Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 3. júla 2022

Majina záhrada

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Anna Walkerová: Majina záhrada 
(prel. Zuzana Trstenská, Fortuna Libri 2022)

Majin domov bol plný vôní, farieb, zážitkov na čerstvom vzduchu. Jablone, narcisy, kľukaté chodníky, úkryty v kríkoch, štebot vtákov v korunách jabloní, zbieranie pokladov do skleného pohára, naháňanie motýľov v rozvlnenej tráve... Smutno-túžobné slová napovedajú, ako jej milovaná záhrada asi vyzerala. My toto nádherné miesto neuvidíme, pretože sa s Majou zoznámime, až keď ho opustí - presťahovala sa s rodičmi a malou sestričkou do mesta. Nové bydlisko veru nevyzerá, že dokáže konkurovať tomu starému. Všade samé budovy, samá šeď. Nie je tu miesto pre jablone či narcisy, len kde-tu z balkóna ich bytu vidno strom. Maja je vynaliezavá, pokúša sa toto nehostinné miesto trošku zútulniť. Jej maľby, pokrývajúce chodník, pripomínajú dôverne známu zeleň plnú kvetov a hmyzu, lenže ich krehká krása nedokáže vzdorovať dažďu. Nové kresby zdobili škatule čakajúce na vybalenie, no ani táto metóda udomácňovania a zútulňovania sa neukázala ako ideálna. Na tú správnu cestu ju naviedol maličký vtáčik. Jabloňový vtáčik...

Majina záhradaje očarujúco ilustrovaný, inšpiratívny príbeh o domove, jeho strate a budovaní na novom mieste. Príbeh o veľkých výzvach a silnom odhodlaní, zlyhaniach a úspechoch, priateľstve, prírode a o jej blahodarnom vplyve na ľudský život. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára