Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 31. decembra 2022

Januárové knižné novinky (2023)

Názov: Slepá vŕba a spiaca žena
Autor: Haruki Murakami
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Dvadsaťštyri majstrovských poviedok z rokov 1979 až 2006 sú mimoriadne skvelou ukážkou autorovho strhujúceho rukopisu a podmanivosti jeho krátkych próz. V príbehoch, ktoré sa odohrávajú v Japonsku, Taliansku, Grécku či na Havaji, opäť provokuje fascinujúcim a nekompromisným stieraním hranice medzi možným a nemožným, presvedčivo zachováva rovnováhu medzi oboma týmito svetmi, plynulo prechádza zo sveta každodennosti do sveta snov, a práve v tom balansovaní na hrane nemilosrdne odhaľ uje temné aj krehké stránky nás všetkých a zraniteľnosť našej duše. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Tisíc let radostí a smutků
Autor: Aj Wej-wej
Vydavateľ: Paseka
 
Oficiálna anotácia: Kniha nejslavnějšího čínského umělce současnosti daleko přesahuje běžný memoár. Vyprávění začíná dlouho předtím, než Aj Wej-Wej přišel na svět. Příběhy Ajova otce, Mao Ce-Tungova blízkého spolupracovníka a ceněného lyrického básníka Aj Čchinga a samotného Wej-Weje se odehrává na širokém plátně čínské historie poslední stovky let, v kulisách dějinných otřesů a vzájemně se zrcadlí. Stejně jako otec odchází v mládí za uměleckou inspirací do Paříže, volí syn ve svých čtyřiadvaceti letech únik před čínskou realitou do Spojených státu, setkává se s Allenem Ginsbergem a objevuje Andyho Warhola. Podobně jako Aj Čching sdílel za Kulturní revoluce ve vyhnanství pohnutý osud levicové avantgardy, Aj Wej-Wej se v důsledku společenské angažovanosti od roku 2008 rovněž konfrontuje s režimem. Autor líčí rovněž čínskou uměleckou scénu na přelomu milénia a poměry v Číně po potlačení demokratického hnutí i vlastní snahu o svobodné umělecké vyjádření. Zároveň čtenáře provází po vlatním díle zahrnující plastiky, forografie, film i elektronická díla.

Názov: Brněnské nevěstky
Autorka: Naďa Horáková 
Vydavateľ: Moba
 
Oficiálna anotácia: Marek z Erlachu, přítel markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, nalezne v lese nedaleko Brna umírající dívku a její novorozeně zabalené v drahé pleně se symbolem patricijského rodu Anshelmů. Na přání markraběnky Markéty Opavské začne diskrétně pátrat, kdo byla ona dívka a kdo je otcem dítěte. Stopy míří mezi brněnské nevěstky na kopec Puhlík, semeniště kriminality, kde se ukrývají kuplíři, zloději a vrazi a ony nebohé ženy zneužívají ke zločinům. Dívka ovšem nevěstka nebyla a otcem dítěte je významný brněnský měšťan. Skandál s nemanželským dítětem rozpoutá řadu intrik mezi bohatými patriciji a odhalí kruté poměry v některých zdánlivě spořádaných manželstvích...
 
zdroj: Knihcentrum.sk

 

Názov: Narodila som sa pod šťastnou hviezdou
Autorka: Elena Lacková 
Vydavateľ: BRAK
 
Oficiálna anotácia: Pri príležitosti 100. výročia narodenia Eleny Lackovej pripravuje vydavateľstvo BRAK prvé slovenské vydanie kľúčového diela rómskej autorky.
 
Elena Lacková, nositeľka štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. Stupňa, sa svojou tvorbou zaslúžila predovšetkým o dokumentovanie následkov rómskeho holokaustu. Utrpenie z oblasti Veľkého Šariša v okrese Prešov opísala po vojne v divadelnej hre Horiaci cigánsky tábor, ktorú so svojimi blízkymi nacvičila úspešne reprízovala v celom Československu. Spomienku na vojnu a obdobie po nej rozpovedala českej etnologičke a romistke docentke Milene Hübschmannovej, ktorá jej spomienky spísala v knihe Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. Toto dielo okrem češtiny vyšlo po francúzsky, maďarsky, rusky a anglicky, nikdy však po slovensky. Kniha okrem hrdinského životného príbehu rómskej autorky opisuje zabudnuté rituály, zvyky rómskej kultúry, čím sa stáva unikátnym svedectvom a prispením do prežívania kultúrnej identity. Obsahuje cenné doklady rómskej kultúry a jazyka. 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Na krídlach: Ako evolúcia a dizajn prekonali gravitáciu
Autor: Richard Dawkins
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: Kniha vychádza až 31. januára
 
Oficiálna anotácia: Snívalo sa vám niekedy, že lietate? Predstavovali ste si, aké by to bolo, keby ste boli vtákom a mohli plachtiť po oblohe či sa na krídlach strmhlav vrhnúť k zemi? Lietaním sú deti fascinované už odmalička a Richard Dawkins, mysliteľ a vedec z Oxfordskej univerzity, je z neho rovnako nadšený aj v dospelosti. Vo svojej knihe skúma všetky aspekty letu, zvieracieho, ľudského i mechanického. Keďže zázrak lietania je votkaný do celej našej histórie, kniha vás prevedie príbehmi od bájneho Ikara až po boeing 747. Aké sú rozdiely medzi vtákmi, ktoré sa vyvinuli evolúciou, a lietajúcimi strojmi skonštruovanými ľuďmi? Ako sa ľuďom podarilo prekonať zákony gravitácie? Autor okrem ľudského spoločenstva a živočíšnej ríše skúma aj fascinujúce lety, ktorých je schopná naša myseľ – úniky z reality, a to všetko prostredníctvom vedy a predstavivosti. Táto kniha je výsledkom jedinečnej spolupráce jedného z popredných svetových vedcov a talentovanej umelkyne Jany Lenzovej. Z anglického originálu Flights of Fancy vydaného vo vydavateľstve Head of Zeus v 2021 preložila Jana Lenzová. Vyšlo vo vydavateľstve IKAR, a.s. – v roku 2022. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Atlas oblohy: Najvýznamnejšie mapy, mýty a objavy vo vesmíre
Autor: Edward Brooke-Hitching
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: Kniha vychádza až 31. januára
 
Oficiálna anotácia: Jedinečný súbor máp, príbehov, malieb a artefaktov, ktoré odrážajú predstavivosť ľudstva a objavovanie nebeskej klenby i svetov za ňou Táto ilustrovaná pokladnica nebeskej kartografie, plná prekvapujúcich faktov a obrázkov, spája najväčšie astronomické objavy s najpodivnejšími mýtmi a so zabudnutými epizódami dejín. Ponúka príbehy o dávnych pozorovaniach UFO, o okrídlených mesačných tvoroch, o pretrvávajúcej viere v existenciu mora nad oblakmi a kuriózny príbeh aristokrata, ktorý mapoval mimozemský život na Marse. Vydajte sa na komplexnú prehliadku kultúr posadnutých hviezdami. Od kostí drakov v Číne a nebeských pohrebov v Tibete po sibírske tanečné odevy a mongolských veštcov z hviezd. Toto je nebo, ako ho ešte nikto nikdy nezobrazil: ríša hviezd a planét, ale aj bohov, diablov, čarodejníkov s počasím, lietajúcich námorníkov, stredovekých mimozemšťanov, mýtických zvierat a zúrivých duchov. Dnes, keď sa odvažujeme prenikať čoraz hlbšie do srdca vesmíru, nemôže byť lepší čas na knihu, ktorá je nádherná ako samotná nočná obloha a ktorá ilustruje rozsah dosiahnutých úspechov a pripravuje scénu pre objavy, ktoré nás ešte len čakajú. Toto pozoruhodné dielo s napínavými príbehmi a krásnymi ilustráciami skúma fascináciu ľudstva oblohou v rôznych časoch a kultúrach a predstavuje mimoriadnu kroniku obrazotvornosti a objavovania kozmu. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Rok na hrade
Autorka: Nikola Kucharská 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Rok v...
 
Oficiálna anotácia: Ak ťa zaujíma, ako sa žilo v minulosti, navštív stredoveký hrad a zisti, čo sa tam každý mesiac mení.

Vitajte na hrade kráľa Boleslava a kráľovnej Drahomíry! Strávite na ňom celý rok a spoznáte jeho viacerých obyvateľov: kráľovské dcéry, moju kamarátku princeznú Slávicu, igrica Strunku, čo hľadá lásku, rytiera Ctibora, ducha samotára, mnícha Budimila, figliarskeho šaša Zvonka, večne rozhádaných kráľovských radcov, ale predovšetkým mňa – draka! Vitajte na hrade, kde zažijete úžasné dobrodružstvá.

Rok na hrade obsahuje dvanásť dvojstrán, ktoré zobrazujú hradný život každý mesiac počas celého roka. Okrem toho sa na úvodnej dvojstrane zoznámite s hlavnými hrdinami knižky a na poslednej nájdete interaktívnu hru. S Rokom na hrade môžete stráviť celé hodiny. Všímaví pozorovatelia budú môcť sledovať množstvo nezvyčajných udalostí, vrtochy počasia aj striedanie dní a nocí či ročných období.

Táto mimoriadna kniha podnecuje predstavivosť, rozvíja všímavosť, schopnosť logicky myslieť a hľadať súvislosti a povzbudzuje rozprávačstvo, no predovšetkým je zárukou skvelej zábavy.

Pútavá kniha z úspešnej ilustrovanej série, ktorá najmenším čitateľom názorne zobrazuje, ako sa svet mení počas roka.
   
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Malý medvedík a jar
Autorka: Elli Woollard 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: Kniha vychádza až 31. januára  
 
Oficiálna anotácia: Magický príbeh o nečakanom priateľstve, ktoré rozkvitlo s prvými jarnými kvetmi.

Malý medvedík sa zobudí z prvého zimného spánku. Keď však vystrčí hlavu z brlôžka, svet okolo neho je obrovský, biely a tichý. Jediné, čo zbadá, je hladký kamienok, ktorý je v zasneženej divočine rovnako osamelý ako on sám. Pevne si ho k sebe pritisne a spolu sa vydajú hľadať priateľov a nové dobrodružstvá.

Poetický príbeh o priateľstve, sile nádeje a o tom, čo sa deje vo svete prírody, keď sa striedajú ročné obdobia. Napísala ho oceňovaná autorka obrázkových kníh Elli Woollard a ilustrovala Briony May Smith, ktorej kresby oživujú krásnu, slnkom zaliatu jarnú krajinu.  
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: O ježkovi, ktorý nechcel spať
Autorka: Stephanie Polák 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Láskavá rozprávka pre všetky deti, ktoré nechcú spať. Prišla zima, snehové vločky padali z neba priamo na zem a ježko Teo skríkol od radosti: „Sneží!“ Netešil sa však pridlho. Mama mu oznámila, že ježkovia sa v zime uložia do postieľok a prebudia sa až na jar. Teo sa nahneval. Ostatné zvieratká sa v zime hrajú hokej, stavajú si snehuliakov, lyžujú... a on musí ostať doma a spať. To je teda nuda! Našťastie má srdečnú mamu a priateľov, ktorí mu vysvetlia, aký je preňho zimný spánok dôležitý a čo všetko ho čaká na jar, až sa prebudí. Pre deti od 3 rokov Z anglického originálu preložila Barbora Al Zafari.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tajomná džungľa
Autorka: Jesicca Courtney-Tickle 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
Poznámka: séria Tajomná príroda  
Poznámka: Kniha vychádza až 31. januára  
 
Oficiálna anotácia: Bohato ilustrovaná kniha o krásach tajomnej džungle a jej obyvateľoch.

Po rušnom dni padá na džungľu súmrak. V korunách stromov sa naťahujú dva malé orangutany. Celý deň sa hrali, ale už je čas ísť spať. Navôkol sa ozývajú všakovaké zvuky, džungľa ožíva, veď život v nej sa nezastaví ani v noci...

Kniha Tajomná džungľa, ktorú napísala a ilustrovala Jessica Courtney-Tickle, vás vezme na nezabudnuteľnú dobrodružnú cestu po džungliach celého sveta – od Bornea po Papuu-Novú Guineu, od Kostariky po Brazíliu, od Madagaskaru po Srí Lanku. Malí milovníci prírody sa stretnú s veľkými mačkovitými šelmami, hadmi, stromovými žabami, korytnačkami, gorilami, lemurmi a ďalšími nezvyčajnými zvieratami.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Nina a Milo: Na rybačke - gamebook
Autorka: Marianne Dubucová 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Rozhodni, ako sa bude vyvíjať príbeh Niny a Mila! Zaži neuveriteľné dobrodružstvo s kamarátmi Ninou a Milom, ktorí sa vyberú na ryby. Čakajú ich skvelé babičkine koláče, čistotná medvedica, užialený drak a silný vetrisko, ktorý odfúkne Mila... Pomôžeš ho Nine nájsť? Táto netradičná interaktívna kniha, gamebook, ti umožní rozhodnúť o tom, ako sa bude Ninino a Milovo dobrodružstvo vyvíjať. Vyberieš si z ponúkaných možností, prejdeš na príslušnú stránku a príbeh bude pokračovať podľa tvojich predstáv. Marianne Dubucová je kanadská spisovateľka a ilustrátorka detských kníh. Slovenským čitateľom nie je neznáma, v slovenskom preklade vyšli jej knihy Na vrchol kopca; Lev a vtáčik; Medveď a šepot vetra; Moja škola, tvoja škola a Môj domček, tvoj domček. Pre deti od 4 rokov Z francúzskeho originálu preložila Alica Wursterová.  
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Pásavec, zajac a syrový sendvič
Autor: Jeremy Strong
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Nerozluční priatelia, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Známy britský autor detskej literatúry Jeremy Strong má na konte už vyše 100 kníh a získal mnoho literárnych ocenení. Postavy prvej časti jeho série sú síce zvieratá, ale majú ľudské vlastnosti a správajú sa ako ľudia. Pásavec a Zajac, ktorí žijú v domčeku na okraji Veľkého lesa a sú pravým opakom jeden druhého. Pásavec je zavalitý hundroš, má rád tučné syry, chodí v starom vyťahanom svetri, na ktorom si zakaždým zapne gombíky. Zajac je štíhly fičúr a športovec so šálom okolo krku, rád chrúma mrkvu a hrá na tube. V lese býva aj veľa iných zvierat - žirafa, jaguár, vombat, pakobylka, slon či korytnačka. Vtipné príbehy z ich každodenného života dokazujú, že hoci sme každý iný, spolu je nám aj tak najlepšie.  
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Vozidlá (Môj bláznivý obrázkový svet)
Autor: Tom Schamp
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Vydajte sa na šialene rýchlu jazdu pestrým obrázkovým svetom vozidiel od výmyslu sveta v knihe svetoznámeho ilustrátora Toma Schampa.

V tejto nádhernej obrázkovej encyklopédii vám Kocúr Oto a jeho trošku brutálny kamoš Brutus ukážu všetko, čo sa pohybuje na kolesách, od Trójskeho koňa v starovekom Grécku až po motorky Harley Davidson, od poštového koča a parného vlaku až po limuzíny, v ktorých sa preháňajú slávne filmové hviezdy.

Kocúr Oto, medveď Brutus, drozd, drozdajka, motorové myši i húsenice motanice sú na každej dvojstrane. Nájdite ich! Dozviete sa pritom aj:
  • kde jazdili autá z dreva,
  • z čoho boli skejtbordy
  • a ako vznikol bicykel, parný stroj či formula.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Veľká kniha rozprávok o sviatkoch zo všetkých kútov sveta
Autorka: Angela McAllister 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Vo veľkej knihe rozprávok o sviatkoch zo všetkých kútov sveta môžeme spolu osláviť rok od novoročného rána po Štedrý večer!

Táto truhlica plná pokladov v podobe päťdesiatich dvoch obľúbených rozprávok z celého sveta ukrýva známe príbehy ako Mrázik; Hrnček, var; Žabí princ; Pampúšik; Hrniec zlata; Dary severného vetra a Na východ od slnka, na západ od mesiaca, ale i menej známe magické legendy a mýty z ďalekých zemí. V tejto nádherne ilustrovanej knihe pre deti sa zoznámime nielen s krásnymi príbehmi, ale aj so sviatkami, ktoré sú slávené medzi národmi počas celého roka. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Prasiatko Pralinka
Autorka: Helen Peters 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Jasmínka zachraňuje zvieratá, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s Jazmínkou, ktorá zbožňuje zvieratá.

Jazmínkin otec je farmár a mama zverolekárka, preto Jazmínka trávi veľa času starostlivosťou o zvieratá, ktoré sa zároveň usiluje aj chrániť. Nanešťastie to znamená, že sa často dostane do ťažkostí…

V prvej časti série Jazmínka zachráni malé prasiatko pred istou smrťou. Jej rodičia sú však presvedčení, že hospodárske zvieratá nemôžu byť domácimi miláčikmi, a trvajú na tom, že len čo Pralinka trochu odrastie, treba ju predať. Jazmínka sa zúfalo snaží dať Pralinke domov na celý život. Pomôže hrdinská záchrana počas mrazivej búrkovej noci zmeniť názor rodičov?

Knižka doplnená milými čiernobielymi ilustráciami je priam stvorená pre všetkých milovníkov zvierat. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára