Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. februára 2022

Zima

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Gerda Muller: Zima (Ikar 2021)

 
Zima sa už definitívne rozhodla, že v našich končinách chvíľu pobudne. Obdivovať zimne zaodený svet má nepochybne svoje čaro, no mrazivé počasie často priláka rozhodnutie utiahnuť sa do tepla domova. Krásu tohto magického ročného obdobia však môžeme obdivovať aj doma – stačí siahnuť po Zime od Gerdy Mullerovej.

Na stránkach leporela sa zabývala zima podľa detských predstáv. Biela, štedrá, čarovná. Bohatá snehová nádielka deťom umožňuje dosýta sa vyšantiť, vyblázniť, zabaviť. Guľovačky, stavanie snehuliakov, korčuľovanie aj pády na klzkom ľade, kŕmenie vtákov a prípravy na Vianoce... Vianoce sú síce hlavnou hviezdou zimy, ale tu skromne ustúpia, nechajú hviezdiť zimu samotnú, umožnia jej predviesť sa.

Zima dôstojne uzatvára rok a predstavuje tiež posledné leporelo zo série o ročných obdobiach od Gerdy Mullerovej. Pripojila sa ku svojim knižným súrodencom (Jar, LetoJeseň), ktorí trpezlivo čakajú, kým znova nastane ich čas. Táto séria, bohatá na ilustrácie a skromná na slová, je vydarenou ukážkou jedinečnosti všetkých ročných období. Je tiež štvordielnym dôkazom, že užiť si možno každé ročné obdobie. Leporelo je vhodné pre deti od jedného roka.  
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára