Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 25. marca 2022

Ham Ham

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Ľudmila Mičianová, Petra Lukovicsová (ilustrátorka): Ham Ham 
(E.J. Publishing 2021)

 
Mať doma malého stravníka s veľkým apetítom, ochotného spoznávať jedlé novoty, je častejšie rodičovským snom ako realitou. Rodičia malinkých detí (asi od jedného roka) môžu na dlhej a náročnej ceste za splnením tohto sna (jeho presunom do reality) naservírovať svojmu potomkovi chutné leporelo Ham Ham...

V leporele už čaká hladný malý jedák. Tato je bohato zásobený jedlom i dobrom náladou a my môžeme sledovať, čo všetko chlapčiatku ponúkne na papanie. Banán, chrumka, malina, mrkva, vajíčko, kaša. Malé bruško sa plní a z čistého dieťaťa je zrazu dôkladne ufúľané dieťa. No poriadne napapané, spokojné dieťa..

Milo, hravo ilustrované leporelo zaujme rovnako rýchlo ako vôňa dobrého jedla. Na stránkach sú jednoduché, krátke, ľahko pochopiteľné vety, opakujúce sa slová. Jednoduchý text dáva dospelému viacero možností, ako čítanie knihy pre dieťa ozvláštniť, umocniť jeho čitateľský zážitok. Gestá, výrazná mimika a individuálny prístup, prispôsobený povahe či záujmom dieťaťa, sú vítané. 

Leporelo môže byť viacnásobne užitočné – má potenciál prebudiť chuť do jedenia a ochotu spoznávať nové chute, podieľa sa na rozvoji reči a rozširovaní slovnej zásoby dieťaťa.
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára