blankman
Vydavateľ: CooBoo
Poznámka: vekové odporúčanie = 11+
 
Oficiálna anotácia: Katastrofa, která změní jejich životy. Přátelství, které vydrží navždy. 
 
Na jaře roku 1986 se spolužačky Valentina Kaplanová a Oksana Savčenková probudí a obloha nad jejich hlavami je zářivě, vztekle rudá. Reaktor v jaderné elektrárně, kde pracují oba jejich otcové – Černobylu – explodoval. A než se stihnou vzpamatovat, obě dívky, které se nikdy neměly rády, se ocitnou ve vlaku mířícím do Leningradu, kde mají bydlet u Valentininy babičky Rity Grigorjevny, se kterou se rodina už dlouho nestýká. V roce 1941 musí Rifka utéct z Kyjeva dřív, než tam dorazí Němci. Její cesta je obtížná a plná nebezpečí na každém kroku, protože jak Němci, tak Rusové ji zatracují kvůli její židovské krvi. Dívky v roce 1986 i 1941 musí zjistit, komu mohou věřit a jak si uchovat naději uprostřed tragédie a nebezpečí. Podaří se jim to? 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára