Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 3. júla 2022

Rok zo života veľkého duba

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Gerda Muller: Rok zo života veľkého duba 
(prel. Marta Hlušíková, Ikar – Stonožka 2022)
 
Stromy v tichosti rastú, znášajú vrtochy počasia i ľudí. Sú dôležité, užitočné, krásne. Gerda Mullerová nás oboznámi s takmer tristoročným dubom, umožní nám spoznať ho. Neponúka knižnú jazdu naprieč celým jeho životom, upriamuje sa na rok z jeho života...

Veľký dub prvýkrát vidíme na jeseň. Deti si v jeho blízkosti postavili skrýšu a my s nimi môžeme pozorovať okolitý svet. Opätovne sa k dubu vyberieme v zime - namiesto listov ho zdobí snehová perina. Listy z neho zmizli, ale jeho obyvatelia nie. Prečo by aj, keď im ponúka taký útulný úkryt. Na jar sa s deťmi vrátime k dubu po tretí raz. Jar prepukla naplno, bielu farbu vystriedala svieža zelená, zabývala sa aj na košatom hrdinovi a v jeho blízkosti bolo sympaticky rušno. Chlapca Benjamína lesné dianie tak fascinovalo, že sa v jednu noc tajne vydal do lesa. Príchod diviačej rodinky vniesol do jeho pozorovania nebezpečenstvo... Štvrtú, záverečnú lesnú návštevu absolvujeme v lete. Je síce kratučká, ale slávnostná! Odohrá sa počas nej oslava pre veľký dub.

Gerda Mullerová sa slovenským čitateľom už predstavila štyrmi leporelami (Jar, Leto, Jeseň, Zima), ktoré pôvabne vykresľujú jednotlivé ročné obdobia. Ročné obdobia sú aj súčasťou jej najnovšieho titulu. Vstupujú do života starého duba, pobudnú tu koľko treba, a prenechajú priestor svojmu nástupcovi. Záverečné knižné strany obsadili zaujímavé fakty (nielen) o stromoch. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov.
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára