Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 25. septembra 2022

Ďakujem / Thank you: Príbeh susedov jednej ulice / The Story of a Neighbourhood

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Rocio Bonilla: Ďakujem / Thank you: Príbeh susedov jednej ulice / The Story of a Neighbourhood (prel. Dominika Šušolová, Perfekt 2022)

 
Bola raz jedna ulica posiata domčekmi, obývanými zvieratami, ktoré sa vôbec nepoznali. Škoda, pretože by si (asi) rozumeli. Najprv by však museli prekonať predsudky a nevedomosť, ktoré bránia nadviazaniu kontaktov...

V dome číslo 15 bývala Kamila. Nemá dobrý sluch, a preto si púšťa televízor príliš nahlas, mysleli si susedia. Zdrojom hluku a rachotu v skutočnosti boli jej potomkovia – desať kuriatok. Vedľa žil pán Martínez. Kamila nemala odvahu sa mu prihovoriť, zdal sa jej taký vážny a namyslený! Pán Martínez, povolaním právnik a v súkromí žonglér, vedel, že jeho susedmi sú nahluchlá sliepka a obrovský drak. No mýlil sa v oboch prípadoch. Domnelý drak bol v skutočnosti vydesený myšiak, ktorému nedalo spať vedomie, že jeho susedom je kocúr – nočná mora každej myši! Vydesený drobček však netušil, že od kocúra Rodolfa mu nebezpečenstvo nehrozí – vegáni predsa mäso nejedia.

V dome na rohu bývala špičková vedkyňa Matilda, vedľa jej príbytku stál napohľad opustený dom – v skutočnosti obývaný sovou Pakitou a obor Pepe žil v podkrovnom byte, do ktorého sa možno dostať iba po obrej rastline, týčiacej sa do neba. No nikto sa po nej nešplhal hore, dokonca ani nezazvonil na zvonček.

Susedia si žili svoje životy nevediac o sebe, neprejavujúc záujem, snahu spoznať ostatných v susedstve. Lenže jedného dňa sa stalo niečo hrozné! Pani Pakite prestal fungovať internet...

Zábavne ilustrovaný príbeh Rocio Bonilla je síce napohľad určený deťom, ale v skutočnosti nemá vekové ohraničenie. Vtipno-zábavné, milo ilustrované rozprávanie o medziľudských vzťahoch a spolunažívaní sa totiž týka nás všetkých. Kniha okrem zábavy a zamyslenia ponúka príležitosť zdokonaliť sa v angličtine – text príbehu je písaný súbežne v slovenskom a anglickom jazyku. 
 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára