Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 18. augusta 2022

Prvý deň v škôlke

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Esther van den Bergová: Prvý deň v škôlke 
(prel. Denisa Stareková, Fortuna Libri 2022)

 
Prvý deň v škôlke je pre dieťa významným dňom plným novôt. Nové prostredie, deti, autority, režim, chute. Spájajú sa s ním tiež silné emócie, pocity, myšlienky a dokážu privolať túžbu vyhnúť sa mu. Strach, úzkosť, smútok, zvedavosť, očakávania. Obavy z nástupu do škôlky majú aj jeho zvierací rovesníci...

Vtáčatku Kamilovi sa ešte nechcelo ísť do škôlky. Nemalo však na výber, ocitlo sa pred dverami „stromovej škôlky“. Obavy nezostali pred dverami, vošli s opereným škôlkarom, ale rýchlo sa vytratili. Kamil sa zoznámil s ostatnými škôlkarmi, hneď sa stal súčasťou kolektívu a tešil sa z rôznych aktivít, ktoré vyprevádzal so zvedavosťou, čo bude nasledovať.

Deň pozvoľna plynul, až dorazil do škôlkarského cieľa, nastal čas ísť domov. Kamilova mamička už naň čakala, lenže čerstvému škôlkarovi sa ešte nechcelo ísť domov...

Vtáčatko vhuplo do škôlkarského života a jeho začiatok zvládlo bravúrne. Deti určite zaujmú aj ostatné zvieratká a všakovaké pútavé detaily, veselé momenty, zvedavo preskúmajú nové prostredie. Ich prvý deň v škôlke síce nebude vyzerať presne tak ako ten Kamilov, azda však dopadne rovnako úspešne.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára