Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. februára 2022

Marcové knižné novinky (2022)

Názov: Zaslíbené země
Autor: Jean-Michel Guenassia
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Hrdinové bestselleru Klub nenapravitelných optimistů jsou zpět!
 
Po deseti letech, která uplynula od vydání úspěšného románu Klub nenapravitelných optimistů, se opět setkáváme s jeho hrdiny na jejich cestě za láskou, poznáním a pochopením, při hledání jejich zaslíbených zemí. Michelovi Marinimu je už sedmnáct let a právě odmaturoval. Poflakuje se po Paříži, hraje fotbálek, hledá sám sebe a chystá se zapsat na univerzitu. Další plány? Odjet do Izraele za Camille, která tam žije v kibucu, s Leicou v ruce objevovat svět a najít Cécile, milou svého bratra Francka. Ten dezertoval z armády, skrývá se, a k tomu řeší, zda vyměnit rudou hvězdu za mnišský hábit. Poslední „nenapravitelní optimisté“ se točí ve víru svých lásek a tajností a srdce jim plní všechny naděje převratné doby, v níž žijí. Paříž se svými kluby, Alžírsko v čase vyhlášení nezávislosti, Florencie v době nebývalé pohromy, ale i Tel Aviv, Praha, Petrohrad – závratné víření kultur, idejí a snů...
 
A čtyři desetiletí mezi roky 1964 a 2007, mezi rozkladem koloniálních říší a pádem železné opony, desetiletí plná příslibů a nadějí, to je rámec, do nějž Jean-Michel Guenassia zasadil intimní epopej o jedné generaci, vzrušující a barvitý obraz doby, velkolepé vyprávění o našich iluzích. 
 
zdroj: Argo
  
 
Názov: Spev vtákov
Autorka: Christy Lefteri
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Nepozorovane kráča svetom. Stará sa o naše deti, upratuje nám domy. Jej hlas nikto nepočuje. Chce nám však rozpovedať príbeh. Vypočujete si ho?

Niša prišla zo Srí Lanky na Cyprus ako pestúnka a pomocníčka v domácnosti, aby zabezpečila lepšiu budúcnosť svojej dcérke, ktorá ostala u príbuzných. Jedného dňa však Niša zmizne. Vyberie sa von a viac sa nevráti. Polícia to odbije ako ďalší útek nespokojnej pomocníčky, a tak sa pátrania ujme jej zamestnávateľka Petra a Nišin priateľ Jannis, ktorý loví spevavé vtáky migrujúce ponad Cyprus a predáva ich na čiernom trhu. Spolu sledujú Nišine stopy na miesta, kam chodievala pred zmiznutím. Uvedomia si, ako málo o nej vedia, ako aj o odvrátenej stránke života imigrantov, ktorí často stoja pred bezvýchodiskovou voľbou.

Román je inšpirovaný skutočnými prípadmi zmiznutia pomocníčok v domácnosti na Cypre a autorke sa podarilo vykresliť hlboko empatický, dojímavý príbeh ľudských životov ukrytých za novinovými titulkami. Spev vtákov prináša silný príbeh o strate, o víťazstve ľudského ducha a o nehynúcej láske matky k svojmu dieťaťu. 
 
zdroj: Tatran
 
 
Názov: Hra s tajemstvím
Autorka: Naomi Wood 
Vydavateľ: Akropolis
 
Oficiálna anotácia: Píše se rok 1922, osmnáctiletý Paul Beckermann nastupuje ke studiu na Bauhausu a okamžitě ho okouzlí jak atmosféra školy, tak noví spolužáci a přátelé. Zejména Charlotte, svérázná a trochu tajemná studentka z Prahy, která ho přitahuje tím víc, čím blíže ji poznává. Paul ale není jediný, kdo usiluje o její lásku, a mezi zprvu nerozlučné přátele tak brzy vstoupí utajovaná rivalita.

Politická situace ve Výmarské republice se vyostřuje, kosmopolitní Bauhaus čelí stále větším potížím a také skupinka přátel kolem Paula a Charlotte se pod tlakem milostných vzplanutí a vzájemných zrad postupně rozpadá. To nakonec vede k tragédii, jejíž ozvuky na Paula doléhají ještě i o několik desetiletí později. Z předválečné doby si odnesl tajemství, které ho ani s přibývajícími roky nepřestává tížit. Když se nečekaně objeví dávný spolužák z Bauhausu, Paul letité mlčení konečně prolomí.

„Hra s tajemstvím“ Naomi Woodové je rafinovaně napsaný román o nebezpečně tenké hranici mezi láskou a posedlostí, který se odehrává na pozadí zřejmě nejturbulentnějších časů moderní historie. 
 


Názov: Opona
Autor: Ondřej Hübl
Vydavateľ: Druhé město
 
Oficiálna anotácia: Román Opona je existenciální dystopií s prvky mysteriózního thrilleru. Hlavní hrdina — úspěšný majitel firmy zabývající se umělou inteligencí — si objedná rodinný zájezd do doby nejtužšího stalinismu, aby svou dceru vyléčil z jejího levičáctví. Pořádající agentura slibuje zažít 50. léta, tedy politické procesy, kolektivizaci zemědělství, otrockou dřinu v dolech i budovatelské divadelní hry. Enkláva diktatury leží v městečku kdesi na východě, obydleném pouze najatými herci a komparsisty. Hra na minulost se však postupně vyostřuje a z městečka se stává past. Vyprávění plné absurdity, sarkasmu a zvratů vyvolává otázky: Kam je člověk ochoten totalitě ustoupit? Co je schopen obětovat pro vlastní přežití? A nakolik vůbec touží po svobodě? Opona v sobě spojuje silný příběh se závažným tématem a kořením je jemně dávkovaný vtip. 
 
Opona je druhou knihou Ondřeje Hübla. Debutoval povídkami Hod mrtvou labutí (2018) s originálními příběhy i smyslem pro černý humor. 
 
Názov: Ostrov
Autorka: Bianca Bellová 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Místo, kde příběhy jsou pravdivější než skutečnost.

Kniha, jakou byste od oceňované autorky Jezera, Sentimentálního románu nebo Mony nečekali: román Biancy Bellové Ostrov skrývá tajemství i zámlky, věrnost a zradu, touhu i laudanum. Dva nehrdinští hrdinové, kupec Izar a kněžna Núrit, se předhánějí v rozličných škodolibostech — on jí vypráví příběhy staré jako svět, ona je hltá jako dítě. A pokud jde o děti, tak tu máme i hovnařova kluka, vinou svého páchnoucího zaměstnání chudého a osamělého, tichého a pokorného, a přesto bojujícího s osudem i s předsudky ostatních Ostrovanů. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Smrt na kůru
Autor: Dalibor Vácha
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Likvidace zastupujícího říšského protektora Heydricha bývá považována za jeden z nejodvážnějších činů nejen v kontextu československého odboje, ale celé druhé světové války.
 
Román Smrt na kůru ukazuje přípravu k likvidaci nacistického smrtihlava, peklo, které se rozpoutalo po jejím provedení nebo apokalyptickou závěrečnou bitvu v kostele v pražské Resslově ulici. Současně však nezapomíná na klaustrofobickou atmosféru vyvolanou německými represemi a na nezměrné hrdinství všech těch, kteří parašutistům pomáhali a ve své většině za to zaplatili vlastními životy i životy svých rodin. Ústřední postavou je Adolf Opálka, odvážný chlap, velitel československých parašutistů. Nadporučík Adolf Opálka, který dosud stál ve stínu hrdinů Kubiše s Gabčíkem či zrádce Karla Čurdy. 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie
Autorka: Karin Lednická
Vydavateľ: Bílá vrána
 
Oficiálna anotácia: Životice: malá vesnice uprostřed Těšínského Slezska. Po Mnichovu zabrána Polskem, po 1. září 1939 se jako dobyté území stává součástí Říše.

Během války zde tudíž panovaly zcela jiné poměry než v protektorátu. Probíhala tu největší germanizační akce v Evropě. Kdo se nepodvolil, byl vysídlen nebo skončil v lágru. Účast na veřejných popravách byla povinná. Stanný soud zasedal téměř nepřetržitě – často přímo v bloku smrti nedalekého koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim). Starosta Životic zaujal jednoznačný postoj: pěstoval vřelé vztahy s nacistickými pohlaváry a s obyvateli obce začal mluvit německy. V atmosféře všudypřítomného strachu se Životičtí snažili vydržet do konce války. Nepodařilo se jim to. V noci ze 4. na 5. srpna 1944 zastřelili partyzáni v místním hostinci tři příslušníky gestapa. 

Následovalo tragické ráno 6. srpna, během kterého gestapo zavraždilo šestatřicet mužů ze Životic a okolí. Někteří z nich zemřeli před očima svých blízkých. Jiní opodál, protože je gestapáci nutili běžet. „Zastřelen na útěku“, stálo pak v hlášení. Podle velitele zásahu Guida Magwitze to měla být „krvavá msta za zavražděné kamarády“. Pojal ji vskutku důkladně, protože odvetné akce pokračovaly až do února 1945. Během nich zemřeli další lidé, desítky jich byly odvlečeny do koncentračních táborů. Vrátili se čtyři. Vzhledem k počtu obyvatel patří Životice k nejpostiženějším obcím na území České republiky. A přece jejich tragédie upadla v zapomnění.

Karin Lednická ten příběh znovu přivádí k životu. Kombinuje přepis vyprávění pamětníků a dokumentární část, při níž čerpá z pečlivých rešerší. Text doprovází bohatá obrazová příloha, která podtrhuje autentičnost zaznamenaného. 
 
Názov: Kórejské halušky: Pripovidki z ešči daľekejšeho Vichodu
Autorka: Dominika Sakmárová 
Vydavateľ: inspira publishing
 
Oficiálna anotácia: Voľné pokračovanie titulu Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre.

Vždypark a múzeum ničoho - Huňaté bábätká - Pršiaca kaviareň a húsenicové deti - Rámen pre duševné zdravie - Konfuciánske e-maily - Športovanie bez počasia

Dominika si opäť zbalila kufre a vybrala sa ešte o čosi viac východnejšie. Navyše, tentoraz už nie sama, ale spoločne s celou rodinou. Autorkine kroky totiž smerovali (po Taiwane a Číne) do preplnenej Kórey; do krajiny, ktorá musí byť vo všetkom o krok vpred a v ktorej nič nemôže byť len také obyčajné.

V poradí už druhá kniha veselých poviedok z Ďalekého východu tak ponúka poriadnu porciu halušiek na kórejský spôsob, naservírovaných s ľahkosťou a vtipom Dominike vlastným. Na pretras sa dostali nielen upírske jelene, rámen, domáci miláčik kimči a jedlo všeobecne, ale takisto škôlkarsky život, poklony alebo bublinková fólia, ktorá sa v obchodoch rozchytá tak rýchlo ako u nás teplé rožky, a tiež ležérna móda à la páperová vetrovka s gumenými šľapkami naboso – pretože v tejto krajine sa kreativite žiadne medze nekladú!

Skrátka, môžete sa tešiť na ďalšiu zbierku zážitkov, príhod a dojmov zo života na druhej strane zemegule, prekypujúcu podivuhodnosťami a kultúrnymi odlišnosťami, ktoré vás pobavia i udivia, no medziiným sa dozviete aj jednu životne dôležitú vec: základom prežitia kórejskej zimy je držať sa pri zemi. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Novinářky: Rozhovory se ženami v českých médiích
Autorka: Linda Bartošová 
Vydavateľ: CPRESS
 
Oficiálna anotácia: Česká mediální scéna pohledem žen, které mají zásadní vliv na její podobu.

Moderují zpravodajské pořady, vedou velké mediální domy, píšou o tématech, která hýbou světem. Jaké překážky musely ve své kariéře zdolávat a kde berou motivaci? Linda Bartošová, jedna z hlavních tváří zpravodajské ČT24, vyzpovídala své kolegyně napříč mediálním prostorem. Daniela Drtinová, Světlana Witovská, Lenka Kabrhelová a další výrazné osobnosti české žurnalistiky vám představí specifickou pozici žen na mediální scéně s nebývalou otevřeností.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Kdo zradil Anne Frankovou?: Nevyřešená záhada, nebo přísně střežené tajemství?
Autorka: Rosemary Sullivan 
Vydavateľ: HarperCollins
 
Oficiálna anotácia: Deník Anne Frankové si přečetlo více než třicet milionů lidí na celém světě. Třináctiletá židovská dívka Anne si ho psala, když se za druhé světové války skrývala se svou rodinou a dalšími čtyřmi osobami v tajném přístavku jednoho amsterdamského domu, dokud je nacisté nezatkli a neposlali do koncentračního tábora. Od té doby celé generace fascinuje záhada, kdo Anne a její rodinu zradil? A proč? Navzdory hojnému počtu děl – článkům, knihám, divadelním hrám – o Annině osudu však nikdo jasně nevysvětlil, jak se osmi lidem podařilo přežít více než v těsném úkrytu a kdo nebo co nakonec přivedlo nacisty na jejich stopu.

A právě tuto záhadu objasnil mezinárodní tým odborníků, který vedl zvláštní agent FBI ve výslužbě Vincent Pankoke, pomocí moderních technologií, nedávno objevených dokumentů a sofistikovaných vyšetřovacích metod. Tento neúnavný a zapálený tým vyšetřovatelů, badatelů i dobrovolníků důkladně prostudoval desítky tisíc stran spisů, včetně těch, které dosud nikdo nespatřil. Vedl rozhovory s mnoha potomky lidí, kteří rodinu Frankových znali. S využitím metod vyvinutých FBI vyšetřovatelé pečlivě rekonstruovali několikaměsíční sled událostí, které v srpnu 1944 vedly k nechvalně proslulému zatčení, a dospěl k šokujícímu závěru.

Kniha Kdo zradil Anne Frankovou? je poutavým vyprávěním o této misi. Autorka, uznávaná novinářka a historička Rosemary Sullivan, představuje vyšetřovatele, vysvětluje motivy skrývajících se osob i jejich pronásledovatelů a vytváří profily podezřelých. Zároveň barvitě vykresluje živý obraz válečného Amsterdamu, místa, kde bez ohledu na to, jak bohatí, vzdělaní a opatrní jste byli, nikdy jste nevěděli, komu můžete věřit. 
 
Názov: Obklopený narcistami: Ako účinne rozoznať toxických ľudí, vyhnúť sa im a ubrániť sa pred nimi (bez toho, aby ste pritom prišli o rozum)
Autor: Thomas Erikson
Vydavateľ: Motýľ
 
Oficiálna anotácia: Ako sa z človeka stane narcista? Dá sa vôbec s takým človekom žiť? Alebo ste jedným z nich?

Kniha Obklopený narcistami vám pomôže vyslobodiť sa z toxického kruhu narcistov a byť šťastnejšími a úspešnejšími.

Thomas Erikson, autor úspešnej série kníh o komunikácii, sa vo svojej piatej knihe zameriava na aktuálny fenomén – narcizmus. Znepríjemňujú vám narcisti život? Ste unavení z ich neustálej potreby byť v centre pozornosti? Ako si na základe svojho profilu správania môžete poradiť s narcistom, keď sa vám zjaví v živote? Zoznámte sa s opismi narcistického správania a jeho následkov – pre každého z  nás aj všeobecne pre spoločnosť. Zdá sa, že narcizmus sa postupne rozširuje. Jestvuje vôbec hranica, pokiaľ je egoizmus relatívne v  poriadku a  odkiaľ je to už niečo zlé? Smerujú súčasné osobnostné štandardy k deštruktívnemu egoizmu?

Táto kniha nadväzuje na celosvetovo úspešnú sériu kníh Obklopený idiotmi, Obklopený psychopatmi, Obklopený idiotmi v zamestnaní a Obklopený neúspechmi. Autorove zábavné a dokonale výstižné opisy ľudského správania priniesli jeho dielam obrovský úspech a spravili z nich doslova fenomén. Získajte vďaka tejto knihe informácie o tom, ako egoizmus a posadnutosť narcistov vplýva na náš život. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Kráska a zvrhlík: Rasa a rod v literatúre 19. a 20. storočia
Autor: Miloslav Szabó
Vydavateľ: N Press
 
Oficiálna anotácia: Cudzinci obťažujúci nevinné dievčatá s bielou tvárou, ohnivé tmavé orientálky zvádzajúce západných kresťanských chlapcov na zlé chodníčky či úlisní Židia skrývajúci v stiesnených a špinavých obchodoch svoje tajomstvá. Podobných obrazov nájdeme v literatúre mnoho a nie je to náhoda. Sú to obrazy odlišnosti, ktoré vyvolávajú v ľuďoch silné emócie, rovnako ako ich vyvoláva aj literatúra. Tá na rozdiel od oficiálnych dokumentov zachytáva históriu v inej, intímnej rovine: láska a vzťahy medzi pohlaviami patria medzi jej základné stavebné prvky. Historik Miloslav Szabó vo svojej knihe Kráska a zvrhlík skúma nielen to, ako sa rasizmus prejavuje v textoch takých klasikov, ako je Ľudmila Podjavorinská, Svetozár Hurban Vajanský, František Švantner, Gustav Meyrink či Thomas Mann, ale hľadá aj pôvod týchto stereotypov.

Literatúra vždy nielen zobrazovala realitu, ale podvedome ovplyvňovala myslenie a konanie ľudí. Obrazy nenásytných orientálok, úžerníckych židovských krčmárov či cudných panien s bielou tvárou sa tak hlboko vtlačili do našich myslí. Témou skrytého rasizmu vás v knihe Kráska a zvrhlík prevedú postavy literatúry 19. a 20. storočia a bude to vzrušujúca cesta zo slovenských kopaníc, cez nevestince starej Prahy, kanálmi Benátok až do utečeneckého tábora s Rwande.

Miloslav Szabó tvrdí, že rasizmus nepramení len zo pseudovedeckých teórií, ale predovšetkým zo strachu z rasového miešania. Z tohto pohľadu sa tak do popredia dostáva pohlavie: rasisti chcú zabrániť, aby sa plodili a rodili miešanci, pretože to údajne ohrozuje zdravie a prežitie nadradenej rasy. Tento strach sa v rôznych historických obdobiach pretavil nielen do literatúry, ale aj do pravidiel a zákonov, ktoré upravovali vzťahy konkrétnych mužov a žien, teda kto s kým môže žiť a plodiť deti. Kniha vychádza v knižnej edícii Denníka N. 
 
zdroj: N Press

 
Názov: Príbuzní: Život, láska, smrť a umenie neandertálcov
Autorka: Rebecca Wragg Sykes 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Seba samých dokážeme naozaj pochopiť iba vtedy, keď porozumieme neandertálcom.

Kniha predstavuje úplnú príručku o neandertálcoch, ktorí sa od svojho objavu pred vyše 160 rokmi zmenili z neúspešných zástupcov ľudského rodokmeňa na najpopulárnejších homininov. Popredná paleolitická výskumníčka využíva svoje skúsenosti, aby sa s nami podelila o nové chápanie neandertálcov. Klišé o surovcoch odetých v handrách, ktorí obývajú zľadovatenú pustatinu, odsúva nabok a predstavuje ich ako zvedavých a bystrých znalcov svojho sveta, technologicky vynachádzavých a ekologicky prispôsobivých, predovšetkým však schopných prežiť vyše 300-tisíc rokov, ktoré charakterizovali výrazné zmeny podnebia.

V čase, keď náš druh čelí najväčším výzvam vo svojich dejinách, sme posadnutí tým, čo nás robí osobitými. Lenže plánovanie, spolupráca, altruizmus, remeselná zručnosť, zmysel pre estetiku, predstavivosť a možno dokonca aj túžba po transcendentne za hranicou smrteľnosti, čiže v podstate to, čo nás definuje, bola prítomná aj u neandertálcov a ich DNA ďalej nosíme v sebe.

Kniha robí pre neandertálcov to, čo pre nás spravila publikácia Yuvala Noaha Harariho o stručnej histórii ľudstva. Odhaľuje príbeh, v ktorom je naším starým spoločným dedičstvom samotné ľudstvo.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Božská rovnice
Autor: Michio Kaku
Vydavateľ: Prostor
 
Oficiálna anotácia: Světoznámý astrofyzik nás tentokrát zve na pátrání po dokonalé rovnici, která by pomohla odhalit nejhlubší tajemství našeho světa a celého vesmíru. 
 
Všechny zázraky moderní techniky v podstatě vděčí za svůj vznik vědcům, kteří postupně objevovali základní síly světa. Nyní vědci možná mají na dosah prostředky, jak tyto čtyři přírodní síly – gravitaci, elektromagnetickou sílu a slabou a silnou jadernou sílu – skloubit v jedinou teorii. Ta by mohla konečně vrhnout světlo na největší záhady vědy: Co se stalo před velkým třeskem? A proč k němu vůbec došlo? Co se nachází na druhé straně černé díry? Je možné cestovat časem? Existují červí díry vedoucí do jiných vesmírů? Proč jsme tady? 

Kaku líčí hledání této finální teorie a všechny prazvláštní peripetie jedné z nejpodivnějších kapitol v dějinách fyziky. Prochází všechny dřívější revoluce, jež nám daly naše technologické divy: newtonovskou revoluci, ovládnutí elektromagnetické síly, teorii relativity, kvantovou teorii a nakonec i dnešní teorii strun. A vysvětluje, proč se kolem této „Božské rovnice“ vedou ostré spory: v sázce není nic menšího než naše představa o vesmíru. Autor má dar poutavě a srozumitelně vyložit i složitá vědecká témata, proto se jeho práce řadí mezi nejoceňovanější odborné a populárně-naučné knihy současnosti.
 
zdroj: Knihy Dobrovský

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Pomôž zvieratkám s čistením zúbkov
Autori: Günter Jakobs & Sophie Schoenwald
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
Poznámka: séria Veselé príbehy zo ZOO

Oficiálna anotácia:
Čistenie zúbkov je predsa zábava!

Barón von lev si dlho nečistil zúbky a teraz s hrôzou zistil, že sú veľmi špinavé. Darmo si nad kefkou a zubnou pastou láme hlavu, sám si ich nedokáže vyčistiť. Pomôžeš mu? Ježko Ignác Mentolka ti ukáže ako na to. Najskôr leva trochu poštekli, aby otvoril ústa dokorán. Potom mu poriadne vyčisti zúbky, aby žiarili čistotou, a nakoniec nezabudni vykloktať hrdlo. Hotovo! Pán lev sa môže opäť veselo usmievať.

Hravé interaktívne leporelo so známymi zvieracími postavičkami zo série Veselé príbehy zo ZOO, ktoré naučí najmenších, ako si správne čistiť zúbky prostredníctvom milých ilustrácií a jednoduchých inštrukcií. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Popletené farby
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Čarujte spoločne s malou čarodejnicou a vráťte rozprávkovým bytostiam ich správne farby.
 
Každá začínajúca čarodejnica občas nejaké tie čary popletie. Uznajte samy, deti, už ste niekedy videli modrú Čiapočku, zelené prasiatka alebo šedivú Zlatovlásku? Čarujte spoločne s malou čarodejnicou a vráťte rozprávkovým bytostiam ich správne farby. 
 
Názov: Popletené počítanie
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Z jednej dračej hlavy ich vyrobil hneď šesť. Vyskúšajte, či ich dokážete všetky spočítať.
 
Bez zručnosti počítať sa nezaobíde ani rozprávkový princ. Nuž, tomu, kto nemá všetkých päť pohromade, nepomôžu ani kúzla popleteného kúzelníka. A že to ten čarodejník pekne zamotal! Z jednej dračej hlavy ich vyrobil hneď šesť. Vyskúšajte, či ich dokážete všetky spočítať. 
 
Názov: Majina záhrada
Autorka: Anna Walker
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Maja sa s rodinou sťahuje do nového domu. Veľmi by si so sebou chcela vziať aj milovanú záhradku, no to sa nedá. Jablone, púpavy a naháňanie motýľov v rozvlnenej tráve jej tak veľmi chýbajú! Lenže v meste nie je miesto pre záhradu. Je to však naozaj tak? Majin príbeh, nádherne ilustrovaný vodovými akvarelmi, je oslavou priateľstva, odhodlania splniť si sen a čara prírody. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Atlas mačiek pre deti
Autorky: Jana Sedláčková & Helena Haraštová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia:
Spoznajte všetky druhy mačiek!
 
Či už máte mačacieho maznáčika doma, alebo tieto rozkošné potvorky iba nadovšetko zbožňujete, prezrite si náš obrázkový atlas. Predstavia sa vám v ňom tie najzaujímavejšie, najlenivejšie, najmaznavejšie a najdivokejšie mačacie plemená – od obyčajného európskeho kocúra cez hodvábnu peržanku až po nevšedného lykoia. A ak máte radi príbehy na dobrú noc, začítajte sa do mačacích novín, ktoré celý atlas dopĺňajú, s rozhovormi a reportážami zo života svetoznámych mačacích hrdinov a hrdiniek. 
 
Názov: Kto zachráni korytnačky?
Autorka: Jen Marlin
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7-9 rokov
Poznámka: séria Vetroplavci, 1. diel

Oficiálna anotácia:
Séria Vetroplavci o deťoch, ktoré zachraňujú ohrozené druhy zvierat, je tu. Prvá časť s názvom Kto zachráni korytnačky? Je plná dobrodružstiev i čarovných obrázkov.

Max žije so starým otcom v prímorskom letovisku Hviezdna zátoka. Keď Sofii, ktorá tam trávi prázdniny, bezočivá čajka ukradne zmrzlinu, podelí sa s ňou o svoju a skamarátia sa. V neďalekom mangrovníkovom lesíku objavia starú ošarpanú plachetnicu menom Veternica. Tá sa však ako šibnutím čarovného prútika zmení na prekrásnu loď a vypláva s nimi na šíre more. Prečo ich odvezie práve na Havaj, kde sa čochvíľa majú vyliahnuť mláďatá morskej korytnačky? Asi preto, že potrebujú pomoc a Max so Sofiou sú tí praví - nadšení milovníci zvierat a prírody, ktorým osud našej planéty nie je ľahostajný.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Zvierací detektívi 2: Právo dravca
Autorka: Anna Starobinec
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Zvierací detektívi, 2. diel

Oficiálna anotácia:
Zvierací detektívi na stope skutočných zločinov!

V hmle sa črtá nejasná zvieracia silueta... Opatrne sa prikráda ku kurínu, hlava sklonená, telo pritisnuté k zemi. Návyky dravca. Návyky profesionálneho zabijaka. Krvilačnú papuľu otočí k mesiacu v splne... Ach, ako dobre pozná náčelník Jazvec tento zasnený pohľad upretý na mesiac pred bleskurýchlym útokom – je to krátky magický nočný rituál zvieracieho zabijaka.

Nová detektívka z Ďalekého lesa je tu. A skúsený detektív Jazvec a jeho zástupca Jazvecúr sú už na stope ďalšieho zločinu.

Anna Starobinec stihla vystriedať niekoľko profesií, kým prišla na to, že zo všetkého najviac ju baví vymýšľať príbehy, ktoré čitateľov úplne opantajú. Dnes sa jej knihy prekladajú do mnohých jazykov, získavajú literárne ceny a nakrúcajú sa podľa nich filmy. Pre dospelých čitateľov píše strašidelné, uhrančivé príbehy, vďaka ktorým si vyslúžila prezývku „ruský Stephen King“. Rozprávky pre deti nie sú také strašidelné, ale sú rovnako strhujúce. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ocelové město
Autori: Jules Verne & Ondřej Neff
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+

Oficiálna anotácia:
Jeden z nejnapínavějších románů Julese Verna.

Sci-fi román se špionážní zápletkou vypráví o pátrání po tajemství strašlivé zbraně, schopné jediným výstřelem zničit celé město. Odvážný speciální agent se nechá zaplést do temného spiknutí, aby nevinné životy zachránil. S nasazením vlastního života.
 
Názov: Dcera hlubin
Autor: Rick Riordan
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 11+

Oficiálna anotácia:
Rozbouřené mořské dobrodružství od autora Percyho Jacksona. 
 
Oceán skrývá víc, než si umíme představit. Zjistí to i Ana Dakkarová, která v prvním ročníku námořní akademie objevuje ta nejúžasnější tajemství podvodního světa. Od prázdnin ji dělí už jen poslední víkendová zkouška na moři. Cestou na loď se ale odehraje tragédie a Ana s přáteli odhalí, že jejich akademie je už sto padesát let ve válce s konkurenční střední školou. Dokážou spolužáci čelit nebezpečným nepřátelům, nebo se z nich stane krmení pro žraloky? 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára