Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 25. septembra 2022

Vilko Ušiačik: Zajačik Vilko spoznáva svet

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Andrea Kuhrmann, Nadine Reitz (ilustrátorka): Vilko Ušiačik: Zajačik Vilko spoznáva svet (prel. Denisa Stareková, Ikar – Stonožka 2022)

 
Vilko Ušiačik je malý ušatý zvedavec spoznávajúci svet – svet v mnohom podobný tomu nášmu. Dieťa (asi od dvoch rokov) sa k nemu môže pridať, chvíľu pobudnúť v sympatickej zajačej rodine.

Kniha prináša sedem ušiačikovských príbehov. Prvý z nich sa začína jedného rána. Vilko ešte spokojne odfukuje v postieľke, ale mamičkin príchod príbeh rozhýbal. Zobudený zajačik dorazil na mamičkinom chrbte do kuchyne, kde naň čakali raňajky. Šikovne si natrel medík na chlieb, ale chlebík zrazu pristál na Vilkovom pyžame...

V prvom príbehu čitateľ vhupol do zajačieho domu, niekoľko ďalších strávi mimo neho. S Vilkom a jeho mamičkou zavíta do parku, zúčastní sa na hudobnom krúžku, zažije veselé chvíle v záhrade a na detskom ihrisku. Knižný pobyt u Vilka sa začal v jeho izbičke a pohľadom na odpočívajúceho zajačika sa tiež končí. Ešte predtým s ním dieťa povečeria a absolvuje všetky činnosti spojené s prípravou na spánok.

Príbehy sú plné láskyplných, milých a radostných okamihov. Roztomilú vizuálnu podobu im dala ilustrátorka Nadine Reitzová, ktorá už svojimi ilustráciami prispela k zrodu viacerých kníh (Pritúľ si ma, Spinkaj, malý ježko, Poď sa so mnou hrať, Budeš môj kamarát?, Vstávaj, malá včielka).

Detskú priazeň si okrem milej rodinky určite získa aj Vilkova verná kamarátka – plyšová hračka Mrkvička. Je to síce hračka, ale jej výraz „tváre“ sa mení, čo určite neunikne pozornému zraku dieťaťa.
 



 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára