Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 26. novembra 2022

Decembrové knižné novinky (2022)

Názov: Hrobárov almanach
Autor: Oliver Pötzsch
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Hrobárov almanach, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Píše sa rok 1893. Augustin Rothmayer pracuje ako hrobár na slávnom hlavnom cintoríne vo Viedni. Je trochu zvláštny, ale nesmierne sčítaný a píše prvý almanach pre hrobárov. Pokoj mu však naruší mladý policajný inšpektor Leopold von Herzfeldt, ktorý potrebuje odborníka na smrť. Vo Viedni totiž došlo k vraždám niekoľkých služobných a vrah každú nastokol na kôl. Hrobár videl už kadejaké telá, pozná všetky príčiny smrti aj fázy rozkladu. Vie, že narážanie na kôl patrí medzi starobylé metódy udržania mŕtvol pod zemou, aby neškodili živým. Vyčíňa vo Viedni poverčivý sériový vrah? Inšpektor a hrobár sa spolu pustia do vyšetrovania a zistia, že za bránami krásneho veľkomesta číha skaza.

Autor bestsellerov Oliver Pötzsch nás zavedie do Viedne na prelome storočí, do najtemnejších kútov mesta v období, v ktorom sa rodili základy modernej kriminalistiky. Priblíži nám tak vyšetrovacie metódy, ktoré navždy zmenili svet inšpektorov a komisárov, zločincov aj vrahov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Skleněný ghát
Autor: Najjar Masúd
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Výbor sedmi povídek představuje tvorbu jednoho z nejuznávanějších moderních autorů píšících v urdštině Najjara Masúda. Tento autor, profesor perské literatury a překladatel vydal za svého života čtyři povídkové sbírky, z nichž tři jsou v tomto výboru zastoupeny. A nepochybně zaujmou i čtenáře bez hlubokého předchozího zájmu o indickou literaturu. Na první pohled vás okouzlí exotické kulisy plné neznámých tvarů, barev a vůní, jež však jako by unikaly našemu doteku, skryté za průsvitným závojem, bez konkrétního místního či časového určení. A stejně tak se i děj Masúdových povídek vzpírá jednoznačnému uchopení, jediné interpretaci. Čtenář se tak vlastně sám ocitá v kůži postav, jimž jsou často odpírány informace nebo vysvětlení, a ony se tak musí rozhodovat a konat jen na základě toho, co samy vidí, a svých rozumových schopností či morálních zásad. Nejde však o bezradnou neukončenost, naopak, autor čtenáře dovádí k poznání, že obraz, na který se dívají, lze nahlížet z různých úhlů, že za závojem, jenž zahaluje svět, snad následuje další. Četba povídek Najjara Masúda skýtá člověku čiré potěšení a pobízí jej k následnému uvažování o zákonitostech morálky i literární stavby.
 
zdroj: Argo

 

Názov: Chyť toho králíka
Autorka: Lana Bastašić 
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Román rekonstruuje přátelství dvou bosenských žen, které byly od mala nerozlučné, než se mezi nimi všechno bolestně pokazilo. Už dvanáct let se neviděly, když Saře žijící nyní v Dublinu zavolá bývalá kamarádka Lejla s prosbou, aby ji z Mostaru odvezla do Vídně. Je tam prý její od války nezvěstný bratr Armin. Během dlouhé jízdy napříč Balkánem k sobě znovu hledají cestu. Návrat domů vyplaví dlouho potlačované vzpomínky na dětství a dospívání ve válkou poznamenané zemi. Sara se ne čekaně propadne do krajiny, v níž se osobní vzpomínky a prožitky prolínají s poválečnou balkánskou realitou. Kniha, v níž se zrcadlí inspirace Alenkou v říši divů, ale i Conradovým Srdcem temnoty, působivě ukazuje, že i sdílená realita může být dvěma různými lidmi vnímána úplně jinak a co to pro mezilidské vztahy znamená. Dokáže nové setkání dvou dávných přítelkyň zacelit staré rány?  
 
zdroj: Argo

 
Názov: Krvavý mesiac
Autor: Jo Nesbø
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Harry Hole, 13. diel
 
Oficiálna anotácia: Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločnosť a oblek na mieru. Medzitým v Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat. Katrine Brattová sa márne dožaduje spolupráce s Harrym, ktorého jej nadriadení považujú za skrachovaného alkoholika. Podozrivý magnát sám vyhľadá Harryho pomoc a on sa jeho ponuku rozhodne prijať. Ak prípad vyrieši, získa bonus, ktorým splatí Lucillin dlh Mexičanom.

Harry sa vracia do Nórska a vytvorí tím zo starých známych. Osloví priateľa z detstva, ktorý predáva kokaín, skorumpovaného policajta a psychológa chorého na rakovinu. Mexičania mu dali na splatenie dlhu desať dní. Hodiny tikajú a nad Oslom má vyjsť krvavý mesiac. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dáma kontra strelec
Autor: Dominik Dán
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Krimi Dominika Dána, 35. diel
 
Oficiálna anotácia: V polovici deväťdesiatych rokov sa v Našom Meste aktivizovalo podsvetie a chlapci z oddelenia vrážd mali plné ruky práce. No nie všetky vraždy z tohto obdobia súviseli s podsvetím. Našli sa aj také, ktoré na svoje vyriešenie čakali v Krauzovej skrini roky, a nakoniec sa dočkali.

Po troch rokoch vyšetrovania sa detektívom podarilo chytiť vraha sedemnásťročnej prostitútky Ruženky Róžovej, dopichanej v tráve na kraji sídliska. Napriek sľubu šéfa Alexandra Mayora si Krauz a celá partia z kancelárie stoštyridsaťjeden neužijú zaslúžené oslavy ani pár dní voľna, lebo nový prípad sa už blíži ‒ nenápadne ako tajomný strelec maskovaný podvečerným šerom pustého lesa. Obeťou je bývalá športovkyňa, reprezentantka a zároveň modelka pôsobiaca na vychýrených mólach Paríža či Milána ‒ veľká dáma veľkého sveta. Lenže ako zistiť, kto je záhadný strelec, ktorý jej usiluje o život? Krauzovi nie je jasné ani to, či jej naozaj niekto usiluje o život, či to nebol len náhodný výstrel zákerného pytliaka. Detektívi z oddelenia vrážd majú pred sebou ďalší rébus, výsledok vyšetrovania môže priniesť prekvapujúce odpovede ako už mnohokrát predtým.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Ilegál
Autor: Peter Kijaba
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Predátor, korisť a zbesilý svet, kde len ťažko rozpoznať, kto je kto. 
 
Dramatický príbeh plný napätia a prekvapujúcich zvratov sleduje osudy elitného vojaka s drsnými skúsenosťami služby v cudzineckej légii a veľkopodnikateľa, bývalého dôstojníka ŠtB pôsobiaceho v zahraničí na konci studenej vojny.

Bývalý vojak Viktor po rokoch strávených v Afganistane, Mali a v ďalších krajinách zmietaných nepokojmi sa vracia do rodných Košíc, aby zmizol z hľadáčika prenasledovateľov, no ani mesto na východe Slovenska mu neprinesie vytúžené bezpečie. Predtým než zavesí nebezpečné žoldnierske remeslo na klinec, čaká ho posledná, dosiaľ nedokončená úloha. Nemá na výber. Jeho cesty sa opakovane skrížia s veľkopodnikateľom Kogelom, ktorý po Zamatovej revolúcii rýchlo naskočil na vlak smerujúci do kapitalizmu, bohato zúročiac zahraničné konexie získané v službách Štátnej bezpečnosti. Obom ide o život. Kto z nich prežije?

Dramatický príbeh bývalého elitného vojaka a oligarchu s temnou minulosťou, ktorých cesty sa viackrát osudovo pretnú, až vyvrcholia vo veľkolepom finále.
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Príbehy o coming-oute
Autor: kolektív autorov
Vydavateľ: NoMantinels
 
Oficiálna anotácia: Veľké lásky, rozchody, superhrdinovia, medvede, hady, záhady a kult krvilačných profesorov. Zbierka trinástich textov od autorského kolektívu queer časopisu QYS ukazuje rôznorodosť ťažkostí LGBTI+ ľudí na Slovensku, ale aj odvahu a vytrvalosť.

Dlho sme sa na Slovensku k našej menšinovej sexuálnej orientácii alebo rodovej identite „priznávali“. Ľudia, ktorí nás milujú a prijali nás bezpodmienečne, nám však trpezlivo dali najavo, že coming-out, že som gej, lesba alebo bi či transrodový alebo nebinárny človek, nie je priznaním, lebo to nie je zločin.

Takí jednoducho sme od narodenia. Kvôli predsudkom okolia nám môže trvať veľmi dlho, kým prijmeme svoju podstatu. Pri pekných reakciách nám padá balvan zo srdca, pri nepríjemných, ktoré, žiaľ, nie sú ojedinelé, dostávame záchvaty strachu a úzkosti.

Kolekciu textov sme sa snažili vystavať pestro, s textami literárnymi, ale aj esejistickými, o rôznych osobných identitách a skúsenostiach s coming-outom v rôznych kútoch našej krajiny.
 
Veríme, že zaujme aj nequeer väčšinu, pre ktorú predstavuje príležitosť dozvedieť sa viac o prežívaní svojich blízkych, lepšie im porozumieť, a v konečnom dôsledku azda aj dôslednejšie pri nich stáť v ťažkých chvíľach.

Do zbierky textov prispeli: Dominika Chrastová, Kristián Lazarčík, Matej Uhlár, Jakub Spevák, Jana Varcholová, Marek Majzon, Andrej Kuruc, Ambrosia Bajtek, Marek Hudec, Sabrina Katonoff, Zuzana Jakúbková, Šimon Drgoňa, Tonie Thimble

 
zdroj: StartLab

 
Názov: Láskyplná setkávání: Choreografie úspěšného vztahu
Autori: Alan Linnér & Anders Nyman
Vydavateľ: Portál
 
Oficiálna anotácia: Je v 21. století ještě vůbec možné vybudovat a uchovat základy pevného a trvalého vztahu, v prostředí plném povrchní, roztříštěné komunikace, strachu, že o něco přijdeme, neschopnosti odkládat uspokojení či „sešívaných“ rodin, když navíc stále narůstá počet lidí žijících o samotě? I v této situaci toužíme po vzájemnosti a láskyplné sounáležitosti.

Kniha pojednává o situacích, které ohrožují harmonický vztah (přehnaná závislost jednoho partnera, nezralost), o úskalích řešitelných v párové terapii (triangulace, přerámování, neutrální postoj terapeuta), o důležitosti prvního setkání, o nedostatečnosti jazykových prostředků a důležitosti odpuštění, smíření a omluvy, o kreativních vztahových řešeních, o terapeutických výzvách při řešení nevěry, o používání metafor a o rozhodování, zda má smysl ve vztahu setrvávat. 

Názov: Sapiens: Zrod ľudstva (1. diel): Ilustrovaná história
Autori: Yuval Noah Harari & David Vandermeulen & Daniel Casanave
Vydavateľ: Aktuell
Poznámka: séria Sapiens: Ilustrovaná história, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Prvý diel nádherne ilustrovaného príbehu histórie ľudstva, podľa skvelej a úspešnej knihy Yuvala Noaha Harariho, ktorá sa stala medzinárodným bestsellerom.

Toto je príbeh o tom, ako sa z bezvýznamnej opice stal vládca planéty Zem, ktorý dokázal štiepiť atóm, lietať na Mesiac a manipulovať s genetickým kódom života.
 
S Yuvalom Noahom Hararim ako sprievodcom, a postavami ako je praveký Bill, doktorka Fiktívna a detektívka Lopezová, sa vydáte na výlet po najzaujímavejších zákutiach histórie. Evolúcia ľudstva je prerozprávaná ako televízna reality šou; prvé stretnutie Sapiens a neandertálcov preskúmame prostredníctvom majstrovských diel moderného umenia; a vyhynutie mamutov a šabľozubých tigrov je prerozprávané ako filmová detektívka.

Sapiens: Ilustrovaná história je revolučná – a okrem toho prudko zábavná – interpretácia príbehu ľudstva, plná vtipu, humoru, ale aj poučenia.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mýtus a kult Jozefa Tisa
Autor: Anton Hruboň
Vydavateľ: Paradigma Publishing
 
Oficiálna anotácia: Nebyť výkonu rozsudku smrti na nádvorí bratislavského Justičného paláca v skoré ráno 18. apríla 1947, táto kniha by možno vôbec nevznikla. Poprava bývalého prezidenta Slovenského štátu ukončila jeho fyzickú existenciu, no súčasne bola impulzom zrodu posmrtného, „druhého“ života.
 
Publikácia nechce byť ďalším z radu životopisov Jozefa Tisa, aspoň nie v štandardnom chápaní. Je predovšetkým históriou predstáv, ktoré sa o ňom vytvorili za uplynulé storočie v rôznych spoločenských podmienkach a režimoch. Tie viedli k sformovaniu mýtov a ich ritualizovanie k vymodelovaniu do dnešných dní pretrvávajúceho Tisovho svetsko-sakrálneho kultu. Rozprávanie historika Antona Hruboňa tak nevyhnutne prekračuje Rubikon prachom zapadnutých dejín a stáva sa aj výpoveďou o súčasnej slovenskej spoločnosti, jej kultúrnych mantrách, konfliktoch a (ne)schopnosti narúšať vlastné archimedovské kruhy... 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Jestlipak víte, kdo je lyrik?: O poezii pro děti a mladé čtenáře
Autorka: Jana Čeňková 
Vydavateľ: Karolinum
 
Oficiálna anotácia: V minulém desetiletí se v poezii pro děti objevila řada nových jmen i originálně koncipovaných výborů. Předkládaná kolektivní monografie sleduje nynější vývoj a mapuje nakladatelský a autorský pohyb v tomto segmentu. Zaměřuje se na soudobé české autory (Petr Borkovec, Daniela Fischerová, Robin Král, Radek Malý, Petr Nikl, Ester Stará, Ivan Wernisch aj.) a díla některých jejich předchůdců (Vladimír Holan, Josef Hiršal a Bohumila Grögerová či Jan Skácel). Jejich básnická tvorba také slouží jako materiál pro didakticky koncipovanou studii zamýšlející se nad budoucností čítanek a hledisek, podle nichž je do nich zařazována současná poezie. 
 
zdroj: Kosmas.cz

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Táto kniha nemá rada čítanie
Autor: David Sundin
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Čo sa dá robiť s knihou, ktorá nemá rada čítanie? Čítať ju!

Táto neobyčajne živá, neskrotná a úplne čarovná obrázková kniha bude pre každého čitateľa výzvou! Všemožne sa snaží, aby ste ju neotvorili, písmenká v nej miznú, zmenšujú sa, znenazdajky sa zatvára a kde sa vzal, tu sa vzal, objaví sa v nej… krokodíl!

Humorná kniha švédskeho komika Davida Sundina je ako stvorená pre deti, ktoré ešte pri čítaní potrebujú pomoc dospelého. Svojím spracovaním a nevšednou grafickou úpravou podporuje interakciu medzi čitateľom a poslucháčom, nabáda ku kreativite a hravosti. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Jojo, to vážne?! 
Autori: Branislava Hronská & Rastislav Polenkovič  
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Jojo má osem rokov a kopu dobrých nápadov. Vážne?

Výmyselník Jojo by sa celý deň iba hral. Mamička mu však dáva rôzne úlohy, pretože potrebuje v domácnosti pomôcť. Keď si Jojo nie je celkom istý, zavolá svojmu ocinovi, ktorý na všetko pozná odpoveď. Veď je vedátor. Jojo rád pomáha a vždy s dobrým úmyslom, ale oveľa radšej si vynaliezavo uľahčuje prácu a pred malou sestrou Olinkou stvára somarinky. A tak veci často dopadnú inak, ako si predstavoval, a mama robí záchranárku.

Príbehy deti nielen zabavia, no tiež poučia. Sám Jojo im povie, čo sa práve naučil a čo je pre život dôležité. Aj rodičia nájdu užitočné návody v závere knihy. Neuropsychológ Dr. Robert Krause im poradí, ako lepšie zvládať situácie pri výchove detí a ako s nimi vhodne komunikovať.

Kniha voľne nadväzuje na rovnomenný edukatívny animovaný seriál z dielne TV Jojko.

Ilustrátor Rastislav Polenkovič, ktorý vytvoril postavy rodiny do seriálu, ich vtipným spôsobom oživil aj na stránkach knižky.

zdroj: Bux.sk

Názov: Mačka, ktorá zachránila knihy
Autor: Sósuke Nacukawa
Vydavateľ: Ikar 
 
Oficiálna anotácia: Rintaró Nacuki je len stredoškolák, no na pleciach mu už leží zodpovednosť za tisíce príbehov. Po milovanom starom otcovi totiž nezdedil len lásku ku knihám, ale aj jeho antikvariát. S antikvariátom je však viac starostí ako radostí, a tak sa ho rozhodne zavrieť. Vtedy sa pred ním zjaví hovoriaca mačka a požiada ho, aby jej pomohol knihy zachrániť. Mnohé z nich sú opustené a zdá sa, že vyslobodiť ich od nedbanlivých majiteľov dokáže iba táto netradičná dvojica. A tak sa mačací knižný ochranca a Rintaró vydávajú na úžasnú výpravu do sveta fantázie, do spletitých bludísk, kde na nich čaká nejedno dobrodružstvo. Stretávajú muža, ktorý necháva knihy hynúť na poličkách, neuvedomelého mučiteľa kníh, ktorý z nich vystrihuje časti, aby iným uľahčil čítanie, alebo riaditeľa vydavateľstva, ktorý je posadnutý písaním bestsellerov. Ostáva posledná úloha – bludisko vedúce do ríše, kam sa odvážia vstúpiť len tí najudatnejší. Dokáže to aj Rintaró?
 
zdroj: Bux.sk

 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára