Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 29. januára 2023

Februárové knižné novinky (2023)

Názov: Ostrov morských žien
Autorka: Lisa See 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Jong-suk a Mi-džu sú priateľky na život a na smrť. Ich cesty sa pretnú už v detstve a pokračujú celé desaťročia počas búrlivých udalostí na kórejskom ostrove Čedžu. Obe už v mladosti začnú pracovať ako „morské ženy henjo“ – potápačky živiace sa často za cenu vlastného zdravia a niekedy aj života celodenným lovom morských živočíchov. Spoločne prekonávajú nielen nebezpečenstvá hroziace na mori aj súši, stratu rodičov, ťažké časy japonskej okupácie, druhej svetovej vojny či vznik samostatného kórejské-hoštátu a násilie, ktoré tieto dejinné zvraty so sebou prinášajú, ale aj svoje vlastné malé drámy. Na svete sú však aj sily, ktoré ľudská vôľa nezdolá.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Co ti svírá hrdlo
Autorka: Chimamanda Ngozi Adichie 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Povídky plné krásy i smutku mapují střet dvou kultur a touhu po jejich sjednocení.

Chimamanda Ngozi Adichieová ve své povídkové sbírce upírá zrak nejen na Nigérii, ale také na Ameriku a ve dvanácti povídkách zkoumá pouta svazující muže a ženy, rodiče a děti, Afriku a Spojené státy.

V povídce „Niterný prožitek“ se studentka medicíny schovává před pouličními nepokoji spolu s chudou muslimkou, jejíž důstojnost a víra ji donutí čelit strachům, jimž se doposud vyhýbala. V příběhu nazvaném „Do zítřka daleko“ žena odhalí zdrcující tajemství týkající se smrti svého bratra. Mladá matka v povídce „Napodobenina“ zjistí, že její pohodlný život ve Filadelfii je ohrožen, protože manžel si do jejich domu v nigerijském Lagosu nastěhoval milenku. A titulní povídka zachycuje dusivou osamělost mladé Nigerijky, která se přestěhuje do Ameriky a zjistí, že tato země je úplně jiná, než čekala. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Buď hodná 
Autorka: Irena Piloušková 
Vydavateľ: Vendeta
 
Oficiálna anotácia: Psychologický román rozprostřený v čase přes čtyři generace, ve kterém se pravda odhaluje postupně a nenápadně.

Zmizela žena.

Žena, která má svůj život i životy svých blízkých pod kontrolou. S níž nelze hnout, je zcela bez emocí, neumí se radovat, nikomu nevěří a nepřeje. Ale peče báječné štrúdly – broskvové. Je vdaná, a díky svému muži také zajištěná. Když se usmívá, je to tak nějak napůl. A dál? Co ji bavilo? Kam ráda chodila? Koho znala? S kým se stýkala a kde byly její oblíbené podniky, obchody, kousek přírody?

Nic. Nikam. Nikoho. S nikým. Nikde.

Dříve pozitivně naladěné děvče. Tančila, zdobila sebe i svět kolem a radovala se. Naivní snílek. Opečovávaný jedináček. Ztřeštěná kamarádka. Zamilovaná puberťačka. Královna krásy. Silná, přátelská, otevřená…

Lvice.
Kde může být?
Kdy se začala pomalu, ale jistě ztrácet? 
 
Názov: Násilí
Autor: Alexander Staffa
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Strhující příběh šílenství, síly krevních pout a lásky v kulisách rozpadající se Evropy.

Viktor Juhl je etnický Němec z mnohonárodnostní Bukoviny, který během druhé světové války musí narukovat k jednotkám SS. Potácí se prostorem krvavých zemí — Ukrajiny a Běloruska —, jimiž se fronta několikrát převalila tam a zpátky. Jemu jako by se ale zvěrstva válečného konfliktu vyhýbala. Zmámeně a otupěle bloudí po zajateckých táborech. Jeho cesta připomíná hypnotickou pouť, kde se všechno děje mimoděk, bez vůle a bez svědomí. Jako kdyby všechno prožíval v horečce nebo bizarním snu, což ještě podtrhuje autorův výjimečný, podmanivě expresivní styl.

Teprve když se hrdina románu ocitne v sousedství vyhlazovacího tábora v Osvětimi, jeho etické vědomí procitá. Potkává tu svou lásku z rodné Bukoviny, Židovku Saru. A rozhodne se ji zoufalým činem zachránit. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Ulice Kobylek
Autor: Stephen Amidon
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Strhující kriminální drama odehrávající se ve fiktivním městě, přesně však zrcadlící poměry středních vrstev současné americké společnosti. Investiční poradce Patrick, který před časem přišel o dceru, nemůže v noci spát a jezdí autem po předměstí. V ulici Kobylek srazí velkého černého psa, který mu skočil pod kola. Skoro nic se mu nestalo, ale Patricka, který vystoupil a šel se na něj podívat, kousne do nohy. Patrick zjistí, že incidentu přihlíží nějaký muž. Druhý den se ukáže, že v domě u místa nehody někdo zabil mladou dívku. Probíhal tam večírek a účastníci upadnou do podezření. Který z nich je na vině, a co když to nebyla úkladná vražda? Šokující odhalení nabídnou až poslední strany tohoto suverénně odvyprávěného příběhu. 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Tajný život domorodců
Autor: Jan Kholl
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Hořkosladký román o životním poločase, cestě do Číny a hledání ztracených lásek.

Třiačtyřicetiletý nákupčí cestovní kanceláře Petr bilancuje své dlouholeté manželství, které právě prochází těžkou krizí. Útěchu hledá ve vzpomínkách na dětství dcery Miriam, s níž si přestává rozumět, i na své vlastní dospívání. Na služební cestě do Číny se sblíží s mladou hosteskou Kristýnou. Milostná avantýra však jeho problémy jen umocní. Životní vykolejenost a série zklamání přinášejí jediné pozitivum — dovedou hrdinu na stopu jeho první lásky Lenky, která před lety za záhadných okolností zmizela…

Jan Kholl ve svém románu zkoumá zásadní životní zlomy, jež člověka dříve nebo později přivedou až k nejhlubším tajemstvím. Ale co potom s nimi?
 
zdroj: Host

 
Názov: Krámek s fantazií
Autorka: Tabitha Bird 
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Vítejte v krámku s fantazií, který putuje po celém světě a nabízí starožitné cetky, jež dokážou naplnit ztracené sny, a zvláštní telefony, díky nimž se můžete spojit se svými milovanými na onom světě. Po příjezdu do malého městečka Boonah však starý obchodník s fantazií Earlatidge Hubert Umbrey zjišťuje, že umírá a že co nejrychleji musí najít svého nástupce, protože i v malém Boonahu je řada těch, kterým by jeho kouzla pomohla.

Například Enochovi – desetiletému chlapci, jenž oplakává svého otce a provinile skrývá jakési tajemství. Nebo Ann, která do města přicestovala za umírající babičkou, a přesto s lítostí myslí především na jednoho muže. Ovšem i samotnému panu Earlatidgeovi připraví krámek během jeho posledních dní na zemi obchod v podobě, v jaké jej nikdy dřív nepoznal – a dokáže tak čelit svému osudu.
 
Nenechte si ujít poutavý magický román o fantastickém krámku, který přináší útěchu, klid a naději těm, kteří to potřebují.

Krásný a povznášející příběh, který vás rozesměje i dojme. 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Zámok
Autor: Jakub Mišči
Vydavateľ: Naše vojsko
 
Oficiálna anotácia: Keď hrôzy minulosti opäť ožívajú...

„Vedel som, že sa nemám vracať späť na Slovensko, ale čosi ma k tomu prinútilo. Išlo o túžbu pozrieť sa poslednýkrát do očí vraha, ktorý zavraždil moju mamu? Neviem. Možno áno, možno nie. Otca som znenávidel za to, čo urobil. Ani tisíc životov by nestačilo na to, aby som mu odpustil ten ohavný čin.“

Igor Myjavský sa po rokoch vracia do mesta Hlohovec, ale jeho príchod spúšťa lavínu desivých udalostí. Opätovné stretnutie s priateľom z detstva v ňom vyvoláva horkú príchuť a jeho kroky vedú na miesto, ktoré v ňom prebúdza tie najhoršie spomienky. 
 
Názov: Press Reset: Vzestupy a pády ve videoherním průmyslu
Autor: Jason Schreier
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Videohry jsou napínavé a srdcervoucí. A co teprve jejich vývoj!

Počítačové hry v současnosti představují největší zábavní průmysl, v němž se každoročně otáčejí miliardy dolarů. Ale ať už vznikají v obrovských produkčních studiích, nadnárodních korporacích, malých nezávislých týmech, či u jednotlivců, do herního podnikání vždy vstupuje nevypočitatelný lidský a tvůrčí faktor. Téměř za každou hrou a aplikací se skrývá drama, které občas nabývá až antických rozměrů. Úspěšná studia znenadání zanikají, vývojáře terorizuje diktátorský šéf, slibované peníze ne a ne přijít, korporátní strategie připomíná absurdní divadlo, herní koncept se v půlce produkce ukáže jako nesmyslný. Podobné příběhy za úspěšnými hrami, jako jsou Bioshock Infinite, Dead Space nebo World of Warcraft, vypráví v knize Press Reset reportér Jason Schreier. Líčí osudy lidí, které práce na počítačových hrách dohnala na hranici finančních i psychických možností, a ptá se, zda je videoherní průmysl v současné podobě vůbec udržitelný. 
 
zdroj: Host

 
 

Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Zajačikov veľký deň
Autorky: Nora Dahlke & Nadine Reitz 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Zajačik Jurko sa už nemôže dočkať – čochvíľa je Veľká noc, jeho obľúbené obdobie! Ešte má však plné labky práce: musí pozbierať vajíčka, poštekliť sliepočku Hildu, poutierať rozbité vajíčka a tie ostatné zas pekne namaľovať a ozdobiť. Pomôžeš mu?

Utešené interaktívne leporelo s ilustráciami Nadine Reitzovej tentoraz deťom predstaví veľkonočné obdobie a malého usilovného zajačika Jurka, ktorému sa zíde každá pomoc pri náročnej príprave.  
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Pán Králik a nečakaný hosť
Autor: Steve Smallman 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Niekedy priateľa nájdeme tam, kde by sme ho vôbec nečakali.

Pán Králik mal radosť, keď bol každý kvet či lístok na svojom mieste. Jedného dňa sa prechádzal po lese a našiel čosi zvláštne. Podobalo sa to síce na kameň, ale jeho povrch bol trochu iný... To veru nebol kameň! Neznámy predmet si vložil od vrecka a odniesol so sebou do svojho úhľadného a čistého domčeka. Z čudesného kameňa sa zrazu vyliahlo drobné káčatko, ktoré mu prevrátilo svet naruby.

Poriadkumilovný králik však vôbec netúžil po nezbednom káčatku v svojom milovanom domčeku. Preto sa rozhodne, že mu nájde jeho skutočnú mamičku.

Utešený príbeh o priateľstve zoznámi deti s pánom Králikom, ktorý je presvedčený o tom, že má v svojej dokonalej nore všetko. Až mu jedno milé stvorenie ukáže, čo mu doma a v živote chýbalo. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Pán Oskar na prázdninách
Autor: Jim Field 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3
 
Oficiálna anotácia: Uč sa po anglicky s pánom Fúzikom!

Na najvyššom poschodí vysokánskej budovy býva milý a priateľský pes. Volá sa pán Fúzik. Vydaj sa s ním a s jeho zlatou rybkou Pipom na cestu plnú dobrodružstiev. Stráviš noc pod hviezdnou oblohou, zlyžuješ dlhý svah, zaplávaš si v mori a navyše sa naučíš veľa nových anglických slovíčok.

Anglicko-slovenský slovník s milými ilustráciami, ktorý je situačne rozdelený do viacerých častí podľa toho, kde sa pán Fúzik práve nachádza, a zoznámi najmenších so základnými užitočnými frázami z anglického jazyka. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Obchodík s hrôzami 1: Príšerný štekliaci prášok
Autori: Magdalena Hai, Teemu Juhani 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: séria Obchodík s hrôzami, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s Ninou a vyriešte záhadu obchodíka s hrôzami!

Fínska autorka Magdalena Hai (1978) prichádza s nápaditou sériou o záhadnom obchodíku s hrôzami, ktorá je idálna pre všetkých milovníkov napätia a humoru. Zábavný príbeh ilustroval fínsky grafik a karikaturista Teemu Juhani (1987), ktorého kresby dotvárajú humornú atmosféru záhadného obchodíka a povzbudia predstavivosť začínajúcich čitateľov.

Nina sníva o novom bicykli, nemá si ho však za čo kúpiť. Po chvíľke úvah si zaumieni, že si naň skúsi zarobiť. Na rohu natrafí na zvláštny obchodík... vo výklade má všelijaké fľaštičky, divné nástroje aj metly. A tie nápisy! Treščí prášok a zaváraná tma, kto to kedy počul? Váhavo otvorí dvere. Za nimi ju čakajú ďalšie prekvapenia a záhadný chichotajúci sa pán. Šikovná Nina nezaváha a okamžite sa pustí do pátrania, čo by majiteľovi obchodíka Čudodedovi mohlo pomôcť. 
 
Názov: Ako to funguje? Knihy
Autorka: Nikola Kucharská
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Ako to funguje?
 
Oficiálna anotácia: Zábavná kniha o tom, ako vznikajú knihy.

Kláru fascinuje okolitý svet. Chce vedieť, ako sa tvoria knihy. A v budúcnosti by sa rada stala knihovníčkou alebo spisovateľkou. Každú voľnú chvíľu venuje získavaniu poznatkov. Pomáha jej dedko, ktorý svojimi zábavnými kresbami trpezlivo odpovedá na vnučkine otázky. Dá sa napísať román pomocou uzlíkov na šnúrke? Čím sa líši papyrus od pergamenu? Ako vyzerala práca v stredovekom skriptóriu? Prečo sa kniha zalamuje a čo je layout? Z čoho sa voľakedy vyrábal papier a čo používame na jeho výrobu dnes? Čím sa zaoberá literárny agent? Čo je to pagína, serif alebo kurzíva?

Veľký formát, vtipné, zároveň však názorné a detailné ilustrácie, učenie spojené s hrou a humorom – to sú len niektoré z predností tejto nezvyčajnej knihy o knihách. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Pes menom Mačka
Autori: Tomi Kontio, Elina Warsta 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Láskavý príbeh o nečakanom priateľstve.

Psík už ako šteňa dostane meno Mačka, pretože jeho mama tuší, že zostane sám a bude nezávislý. Pes menom Mačka však nie je nezávislý, je osamelý. A podľa ostatných aj trochu čudný. Jedného dňa stretne človeka bez domova menom Kuna. Dve bytosti z okraja spoločnosti spojí práve samota a nepriazeň osudu. Jeden v druhom nájdu spoločnosť, po ktorej tak veľmi túžili a zistia, že vo dvojici sa prekážky zdolávajú ľahšie.

Pes menom Mačka je dojemný príbeh z pera fínskeho autora Toniho Kontiu o nezvyčajnom priateľstve medzi dvoma osamelými bytosťami. Nájdete v ňom návod, ako akceptovať rozdiely, zbaviť sa predsudkov, nesústrediť sa len na zovňajšok, ale nazrieť aj pod povrch. Harmonické ilustrácie Eliny Warstovej dokonale podčiarkujú krehkú atmosféru príbehu aj krásu priateľstva. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dievčatko Brell
Autor: Marián Burič 
Vydavateľ: inspira publishing
Poznámka: vekové odporúčanie = 7-12 r.
 
Oficiálna anotácia: Mierumilovná fantasy o priateľstve a objavovaní (ne)obyčajných tajomstiev prírody.
 
Keď sa v krajine strhne nepokoj, kráľovná lesa požiada o pomoc dievčatko Brell. Nepatrí síce k pôvodným lesným obyvateľom, no podľa Vševediaceho stromu jedine Brell môže ich nádhernú krajinu zachrániť. A tak sa spoločne so svojím verným kamarátom vtáčikom vydáva na dobrodružnú cestu za Strážkyňou kľúčov, ktorá jej má odhaliť všetky tajomstvá… 
 
zdroj: Bux.sk

 
 

 
                           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára