Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 20. mája 2022

Chcem späť svoj klobúk

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Jon Klassen: Chcem späť svoj klobúk 
(prel. Tomáš Hučko, BRAK 2021)

Literárny svet nezaručuje svojim obyvateľom bezproblémový život. I tu sa dejú nemilé veci, knižná realita zvážnie. Medveďovi sa jedna nemilá vec pritrafila – zmizol mu klobúk. No namiesto zmierenia sa so smutnou realitou začal po ňom pátrať.

Medveď stretol viaceré zvieratá, pýtal sa ich na svoj klobúk. Líška jeho klobúk nevidela, žaba nevidela žiadne klobúky, zajačik s klobúkom na ušatej hlave odpovedal značne podozrivo a nepríjemne, korytnačka nevidela nič celý deň. Medveďa opakovaný neúspech zarmútil.

Ako ten tvoj klobúk vyzerá?, opýtal sa parohatý zvedavec, a privolal do zarmútenej medvedej mysle kľúčovú informáciu – „veď ja som ho videl!“ Od nej už nebolo ďaleko k medvedej spokojnosti a k potrestaniu jedného zlodeja klobúkov...

Ukradnúť medveďovi milovaný klobúk sa rozhodne nevypláca. Zlodejstvo je to síce odsúdeniahodné, ale bez neho by sme neboli svedkami napínavého hľadania, vtipných momentov, náhleho medvedieho precitnutia a spravodlivého vyvrcholenia (z medvedieho pohľadu). Deti sa ľahko vcítia do chlpáčovej situácie. Strata milovanej veci je predsa vážna vec! No jej hľadanie môže byť veru veselé. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára