Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 3. júla 2022

Čo robíme celý deň

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Richard Scarry: Čo robíme celý deň 
(prel. Viera Švenková a Mária Pavligová, Ikar – Stonožka 2022)

Rušné mesto je pekné mestečko plné priateľských zvieratiek. Tie sa pred jeho návštevníkmi neukrývajú. Práve naopak! Milo ich privítajú a radi im ukážu, čo robia celý deň...

Rušné mesto sa asi nikdy neutíši, nezastane v napredovaní. Stále je čo robiť, zveľaďovať, opravovať, vytvárať. Záhradník Ďatelinka pestuje zeleninu od výmyslu sveta, murár Dominik sa podieľa na stavbe domu, doručovateľ Samo roznáša obrovské množstvo pošty, vďaka (nielen) strážmajstrovi Ňucháčikovi je Rušného mesto bezpečné a pokojné.

Knižné strany sú zaplnené zvieratkami vykonávajúcimi rôzne profesie, činnosti. Nakukneme do nemocnice, jedálenského vozňa, uhoľnej bane, vodného mlyna. Rušno je aj doma, ba práce je tu možno aj viac ako inde!  Príprava raňajok, umývanie riadu, ustieľanie postele, upratovanie celého domu, nákup potravín, príprava obeda, pranie bielizne... Bežná každodenná realita väčšiny matiek sa očividne nevyhýba ani knižným mamám.

Nádherne, radostne ilustrovaná kniha vezme dieťa na návštevu fiktívneho mestečka, zoznámi ho s jeho sympatickými obyvateľmi, ponúkne mu zábavno-poučný program, v rámci ktorého spozná mnoho povolaní, a zistí, koľko úsilia stojí za vznikom niektorých „obyčajných vecí“. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov.
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára