Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 24. augusta 2021

Drocent Leon Neón varuje: hrozby sú všade okolo nás

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 

Naslovovzatý odborník odhaľuje hrozivú tvár nášho sveta

Hrozby tu vždy boli a vždy budú! Že treba myslieť pozitívne? Omyl! Venujte pozornosť drocentovi Leonovi Neónovi. Môže vám to zachrániť život.

 
Drocent Leon Neón dokáže znepokojiť najväčšieho optimistu, prinútiť k činu „salámistu“ a na smrť vydesiť pesimistu. Je popredným (a zatiaľ jediným) odborníkom v hrozbológii, ktorú by mali vyštudovať všetci a to čo najskôr. Cenným zdrojom „hrozbologického poznania“ sú dve príručky pána drocenta.

 

David O´Doherty, Chris Judge (ilustrátor): Hrozby sú všade okolo nás & Hrozby sú (stále) všade okolo nás. Tu strážim ja (preklad Oľga Kralovičová, Slovart 2020 & 2021)


Hrozbológia

 
Základom zvládnutia štúdia hrozbológie je uvedomenie si, že hrozby sú všade okolo nás. Číhajú v našich domácnostiach (aj na záchode) a sprevádzajú napohľad bezpečné činnosti - varenie, hranie spoločenských hier, čistenie zubov, čítanie kníh... Oslava, dovolenka alebo tancovanie sú veľmi nebezpečné zábavky, ale v hrozbologickej úprave by mali byť relatívne bezpečné (a nudné). Bystrému zraku hrozbológa piateho stupňa neunikli ani rodinní príslušníci vrátane tých (viac) chlpatých - domáci maznáčikovia. Ste si naozaj istí, že vaša mačka nie je tiger a milučký škrečok nie je hroch? Neriskujte! Radšej starostlivo vyberajte, čo si nasťahujete do domácnosti. Bezpečnými domácimi maznáčikmi sú izbové rastliny, kapusta alebo kameň (voľba drocenta Neóna).
 

HROJAK

HROJAK, PROHROV, RAPREPRIPRAPRUPREZ, ZATOBYN, DENATASAVYN, KIKPIPTIKVYS... Nič vám to nehovorí? Ale malo by! Hrozbologický jazykový kód (HROJAK) je totiž dôležitou súčasťou hrozbológie. Počas štúdia naň natrafíte na každom knižnom kroku (či už chcete, alebo nie). Veľmi často natrafíte tiež na kapustu – Leonov najobľúbenejší pokrm, a zbožňovanú Grétku, vďaka ktorej nie je núdza o kapustu.

 


Držiteľ DIPROHu (prvého stupňa)

K získaniu DIPROHu (Diplom profesionálneho hrozbológa) vedie dlhá, desivá a únavná cesta. Budete musieť zmeniť svoje nazeranie na svet, naučiť sa odhaľovať hrozby a vedieť sa s nimi popasovať, byť stále v strehu. Získaný diplom a životne dôležité vedomosti však za to stoja. 

 

Hrozby sú stále všade okolo nás. Tu strážim ja

Druhá hrozbologická príručka vám potvrdí dve veci - hrozby sú stále všade okolo nás a drocent je naďalej v skvelej forme. Čitateľ (nádejný hrozbológ) pokračuje v štúdiu a popritom sleduje, ako sa Leon popasuje s nebezpečnou úlohou – dočasne sa postarať o psa. Okrem hrozieb nemôže chýbať ani kapusta a Grétka...

Dávať pozor treba nielen na hrozby, ale aj na obsah výučby. Na konci príručky na čitateľov čaká KVASK-a druhého stupňa (Kvalifikačná skúška z hrozbológie).
 





Zábavná príprava na život

Život je jedno veľké nebezpečenstvo a šťastie praje pripraveným. Drocent Neón robí všetko preto, aby čitatelia jeho príručiek pripravení boli. Asi však nepredpokladá, že sa počas štúdia budú aj kráľovsky baviť, nahlas rehotať a obdivovať genialitu tohto životne dôležitého odboru. Príručky patria do rúk všetkých čitateľov asi od ôsmich rokov.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára