Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. februára 2022

Vianočné prasiatko

Tento článok vyšiel v decembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
J. K. Rowlingová, Jim Field (ilustrátor): Vianočné prasiatko 
(preklad Oľga Kralovičová, Ikar 2021)

Hračka vlastnená od raného detstva býva často vrúcne milovaná. Pomáha dieťatku utíšiť emócie, je poruke, keď treba utrieť slzy, zahriať sa, pritúliť, mať pri sebe niekoho, kto rozumie aj bez slov. Jackovou milovanou hračkou bol Mapi. Bola pevným bodom v chlapcovom živote. Živote, do ktorého sa nahrnuli náročné zmeny. Rozvod rodičov, sťahovanie sa, nová škola. Jack všetky zmeny zvládal, a to aj vďaka Mapimu. Lenže potom Jack o milované plyšové prasiatko prišiel. Jackova nevlastná sestra, ktorá Mapiho vyhodila z auta na diaľnicu, sa snažila svoj skutok odčiniť darčekom – náhradným plyšovým prasiatkom. Chlapec k nemu mal odmietavý, priam nepriateľský postoj. To však ešte netušil, čo všetko s ním onedlho prežije. Náhradné prasiatko sa ešte počas prvej noci v rodine prebralo k životu. Štedrovečerná noc je totiž výnimočná. Ožívajú počas nej neživé veci a oživené prasiatko Jackovi vysvetlilo, že dnešná noc predstavuje jedinú šancu na záchranu Mapiho. Mapi sa nachádza v Krajine stratených a ak ho chce Jack zachrániť, musí ho tam ísť hľadať a vrátiť sa s ním včas domov.

Príbeh je vrchovato naplnený jedinečnými, úžasne premyslenými postavičkami, zvláštnymi, občas ponurými miestami a zákutiami, inšpiratívnymi myšlienkami, dojemnými situáciami. Krajina stratených, kam idú veci, keď ich stratíš, je rozporuplné miesto. Je čudné, nespravodlivé, hrôzostrašné, fascinujúce, príjemné, nádherné a najmä, nezabudnuteľné. Čitateľ po nej putuje s Jackom a Vianočným prasiatkom a spoznáva rozmanité veci - Modrého zajka, Šťastie, Ambíciu, Moc, Zásady, Optimizmus, Pamäť, desivého Stratožrúta ai.

Zo Zapatrošeného prechádzajú cez Nepotrebnice a Bedabeznich, ocitnú sa v Haraburdách a v Meste potrebných, až nakoniec zbadajú Mapiho na Ostrove milovaných.

Lenže ani v rozprávkach nie je všetko jednoduché, priamočiare, isté, nemenné. A niektoré veci nemožno zmeniť ani v rozprávkach, dokonca ani v Krajine stratených...

Rowlingová stvorila nádherný, dojímavý, obdivuhodne prepracovaný príbeh dotýkajúci sa mnohých tém. Citlivo rozpráva o vzťahu medzi dieťaťom a milovanou hračkou, krehkej detskej psychike, zložitých rodinných vzťahoch, príchode nových členov do rodiny, šikanovaní, vyrovnávaní sa so zmenami, strate, obete, a áno, aj o Vianociach. S myšlienkou oživiť veci síce neprišla ako prvá na svete, ona jej však umožnila pôsobivo rásť, bujnieť, venovala veciam emócie, myšlienky, túžby, obavy. Slávna autorka opäť prišla s detskou knihou, ktorá nadchne deti aj dospelých, a to nielen počas Vianoc.
 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára