Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 25. marca 2022

Gerda. Malá veľrybka

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Adrián Macho (ilustrátor), Zuzana Trstenská: Gerda. Malá veľrybka 
(Albatros 2021)

 
Gerda, deťmi milovaná veľrybka, je späť (Gerdu som už spomínala v článku na webe SME - tu)! Deti sa k nej môžu znovu pridať, sledovať rušné morské dianie. Čajka plachtí vzduchom, múdre rybičky sa vyhýbajú rybárovej udici, Gerda šantí s kamarátmi... Idylka ako vyšitá, ale aj v Gerdinom svete sa občas vyskytne mráčik na oblohe a tentoraz sa objavili aj hromy s bleskami. Po búrlivom vyčíňaní počasia sa morskí obyvatelia dočkali očarujúcej odmeny – dúhy.

Rušný deň sa pomaly chýli ku koncu. Malé i veľké tvory sa chystajú na spánok, všetko sa upokojuje, utišuje. Slnko sa z oblohy vytratilo, uvoľnilo priestor mesiacu a nádherné medúzy tancujú v jeho zlatom svite. Gerda je už unavená, no vydrží mať ešte otvorené očká, počká, kým skončí rozprávka.

Veršovaný príbeh, zabývaný v rozkladacom leporele, príjemný a svieži ako morský vánok, sprevádzajú jedinečné ilustrácie Adriána Macha, ktoré deti (asi od dvoch rokov) ohúria a nadchnú svojou krásou.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára