Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 23. júna 2022

Júlové knižné novinky (2022)

Názov: Ariadna
Autorka: Jennifer Saint 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Jennifer Saintovej sa podarilo očarujúco prerozprávať príbeh starogréckeho mýtu o Theseovi a Minotaurovi. Ariadna a jej sestra Phaedra sú dcéry hrôzostrašného kráľa Minosa. Počas svojho dospievania počúvajú ozvenu Minotaurových kopýt v Labyrinte pod palácom. Minotaurus si každoročne žiada obetu v podobe mladíka alebo devy z Atén. Ariadna je nádherne vyrozprávaný príbeh ženy, ktorá trpí osudom väčšiny žien, čo prežívajú útrapy s egoistickými mužmi. Ariadna je strhujúci príbeh o láske a strate.
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Sága z Keflavíku
Autor: Jón Kalman Stefánsson
Vydavateľ: Artforum
Poznámka: séria Rodová sága
 
Oficiálna anotácia: Sága z Keflavíku Jóna Kalmana Stefánssona sleduje príbeh Ariho, muža v strednom veku, a niekoľkých generácií jeho rodiny. Je poetická aj živelná. Pulzuje v rytme prílivu a odlivu a sprevádza čitateľov islandskou históriou 20. storočia. Tvoria ju romány Ryby nemajú nohy a Veľké asi ako vesmír.

„Okrem rozprávania príbehov sa usilujem nájsť odpovede na základné otázky: Existuje Boh? Je nejaký život po smrti? Z čoho máme radosť? Čo je lepšie ako dobrá voňavá káva skoro ráno, keď sa nebo ešte len prebúdza? Alebo single malt whisky s dobrým priateľom? A kde je život, ak nie v bozku?” hovorí o svojich knihách Stefánsson.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Čína
Autor: Edward Rutherfurd
Vydavateľ: BB/art
 
Oficiálna anotácia: Edward Rutherfurd si získal a okouzlil miliony čtenářů svými velkolepými, široce pojatými ságami, v nichž líčí historii různých slavných míst po dobu života celých generací. V románu Čína je teď uvádí do bezmezně bohatého a fascinujícího prostředí Říše středu.

Příběh se začíná odvíjet v roce 1839 na začátku první opiové války a sleduje čínské dějiny až do pádu císařství. Autor zachycuje proměnlivé životní osudy různých čínských, britských a amerických rodin, zápasících s rozbouřenými vlnami dějin. Při tom svým nezaměnitelným stylem zachycuje velice zasvěcený pohled na čínské dějiny a čínskou společnost, na její odvěké tradice a epochální zvraty jakož i vzestup země do postavení přední světové mocnosti. Jako obvykle jsme zváni na bohatou hostinu oplývající romantickými i dobrodružnými příběhy, hrdinkami i darebáky, boji na život a na smrt jakož i neuvěřitelnými osudy.

Román Čína nám před očima oživuje scénu této obrovské a neustále se vyvíjející země. Rutherfurd líčí bouřlivý vzestup a pád říší prostírajících se od Šanghaje po Nanking a Velkou zeď v dobách, v nichž se kolonialistický Západ a bohatý a komplikovaný Východ setkávají v dramatickém střetávání kultur a národů.

Edward Rutherfurd na základě mimořádně důkladně probádaných pramenů předkládá velkolepým stylem ztvárněný obraz jedné z nejosobitějších a zároveň nejpozoruhodnějších zemí světa. 
 
Názov: Chyžná
Autorka: Nita Prose 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Molly pracuje ako profesionálna upratovačka vo veľkom hoteli a na rozdiel od ostatného personálu svoju prácu zbožňuje. Až do dňa, keď v jednej hotelovej izbe nájde v posteli mŕtveho prominentného hosťa. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby zvláštnou nebola samotná hrdinka Molly – je to dievča, ktorej sociálne zručnosti sú na bode mrazu a dokonca si aj nesprávne interpretuje správanie či narážky iných ľudí. A práve jej podivínska povaha z nej spraví hlavnú podozrivú z vraždy. Aj keď má táto kniha neobvyklú hlavnú rozprávačku, štruktúra deja sa nesie v štýle klasických záhad za zamknutými dverami a určite poteší milovníkov dobrých mysterióznych príbehov. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Znamenitá mrtvola
Autorka: Agustina Bazterrica 
Vydavateľ: Fobos
 
Oficiálna anotácia: Když Agustina Bazterrica v roce 2017 zvítězila se svojí mrazivou dystopií v prestižní literární soutěži Clarín, jistě netušila, že se děj její knihy zanedlouho částečně stane skutečností, a její román tak získá na aktuálnosti a naléhavosti.

Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno.

Marcose Teja, provozního ředitele v mrazírnách Krieg, opustila po smrti malého synka manželka a on žije jen prací, kterou nenávidí a dál ji dělá jen proto, aby mohl svému otci trpícímu stařeckou demencí hradit pobyt v luxusním geriatrickém centru. V den, kdy dostane darem mladou ženu, „samici“ určenou na chov pro maso, se jeho mysl vydá na nebezpečnou cestu, která ho temnými zákrutami dovede až do situace, jež je těžko představitelná i pro členy společnosti tak zvrácené, jako je ta, v níž je nucen žít.

Dá se vůbec hovořit o nějaké lidskosti, když musí být zemřelí zpopelněni, aby nebyli snědeni? Kým je vlastně ten druhý, jsme-li tím, co jíme?
 
Názov: Děti noci
Autor: Dan Simmons
Vydavateľ: Fobos
 
Oficiálna anotácia: V tomto klasickém a lidském románu o uvěřitelných upírech ožívá odkaz zla. Děti noci vás zavedou na místo, jež nikdo nezná, a přesto se ho všichni bojí.

V pustém sirotčinci v postkomunistickém Rumunsku dostane těžce nemocný chlapec krevní transfuzi nakaženou virem HIV. A místo aby zemřel, začne se jeho zdravotní stav zlepšovat. Pro imunoložku Kate Neumanovou může být imunitní systém tohoto dítěte klíčem k vyléčení rakoviny a AIDS. Proto Kate dítě adoptuje a vezme si ho domů do Spojených států.

Ale malý Joshua je propojen se starověkým klanem a jeho legendárním vůdcem – Vladem III., původním Drákulou – jehož agenti dítě unesou. Navzdory nevelké pravděpodobnosti úspěchu i krutým nepřátelům – jak lidským, tak upířím – se Kate a její spojenec, otec Mike O’Rourke, vkradou do Rumunska, aby získali své dítě zpět. 
 

 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Ahoj, bábätko! [-] látková knižka
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Šušťavá látková knižka pre bábätká, obsahuje kontrastné čiernobiele ilustrácie zvierat, ako mačka, sova, pes a žirafa.

Ponúknite vašim najmenším túto šušťavú látkovú knižku, ktorá aktivuje viac zmyslov. Pri prezeraní zapojí hmat, sluch aj zrak. Látkové leporelo, ktoré šuští, obsahuje kontrastné čiernobiele ilustrácie pre zdravý rozvoj zraku. Na obrázkoch sú vyobrazené zvieratá, ako mačka, sova, pes, žirafa. Toto roztomilé leporelo sa stane obľúbeným spoločníkom vášho bábätka. 
 
zdroj: Knihcentrum.sk

 
Názov: Kuk, bábätko! [-] látková knižka
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Šušťavá látková knižka pre bábätká, obsahuje kontrastné čiernobiele ilustrácie zvierat, ako veľryba, mačka, včielka.

Ponúknite vašim najmenším túto šušťavú látkovú knižku, ktorá aktivuje viac ich zmyslov. Pri prezeraní zapojí hmat, sluch aj zrak. Látkové leporelo, ktoré šuští, obsahuje kontrastné čiernobiele ilustrácie pre zdravý rozvoj zraku. Na obrázkoch sú vyobrazené zvieratá, ako veľryba, mačka, včela. Toto roztomilé leporelo sa stane obľúbeným spoločníkom vášho bábätka. 
 
zdroj: Knihcentrum.sk

 
Názov: Myška Bublinka: Kúpanie je zábava!
Autorky: Thea Dormeyer & Angela Gstalter
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+

Oficiálna anotácia:
Hravé náučné leporelo, ktoré zbaví detí obáv z kúpania.

Je načase okúpať sa – tak to povedala malej myške Bublinke mamička. Bublinka z toho vôbec nie je nadšená, no nakoniec zažije vo vani veľa zábavy. S myškou Bublinkou sa detičky naučia, že kúpanie vôbec nie je otravné či nudné. Ukáže im, ako si správne poumývať kožúšok a čo všetko sa robí v kúpeľni. Každý kúpeľ bude dobrodružstvom!
 
zdroj: Panta Rhei

 
Názov: Myška Bublinka: Dokážem to sama!
Autorky: Thea Dormeyer & Angela Gstalter
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+

Oficiálna anotácia:
Hravé náučné leporelo, ktoré deti privedie k základným hygienickým návykom.
 
Malá myška Bublinka sa hrala s kamarátmi na rozkvitnutej lúke, keď zrazu zacítila, že by mala použiť záchod. Šikovná myška si teda zmyslela, že už je dosť veľká a dokáže to sama! Cez milú myšku Bublinku a jej kamarátov sa detičky hravou a láskavou formou naučia, čo všetko treba robiť na toalete. S jej pomocou to hravo zvládne každý!
 
zdroj: Panta Rhei

 
Názov: V Kráľovstve lesných víl
Autori: Peter Nagy & Edita Hajdu
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia:
  Nové dobrodružstvá fantastickej série O princeznej Eleanore!
 
Kde bolo, tam bolo, boli raz dvaja dobrí kamaráti Eleanora a Rolando. Žili v paláci a boli veľmi odvážni. Jedného dňa prišiel posol z Kráľovstva lesných víl a niesol nedobré správy: „Vážená pani kráľovná, pán kráľ a milá Eleanora, prosíme vás o pomoc. Rieku, ktorá tečie cez naše kráľovstvo, ktosi znečisťuje! Je čierna a šíri sa z nej veľký smrad. Pomôžte nám, prosím.“ A tak sa Eleanora a Rolando pustili do pátrania!
 
Názov: Petronela Jabĺčková 6: Húska gagotačka a čarodejnícka sesternica
Autorka: Sabine Städing
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Petronela Jabĺčková, 6. diel

Oficiálna anotácia:
Petronela Jabĺčková je čarodejnica. No nie obyčajná! Má na starosti jablone, a ako sa v takomto prípade sluší a patrí, býva v jablku.
 
Na začiatku letných prázdnin čaká dvojčatá prekvapenie: dovolenka s rodičmi na gazdovskom dvore. Pred odchodom im Petronela ešte stihne vtisnúť do rúk vrecúško s hviezdičkami z Mliečnej cesty, ktoré im v prípade núdze majú pomôcť vyhľadať čarovnú pomoc.
 
Olívii a Oliverovi sa u sedliaka Zemana ohromne páči, zaľúbia sa najmä do husí. Onedlho im totiž Gréta a Gabo doslova zobú z ruky. Lenže gazda má v pláne húsky predať. Majú nebodaj skončiť v rúre? Husi treba bezpodmienečne zachrániť, rozhodnú sa deti. Ako dobre, že im Petronela dala čarovné kamienky…
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Naj... voda v pohybe
Autorka: Anne-Sophie Baumann 
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia:
Od drobnej kvapôčky až k nesmiernemu oceánu… Objavte fascinujúci svet vody! Voda, jeden z najdôležitejších prírodných zdrojov na tejto planéte, tečie po povrchu aj v podzemí. Vytvára ľadovce a nachádza sa dokonca aj vo vzduchu. Táto interaktívna kniha poskytuje zrozumiteľný prehľad všetkých oblastí, ktorých sa voda dotýka. Preskúmajte, odkiaľ voda pochádza, a zistite, aký k nej majú prístup organizmy na Zemi. Objavte kolobeh vody, ponorte sa do hlbín oceána za morskými tvormi. Zistite, ako sa voda dostane až do vášho kohútika. A čo sa s ňou potom deje, keď ju doma použijete? Odpoveď na túto a mnoho ďalších otázok o vode vám dajú dvojstrany s detailnými ilustráciami a množstvom pohyblivých prvkov. Priam si žiadajú, aby ste ich otvárali znova a znova a objavili všetko, čo skrývajú. Čaká vás viac ako 60 okienok, posuvných a otočných prvkov a priestorových pop-up obrázkov. Obsah bol vytvorený s prispením expertov na mnoho oblastí, dotýkajúcich sa témy vody.
 
Názov: Vojna sa skončila
Autori: David Almond & David Litchfield
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia: Dojímavý, nádherne ilustrovaný príbeh rozprávačského majstra, autora oceňovaných románov Nebeské oči, O chlapcovi, ktorý plával s piraňami a Príbeh Angelina Browna Davida Almonda je pohľadom na svetovú vojnu detskými očami.

Píše sa rok 1918 a vo svete zúri vojna. Johnov otec bojuje v zákopoch v ďalekom Francúzsku a mama pracuje v zbrojovke na okraji mestečka, kde rodina býva. John má plnú hlavu otázok, na ktoré mu nikto nevie odpovedať. Prečo je vlastne vojna? Prečo si ľudia ubližujú? Má aj on nejakých nepriateľov? A koho vlastne? Učiteľ v škole Johnovi povie, že aj on je vlastne vo vojne s nepriateľskými deťmi z Nemecka. Je to naozaj tak? A kedy sa tá vojna skončí? Jedného dňa v lese za mestom John zažije čosi neuveriteľné: stretne sa s nemeckým chlapcom menom Jan. John nechápe, prečo sa deti ako on a Jan nemôžu stretávať. Túži po lepšom svete, v ktorom budú spoločne rozsievať semienka mieru. Kniha vznikla pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. 
 
zdroj: Slovart

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára