Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 24. apríla 2022

Májové knižné novinky (2022)

Názov: Posledný ples v Prešporku
Autorka: Michaela Važanová 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Historický román za odohráva v Uhorsku za čias vlády Jozefa II. Pokojné panstvo Pod lesom zasiahne náhla tragédia, keď jeho majiteľ gróf Samuel príde o manželku a novonarodeného syna. Grófov smútok sa snažia rozptýliť švagriná Lujza, sama poznačená osudom a priateľ Jozef Erdődy. Príbehy hrdinov sa odohrávajú v Prešporku, Tepliciach ale aj v Kláštore sv. Kataríny, no i v divokom Sedmohradsku, kde sa schyľuje k dráme. Na pozadí jozefínskych reforiem sa do životov hrdinov vkrádajú intrigy a klamstvá, ale aj láska a priateľstvo.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Slovník stratených slov
Autorka: Pip Williams
Vydavateľ: Motýľ
 
Oficiálna anotácia: Esme sa narodila do sveta slov. Svoje detstvo trávi v Skriptóriu, záhradnom domčeku v Oxforde, kde jej otec a tím zanietených lexikografov zbierajú slová pre prvý Oxfordský slovník anglického jazyka.

Počas dospievania si Esme uvedomí, že niektoré slová a ich významy, hlavne tie týkajúce sa žien a skúseností obyčajných ľudí, sú podľa lexikografov menej dôležité ako iné, a preto ich do Oxfordského slovníka anglického jazyka nezaznamenajú. Esme sa tak dáva do vyhľadávania slov pre svoj vlastný slovník: Slovník stratených slov. Aby sa jej to podarilo, musí opustiť bezpečný svet univerzity a vydať sa za bežnými ľuďmi, ktorí jej chýbajúce slovíčka doplnia. Príbeh sa začína na konci viktoriánskej éry, pokračuje snahami hnutia sufražetiek o volebné právo žien až k prvej svetovej vojne. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Strážca písmen
Autor: Charles Martin
Vydavateľ: Lindeni
Poznámka: séria Murphy Shepherd, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Akú silu ma obetavá láska? Nový román milovaného autora Charlesa Martina. Murphy Sheperd sa venuje hľadaniu tých, ktorých nikto iný nenašiel – hlavne dievčat, ktoré sa stali obeťami obchodu s bielym mäsom. Nečakane však aj jeho domov zasiahne nočná mora. Unesú mu dcéru, mladomanželku, jej dcéru a ďalšiu tínedžerku. Pátranie ho zavedie do mnohých slepých uličiek. Murphy stráca nádej, ale je pripravený hľadať ich do posledného dychu a priviesť domov. 
 
Názov: Nie sú ako my
Autorka: Debbie Herbert 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Musí zachrániť rodinu, ale niektoré tajomstvá sa nedajú pochovať. 
  
Hĺbavý triler o žene, ktorá stojí pred ťažkým rozhodnutím. Ak zachráni vlastnú rodinu, zlo zostane nepotrestané. Pred trinástimi rokmi zmizol bez stopy priateľ Jori Trahernovej. Teraz, keď sa presťahovala naspäť domov do Alabamy, aby sa postarala o svoju chorú starú mamu a brata s autizmom, však musí čeliť vražednej záhade, ktorá súvisí s jeho zmiznutím. Jori trpí zriedkavou formou synestézie, vďaka čomu dokáže „počuť“ farby – tón ľudského hlasu je pre ňu rovnako unikátny ako odtlačok prsta. S pomocou svojich schopností sa spolu so sympatickou policajtkou dostanú nebezpečne blízko k odhalenoiu pravdy. No vinníci sú ochotní urobiť všetko, aby ich temné tajomstvá ostali navždy pochované. V ospalom mestečku v zátoke tak už nikto nie je v bezpečí. 
 
Názov: Obrázky času
Autor: Lubomír Müller
Vydavateľ: Jas
 
Oficiálna anotácia: Čas spěje neúprosně vpřed a vracet se nehodlá, ani nemůže. Nelze napravit nic z toho, co jsme kdysi zavinili. Můžeme jen ve vzpomínkách odhalit, kdo nás inspiroval, motivoval, uváděl správným směrem. Lubomír Müller vykresluje okamžiky, které zažil jako dítě a jež ho provázejí životem. Krátké příběhy odhalují malého kluka s velkou fantazií, který s odvahou pozoroval svět a snažil se jej pochopit. To vše se mu otisklo za víčky a rozeznělo jeho muzikantskou duši. Od babičky získává nadhled, od dědečka rozvahu, díky tatínkovi se ničeho nebojí a maminka mu poskytla náruč vždy, když bylo potřeba. Ze střípků vzpomínek tak vznikla mozaika, která ve výsledku hladí, objímá a inspiruje k vlastnímu snění.
 
Názov: Lidičky z lahvičky
Autor: Jan Šebelka
Vydavateľ: Dům česko-německého porozumění o.p.s.
 
Oficiálna anotácia: Humoristický román s názvem Lidičky z lahvičky s podtitulem Raport z víkendového setkání amatérských výtvarníků a spisovatelů na Máchově jezeře jakoby naplňoval myšlenku Františka Ringo Čecha, který uváděl jeden rozhlasový pořad slovy: „…minulé století bylo nádherné. Navzdory tomu, že byl útlak, perzekuce, dokonce se popravovalo, a nikam se nesmělo. Pro mě prostě to století bylo krásné. A víte proč? Protože jsem byl mladý a mládí nám dovolí zapomenout na všechny útrapy.“

První část románu se odehrává na sklonku osmdesátých let dvacátého století, druhá o dvacet let později a prozradí, jak hrdinové knihy dopadli se svými sny, ambicemi a představami o svém budoucím životě. Kniha napsaná lehkým perem připomene dobu, kterou charakterizuje dialog mezi dvěma hlavními postavami.

„ Co řekneme, až se nás děti zeptají, jestli jsme proti tomu zkurvenýmu režimu dělali něco jinýho, než nadávali u piva?“ zeptal se Ludvík.

„Řekneme jim pravdu. Takoví jsme žili. Že se v těch dobách nic jiného, než šukat a chlastat nedalo,“ prohlásil Arnošt Hrabic, šéfredaktor podnikového časopisu Textilák.

Název Lidičky z lahvičky není jen podobenstvím tehdejší doby, ale také jeden z mnoha paralelních příběhů románu.
 
Názov: Celkom ľudské
Autorka: Karine Tuil 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Karine Tuil je súčasná francúzska spisovateľka. Jej diela sa pravidelne objavujú medzi nomináciami na najprestížnejšie literárne ceny.

Farelovci sú úspešní, bohatí a vplyvní. Sedemdesiatročný Jean Farel je popredný novinár s úspešnou kariérou v televízii, teší sa z pekného miesta na spoločenskom výslní, ktoré nemieni v najbližšom čase opustiť. Jeho o dvadsaťsedem rokov mladšia manželka Claire je uznávaná feministická autorka a esejistka. Ich syn Alexandre, krásny, nadaný športovec, študuje na elitnej vysokej škole. Rodina ako obrázok. No nádherný domček z kariet sa zrúti, keď mladá žena obviní prominentného syna zo znásilnenia.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Zrada Bílé růže
Autor: V.S. Alexander
Vydavateľ: Alpress
 
Oficiálna anotácia: Když bylo Natálii sedm let, uprchla spolu s rodiči před Stalinovou krutovládou do Německa. Iluze o svobodném životě se rozplynula hned poté, co se k moci dostal Hitler. V létě 1942 se v Mnichově začnou objevovat letáky poukazující na zločiny nacistů vůči Židům. Natálie ví, kdo za nimi stojí, a neváhá se k odboji přidat, přestože jí hrozí nebezpečí i od těch, kterým důvěřuje nejvíc. 
 
Názov: Mimochodom: Autobiografia
Autor: Woody Allen
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Svetoznámy filmový režisér, komik, scenárista, spisovateľ a herec prináša komplexný a úprimný príbeh svojho búrlivého života. Rozpráva o detstve v newyorskom Brooklyne, o autorských začiatkoch vo varietnom programe Sida Caesara v období, keď sa na scéne zjavila televízia, o spolupráci s velikánmi komédie, o tom, ako sa zo stand-up komika stal všeobecne uznávaný a úspešný umelec. S jedinečnou allenovskou eleganciou a humorom hovorí o svojom vstupe na pole filmovej tvorby a sprevádza čitateľa svojou scenáristickou a režisérskou kariérou, ktorá trvá už viac ako šesťdesiat rokov – od komediálneho debutu Zober prachy a zmizni cez klasické tituly Annie Hallová, Manhattan či Hana a jej sestry po najnovšie diela, ako sú filmy Polnoc v Paríži, Daždivý deň v New Yorku alebo Festival pána Rifkina. Venuje sa aj svojim manželstvám, láskam a priateľstvám. Hovorí o džeze, o knihách aj divadelných hrách. Odhaľuje svojich vnútorných démonov, sklamania i úspechy, predstavuje ľudí, ktorých mal rád, s ktorými pracoval a ktorí ho inšpirovali a mnohému naučili.
 
Hlboko úprimný, obsiahly a bravúrne podaný autoportrét jedného z najvýznamnejších režisérov našich čias.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Covidočtení: Co s naším čtenářstvím udělala pandemie
Autori: Hana Friedlaenderová, Vít Richter, Jiří Trávníček 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Udělala z nás pandemie větší čtenáře, nebo spíše naopak? Vychýlila naše čtenářské zvyky?

Publikace vychází ze statistického šetření, organizovaného Národní knihovnou ČR v únoru 2021. Přináší data týkající se našeho chování před pandemií covidu-19 a během ní — snaží se zjistit, které mediální aktivity narostly nejvíce, které naopak poklesly, jak se změnily naše čtenářské návyky, jak jsme vnímali u svých dětí to, že byly uzavřené školy. Autoři zasazují získaná data do širšího kontextu kultury a společenských změn, které pandemie přinesla. A zprostředkovávají i zkušenosti z jiných zemí. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Imunita
Autor: Philipp Dettmer
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Jedinečne ilustrovaný náhľad do sveta imunitného systému. Autor, populárny tvorca edukatívnych videí, využíva svoj overený rozprávačský štýl a čitateľom ponúka dobrodružný výlet krajinou ľudského tela a jeho obranyschopnosťou. Každá kapitola osvetlí iný aspekt imunológie vrátane obranných mechanizmov, akými sú protilátky a zápaly, ale aj hrozieb, ktoré pre nás predstavujú baktérie, alergény či rakovinotvorné bunky. Autor odhaľuje, ako sa parazity prepašujú do tela, ako fungujú vírusy a čo sa deje v rane, keď sa porežeme. Imunita je dôležitá, zábavná a hodnotná kniha, ktorá si nájde miesto v každej rodinnej knižnici.

zdroj: Tatran

 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Ako Fin zaplavil svet
Autor: Adam Stower
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Originálny a neskutočne vtipný príbeh o malom zábudlivcovi. Fin je strašný zábudlivec. Väčšinou zabúda len na drobnosti, ako obliecť si nohavice či umyť si zuby, no teraz zabudol na čosi dôležitejšie. A malo to hrozitánske následky. Potopu sveta! Hupsík! 
 
Názov: Medveď a šepot vetra
Autorka: Marianne Dubuc
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Dojímavý príbeh plný poézie o odvahe objavovať a začínať odznova.

Medveď mal pekný domček. Trávil čas s priateľmi a sedával vo svojom obľúbenom kresle. Mal príjemný život. To však bolo pred veľkou zmenou. Jedného rána mu závan vetra našepká, že nastal čas opustiť domov. Medveď sa vydá na cestu, no nepozná jej cieľ. Občas sa cíti veľmi osamelý a inokedy slobodný ako vietor. Cesty ho zavedú k čistinke, kde stretne nového priateľa. No veľmi rýchlo zistí, že musí pokračovať ďalej. Opäť sa vydá na potulky a cestou sa stratí. Prichádza búrka, preto sa rozhodne skryť a čakať. Takto ho nájde zvedavá myška Mimi, ktorá ho upokojí a rozveselí. Medveď spolu s ňou objavuje čarovné údolie. Nájde tu napokon svoj nový domov alebo sa opäť vydá na cestu?

Nežná kniha o odvahe opustiť domov, objavovať svet, nechať sa viesť do neznáma a hľadať nové priateľstvá a väzby.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Superleňoch
Autor: Robert Starling
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
 Hrdina sa môže skrývať v každom z nás!

Leňoch síce nedokáže rýchlo utekať. Dokonca ani lietať. Ale nikto, vôbec nikto sa mu nevyrovná, keď sa treba pomaly presunúť z miesta na miesto, a pritom sa tváriť celkom nenápadne, napríklad ako kus dreva. Jedného dňa zvieratká z džungle zistia, že im ktosi kradne ich obľúbené ovocie – mango. Čo len budú robiť, ak krádeže neprestanú? Odvážny Leňoch neváha ani chvíľu a vydáva sa na dobrodružnú cestu za zločincom... veľmi, veľmi pomaly.

Autor obľúbenej detskej knižky Dráčik, nehnevaj sa! prináša ďalší veselý príbeh o nenápadnom leňochovi, z ktorého sa nakoniec stane Superleňoch
 
zdroj: Bux.sk

 
    
Názov: Malý NIEdnorožec
Autori: Marc-Uwe Kling & Astrid Henn
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia:
Malí a rozkošní tvrdohlavci z tejto knižky sú pripravení rozosmiať vás do popuku! 
 
V Srdiečkovom lese sa narodil malý roztomilý jednorožec. Všetci ho majú radi, kŕmia ho keksíkmi, cukrovou vatou, proste samými maškrtami. Malý jednorožec však všetko krásne a nadýchané odmieta a neustále omieľa len „NIE!“ Vyrástol z neho nie bežný jednorožec, ale NIEdnorožec. Jedného dňa sa stretne s nahluchlým ČOmývalom, so salámistom NOApsom a s drzou princeznou ÁNOmáliou. Vykľuje sa z nich zábavná tvrdohlavá partička, ktorá spolu prežije smiešne dobrodružstvá! 
 
zdroj: Albatrosmedia.sk

  
    
Názov: Stane sa zázrak
Autori: Zuzana Štelbaská & Adrián Macho
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia:
Rozkošná novinka Zuzky Štelbaskej s ilustráciami Adriána Macha! 
 
Človiečik mal každý deň toľko práce! Staval hrady, opatroval zvieratá, dokonca si niekedy vymýšľal aj celkom nové a nevídané tvory či krajiny. No keď sa raz ráno vrátil k svojej práci, zistil, že všetky hrady sú dokončené a všetky zvieratá nakŕmené. Zrazu mal pocit, akoby sa zastavil čas. Čo bude teraz robiť?
 
zdroj: Bux.sk

  
    
Názov: Veľryba, čo chcela viac
Autori: Rachel Bright & Jim Field
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia:
 Nádherný ilustrovaný príbeh o veľrybe, ktorá sa vydala na cestu, aby našla dokonalú vec, vďaka ktorej sa bude cítiť naplnená. Pláva hlbokým oceánom a zbiera nekonečné podmorské poklady. Lenže nakoniec príde na to, že šťastie spočíva v priateľstve. Knižka chytí za srdce čitateľov bez ohľadu na vek.

Knižka je súčasťou série The Lion Inside, ktorá nádherným a detskému čitateľovi prístupným spôsobom rozoberá témy priateľstva, dôležitosti spolupráce a jedinečnosti každého človeka. Knižky sú rýmované a doplnené hravými ilustráciami, preto sú vhodné aj pre tie najmenšie deti.

Veľrybí mládenec Emil brázdi oceán a hľadá dokonalý poklad. No hoci nazhromaždil už veľa vecí, stále sa necíti celkom... úplný. Vo veciach veru nenašiel veľa šťastia, prinesie mu ho pieseň či nové kamarátstva? 
 
 
zdroj: Tatran

 
   
Názov: Atlas starovekého Egypta
Autor: Oldřich Růžička
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia:
Objavujte staroveké civilizácie na šiestich rozkladacích mapách. 
 
Pred viac ako päťtisíc rokmi sa pozdĺž rieky Níl vyvinula civilizácia, ktorej pamiatky a pozostatky dodnes chodia obdivovať ľudia z celého sveta. Nádherné obrovské pyramídy, kamenné chrámy, vyzdobené hrobky, sochy panovníkov v nadživotnej veľkosti, vysoké stĺpy, obelisky a ďalšie pripomienky nájdeme v Egypte na každom kroku. Poďme sa poprechádzať po najkrajších egyptských pamiatkach a spoločne sa pozrime, ako sa v starovekom Egypte žilo faraónom, úradníkom, vojakom aj obyčajným ľuďom.      
 
Názov: Atlas starovekého Grécka
Autor: Oldřich Růžička
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia:
Objavujte staroveké civilizácie na šiestich rozkladacích mapách. 
 
Pred viac ako 4 000 rokmi prišli na Balkánsky polostrov prvé kmene, ktoré začali klásť základy najstaršej civilizácie Európy. Staroveké Grécko dalo svetu demokraciu, obrovské množstvo poznatkov z matematiky, architektúry, vojenského umenia alebo filozofie. Mnoho moderných vedcov nadväzovalo na prácu gréckych matematikov či filozofov. Poďme sa vrátiť o niekoľko tisícročí späť a pozrime sa spolu, ako starovekí Gréci žili, pracovali, umelecky tvorili i bojovali. 
 
Názov: Mína a Bubu: Ľahké prvé čítanie
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
 Naozajstné prvé čítanie - knižka, ktorú si začínajúci čitatelia zvládnu prečítať sami. Krátke príbehy dvoch mačiek majú písmo, ktoré deti poznajú, veľa milých ilustrácií, jednoduché slová a prívetivý rozsah. Čiastkové čitateľské úspechy tak deti motivujú na ďalšie čítanie. Čoskoro si budú môcť povedať: Hurá, už zvládnem prečítať celú knižku!   
 
obálka sa pripravuje   
 
Názov: Sliz
Autor: David Walliams
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia:
 Svetoznámy britský komik a autor detských bestsellerov David Walliams pre vás tentoraz napísal niečo nielen veľké, ale aj pekne hnusné!

Chcete to fakt čítať? Tak vitajte na ostrove MULČ! Na tomto malom ostrove býva neuveriteľné množstvo hnusných dospelých. Školu, miestny park, hračkárstvo, ba dokonca aj pojazdné zmrzlinárske auto riadia príšerní dospeláci, ktorí radi robia deťom peklo zo života. Samotný ostrov vlastní tá najodpornejšia osoba - Gréta Chamtivá! Niečo s nimi už konečne treba spraviť. Nájde sa aspoň jeden odvážlivec, čo to zvládne? Zoznámte sa s Nedom - neobyčajným chlapcom so zvláštnymi schopnosťami - SLIZOSCHOPNOSŤAMI!  
  
 
obálka sa pripravuje   
 
Názov: Severské mýty: Bohovia, príšery a hrdinovia starých Vikingov
Autori: Matt Ralphs & Katie Ponder
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia:
 Nádherne ilustrovaná kniha Severské mýty vás zavedie do tajomného sveta hrdých Vikingov – odvážnych a skúsených moreplavcov, hrôzostrašných bojovníkov aj zručných remeselníkov. V drsnej prírode nekonečných mrazivých plání, nad ktorými tancuje ľadová hmla, či na vrcholkoch zasnežených hôr spoznáte praotca bohov Odina, ktorý neváhal obetovať oko za múdrosť sveta, mocného a nebojácneho Tóra, jeho ženu – zlatovlasú Sif, krásnu vanskú bohyňu Freyu – mocnú čarodejnicu, neustále odmietajúcu obrích nápadníkov a, samozrejme, prešibaného darebáka Lokiho, ktorý pripraví nadprirodzeným bytostiam nejednu horúcu chvíľu.

Nebudú chýbať ani iné bájne tvory: hrôzostrašný, no bystrý vlk, obrovský had, bytosti, ako sú zruční trpaslíci, trollovia, elfovia, obri, vedmy a sudičky. To všetko a ešte oveľa viac nájdete v novej knihe Severské mýty. Mnohé sa z nej môžu naučiť naši najmenší i ich rodičia.  
 
 
zdroj: Slovart

 
   
Názov: Kristínka a svet fantázie
Autori: Stanislav Repaský & Peter Uchnár
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia:
Krásne príbehy sú všade okolo nás, len treba mať oči otvorené.

Je zimný večer, vonku vyčíňa snehová metelica a do domu, kde žije Kristínka so svojím bračekom a rodičmi, prichádza záhadný tulák a rozprávkar Matias. Má zo sebou klietku s nepokojným výrom a batoh plný kníh. Jedna z nich, porastená machom a kvietkami, otvorí Kristínke bránu do fantastických svetov. Ocitne sa v krajine, v ktorej cestuje na chrobákovi veľkom ako hroch, uvidí tam na nebi plávať obrovskú veľrybu a mesiac, čo vie rozprávať. Ocitne sa aj v meste pod morom, kde kameň Modravit ľuďom zhmotňuje priania a umelci vedia tvoriť myšlienkami, na ľadovej planéte, čo bola kedysi slnkom, alebo na povale, kde objaví škriatka, o ktorom nik netuší. Vo svete fantázie Kristínka preukáže nielen odvahu, no tiež vieru v dobro a lásku. Spriatelí sa s obrom Prašanom, s mladíkom Košom, ktorý ľúbi Lunu, s morskou princeznou Meou, so Svetluškou, ktorá vidí v tme zlatými očami, aj s nevídanými tvormi veľkými ako krajiny. Jedinečné bytosti, ktoré stretne, jej pomáhajú objavovať vonkajšie krásy života i vnútorné hodnoty a dary. Zakaždým, keď sa Kristínka vráti domov, zapíše si prežité dobrodružstvá na čisté stránky zázračnej knihy želaní. Až príde chvíľa, keď si začne tvoriť vlastné príbehy. Pretože je to tak, ako jej povedal Matias: Krásne príbehy sú všade okolo nás, len treba mať oči otvorené.

Ilustrácie Petra Uchnára dodávajú knihe nádhernú imagináciu a sú samy osebe úžasným svetom fantázie.
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Jefferson
Autor: Jean-Claude Mourlevat
Vydavateľ: Artforum
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+

Oficiálna anotácia:
Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Kniha Jefferson je nadčasová filozofická bájka s jemne angažovaným odkazom: o našom vzťahu k zvieratám, o priateľstve a tolerancii, o odvahe malých a o sile kolektívu.

Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien. Jean Claude Mourlevat získal v roku 2021 za svoje súhrnné dielo prestížnu Cenu Astrid Lindgrenovej, ekvivalent Nobelovej ceny pre detskú literatúru.     
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Architektúra: Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov
Autor: Matúš Dulla
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 12+

Oficiálna anotácia:
Prečítajte si príbeh architektúry na našom území – od pravekých zemníc po moderné sklené paláce.

Autor Matúš Dulla prevedie mladých čitateľov a mladé čitateľky dejinami architektúry, a to pekne tému po téme: prvé stavby, románske baziliky, vznešená gotika, striedma renesancia, veľkolepý barok, ľudová architektúra, dôstojný klasicizmus a rozprávkový romantizmus, eklektika, secesia, funkcionalizmus, moderné štýly. Jeho rozprávanie je pútavé a poskytuje stručný prehľad o stavbách na našom území v kontexte vnútorných udalostí i vonkajších vplyvov. Text dopĺňajú štýlové ilustrácie Jána Vajsábela a moderný dizajn Gabiky Ruskovej. Kniha vychádza v edícii Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov, ktorá má ambíciu ponúkať témy spojené s našimi dejinami spracované spôsobom príťažlivým pre mládež – stručne a vizuálne príťažlivo. Knihy z tejto edície zároveň predstavujú rekapituláciu či osvieženie vedomostí aj pre dospelých.
  
 
zdroj: Slovart

 
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára