Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 1. novembra 2022

Novembrové knižné novinky (2022)

Názov: Řeka
Autorka: Rosa Liksom  
Vydavateľ: Pistorius & Olšanská
 
Oficiálna anotácia: Román Řeka je až bolestně aktuální knihou o utečencích, jakkoliv se odehrává před 70 lety během laponské války (září 1944 - duben 1945) na dalekém severu. Tehdy své domovy opustilo na 60 000 uprchlíků. Hlavní hrdinka románu, třináctiletá dívka, musí před ustupujícími německými vojáky převést do bezpečí za řeku Torne, která je hranicí oddělující Finsko a Švédsko a zároveň v symbolické rovině hranicí mezi životem a smrtí, stádo krav, najít těhotnou matku a postarat se o ni. Ale ani po překročení hranice není její život jednodušší. Setkává se s neutěšenými poměry v utečeneckých táborech, s hladem, nakažlivými nemocemi, strachem, nevraživostí některých místních obyvatel i vyčerpáním. A během svého dlouhého putování postupně dospívá. 
 
 
Názov: Ako funguje psychológia: Vizuálna prezentácia aplikovanej psychológie
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Najjednoduchší a vizuálne najpútavejší sprievodca psychológiou.

Ako si môžete pretvoriť mozog, aby ste sa učili efektívnejšie? Ktoré metódy znižujú napätie pri rokovaniach? Aké psychologické triky používajú zadávatelia reklám, aby vás presvedčili, že si máte kúpiť ich výrobky?

Naučte sa, ako možno psychológiu aplikovať na situácie zo skutočného života od diania na pracovisku až po komunikáciu na športovisku. Využívajte fungovanie ľudskej mysle, zistite, čo sa v nej môže pokaziť, a spoznajte mnohé dostupné formy liečby.

Kniha Ako funguje psychológia je plná fascinujúcich faktov a prináša jasné, ľahko pochopiteľné grafické údaje. Vysvetlí vám všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako v skutočnom svete myslíte, cítite a konáte.

V publikácii sú vedecké poznatky doplnené užitočnými názornými ilustráciami a infografikami. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Civilizácia: Dejiny sveta v 1 000 predmetoch
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Spoznajte príbeh našej minulosti v rozprávaní predmetov, ktoré po sebe zanechávame.

Dejiny sveta nemusia byť len o rokoch a zozname udalostí. Tvorí ich všetko, čo človek vytvorí a čo po ňom na svete zostane. Od počiatku ľudských dejín nás definuje talent na výrobu vecí, od základných predmetov dennej potreby, ako sú misky a ručné sekery, až po vynálezy špičkových technológií. Tieto predmety vypovedajú o tom, čomu naši predkovia verili a čo si vážili, o vývoji ľudského myslenia aj o zručnostiach, ktoré sme časom nadobudli.

Vďaka úžasným fotografiám uvidíte v tejto knihe predmety, ktoré si naši predkovia cenili – šperky, ktoré nosili Mezopotámci či cenné rituálne nádoby, ktoré používala dynastia Šang. Umožnia vám nahliadnuť do toho, čo každej kultúre dodávalo jej vlastnú identitu.

Prehľadné delenie textu na obdobia od roku 20 000 pred n. l. až po súčasnosť čitateľovi pomôže ľahko sa orientovať a priradiť zobrazené predmety k jednotlivým obdobiam vo vývoji civilizácie. Preskúmajte ich a spoznajte, kde sme ako ľudia začínali a sme od pravekých čias pokročili.
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Zločiny ve jménu vědy
Autor: Sam Kean
Vydavateľ: Grada
 
Oficiálna anotácia: Existuje hranice, kterou by vědci při cestě za poznáním nikdy neměli překročit? Je možné ospravedlnit etické prohřešky nebo dokonce zločiny tím, že se jich lidé dopustili v zájmu dosažení vědeckého pokroku nebo jiného vyššího cíle? Můžeme posuzovat chování a postoje lidí v minulosti na základě našich současných norem? Sam Kean ve své nové knize hledá odpovědi na tyto i další komplikované otázky, ale činí to navýsost zajímavou a zábavnou formou. Dějiny vědeckého zkoumání jsou plné pozoruhodných i bizarních postav, které při své práci překračují různá tabu, zaplétají se s podsvětím a někdy dokonce skončí na popravišti. Co třeba pár dobrých historek o pirátech a otrokářích se zálibou ve vědě, vykradačích hrobů, vraždícím anatomovi, elektrickém křesle, žárlivých paleontolozích, lobotomii, atomové bombě a ruských špionech, pohlavních chorobách, teroristovi v péči psychologů a jedné zvlášť nevydařené operaci na změnu pohlaví? Jedna věc je jistá: čtení o dějinách vědy rozhodně nemusí být nuda! 
 
 
Názov: Atlas temných miest: Po stopách tragických míľnikov našich dejín
Autor: Peter Hohenhaus
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Objavte svet temného turizmu!

Čoraz viac turistov si zámerne vyberá miesta s tragickým osudom, aby lepšie pochopili a precítili ničivé svetové udalosti. Vydajte sa aj vy na cestu späť v čase, navštívte sovietske gulagy a pevnosti studenej vojny. Nazrite do apokalyptickej budúcnosti v uzavretej zóne Černobyľu a zistite viac o atómovom bombardovaní Hirošimy a Nagasaki. Staňte sa svedkami nezabudnuteľných tragédií na bojiskách či v táboroch smrti. Inšpirujte sa nespočetnými obetavými činmi a víťazstvami ľudského ducha a pripravte sa na výlet svojho života. Táto kniha je váš lístok do vyše 300 temných destinácií. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Na koniec sveta
Autori: Adrián Macho & Zuzana Štelbaská
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Vydajte sa na dlhú cestu s úžasným Adriánom Machom, ktorého obrázky milujú deti po celom svete. 
 
Malému Eskimáčikovi Yukovi mamička večer rozprávala príbehy o mieste, kde sa končí svet. No ani pižmoň, sob či polárna líška o ňom nič nevedeli. Možno mu nakoniec poradí veľká biela medvedica. Narazí napokon Yuko na koniec sveta?
 

Názov: Prísny zákaz otvárať!
Autor: Ralf Butschkow
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Kto otvorí túto knihu, má hneď plné ruky práce!

Túto knižku by si určite nemal otvárať! Prečo? Medvedík čistotný s priateľmi chce totiž utiecť zo zoo za každú cenu a pootvorená knižka je predsa skvelá príležitosť na únik! Niektoré zvieratká sa schovali do stodoly, kde je tma ako v rohu, iné si nafarbili srsť, aby zanikli a nikto si ich nevšimol. Podarí sa ti nakoniec odhaliť, kde sú všetky zvieratká?

Zábavné interaktívne leporelo, ktoré prehĺbi detskú zvedavosť – tlieskaj rukami, hľadaj zvieratká a hladkaj ich.
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Volanie lesa
Autorky: Marie Tibi & Rebecca Romeo
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Dojímavý príbeh o hlbokom priateľstve medzi chlapcom a zranenou líškou.

Martin miluje prírodu a fotografovanie. V lese objaví líšťa uväznené v ostružinách. Oslobodí ho, vezme domov a dá mu meno Lesana. Je to začiatok krásneho vzťahu, ale aj nedorozumení. Lesana vyhľadáva zvuky prírody a sníva o návrate do lesného domova. Cení si tohto človeka, s ktorým sa zoznámila, ale nechápe, prečo jej po záchrane bráni v návrate do prírody, ktorá ju volá domov. Jedného dňa sa jej podarí utiecť, získať späť svoje divoké zvieracie inštinkty a slobodu. Uvidí ešte Martin niekedy svoju milovanú líšku?

Harmonická reflexia, ktorá vedie k porozumeniu, že milovať znamená aj nechať ísť.
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Vraniak Albín
Autorka: Zuzana Wienk
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Biele vrany medzi nami! Príbeh o odvahe v každom z nás.

„Odvahu? Tú predsa máš, Albín. Už niekoľkokrát si sa postavil za to, čomu si veril. Aj odvážni majú strach, len ho dokážu prekonať.“

Albín bol obyčajné vranie mláďa. Nemal žiadne superschopnosti, šantil a vystrájal s kamarátmi a niekedy sa aj dosť bál. Najviac ho však trápilo, keď niekomu ubližovali. Jedného dňa, keď sa chudákovi Škrupovi prihodil v triede trapas, Albín sa ho pred celým kŕdľom odvážne zastal. Vtedy sa mu na chvoste objavilo prvé biele pierko... „Ale kým sa ukáže dobro, musí všeličo preskákať. Napríklad aj uletieť z kŕdľa. Aby našiel to, čo vlastne celý čas mal – odvahu.“

Kúpou tejto knižky podporíte občianske združenie Bystriny, ktoré každoročne udeľuje ocenenie pre odvážnych Biela vrana. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 
 
 
Názov: Smradi - Epizóda 10: Horšie to už nemôže byť
Autor: Aaron Blabey
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Smradi, 10. diel
 
Oficiálna anotácia: Neuveriteľne vtipné dobrodružstvá smradej úderky pokračujú! 
 
Pokloňte sa korunovanému princovi Marmeládovi! Poddajte sa jeho hrozivému veličenstvu! Skloňte hlavy pred jeho zadkorukou výsosťou! Alebo… teda… Ako chcete! Zákerní Smradi a ešte zákernejšie Baby možno dostali nakladačku, ale znamená to, že už sa nikdy nevzchopia? Tak to je vylúčené, faganitos! Pripravte si hlasivky, nasaďte si tanečné topánky, ide sa do boja! Bojovať proti sebe budú zlí a ešte horšííí.
 
 
Názov: Kolofón a Janko a Marienka
Autor: Peter Gärtner
Vydavateľ: Morgonrock
Poznámka: séria O čertovi Kolofónovi, 1. diel
Poznámka: nové vydanie
Poznámka: v rámci série vyjdú tento mesiac aj tituly: Kolofón a tri kocky droždia, Kolofón a lovec plastov Zero Waste
 
Oficiálna anotácia: Prispatého maškrtníka Kolofóna vyšlú z pekla, aby priviedol dve neposlušné deti na výpomoc. Zúfalý a ustráchaný čert netuší, čo si počať na zemi, až kým v lese nenatrafí na Janka a Marienku. Bystré a odvážne deti rýchlo pochopia, že sa nemotorného čerta nemusia báť. Naopak, on bude potrebovať ich pomoc, aby sa z neho stal konečne poriadny čert. Vydajú sa na spoločnú dobrodružnú púť, počas ktorej stretnú zatúlaného Diviačika, tlupu trpaslíkov či lúpežnú dvojku Charlieho a Ellieho a samozrejme Ježibabku. Práve medovníkový domček a jeho domáca budú pre Kolofóna tou najväčšou skúškou.

Kniha vyšla pôvodne v roku 2017 pod názvom O čertovi Kolofónovi ako knižný prepis rovnomennej úspešnej hry bábkového divadla Morgonrock a netrvalo dlho a vypredala sa. Teraz vychádza v novom knižnom dizajne, s upravenými ilustráciami a s upresneným názvom Kolofón a Janko a Marienka ako prvý diel celej kolofónovskej trilógie. 
 
 
Názov: Lesná čarodejnica: Čarodejnicou sa dievča nerodí, ale stáva...
Autorka: Skye McKenna
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Uplynulo sedem rokov, odkedy sa Cassie Morganová rozlúčila s mamou a zostala v ponurej internátnej škole. Celé dni sa skrýva pred spolužiačkou, ktorá ju šikanuje, a číta zakázané príbehy o Férii. Cassie je presvedčená, že mama stále žije, a chce ju nájsť bez ohľadu na možné nebezpečenstvo. Keď ju pošlú do sirotinca, uvedomí si, že nemá na výber. Musí utiecť a vypátrať mamu na vlastnú päsť. Na úteku ju naháňajú raráškovia, no prekvapivo im ubzikne na lietajúcej metle s pomocou rozprávajúceho kocúra Montaguea, ktorý ju vezme do prívetivej dedinky Lesná. Cassie zisťuje, že pochádza z rodiny čarodejníc – žien, ktoré chránia Britániu pred obyvateľmi Férie. Tí sú skutoční a oveľa, oveľa strašidelnejší, ako naznačujú príbehy v knihách. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Únikovka - Únik... zo strašidelného domu: Originálna únikovka pre deti (Spojené stránky s tajomnými úlohami)
Autori: Jens Schumacher & Hauke Kock
Vydavateľ: Ella & Max
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Neuvážená stávka ťa jednej temnej noci zavedie do starobylého vidieckeho sídla, opradeného najrôznejšími strašidelnými povesťami. Čaká ťa poriadna skúška odvahy! Neohrozene vstúpiš do útrob domu, keď tu sa pod tebou prepadne podlaha. Ocitneš sa v tmavej pivnici. Okolo teba sa ozývajú tajomné zvuky...
 
Neklame ťa sluch? A ako sa odtiaľ, prepánajána, dostaneš? Len keď pozbieraš všetku svoju odvahu, inteligenciu a kombinačné schopnosti, podarí sa ti únikzo strašidelného domu!

  • Pevná väzba, kvalitné materiálové a grafické spracovanie
  • Vzrušujúce príbehy plné spletitých rébusov a hlavolamov
  • Spojené stránky na rozstrihnutie skrývajúce tajomstvá
Skvelý darcek pre všetkých milovníkov dobrodružstiev a záhad.
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Únikovka - Únik... z minulosti: Originálna únikovka pre deti (Spojené stránky s tajomnými úlohami)
Autori: Jens Schumacher & Hauke Kock
Vydavateľ: Ella & Max
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Tvoj strýko je geniálny vynálezca a zostrojil prvý funkčný časostroj na svete. A ty si ho môžeš vyskúšať.

Prenikavý záblesk svetla - a zrazu sa ohromene rozhliadaš po pravekom pralese. Vzápätí sa dávaš na útek pred krvilačnými dinosaurami a chceš sa vrátiť späť. Lenže prístroj má nanešťastie ešte nejaké muchy a vláči ťa z jednej historickej epochy do druhej… Ktovie, či sa ešte vôbec niekedy dostaneš v zdraví domov? Len keď pozbieraš všetku svoju odvahu, inteligenciu a kombinačné schopnosti, podarí sa ti únik z minulosti!

  • Pevná väzba, kvalitné materiálové a grafické spracovanie
  • Vzrušujúce príbehy plné spletitých rébusov a hlavolamov
  • Spojené stránky na rozstrihnutie skrývajúce tajomstvá
Skvelý darcek pre všetkých milovníkov dobrodružstiev a záhad.
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Únikovka - Zimné dobrodružstvo - Vianočná pasca: Originálna únikovka pre deti (Spojené stránky s tajomnými úlohami)
Autori: Eva Eich & Toni Hamm
Vydavateľ: Ella & Max
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
Poznámka: v rámci série vyjde aj titul Tri záhadné darčeky
 
Oficiálna anotácia: Posledné dni zostávajúce do Štedrého večera plánuje Mila stráviť v pohode pri počítači alebo pojedaním vianočných koláčikov. Lenže potom sa začnú diať podivné veci. Jej spolužiak Max chodí každé ráno do školy totálne vyčerpaný, ale nechce jej prezradiť dôvod. Keď si Mila všimne záhadný tieň pristávajúci na streche domu Maxových rodičov a kamarát nasledujúci deň chýba, je jej jasné, že sa niečo deje. Jedinou stopou je záhadný list, ktorý nájde v ich tajnom úkryte...
  • Pevná väzba, kvalitné materiálové a grafické spracovanie
  • Vzrušujúce príbehy plné spletitých rébusov a hlavolamov
  • Spojené stránky na rozstrihnutie skrývajúce tajomstvá
Skvelý darcek pre všetkých milovníkov dobrodružstiev a záhad.
 
zdroj: Bux.sk

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára