Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. februára 2022

Príšerný šúš / Der schaurige Schusch

Tento článok vyšiel v decembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Charlotte Habersack, SaBine Büchner (ilustrátorka): Príšerný šúš / Der schaurige Schusch (preklad Ján Jambor, Perfekt 2021)

Duté hory rozhodne treba navštíviť! Pýšia sa vrchmi Dunčov končiar, Drzáň a Sopľavý štít. Dunčov končiar, najvyšší vrch široko-ďaleko, obýva niekoľko zvierat - ustráchaná sliepka, trucovitý jeleň, škaredý kamzík, papuľnatý svišť a párty zajac. Nikdy nevytiahli ňufáky (a zobák) zo svojho impozantného domova, nevedeli, ako vyzerajú ostatné vrchy a svet pod nimi. Boli spokojní a pokojní, no to sa začalo meniť po zistení, že čoskoro ich tam bude o jedného viac. Správa o šúšovom sťahovaní vyvolala veľkú vravu plnú domnienok. Nikto zo starousadlíkov žiadneho šúša nikdy nevidel, ale všetci presne vedeli, ako vyzerá. Má štetiny, smrdí, kradne vajcia a bozkáva ako divoch!

Tieto charakteristiky úplne stačili na to, aby trvali na odmietavom postoji. Šúš ich však predbehol, nepozorovane sa nasťahoval a netušiac, ako ho vidia jeho noví susedia, zaslal každému z nich pozvánku na kolaudáciu nového domu...

Vtipne ilustrovaný príbeh o stále aktuálnej téme deťom ukazuje, že predsudky sa ľahko zrodia, ale ťažko odchádzajú. Napriek tomu je správne sa s nimi popasovať, postaviť proti nim zdravý rozum a srdce.

Kniha ponúka okrem pútavého príbehu s morálnym posolstvom a podarených ilustrácií tiež možnosť prehĺbiť si vedomosti z nemeckého jazyka. Príbeh je totiž písaný v slovenčine a nemčine. Do „rodiny dvojjazyčných kníh“ pre menšie deti tak pribudol ďalší vydarený titul.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára