Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. februára 2022

Macko Uško

Tento článok vyšiel v decembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Czesław Janczarski, Zsigniew Rychlicki (ilustrátor): Macko Uško 
(preklad Mária Lachkovičová, Slová 2021)
 
 
Nie je nezvyčajné, že populárne knižné postavičky vstupujú na knižnú scénu opakovane. Dostanú nový šat, niekedy aj odlišnú vizuálnu podobu, alebo, v prípade cudzieho pôvodu hrdinu, adoptívnu mamu či tatu, ktorý sa vnorí do ich dobrodružstiev a vynorí s novým prekladom. Niektoré knižné návraty sa udejú relatívne rýchlo, na iné sa čaká. Občas aj poriadne načaká, napríklad na návrat Macka Uška - kultová postavička sa vracia po viac ako päťdesiatich rokoch. Vrátiť sa v knižnej podobe mu umožnil nováčik na slovenskom knižnom trhu – vydavateľstvo Slová.

Prvý zväzok príbehov o Mackovi Uškovi (neskôr pribudne ešte jeden zväzok) obsahuje príbehy s pôvodnými ilustráciami z troch titulov (Príhody a potulky Macka Uška, Noví priatelia Macka Uška, Macko Uško a jeho družina). Zárukou výnimočného čitateľského zážitku sú nielen nadčasové príbehy a nádherné ilustrácie, ale aj kvalitný preklad Márie Lachkovičovej.

Macko Uško je činorodý a spoločenský medvedík. Všeličo videl a zažil a deti spolu s ním, ale tomu všetkému predchádzal mackov utrápený pobyt v hračkárstve. Trápilo ho, že sa nemôže hrať s deťmi a od toľkého smútku mu ovislo uško. Smútok však nad ním nevyhral. Macko sa odhodlal opustiť hračkárstvo, pridal sa k deťom a jeho život získal novú, radostnejšiu podobu...

Macko sa prisťahoval do domu k Zuzke a Jožkovi a čoskoro získal ďalších – zvieracích kamarátov, a vďaka psíkovi Bročkovi prišiel k menu Macko Uško. Macko Uško dokáže vďaka priateľskej, prívetivej, hravej a milo naivnej povahe ľahko nadväzovať priateľstvá a jeho konanie čitateľa nenápadne poučí, milo pobaví, občas prekvapí.

Pobaví jeho snaha o nájdenie Mráza, presvedčenie, že ak postojí v daždi, vyrastie, i hľadanie „cesta na úteku“. Mackova vždy prítomná ochota každému pomáhať, ukážkové správanie a názory privolajú obdiv, fantázia malého macka prítomná v hrách a rozhovoroch prekvapí, inšpiruje. 

Do nového knižného domova Macka Uška sa síce zmestil obsah troch kníh, ale obava, že by čitateľský pobyt v ňom bol príliš dlhý, únavný či monotónny, je neopodstatnená. Jednotlivé príbehy sú kratučké, takže neunavia ani maličké deti a vďaka ich hĺbke a kvalite zaujmú aj väčšie deti. Autor v nich nevšedne opisuje každodenný život, prebúdza k životu hračky, poľudšťuje zvieratá, ich konanie nenápadne čitateľa vychováva, ponúka mu nadčasové morálne ponaučenia, posolstvá. Nadčasovosť, dobrota, odzbrojujúca detská naivita, nezbednosť, chuť do života, humor. To všetko priam sála z tejto nádhernej, s láskou vytvorenej knihy.

S knižným návratmi sa spájajú veľké očakávania. Občas sa nenaplnia, návrat nezaznamená úspech premiérového príchodu. V prípade Macka Uška všetko napovedá, že ide o výnimočný knižný návrat, z ktorého sa budeme ešte dlho tešiť. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára