Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 21. augusta 2022

Septembrové knižné novinky (2022)

Názov: Úzkosť
Autorka: Denisa Fulmeková 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Arleta, hrdinka tohto fragmentárneho rozprávania, si uvedomuje, že je za pomyselnou polovicou života. Prijala v ňom množstvo rolí ‒ je napríklad matkou, manželkou, dcérou, kamarátkou, spisovateľkou. Navonok je s nimi stotožnená, hoci sú aj chvíle, kedy sa jej zmocňuje pocit, že tá-ktorá úloha presahuje jej limity. Priznáva si, že rovnako ako je rôznymi situáciami zraňovaná, v iných zasa zraňuje ona. Pomaly v nej rastie odhodlanie odložiť všetky masky, pretože chce spoznať pravdu. Čo na tom, že tá má napokon podobu čoraz nápadnejších trhlín? Teraz je Arletinou úlohou nájsť odvahu prestať ich skrývať.
 
Novela Denisy Fulmekovej je odvážnym čítaním o veciach, ktoré nikoho z nás neminú. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Obchod na korze
Autor: Ladislav Grosman
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Obchod na korze sa preslávil najmä vďaka filmu Jána Kadára a Elmara Klosa, ktorý v roku 1966 získal Oscara. Ladislav Grosman napísal pôvodne krátku poviedku s názvom Pasca v slovenčine, neskôr ju rozšíril a prepísal v češtine.

Príbeh stolára Tóna Brtka a pani Lautmanovej, majiteľky obchodu s gombíkmi, sa rozvíja počas druhej svetovej vojny. Oboch obyvateľov malého mesta slovenského štátu spoja udalosti veľkých dejín. Tóno, obyčajný človek, čo nijako nesympatizuje s ľudáckym režimom, nedobrovoľne arizuje, pani Lautmanová nedobrovoľne zotrváva na mieste, ktoré jej poskytuje neisté útočisko. Keď nastane rozhodujúca chvíľa a všetci židovskí mešťania sa majú prihlásiť do transportu, vzťah neprejde najťažšou skúškou.

Slovenský preklad Obchodu na korze vychádza krátko po stom výročí narodenia Ladislava Grosmana. Novelu dopĺňa text Georgea Grosmana, autorovho syna, ktorý približuje otcov pohnutý osud. Štúdiu, ktorá analyzuje dielo v dobovom kontexte, prepája predlohu s filmovým spracovaním a oboznamuje čitateľa s – podobne dramatickými – životnými príbehmi zúčastnených hercov aj filmárov, napísala historička Michala Lônčíková.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Klára a Slnko
Autor: Kazuo Ishiguro
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: Klára je vysokointeligentný, špeciálne naprogramovaný robot, ktorého účelom je byť priateľkou a spoločníčkou dospievajúcemu dieťaťu. Vďaka výnimočným schopnostiam zo svojho miesta v obchode vnímavo pozoruje správanie zákazníkov aj bežných okoloidúcich. Skenuje, zaznamenáva, analyzuje a vyhodnocuje. Deje sa tak v blízkej budúcnosti, vo svete, kde sú technologicky nevylepšení ľudia prežitok. Jedného dňa si Kláru kúpia rodičia ťažko chorej Josie a vtedy sa Klára prvýkrát skutočne stretáva s labyrintom emócií, ktoré tvoria fascinujúci ľudský svet.

Kazuo Ishiguro, držiteľ Nobelovej ceny za literatúru, prichádza s dojímavým dielom, v ktorom potvrdzuje svoje literárne majstrovstvo a žánrovo sa vracia k vynikajúcemu románu Neopúšťaj ma. Ishiguro skúma rýchlo sa meniaci moderný svet očami nezabudnuteľnej a nesmierne prívetivej detskej rozprávačky, ktorá sa zo všetkých síl snaží pochopiť lásku, život, smrť, smútok, strach či samotu. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Sezóna zemolezu
Autorka: Mary Ellen Taylor 
Vydavateľ: NOXI
 
Oficiálna anotácia: Príbeh štyroch žien – Sadie, Olivie, Elaine a Libby, sa odohráva v dvoch časových líniách – počas druhej svetovej vojny a v súčasnosti.

Libby sa po smrti svojho nevlastného otca, neúspešnom manželstve a viacerých potratoch cíti skutočne sama a práca svadobnej fotografky odvádza jej pozornosť od hlbokej bolesti, ktorú cíti. Dostane ponuku, aby nafotila svadbu na historickom statku Woodmont, a od tohto okamihu sa jej život začne uberať úplne novým smerom. Majiteľka panstva Elaine, v nádeji, že otvorí Woodmont pre verejnosť, požiada Libby, aby celý proces renovácie statku dokumentovala svojimi fotografiami. Libby zaujme spustnutý romantický skleník, ktorý bol postavený pre Oliviu, starú mamu súčasnej majiteľky statku, ako dôkaz lásky jej manžela. Dokázalo však toto veľké gesto zachrániť ich vzťah? Libby počas fotografovania renovácie skleníka objaví do skla vyryté meno Sadie a začne sa o jej tajomný osud zaujímať. Kto bolo to dievča a čo sa s ňou stalo? Starý skleník a celé panstvo ukrývajú množstvo temných tajomstiev, záhadnú a bolestnú minulosť, ktorú Libby musí odhaliť, keďže sa sama ocitá vo víre nepredvídateľných udalostí. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Hotel Royal
Autor: Jan Folný
Vydavateľ: Euromedia
 
Oficiálna anotácia: Vítejte v Hotelu Royal! Je nám potěšením vás ubytovat v našich povídkách, črtách a mini situacích z prostředí luxusního londýnského hotelu. Podobně jako naše pokoje tak i naše příběhy mají různou velikost, různé naladění, v každém se budete cítit jinak. A podobně jako všechny hotelové chodby (úzké, tmavé, odlehlé a nepříjemné, ale i ty velké a majestátní) vedou do hotelové recepce, tak i jednotlivé části knihy vedou k něčemu většímu a sjednocujícímu. Nabízíme Vám pohostinnost, prvotřídní služby a zábavu, ale také úzkost, násilí a podivnost…
 
Názov: Směna
Autorka: Anna Beata Háblová 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Románový debut ostrého zraku.

Prosadit se za každou cenu, nebo být svůj a vzdát se všech ambicí? Mladá výtvarnice Petra balancuje mezi touhou po úspěchu a odvržením všeho tvůrčího. Jako ostře řezané reliéfy se v ní vynořují vzpomínky na studium malby i zasuté osobní trauma. A pak je zde neradostná přítomnost, monotónní práce pokladní v supermarketu, k níž se z pragmatických důvodů uchyluje. Její vnitřní boje jsou konfrontovány s nelítostným světy prodejny, uměleckého provozu i jejím (většinou nerovným) milostným zápasem. Vášeň pro opravdovost hrdinku dovádí až k hranicím sebevyjádření, vztahů a nakonec i zákona. Příběh o křehkosti současné mladé ženy, která ve svém letu nevyhnutelně naráží do skla globalizované cizoty, vlastní osamělosti i osudu. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Keď pradedo lyžoval do Fínska
Autor: Daniel Katz
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Debutový román fínskeho židovského spisovateľa Daniela Katza opisuje osudy troch generácií jeho rodiny. Pestré rozprávanie plné neuveriteľných príbehov sa odohráva v Rusku, odkiaľ rozprávačovho dedka na začiatku storočia odvlečú kozáci do vojenskej školy, v Helsinkách, na frontoch, či skôr v zákopoch a lazaretoch, prvej a druhej svetovej vojny. Mladý dedko Benno s obľubou trúbil fanfáry v tom najnevhodnejšom čase, v jednom kuse fajčil cigary, a narukoval, hoci bol na boj príliš mladý. V druhej svetovej vojne takmer prišiel o prst - no nie v boji, ale v protibombovom kryte, keď sa rabínovi pošmykol nôž pri obriezke Bennovho syna. Daniel Katz, skvelý rozprávač a humorista, už roky fínsku literatúru obohacuje o rozprávačskú tradíciu typickú skôr pre stredoeurópsku literatúru a smutno-smiešny židovský humor.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Svety J. R. R. Tolkiena: Miesta, ktoré inšpirovali Stredozem
Autor: John Garth
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Nová kniha renomovaného tolkienistu Johna Gartha skúma miesta, ktoré inšpirovali autora Pána prsteňov a Hobita pri tvorbe bájnej Stredozeme. Nájdete v nej viac než 100 obrázkov, medzi nimi Tolkienove vlastné ilustrácie i diela ďalších umelcov, mapy, archívne snímky aj fotografie zo súčasnosti. Garthov cestopis vás prevedie rôznymi kútmi sveta, no predovšetkým Spojeným kráľovstvom a jeho grófstvom West Midlands a Oxfordom, ktoré Tolkien tak miloval. Vo vybraných lokalitách spoznáte Hobitov, Imladris, Jagavé jaskyne Aglarondu a ďalšie miesta Stredozeme od hôr a lesov až po rieky, jazerá a pobrežia. Garth využíva hlboké poznatky o Tolkienovom živote a diele, aby opísal jeho tvorivosť, vyvrátil populárne, no nesprávne interpretácie možných inšpirácií pre Stredozem a priniesol vlastné presvedčivé argumenty.
 
Svety J. R. R. Tolkiena sú sondou do spojenia fantázie a reality a inšpiráciou pre každého, kto chce kráčať v Tolkienových šľapajach. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Jak se tvoří emoce: Tajný život lidského mozku
Autorka: Lisa Feldman Barrett 
Vydavateľ: Leda
 
Oficiálna anotácia: Podle nových výzkumů mozku je emocionální život člověka ovlivněn jeho osobností v mnohem větší míře, než jsme si dříve mysleli. Vznikají emoce pouhou automatickou reakcí? Může racionální uvažování emoce ovládnout? Jaký podíl mají emoce na vzniku onemocnění? Jak můžeme ovlivnit emocionální inteligenci našich dětí? Kniha nabízející odpovědi nejen na tyto otázky seznamuje čtenáře s nejnovějším výzkumem i s praktickými aplikacemi vědy o emocích, myšlení a o činnosti mozku.
 
Názov: Atlas zabudnutých miest:  Cesta na opustené miesta nášho sveta
Autor: Travis Elborough
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Atlasy kuriozít
 
Oficiálna anotácia: Preskúmajte miesta, ktoré sa stratili v čase.

Vydajte sa na cestu po opustených miestach sveta. K tajomným spiacim monumentom roztrúseným po našej planéte, ktoré boli odsunuté na okraj dejín, vytratili sa z máp aj z nášho zorného poľa. Travis Elborough zvečnil osudy týchto zvláštnych, prehliadaných a miznúcich svetov – od starovekých ruín a rozpadávajúcich sa zámkov po oveľa mladšie pozostatky niekdajšej slávy ako newyorská stanica metra v štýle art deco, sovietske mesto duchov za polárnym kruhom či zatopené obchodné centrum v Thajsku plné rýb.

Nazrite do skrytých dejín, objavte slávnu minulosť a odhaľte temnú pravdu. Vďaka prehľadným mapám a skvelým fotografiám spoznáte miesta, na ktoré vaša noha možno nikdy nevkročí.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Do hĺbky: Svet vo veľrybe
Autorka: Rebecca Giggs 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Pútavé rozprávanie o ohromujúcom živote veľrýb a o tom, čo nás tieto zvieratá môžu naučiť.

Keď spisovateľka Rebecca Giggs videla, ako na pláži v jej rodnom meste uviazol vráskavec dlhoplutvý, začala uvažovať o tom, ako život veľrýb odráža podmienky v oceánoch. Zhromaždené vedecké poznatky podáva priam básnickým štýlom. Veľryby v jej podaní sú veľké vo všetkých zmysloch slova: sú to živočíchy ohromujúcich rozmerov, ale aj nesmierne vznešené tvory, mytológiou ospievané cicavce či obávané monštrá.

Kniha spája prírodovedu, filozofiu a ďalšie vedné disciplíny a snaží sa nájsť odpovede na otázky: Ako veľryby vnímajú ekologickú zmenu? Ako ľudské technológie prenikli do kultúry veľrýb a ako ju zmenili? Čo nás môže pozorovanie veľrýb naučiť o zložitom, krehkom a nádhernom živote?

Dozviete sa o veľrybách, ktoré sú také zriedkavé, že im vedci ani nedali meno, o veľrybích piesňach, ktoré sa šíria po celom svete v pravidelných vlnách ako popové skladby, či o veľrybách, ktoré zmenili chemické zloženie atmosféry okolo našej planéty. Vyberiete sa do Japonska na palubu lode, ktorá loví veľryby, a ponoríte sa do najhlbších morí, aby ste zistili, ako sa plastové znečistenie šíri v podmorskom prostredí.

Autorka ponúka živý opis prírodného sveta a zároveň jasne definuje a do hĺbky analyzuje výzvy, ktorým ľudia čelia, keď sa snažia vcítiť do iných živých tvorov a pochopiť svoje miesto na planéte.
 
zdroj: Bux.sk

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Sloník Samko hasí požiar
Autorky: Lena Haase & Nadine Reitz
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
Poznámka: séria Pridaj sa k nám!
Poznámka: v rámci série vyjde aj titul Bobrík Borko majstruje
 
Oficiálna anotácia: Sloník Samko ťa zoznámi s dôležitou prácou hasičov. Je niekto v ohrození? Hasič Samko zapne sirénu, nasadne do auta a už aj sa rúti ulicami mesta, aby zachraňoval. Pomôžeš mu? Húkaj, fúkaj a obráť knižku, aby si Samkovi pomohol uhasiť požiar. Spoločne to určite zvládnete a aj z teba sa tak na chvíľu stane užitočný a šikovný hasič!
 
Zábavné a interaktívne leporelo zo série Pridaj sa k nám! zoznámi najmenších s povolaniami z každodenného života. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Čo robia pocity?
Autorky: Tina Oziewicz & Aleksandra Zając 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Vtipná a láskavá kniha o tom, čo sa deje vo svete pocitov.

Radosť, pýcha, nadšenie, hnev, nepokoj, strach... Všetci poznáme tieto pocity. A aj veľa iných. No vieme, čo robia, keď majú voľno? Teraz máme konečne šancu sa to dozvedieť.

Kto vylezie najvyššie, ako sa len dá? Kto je zahrabaný v zemi? Kto sa vlečie púšťou? Kto sa vznáša v mydlovej bubline? Kto šliape po všetkom peknom? Kto zbiera slimáky z chodníka? Odpovede nájdete v knihe, ale hľadajte ich aj v sebe. Pretože táto neobyčajná kniha je pozvánkou pre deti a ich rodičov na rozhovor a zamyslenie sa nad tým, čo sa skrýva v každom z nás.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: To je moje!
Autorka: Nicola Kinnearová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Ako presvedčiť malú dračicu, aby sa podelila o to, čo má rada? 
 
Ruby je dobrý dráčik. Dodržiava všetky pravidlá z Dračej knihy: všetkým kradne zlato a s nikým sa oň nedelí. Zvieratkám sa to nepáči. Majú jej správania plné zúbky. Dajú sa tie príšerné pravidlá zmeniť? Spolu na niečo určite prídu.
 
Krásny rozprávkový príbeh o tom, aké je dôležité podeliť sa.     
 
Názov: Tajomstvo jazvečej nory
Autori: Tomasz Samojlik & Ania Grzyb
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Príbehy o zvieratách
 
Oficiálna anotácia: Krásny príbeh zo života jazvečej rodiny.

Jedného dňa zobudia jazvečiu rodinu podozrivé zvuky a zem v ich nore sa nebezpečne zatrasie. Jazvečica Tarmoša ešte netuší, že sa v jej živote zakrátko udejú veľké zmeny – do rodinnej nory sa nasťahujú iné zvieratá. Majú zvláštne zvyky a kopu hlučných detí. Čo priviedlo nových podnájomníkov do jazvečej nory? Podarí sa Tarmoši a jej rodine porozumieť si s prisťahovalcami? Ako zladiť odveké jazvečie zákony s novými výzvami?
 
Spoznajte Tarmošu, dedka Skjoldura, mamu Majru, tatka Mela a veľa ďalších zvieracích postáv. Odhaľte tajomstvá jazvečích zvykov a jazvečích bojových umení. Aj keď sa zvieratá v príbehu medzi sebou rozprávajú ľudskou rečou, majú všetky vlastnosti svojho druhu, takže čitatelia získajú cenné poznatky o ich živote a zvykoch.      
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Emil Einstein 1: Prísne tajný vynález
Autorka: Suza Kolb
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Emil Einstein, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Spoznajte mladého vynálezcu Emila, ktorý si poradí v každej situácii.

V deň šiestych narodenín Emil Einstein dostal darček, z ktorého spočiatku vôbec nemal radosť. Potom ho začala neznesiteľne svrbieť hlava. Vzápätí dostal úžasný nápad. Nápad hodný veľkého vynálezcu! Celé dni neúnavne pracoval vo svojom vedeckom laboratóriu, až kým nezostrojil prekladač zvieracej reči.

Hlavný hrdina popúšťa uzdu svojej kreativite a učí deti, že sa nemajú dať odradiť neúspechom. Kniha je navyše aj poučná – na jej konci deti nájdu stručné informácie o Albertovi Einsteinovi, Berthe Benzovej a Leonardovi da Vinci. Je to zábavný príbeh o priateľstve, o vzťahu k zvieratám a o tom, aká dôležitá je solidarita a ochrana životného prostredia.

Takmer na každej strane je farebná ilustrácia. Malí čitatelia si okamžite obľúbia kučeravého Emila, roztomilú myšku, kocúra Leonarda či malú sovu. Kapitoly majú ideálnu dĺžku, aby ich rodičia mohli večer pred spaním čítať deťom, ktoré ešte nechodia do školy, veľkosť písma je však vhodná aj pre deti prvého stupňa základnej školy.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Čipkovaný tato
Autori: Igor Adamec & Hedviga Gutierrez
Vydavateľ: Artis Omnis
 
Oficiálna anotácia: Známy slovenský herec Igor Adamec roky bavil deti ako Kakaovník, teraz pre ne ako Čipkovaný tato pripravil zábavné rozprávky pred spaním. Vystupujú v nich súčasní hrdinovia: poštárka, ítečkár, dirigent, starosta, fotograf či kúzelník. Zakaždým sa im stane veselá a vtipná príhoda, na ktorej sa dobre zabavia nielen deti, ale aj ich rodičia či starí rodičia. Rozprávka predsa poteší v každom veku! Poskytne útechu a povzbudenie pred ďalším dňom. Prináša tiež nádej, že zázraky existujú. Tak teda dobrú noc a sladké sny!     
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Havkáči: Neobyčajní psí detektívi 1 - Chyťme mačacieho zlodeja
Autori: Kate Temple & Shiloh Gordon
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Neobyčajní psí detektívi, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: V mestečku, kde sa všetko zopsulo... si treba zaobstarať mačku. Psí detektívi majú vo zvyku vyňuchať každý problém (a oňuchávať si navzájom zadky). V Havkáčove vyčíňa nepolapiteľný mačací zlodej. Detektívi sú mu na stope… no ak chcú prípad rozlúsknuť, budú potrebovať pomoc! A pomôže im Hryzka. Prijať do tímu ošklbanú pouličnú mačku je odvážny krok, no (mačací) risk je niekedy (psí) zisk.     
 
Názov: Operácia Banány
Autor: David Walliams 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Ďalšia kniha od svetoznámeho britského komika a autora detských bestsellerov Davida Walliamsa je príbehom chlapca, ktorý má ozajstný problém.

Musí pred bombardovaním počas druhej svetovej vojny zachrániť opice. Ako to? V roku 1940 je totiž Veľká Británia vo vojne s nacistickým Nemeckom. Jedenásťročný Erik trávi najviac času v londýnskej zoo, kde žije zviera, ktoré je preňho veľmi dôležité - gorila Getrúda. Erik ju chce ochrániť pred bombovými útokmi, a tak sa so svojím strýkom Sidom, ošetrovateľom v zoo, rozhodne s Gertrúdou utiecť. Ukrývajú sa pri mori a úplnou náhodou sa im podarí odhaliť tajný plán nepriateľských vojakov...
   
 
zdroj: Slovart

 
 
Názov: Erik I. Odvážny
Autorka: Christina Uss
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Zo strachoprda odvážlivcom! 
 
Deväťročný Erik sa bojí všetkého – veveričiek, školy, lekcií klavíra, tréningov, dokonca aj vlastného strachu. Vyrastá však v rodine hrdej na svojich predkov – Vikingov. Erik sa medzi nimi snaží príliš nevyčnievať a chce žiť podľa vlastného hesla – vyhni sa všetkému. Snaha o pokojný život zmizne v okamihu, keď sa jeho sestra Brunhilda rozhodne, že mu pomôže zbaviť sa všetkých jeho strachov. Dopadne jej odhodlanie katastrofou? Alebo sa Erikovi podarí postaviť sa veciam, ktoré ho desia, a zvíťaziť?    
 
zdroj: Albatrosmedia.sk

 
  
Názov: Skandar a zlodej jednorožcov
Autorka: A. F. Steadman
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Zabudnite na jednorožce z rozprávok, tieto vám naženú strach! 
 
Postavte sa zoči-voči nečakaným hrdinom, elementálnej mágii, súbojom na oblohe, prastarým tajomstvám a divým jednorožcom. Skandar Smith chcel odjakživa jazdiť na jednorožcoch. Ocitnúť sa v hŕstke vyvolených, ktorí dostanú šancu stáť pri zrode jednorožca a nadviazať s ním celoživotné puto, by bol preňho splnený sen. Lenže vo chvíli, keď má splnenie svojej túžby na dosah, situácia naberie nebezpečný spád. Najmocnejšieho jednorožca na Ostrove sa zmocní temný a zvrátený nepriateľ. S blížiacou sa hrozbou Skandar odhalí tajomstvo, ktoré by mohlo zmeniť celý svet.

Prečítajte si fantastický bestseller, ktorý vyvolal vo svete veľký rozruch a bol preložený už do 46 jazykov!    
 
zdroj: Bux.sk

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára