Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 25. februára 2023

Marcové knižné novinky (2023)

Názov: Profesorova rovnica
Autor: Yoko Ogawa
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Čarovný a poetický príbeh o tom, čo znamená žiť v prítomnosti a o zvláštnej rovnici, ktorej výsledkom je neobyčajná, no úžasná rodina.
 
On je Profesor s brilantnou mysľou a nezvyčajným problémom – pri dopravnej nehode utrpel vážne zranenie a odvtedy má jeho krátkodobá pamäť kapacitu iba osemdesiat minút. Ona je pomocnica v domácnosti a matka desaťročného syna, ktorej pracovnou náplňou sa stala starostlivosť o Profesora. Každé ráno pre nich znamená nové zoznámenie, každý deň sa stáva neopakovateľnou príležitosťou pre zvláštny a krásny vzťah.

Hoci Profesor nemá kapacitu na to, aby si uchoval spomienky (jeho mozog je ako páska, ktorá sa každých osemdesiat minút vymaže), jeho myseľ je stále živá a neprestáva žasnúť nad číslami a ich obdivuhodným poriadkom, vďaka čomu sa aj pre ostatných členov tejto veľmi nezvyčajnej domácnosti otvára nádherný a poetický nový svet. Profesor dokáže objaviť prepojenie aj medzi tým najjednoduchším číselným vyjadrením reality - ako je napríklad číslo jej topánok - a vesmírom, a hoci sa jeho pamäť čoraz viac vytráca, vzájomné puto ich vzťahov je čoraz pevnejšie. 
 
Názov: Krvavá voda
Autor: Jurica Pavičić
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Napínavá noir detektívka o zločine stratenom v chorvátskej realite 90. rokov.

V istú septembrovú noc roku 1989 v malom mestečku na dalmátskom pobreží zmizne dievča. Po sedemnásťročnej Silve akoby sa zľahla zem a policajné pátranie neprináša nijaké výsledky. Naposledy ju videli na miestnej rybárskej zábave, a hoci existuje viacero teórií a podozrivých, Silvin prípad zatienia politické a spoločenské udalosti v Chorvátsku – ekonomický kolaps, zmena režimu, vojna. Poslední, ktorí sa ešte nevzdali nádeje, sú jej najbližší a mladý vyšetrovateľ Gorki Šain poverený prípadom.

Uplynie takmer tridsať rokov a Silva je stále nezvestná. Životy ľudí v mestečku pokračujú ďalej, poznačené nevyriešenou záhadou a temnou stránkou chorvátskej reality. Nakoniec sa predsa len vynorí stopa, ktorá všetko zmení. Kam zmizla Silva Velová, a čo sa s ňou stalo?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako funguje psychológia: Vizuálna prezentácia aplikovanej psychológie
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Najjednoduchší a vizuálne najpútavejší sprievodca psychológiou.

Ako si môžete pretvoriť mozog, aby ste sa učili efektívnejšie? Ktoré metódy znižujú napätie pri rokovaniach? Aké psychologické triky používajú zadávatelia reklám, aby vás presvedčili, že si máte kúpiť ich výrobky?

Naučte sa, ako možno psychológiu aplikovať na situácie zo skutočného života od diania na pracovisku až po komunikáciu na športovisku. Využívajte fungovanie ľudskej mysle, zistite, čo sa v nej môže pokaziť, a spoznajte mnohé dostupné formy liečby.

Kniha Ako funguje psychológia je plná fascinujúcich faktov a prináša jasné, ľahko pochopiteľné grafické údaje. Vysvetlí vám všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako v skutočnom svete myslíte, cítite a konáte.

V publikácii sú vedecké poznatky doplnené užitočnými názornými ilustráciami a infografikami. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Trénink hodného psychopata: Jak zvládat život, místo aby nás život ovládal
Autori: Kevin Dutton & Andy McNab
Vydavateľ: Portál
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 3.
 
Oficiálna anotácia: Chcete si vyzkoušet, jak využít svého vnitřního psychopata, abyste lépe řídili vlastní život a získali z něj co nejvíc? Mnoho z nás dosahuje úspěchu, ale platí za to vysokou cenu. Jako bychom běhali v křeččím kolečku vnějších závazků a povinností. Pod tlakem umíme zabrat. Ale co kdybychom onu zbraň, kterou nám život klade na spánek, vzali do rukou a obrátili ve svůj prospěch? Nemusíme se přitom stát někým patologickým, ale prostě jen využijeme strategie psychopatů tak, aby z toho mělo prospěch nejen naše okolí, nýbrž i my sami.

Psycholog Dutton a elitní voják McNab se ve své příručce pojednávající o tom, jak se stát hodným psychopatem, zaobírají se rozmanitými oblastmi života (práce, odpočinek, zdraví, vztahy, čas, životní úkoly) a nabízejí konkrétní, praktické a přehledné kroky na cestě k spokojenějšímu životu. 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: História starovekého Grécka v 50 životoch
Autor: David Stuttard
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Netradičný pohľad na históriu Grécka cez súbor životopisov gréckych osobností.

Politickí vodcovia, spisovatelia, umelci a filozofi starovekého Grécka premenili malú skupinu mestských štátov na panstredomorskú civilizáciu, ktorej odkaz dnes možno nájsť všade. Kto však boli títo ľudia a čo vieme o ich životoch?

V tomto originálnom prístupe k dejinám starovekého Grécka autor utkal pôsobivé rozprávanie zo životov päťdesiatich najpozoruhodnejších a najvplyvnejších postáv gréckeho sveta – od raných tyranov Peisistrata a Polykrata zo Samu cez počiatky demokracie za Kleisthena a vzostup Macedónie za Filipa II. Macedónskeho a Alexandra III. Veľkého až po konečný úpadok gréckeho sveta v čase, keď sa k moci dostal Rím. Okrem osobností ako Herodotos či Alexander Veľký, ktoré poznajú už žiaci základnej školy, sa stretávame aj s menej známymi, ako napríklad Demetrios a Alelles. Zaujímavé a čitateľsky príťažlivé je zvýraznené meno osobnosti, s ktorou sa daná osoba stretla a ktorej je v publikácii venovaný životopis. Vďaka tomu lepšie pochopíme dejinné súvislosti.

Kniha je určená pre milovníkov antiky a mala by byť súčasťou každej školskej knižnice od základných škôl až po vysoké školy humanit

ného zamerania. Kompletnému prehľadu a novému netradičnému prepojeniu dejín sa poteší aj odborník na problematiku antického Grécka.

Autor je známy popularizátor antickej kultúry, histórie a literatúry. Začína prehľadom vývoja a významu gréckej historiografie prostredníctvom biografií, pričom v jednotlivých životopisoch sú uvedené nielen fakty, ale aj zaujímavosti zo života alebo z obdobia danej osobnosti. Každý životopis je doplnený zaujímavým faktom, súčasťou knihy je aj 25 farebných fotografií a 4 mapy.

zdroj: Bux.sk

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Môj dvorček
Autor: Xavier Deneux
Vydavateľ: Ella & Max
Poznámka: vekové odporúčanie = 0+ 
Poznámka: v rámci série Klap klap obrázky vyjde v marci aj titul Moje mláďatká
 
Oficiálna anotácia: Knižky edičnej série Klap klap obrázky obsahujú 3D obrázky, vďaka ktorým je čítanie ešte zaujímavejšie! Umožňujú totiž zapojenie viacerých zmyslov naraz: deti si môžu prezerať a zároveň pomenovávať predmety, činnosti, ale aj vnímať tvary hmatom. Tento spôsob poznávania prispieva nielen k rozvoju koordinácie ruka – oko, ale aj k lepšiemu chápaniu základných pojmov. Súvisiace slová na každej stránke sú odrazovým mostíkom k rozprávaniu, ktoré podporí jazykové schopnosti, dôležité pre ďalšie úspešné učenie. Vďaka tomuto jedinečnému knižnému formátu dostanú abstraktné pojmy hmatateľnú podobu! 
 
zdroj: Ella&Max

 
Názov: Dráčik, neklam!
Autor: Robert Starling 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 18 mesiacov+ 
Poznámka: séria Dráčik Rúfus, 3. diel
 
Oficiálna anotácia: Rúfus je milý dráčik, ale občas nehovorí pravdu, Keď jedného dňa rozbije výklad na pekárni a neprizná sa, padne vina na jeho kamaráta. Rúfus sa cíti veľmi zle. Nazbiera odvahu, aby sa priznal?

Nový veselý a výchovne zameraný príbeh s dráčikom Rúfusom sa tentoraz sústredí na problém klamstva u detí. Vďaka jednoduchej a jednoznačnej konverzácii zvieratiek sa deti naučia, čo znamená klamať, ako klamstvu predchádzať a čo robiť, ak sa náhodou niekedy dostanú do rovnakej situácie ako nezbedný Rúfus.

Zábavná knižka, ktorú by mali rodičia čítať deťom vo chvíľach, keď tie svojím správaním pripomínajú dráčika Rúfus.

zdroj: Bux.sk


Názov: Prečo ľúbim les
Autor: Daniel Howarth 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+ 
 
Oficiálna anotácia:  Nádherne ilustrovaná pocta lesu a láske k prírode.
Prečo ľúbim les je čarovné knižné vyznanie lásky k prírode a lesu. Milé ilustrácie so zvieratkami malých čitateľov a ich rodičov inšpirujú na plnohodnotné trávenie času. V jednotlivých vyznaniach sa ukrývajú odpovede na to, prečo musíme lesy a prírodu ochraňovať a čím obohacujú náš život.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Koala, ktorá môže
Autorka: Rachel Brightová
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Koala Kevin žije na strome, kde má všetko, čo k spokojnému životu potrebuje. Celé dni len chrumká listy a spí. Nechce skúsiť nič nové a svet tam dole ho desí, hoci vidí, ako sa spolu ostatné zvieratká hrajú. Jedného dňa však musí svoj strom, ktorý je preňho jediným bezpečným miestom, opustiť a vtedy zistí, že svet nie je také strašidelné miesto, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Knižka je spolu s príbehmi Veľryba, čo chcela viac, Lev v srdci a Vĺčikova cesta domov súčasťou série, ktorá nádherným a detskému čitateľovi prístupným spôsobom rozoberá témy priateľstva, dôležitosti spolupráce a jedinečnosti každého človeka. Knižky sú veršované a doplnené bohatými ilustráciami, preto sú vhodné aj pre tie najmenšie deti.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: O Štoplíkovi, kým do školy nechodil
Autorka: Hana Ponická
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Štoplík sa narodil pred viac ako 60 rokmi. Tento korkový panáčik zabáva už niekoľko generácií detí. Prvá časť príbehov sa odohráva v škôlke, v škole, na výlete v Tatrách. Štoplík popletie deti pri rozprávaní rozprávok, nechtiac vyvolá spory, ktoré si odkľačí v kúte, stratí sa v horských jazerách, kde zachraňuje peniaze pred zhrdzavením. Hoci príbehy o ňom vznikli už dávno, dokážu očariť aj rozosmiať i dnešné deti.  

zdroj: Slovart


Názov: Čo robila Zorka v pondelok
Autorka: Melina Marchetta
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 
 
Oficiálna anotácia: Zorka býva s mamičkou a babičkou Rózou v malom domčeku s krásnou záhradkou. Babička ju učí, ako sadiť semienka a starať sa o ne. A kedže je Zorka šantivé a neposedné dievčatko, sem-tam aj niečo vyvedie. Čo bláznivé sa jej stalo v pondelok, to sa dočítate v tomto príbehu. A nakoniec si môžete aj sami čosi zasadiť spolu so Zorkou. 
 
Názov: Preži deň ako hovienko, sopka či panda
Autori: Mike Barfield & Jess Bradley 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+ 
 
Oficiálna anotácia: Čo sa deje v ríši zvierat? Čo nám vraví veda o planéte Zem? Začítaj sa do knihy Preži deň ako... a zisti, čo sa deje vo svete okolo nás. Vo vtipných komiksoch, tajných denníkoch a prehľadných nákresoch ťa čaká množstvo pozoruhodných faktov a nových informácií. Preži deň s touto knihou - smej sa a pritom sa vzdelávaj!
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Ako vypiect s kúzlami. Monin sprievodca obranným pečením
Autor: T. Kingfisher 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 12+ 
 
Oficiálna anotácia: Nenechajte si ujsť knihu, ktorá učarovala porotám tých najprestížnejších ocenení vo svete fantasy a sci-fi literatúry (naj YA v rámci Lodestar Award 2021, udeľovanej spolu s cenami HUGO, cena NEBULA 2020 v kategórii naj YA a middle-grade a ďalšie)!

Štrnásťročná Mona nie je ako mágovia poverení obranou mesta. Nedokáže rozkazovať bleskom ani sa zhovárať s vodou. Ona si skrotila a oživila kvások (Bob je však tak trošku agresívny, a tak ho musia držať pod závorou v pivnici) a jej mágia funguje iba na chlieb. Spokojne si žije v pekárni svojej tety, kde učí tancovať medovníčky.
Monin život sa však obráti hore nohami, keď nájde v pekárni mŕtvolu. V uliciach jej mesta straší vrah, ktorý poľuje na ľudí s magickými schopnosťami, a zdá sa, že jeho ďalším cieľom je práve Mona. Ibaže v obkľúčenom meste, náhle zbavenom všetkých mágov, je vrah tou najmenšou z jej starostí...
 
zdroj: Slovart

 
Názov: V plameňoch
Autor: Patrick Ness 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+ 
 
Oficiálna anotácia: Nová kniha od dvojnásobného držiteľa prestížneho ocenenia Carnegie Medal! Sarah Dewhurstová a jej otec, vydedenci v malom washingtonskom mestečku Frome, sú nútení najať si draka ako pomocníka na rodinnej farme, k čomu sa uchyľujú len tí najchudobnejší z chudobných. Modrý drak Kazimír však nie je celkom tým, čím sa zdá na prvý pohľad. Sarah sa proti svojej vôli začne o neho zaujímať - o bytosť, ktorá údajne nemá dušu, napriek tomu je však očividne odhodlaná dievča chrániť. Drak vie totiž niečo, o čom Sarah nemá ani tušenie. Na farmu ho priviedlo dávne proroctvo. Proroctvo, v ktorom figuruje na všetko odhodlaný chlapec - úkladný vrah, kult uctievačov drakov, dvaja neúnavní agenti FBI - a, čo je najzvláštnejšie, samotná Sarah.

zdroj: Slovart


 
           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára