Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. mája 2022

Júnové knižné novinky (2022)

Názov: Nefritové město
Autorka: Fonda Lee 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Dva klany, jeden zdroj moci.

Nefrit — nerost, který propůjčuje válečníkům nadlidskou sílu a rychlost — je hybnou silou a esencí ostrova Kekon. Ctihodní bojovníci, Zelené kosti, jako je rodina Kaulů, ho už celá staletí používají k umocnění svých schopností a obraně ostrova před invazemi cizích národů.

Nyní už válka ustala a svůj vliv nad hlavním městem Kekonu musí všemi prostředky upevňovat nová generace Kaulů. Jejich jediným cílem je ochrana vlastního teritoria, ovládnutí obchodu s nefritem a obrana čtvrtí pod jejich dohledem. V rychle se rozvíjející nové zemi už není pro starodávné tradice místo.

Když se nečekaně objeví nová droga, která umožní komukoli — i cizincům — nosit nefrit, potlačované napětí mezi Kauly a rodinou Aytů přeroste v otevřené násilné střety na život a na smrt. Výsledek klanové rozepře stanoví budoucnost všech Zelených kostí, všech starodávných klanů, od nejúctyhodnějšího patriarchy až po posledního pouličního pěšáka — a také celého Kekonu. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Chasidské povídky z doby holokaustu
Autor: Yaffa Eliach
Vydavateľ: Garamond
 
Oficiálna anotácia: Knihu chasidských příběhů a osudů z doby holokaustu tvoří vyprávění, které zapsala autorka Yaffa Eliach na základě přímých svědectví a skutečných zážitků osob, které zasáhla katastrofa šoa. V souboru najdeme povídky realistické, popisující tvrdou a hrůznou skutečnost, i povídky fantastické a mystické, v nichž je chasidský pohled na svět tou hlavní skutečností.
 
Hlavní postavy osmdesáti devíti příběhů reagují na okolní svět a utrpení svým vlastním, specifickým způsobem, v němž je vidět snaha přetvořit nesnesitelnou skutečnost do fantaskního chasidského světa a tím reagovat na ukrutnou skutečnost, která je obklopovala. Americký spisovatel Chaim Potok nazval knihu „otevřeným oknem do zapečetěného světa chasidů“. Tyto skutečné i zázračné příběhy jsou hlubokým vhledem do duší těch, kteří své utrpení dokázali přetavit v surovinu pro své obnovené životy.
 
 
Názov: Klan Gucci
Autorka: Sarah Gay Forden 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Skutočný príbeh o šialenstve, vražde a chamtivosti, ktoré otriasli dynastiou Gucciovcov. 27. marca 1995 neznámy strelec zabil Maurizia Gucciho, dediča módnej dynastie. V roku 1998 bola jeho bývalá manželka Patrizia Reggiani Martinelliová – v tlači prezývaná „Čierna vdova“ – odsúdená na 29 rokov väzenia za prípravu vraždy. Bola to vražda z pomsty alebo zo žiarlivosti? A vraždila naozaj Patrizia? Kniha je príbehom slávy, intríg, vzostupu, pádu a následného oživenia módneho klanu Gucciovcov. 
 
zdroj: Tatran

 
 
Názov: Freud na koksu
Autor: David Cohen
Vydavateľ: Malvern
 
Oficiálna anotácia: Podnětný příběh o Freudově užívání kokainu, jeho vlivu na Freudovu práci, vztahu mezi kokainem a psychiatrií a o počátcích "války proti drogám". Než mladého Sigmunda Freuda napadlo posadit pacienty na pohovku, dával si kokain. V zoufalé touze rychle získat reputaci si přečetl a bez pochybností přijal tvrzení americké farmaceutické společnosti Parke-Davis o jejím novém "zázračném léku", kokainu. Objednal si gram, a přestože léta tvrdil, že není návykový, první dávka ho přivedla k další a další, a tak si na něj vypěstoval závislost, která trvala celkem patnáct let. Tato kniha, která zasazuje jeho kokainové experimenty do tradice introspektivního užívání drog, k níž patřili William James, Aldous Huxley, Havelock Ellis a Timothy Leary, zkoumá jeho vliv na Freudovo pozdější myšlení a následný vztah mezi psychologií, psychiatrií, drogami a kulturou. Zahrnuje také analýzu moderního obchodu s kokainem. Vzhledem k tomu, že i prezident Obama, který sám v minulosti kokain užíval, uznává oprávněnost zpochybňování globální "války proti drogám", je kniha, kterou držíte v ruce, aktuální a skrytou historií toho, jak tato válka začala.
 
Názov: Telo si pamätá: Mozog, myseľ a telo pri liečení traumy
Autor: Bessel van der Kolk
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Kniha využíva najnovšie vedecké poznatky a ukazuje, ako trauma doslova pretvára telo i mozog. Traumatizovaný jedinec nevie nájsť útechu či zapojiť sa do kolektívu, stráca sebakontrolu a dôveru. Autor vo svojej práci skúma inovatívne postupy liečby od neurofeedbacku a meditácie až po šport, drámu a jogu, ktoré ponúkajú nové možnosti zotavenia aktiváciou prirodzenej neuroplasticity mozgu a ponúka novú nádej na opätovné získanie zdravého života. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Román a dějiny
Autor: Pavel Barša
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Diskuse o povaze románu nejsou věcí minulosti. Naopak, skýtají prostor pro přemýšlení o dnešku.

Klimatická a koronavirová krize mají vedle svých bezprostředních, doslova fyzických dopadů i jeden překvapivý důsledek filozofický. Jak lze ve světě, kde každé soukromé rozhodnutí ovlivňuje planetu či veřejné zdraví, utvářet společné politické vize budoucnosti? Podobně jako byly revoluční narativy dvacátého století — fašismus a komunismus — pohřbeny svým vlastním tragickým uskutečněním, tak neoliberální víru v neomezený trh a svobodu individualit podkopává omezená kapacita planety a znovuobjevená křehkost lidského zdraví. Do politiky vstoupily neživé entity a smrt.

V legitimizaci revolučních i liberálních ideologií minulých dvou staletí hrál klíčovou roli způsob propojení individuálních a kolektivních příběhů, jenž stojí také v centru myšlení o románu Milana Kundery. Kundera vychází z hegelovského pojetí, které pro potřeby komunistické ideologie adaptoval filozof György Lukács. Pro odpovídání na politické výzvy dneška se však lépe hodí antihegelovské koncepce románu a dějinnosti formulované Michailem M. Bachtinem a Erichem Auerbachem. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Tajný svet počasia: Ako čítať znamenia v oblakoch, vánku, kopcoch, na uliciach, u zvierat a v kvapkách rosy
Autor: Tristan Gooley
Vydavateľ: Tatran
Poznámka: dátum vydania je až 30. 6.
 
Oficiálna anotácia: Každý oblak, zmena teploty, kvapka dažďa, slnečný lúč či vánok prezrádza niečo o našom počasí. Po prečítaní tejto knihy budete schopní predpovedať počasie aj bez použitia smartfónu. Autorove rady však ďaleko presahujú zvyčajnú predpoveď počasia. Kniha prináša nový pohľad, akým sme doteraz o počasí neuvažovali. Počasie tvorí našu krajinu a krajina zasa naše počasie. Všetko, čo vidíme na oblohe, odráža to, kde sme. Keď sa naučíme čítať znamenia prírody, počasie sa stane našou mapou a odhalí nám, ako poveternostné podmienky pomohli tvoriť mestá, lesy, kopce a celý okolitý svet. 
 
zdroj: Tatran
 
 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Lea a jej neuveriteľná cesta
Autorka: Natascha Rosenberg 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia:
Krásne ilustrovaná obrázková kniha o odvahe objavovať nové miesta, ale aj o láske k domovu a najlepším priateľom.

Lea žije v horách a jedného dňa sa rozhodne vycestovať za morom. Po rozlúčke s kamarátom Ľudkom odchádza vlakom do mesta a odtiaľ sa jej podarí dostať až na pobrežie, kde si nájde veľa priateľov, zažije skvelé dobrodružstvá a nájde pre Ľudka špeciálny darček.

Kniha obsahuje množstvo milých detailov, ktoré môžete objavovať spolu!
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dráčik na tanieri
Autor: Tom Nicoll
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: Malý drak, 1. diel

Oficiálna anotácia:
Čo by ste robili, keby ste si v jedle našli dráčika? Neuveriteľne vtipná séria, ktorú si zamilujete, sa práve začína!
Malý drak = veľký problém! Keď si Erik prezerá škatuľky z donášky, zahliadne medzi nimi zelený záblesk. Po vylovení malého dráčika je presvedčený, že našiel hračku. Lenže minidráčik Pan je až priveľmi skutočný a rozhodne je pripravený stiahnuť Erika do celej kopy problémov. Chlapec sa tak musí vyrovnať s mnohými katastrofami, ktoré za sebou zelené stvorenie zanecháva, a pritom zachovať tajomstvo jeho existencie. Podarí sa mu zachrániť dráčika pred zvedavým susedom?

Názov: Chrontulienka
Autori: Branislav Jobus & Hedviga Gutierrez 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia:
Malý Jalafáš dostal do vienka veľmi nelichotivé hygienické návyky. Sudičky Špina Špinavá a Chronta Chrontavá totiž zamkli svoje sestry Čistotku Čistotnú a Milku Poriadkumilovnú v aute. A tak Jalafášovi čistota a poriadok nič nehovorili. Ešteže Čistotka a Milka vymysleli, ako Jalafáša z tej šlamastiky dostať. Oživili kopu špiny pod jeho posteľou a stvorili Chrontulienku. A v tej chvíli sa začali diať divy. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Zvierací detektívi 3: Pazúry hnevu
Autorka: Anna Starobinec 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: Zvierací detektívi, 3. diel

Oficiálna anotácia:
Zvierací detektívi na stope skutočných zločinov!

Sú chudobní, špinaví a niet im čo závidieť. Myslia si, že život je nespravodlivý, ale oni už viac nechcú trpieť a byť skromní. Chcú sa pomstiť, šíriť strach. Ich pazúry sú ostré a špinavé, sú nemilosrdní a rozhodli sa pre odplatu a obohacovanie. Teroristi Pazúry hnevu vyhlásili vojnu obyvateľom Ďalekého lesa!

Nová detektívka z Ďalekého lesa je tu. A skúsený detektív Jazvec a jeho zástupca Jazvecúr musia odhaliť a zastaviť sprisahancov. Verše prebásnil Peter Slížik.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Nočný život zvierat
Autor: Roman Cséfalvay
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia:
Kto by nebol zvedavý, čo sa v noci odohráva za oknami našich príbytkov? S touto knihou nahliadneš do nočného lesa, na lúku i pod vodnú hladinu. Spoznáš tiež obyvateľov jaskýň a podzemia, ktorí žijú vo večnej tme. Zistíš, ako v noci vidí líška, ako sa v úplnej tme nájdu samček a samička obrovského motýľa okáňa hruškového, čo robí rak počas splnu, ako spoznáš spev nočného speváka slávika krovinového a kopec ďalších zaujímavostí. Autorom textu nabitého informáciami je zoológ Roman Cséfalvay. Ilustrácie Viliama Slaminku sú plné nielen farieb, ale aj akcie. O spojenie textov a ilustrácií sa postaral dizajnér Marek Menke. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Najhorší rodičia na svete
Autor: David Walliams
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia:
Svetoznámy britský komik a autor detských bestsellerov David Walliams už napísal tri knihy o najhorších deťoch na svete aj knihu o najhorších učiteľoch, no nezabudol ani na rodičov. Samozrejme, je to kniha o tých najhorších a najtrápnejších rodičoch na zemeguli. Že tých máte doma? No... veď uvidíme... Každému, kto siahne po tejto knihe, okamžite svitne, že jeho rodičia tým našim nesiahajú ani po členky. Ak sa k vám priblíži Peter Puch, okamžite si musíte zapchať nos alebo utekať po kyslíkovú masku. Najrýchlejšej matke Uršule Uponáhľanej by sa rýchlo odpratal z cesty aj medveď grizly. A Monty Monopol? Kradne hračky vlastným deťom. Radšej si dajte pozor. Áno, všetci rodičia sú trápni, ale pri čítaní o tých najpodivnejších, najtrápnejších a najšialenejších vám môžu od smiechu prasknúť gate. A kto vám ich potom zašije? No predsa tá najhoršia z najhorších! Supermatka! Má otrasné šaty, v jednej ruke kefu, v druhej mop, a už sa teší, ako vám ich zašije... alebo prišije k...
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Náš malý raj
Autorka: Marianne Kaurin 
Vydavateľ: Tatran
Poznámka: vekové odporúčanie = 11+

Oficiálna anotácia:
„Niečo sa musí stať. Pretože toto je najhoršia dovolenka pri Stredozemnom mori, akú som kedy zažila. A to som tam ani nikdy nebola,“ premýšľa Ina, hlavná hrdinka tohto príbehu.

Posledný deň školského roka, vytúžené prázdniny za dverami. Učiteľka sa lúči s deťmi, všetci sa predháňajú, aby sa pochválili, kam sa s rodinou vyberú na letnú dovolenku. Ina nečakala, že sa leto pre ňu začne tak katastrofálne. Mama totiž nemá peniaze, aby mohli niekam odcestovať. Vymyslí si cestu k Stredozemnému moru, z internetu sťahuje fotografie z južných dovolenkových rajov a vešia ich na sociálne siete, aby nezaostala za spolužiakmi.

V skutočnosti sa však skrýva doma, v komplexe lacných sociálnych bytov, kým ju neobjaví jej nový spolužiak Vilmer a leto nenaberie nečakaný spád.
Náš malý raj je dobrodružným príbehom dvoch detí zo sociálne slabšieho prostredia. Aby unikli zo smutného a nie vždy fungujúceho sveta dospelých, vďaka fantázii si vybudujú malé prázdninové letovisko, kde spolu trávia čas. Je však jasné, že nepotrvá dlho a kamarátky Inino klamstvo odhalia. Ako na to Ina zareaguje? Autorka citlivo rozpráva viacvrstvový príbeh o chudobe a vylúčení, ale aj o sile a význame priateľstva. 
 
zdroj: Tatran

 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára